ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

27.3.13

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τη Λαϊκή



Ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τη Λαϊκή
 Μετά  την οικονομική καταστροφή, στην Κύπρο έρχεται η ώρα της διερεύνησης αιτίων και ευθυνών. Πάνω στα ερείπια του τραπεζικού συστήματος και της καταρρέουσας οικονομίας της χώρας, έχει αρχίσει  μία οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των πρωταγωνιστών του δράματος. Σε πρώτο πλάνο οι τραπεζίτες κι όσοι διαχειρίστηκαν της τύχες της Λαϊκής /Marfin PB, η κατάρρευση της οποίας ήταν κατά γενική ομολογία η αφετηρία των δεινών. Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ο τότε κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και η ΕΚΤ. 
Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται βέβαια στα πεπραγμένα των διοικήσεων της Λαίκης/Marfin PB, ενώ στον τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αθ. Ορφανίδη επιρρίπτονται ευθύνες για ανεπαρκή εποπτεία, ολιγωρία και εσφαλμένες επιλογές που επέτρεψαν να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της τράπεζας.
Τα βέλη της πολεμικής και των δύο πλευρών "πιάνουν" και την ΕΚΤ, η οποία κατηγορείται ότι συνέχισε να χρηματοδοτεί αφειδώς  τη Λαϊκή, αναπροσαρμόζοντας συνεχώς το πλαφόν, χωρίς να ελέγχει την κατάσταση  της τράπεζας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό λειτουργίας του ELA.
Μπαράζ αποκαλύψεων, καταγγελιών και σκανδαλολογίας αναμένεται τις επόμενες μέρες, σχετικά με πράξεις και παραλείψεις διοικήσεων της Λαϊκής (τότε Marfin PB), που οδήγησαν την τράπεζα στα πρόθυρα κατάρρευσης, σε υπερδανεισμό από το μηχανισμό επείγουσας ρευστότητας (ELA) και εν τέλει σε άτυπη αναγκαστική κρατικοποίηση. Οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων συνεχίζονται, καθώς η Τρ. Κύπρου που απορροφά το υγιές κομμάτι της Λαϊκής, φορtώνεται μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της προς τον ELA (3,8 δισ.).
Τα πρώτα στοιχεία ετέθησαν ήδη υπόψη της κυπριακής Βουλής από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Αντρέα Φιλίππου και τα μέλη του Μ. Χατζηγιαννάκη και Ν. Χατζηνικολάου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, όταν πλέον βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, μίλησαν για «τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα». Είπαν μάλιστα ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, προκύπτει «ανάμειξη στο σκάνδαλο  ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Με απόφαση του προέδρου της Βουλής και του Γενικού Εισαγγελέα, τα στοιχεία που θα κατατεθούν χαρακτηρίζονται "άκρως απόρρητα" και θα φυλάσσονται σε χώρο της Βουλής, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Αντεπίθεση με άλλα στοιχεία αναμένεται από πλευράς Βγενόπουλου/MIG, που είχαν τον έλεγχο της τράπεζας στην πρώτη φάση της επίμαχης χρονικής περιόδου και βρέθηκαν μάλιστα σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου.
Ο Ανδρ. Βγενόπουλος έχει ήδη δηλώσει ότι άφησε την τράπεζα με δανεισμό 3,5 δισ. από τον ELA, ο οποίος μέσα στο επόμενεο οκτάμηνο έγινε 9 δισ. Απέρριψε επίσης ως παντλώς αβάσιμες τις κατηγορίες για χορήγηση "θαλασσοδανείων" στην Ελλάδα, που φόρτωσαν με μεγάλες επισφάλειες την τότε Marfin PB και μετέπειτα Λαϊκή Τράπεζα.
Τα 9,6 δισ. που έχει είχε λάβει η Λαϊκή από τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA) είναι η "μαύρη τρύπα" που έψαχνε όλη την περασμένη εβδομάδα να καλύψει η Κύπρος και κατέληξαν να φορτωθούν κατά κύριο λόγο στους  καταθέτες.
Το ποσό αυτό, που ισοδυναμεί με 53%(!) του κυπριακού ΑΕΠ, δεν χορηγήθηκε πρόσφατα ή έστω τους τελευταίους μήνες. Ο δανεισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011,  σε λίγους μήνες ( Νοέμβριο του ίδιου έτους) εκτοξεύθηκε σε 3,5 δισ., και τον Ιούλιο του 2012 έφθασε στο αστρονομικό 9,2 δισ. Πάνω από 5 δισ. διατέθηκαν για την κάλυψη αναγκών του δικτύου στην Ελλάδα.
Οι ευθύνες της ΕΚΤ
Τώρα που έχει αρχίσει η διερεύνηση ευθυνών, από πλολλές πλευρές διατυπώνεται το ερώτημα πώς η  Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψαν αυτόν τον υπερδανεισμό. Οπως επισημαίνουν, ο ELA δημιουργήθηκε για να καλύπτει επίγουσες αναγκες ρευστότητας. Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί «προσωρινή έλλειψη ρευστότητας» η χορήγηση επί 18 ολόκληρους μήνες σε μια τράπεζα ποσού που έφτασε το 53% του ΑΕΠ της χώρας;

Αναφέρεται μάλιστα ότι η ΕΚΤ πααβίασε τον κανονισμό λειτουργίας του ELA.
Ο κανονισμός ορίζει ότι:
- οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν βοήθεια με αντάλλαγμα «επαρκείς εξασφαλίσεις» («against adequate collateral»)
- κάθε αλλαγή των ορίων του ELA εγκρίνεται με πλειοψηφία 2/3 από το 23μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που «εγκρίνει τα μέγιστα ποσά του ELA για κάθε συγκεκριμένη τράπεζα»
- τα κράτη «είναι σε τελική ανάλυση υπεύθυνα για όποιες ζημίες προκληθούν από ELA που θα δοθεί από τις κεντρικές τους τράπεζες, καθώς εγγυώνται για αυτές».


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: