ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

20.12.12

Φορομπηχτικό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Το ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι φορομπηχτικό δεν το ισχυριζόμαστε μόνο εμείς. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαβάζουμε, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εισπραχθούν 515 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ το 2013, 1.991 εκατομμύρια το 2014, 2.142 εκατομμύρια το 2015 και 2.307 εκατ. το 2016. Η φορομπηξία, λοιπόν, υπάρχει εξ ορισμού.
Το δεύτερο γενικό σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο, αλλά και ενισχύεται με περισσότερο προκλητικό τρόπο. Με πρόσχημα ότι το τραπεζικό κεφάλαιο έχασε πολλά κεφάλαια από τη συμμετοχή του στην περιβόητη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, του δόθηκε η δυνατότητα αρχικά με το νόμο 4046 και τώρα με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο να φοροδιαφεύγει για τριάντα χρόνια (άρθρο 9 παρ. 17)! Προκειμένου, υποτίθεται, να καλύψει το τραπεζικό κεφάλαιο τη χασούρα από το κούρεμα των ομολόγων του δημοσίου, θα αφαιρεί επί τριακονταετία (!) τη χασούρα από τα κέρδη πριν φορολογηθεί. Πέρα από τα δισ. των εγγυήσεων για να παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΚΤ και να δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια το ελληνικό κράτος, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση με δάνεια που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, οι ιδιοκτήτες του τραπεζικού κεφαλαίου παίρνουν και το μπόνους μιας πρόσθετης –και άκρως προκλητικής– φοροαπαλλαγής, η οποία προστίθεται στους δεκάδες τρόπους με τους οποίους το τραπεζικό κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται άμεσα, από την 1η Γενάρη του 2013, κατά 50% η φορολογία των τόκων των τραπεζικών καταθέσεων (από 10% σε 15%). Επίσης, καταργείται και η φοροαπαλλαγή ενός πολύ μικρού μέρους των τόκων τραπεζικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας (και για επισκευή ή συντήρησή της), που είχε απομείνει.
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται διάφορα στρώματα, που είχαν ταξικές διαφορές και που τώρα, την περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, έχουν γίνει πιο έντονες. Με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο καθιερώνονται μόνο δύο κλιμάκια φορολογίας: 26% για καθαρό εισόδημα μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ και 33% για εισόδημα μεγαλύτερο από 50 χιλιάδες ευρώ, ενώ με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΔΕ) τα φορολογικά κλιμάκια ήταν οχτώ (0%, 10%, 18%, 25%, 35%, 38%, 40% και 45%) και εφαρμόζονταν αντίστοιχα σε καθαρά εισοδήματα μέχρι 5.000, 5.000-12.000, 12.000-16.000, 16.000-26.000, 26.000-40.000, 40.000-60.000, 60.000-100.000 και πάνω από 100.000.
Κάνοντας σύγκριση μεταξύ των δύο συστημάτων φορολόγησης διαπιστώνουμε ότι:
Πρώτον, οι ελευθεροεπαγγελματίες που έχουν καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο από 26.000 και μέχρι 50.000 το χρόνο πληρώνουν λιγότερο φόρο, γιατί με τον ισχύοντα ΚΦΕ (άρθρο 9) υπήρχαν τα κλιμάκια 35%, 38% και 40%, ενώ με τον νέο ΚΦΕ θα πληρώνουν 26% του καθαρού εισοδήματος στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές. Ενώ για καθαρό φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο από τις 50.000 με τον μεν ισχύοντα ΚΦΕ προβλέπονται οι κλίμακες των 38%, 40% και 45%. Ετσι, οι ελευθεροεπαγγελματίες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ θα πληρώνουν με τον νέο ΚΦΕ λιγότερο φόρο από ό,τι προβλεπόταν με τον ισχύοντα ΚΦΕ (χωρίς φοροαπαλλαγές). Επομένως, η τρικομματική κυβέρνηση νομιμοποιεί με τη βούλα τη φοροδιαφυγή των ανώτερων ταξικά στρωμάτων των ελευθεροεπαγγελματιών. Ο κυβερνητικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταρρέει.
Αναφέραμε παραπάνω ότι στους ελευθεροεπαγγελματίες υπάρχουν διάφορα στρώματα. Η βαθιά κρίση του καπιταλισμού κατάφερε καίριο πλήγμα στην παραγωγή κατοικίας στην Ελλάδα και με τη σειρά της στην απασχόληση των μηχανικών όλων των ειδικοτήτων. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών είναι ουσιαστικά άνεργη. Ανεργία –όχι στον ίδιο βαθμό– υπάρχει και στους δικηγόρους. Βιώνουν τέτοια κατάσταση που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Μπορεί κανένας σοβαρός άνθρωπος να ισχυριστεί ότι αυτές οι κατηγορίες ελευθεροεπαγγελματιών, ιδιαίτερα οι πρώτοι, φοροδιαφεύγουν;
Με βάση τις κλίμακες του ισχύοντος και του προτεινόμενου ΚΦΕ φτιάξαμε τον ΠΙΝΑΚΑ 1 για καθαρό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Συνυπολογίσαμε το τέλος επιτηδεύματος και τη μείωση του φόρου από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 4.000 ευρώ το χρόνο. Ο Πίνακας αυτός αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση αρκετών μηχανικών και δεν πρόκειται για εισοδήματα-προϊόντα φοροδιαφυγής. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, τι ποσοστό αντιπροσωπεύει η μερίδα αυτή στο σύνολο των μηχανικών, όμως τα στοιχεία του Πίνακα είναι αποκαλυπτικά. Θα σταθούμε σε ένα παράδειγμα. Μηχανικός που είχε πέρυσι καθαρό φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ κατέβαλε φόρο 800 ευρώ (μαζί με το νταβατζιλίκι του περιβόητου τέλους επιτηδεύματος), πλήρωσε τις ασφαλιστικές του εισφορές 4.000 ευρώ και του έμειναν 7.200 ευρώ για να βγάλει τη χρονιά. Ερχονται τώρα οι ληστές της τρικομματικής κυβέρνησης και του λένε: «μάγκα, φοροδιαφεύγεις και θα σου βάλουμε φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, προκειμένου να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή σου». Ετσι, τον αναγκάζουν να πληρώσει φόρο 3.470 ευρώ, αντί για 800 ευρώ και του μένουν μόνο 4.530 ευρώ για να βγάλει τη χρονιά.
Η προτεινόμενη αλλαγή φορολόγησης των ελευθεροεπαγγελματιών, εκτός από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, θ’ αρχίσει να ισχύει από το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή για το εισόδημα που θα αποκτηθεί το 2013. Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από 500 σε 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και από 500 σε 1.000 ευρώ για τις εταιρίες θα εφαρμοστεί άμεσα και για το εισόδημα του 2012. Απ’ αυτή την αύξηση η τρικομματική κυβέρνηση προσδοκά να μαζέψει στα ταμεία της το μεγαλύτερο μέρους του προϋπολογισμένου ποσού των 515 εκατ. ευρώ.
Ας δούμε και τη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων. Εδώ, σε σχέση με τους ελευθεροεπαγγελματίες, η ελληνική τρόικα δεν είχε κανένα έρεισμα για να μιλήσει για φοροδιαφυγή και έτσι δεν τόλμησε ν’ αυξήσει πολύ το φόρο με τις νέες κλίμακες. Μελετώντας συνολικά τη φορολογική επιβάρυνση, με βάση αποκλειστικά τα φορολογικά κλιμάκια και χωρίς να παίρνουμε υπόψη την κατάργηση των φοροαπαλλαγών (ενοίκιο, τόκοι στεγαστικού δανείου κτλ.), διαπιστώνουμε ότι για καθαρά φορολογητέα εισοδήματα από 10.000 έως 24.000 ευρώ υπάρχει μια μικρή μείωση του φόρου με τη νέα κλίμακα, που στις περισσότερες περιπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 ευρώ το χρόνο. Για καθαρά φορολογητέα εισοδήματα από 25.000 έως 47.000 ευρώ υπάρχει μια αύξηση στο φόρο από130 ευρώ μέχρι και 700 ευρώ το χρόνο. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μηνιαία εισοδήματα μέχρι 2.000 ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση για μηνιαία εισοδήματα από 2.080 μέχρι 3.900. Μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίο καθαρό μισθό παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων. Επειδή αναφερόμαστε και στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από δύο χιλιάδες, δεν πάει να πει ότι τους υπερασπιζόμαστε ταξικά. Απλά καταγράφουμε και υπογραμμίζουμε το ταξικό μένος της ελληνικής τρόικας, που σπεύδει να συρρικνώσει τους μισθούς τους, χρησιμοποιώντας και τη φορολογία.
Αν υπολογίσουμε ότι καταργείται η συντριπτική πλειοψηφία των φοροαπαλλαγών, που κάθε άλλο παρά προκλητικές είναι, όπως προσπαθούν να τις παρουσιάσουν η κυβέρνηση και οι αβανταδόροι της, τότε η μείωση του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που βγαίνει από την σύγκριση μόνο των κλιμακίων φορολόγησης.
Η κυβέρνηση κάνει τον ίδιο ελιγμό που έκανε και με τους ελευθεροεπαγγελματίες. Θα εφαρμόσει μεν τα νέα φορολογικά κλιμάκια και την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών από το οικονομικό έτος 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, όμως θα προσπαθήσει να εισπράξει μέσω του παρακρατούμενου φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων ένα μέρος της αύξησης που θα προκύψει βασικά λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
Στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έβαλε και δύο «τυράκια». Την κατάργηση της έκπτωσης από το φόρο του 10% των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία των ελευθεροεπαγγελματιών και την κατάργηση της συλλογής αποδείξεων. Αυτό το «τυράκι», όμως, θα λιώσει γρήγορα, γιατί όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχυσαν πολύ μελάνι για να πείσουν τον ελληνικό λαό, ότι χρησιμοποιούν τις αποδείξεις για να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή. Εάν επιμείνουν στην κατάργηση των αποδείξεων τι θα έχουν να πουν μετά στον ελληνικό λαό; Οτι η φοροδιαφυγή καταπολεμήθηκε ή ότι τον κορόιδευαν τόσο καιρό;
Στους μισθωτούς οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται και φορολογείται το καθαρά εισόδημα. Με τι επιχειρήματα θα δικαιολογήσουν την κατάργηση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελευθεροεπαγγελματίες; Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 21 Δεκέμβρη, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση του φορομπηχτικού νομοσχέδιου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μετά τις γιορτές θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να επανέλθουμε αναδεικνύοντας και άλλες πτυχές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: