ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

23.2.12

VPRC: Οι Έλληνες εξοργισμένοι με τη Γερμανία

Μεγάλη έρευνα της VPRC για τα «Επίκαιρα» που έχει κάνει το γύρο του κόσμου, αποτυπώνει την εικόνα της Γερμανίας στην ελληνική κοινή...
 
Οι Έλληνες εξοργισμένοι με τη Γερμανία
γνώμη: Έντονος αντιγερμανισμός και ιδεολογικές ανατροπές στο φιλευρωπαϊσμό
Του Χριστόφορου Βερναρδάκη*

Η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, κυρίως, όμως, οι πολιτικές που ασκήθηκαν γύρω από αυτή τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας εξαιρετικά κακής εικόνας της Γερμανίας και της σημερινής γερμανικής πολιτικής στην ελληνική κοινή γνώμη.

Η επιθετική πολιτική και ρητορεία που ασκείται έντονα τον τελευταίο καιρό από πλευράς Γερμανίας έχει ανασύρει στη μνήμη της ελληνικής κοινωνίας έντονα αρνητικά συναισθήματα: Η Γερμανία συνδέεται αυθόρμητα με τις πιο μαύρες ημέρες του ναζισμού και του Γ' Ράιχ (32,4%), ενώ θα δυσκολευτεί κανείς να βρει θετικές παραστάσεις γύρω από αυτή. Θυμός - αγανάκτηση - οργή (41%), απογοήτευση (10,1%), φόβος - ανησυχία (6,4%) αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία απέναντι στη Γερμανία.

Η αρνητική εικόνα της Γερμανίας επεκτείνεται και στο ζήτημα της Ευρώπης. Το 79% της ελληνικής κοινής γνώμης πιστεύει σήμερα ότι ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αρνητικός, γεγονός που θα έχει σταδιακά την επίπτωσή του στη διαμόρφωση έντονου αντιευρωπαϊκού κλίματος στην Ελλάδα, σε μια χώρα που μέχρι σήμερα διακατεχόταν από τον πιο ισχυρό φιλευρωπαϊσμό απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το 81% θεωρεί ότι με τη σημερινή πολιτική της η Γερμανία επειχειρεί να κυριαρχήσει οικονομικά στην Ευρώπη, ενώ 77% πιστεύει ότι οι πολιτικές που ασκεί τείνουν στη συγκρότηση ενός ισχυρού και απολυταρχικού Δ' Ράιχ. Η έντονα αρνητική εικόνα της Γερμανίας θα συμπαρασύρει και την εικόνα της Ευρώπης, διαμορφώνοντας μια ακόμη μεγαλύτερη απόσταση στο εσωτερικό της από τους λαούς, όπως δείχνει η ελληνική περίπτωση.

Η Γερμανία θεωρείται από την ελληνική κοινή γνώμη «περισσότερο εχθρική» απέναντι στην Ελλάδα (76%), ενώ συνέπεια των εξελίξεων αυτών είναι το ότι η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα είναι αρνητική σε ποσοστό 81%.

Η έντονη αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στη Γερμανία φαίνεται και στο γεγονός ότι συντριπτικά πλειοψηφικά ποσοστά εμφανίζονται στις απόψεις που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τις πολεμικές απαοζημιώσεις / επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία από την περίοδο 1941-1944 (91%), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διεκδικήσει την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου που είχαν επιβάλει οι γερμανικές Αρχές κατοχής την ίδια περίοδο (87%).

Μια ενδιαφέρουσα, επίσης, πλευρά της προσέγγισης της ελληνικής κοινής γνώμης σε σχέση με τη Γερμανία είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η οικονομική της ισχύ θεωρείται συνδεδεμένη με τον αδιαφανή τρόπο που «εισβάλλει» οικονομικά στις διάφορες χώρες (51%). Στο σημείο αυτό οι γνώσεις γύρω από το σκάνδαλο της Siemens έχουν επηρεάσει βαθιά.


⃰ Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, Επιστημονικός Σύμβουλος της VPRC.


Όλη η δημοσκόπηση σε επιμέλεια Γιάννη Κορωναίου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: