ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

22.11.13

Θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους των 320 δισεκ. θα θέσει ο Σαμαράς στην συνάντηση με την Merkel – Το χρέος πρέπει να μειωθεί υποχρεωτικά 80-100 δισεκ. - Οι Γερμανοί αποκλείουν το haircut και εξετάζουν 30 ή 50 χρόνια επιμήκυνση


Ως ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Merkel.
Ορισμένοι εστιάζονται στο επικοινωνιακό παιχνίδι δηλαδή στις αναφορές που μπορεί να υπάρξουν για την πρόοδο της Ελλάδος.

Αλλά αυτό αποτελεί ελάσσονος σημασίας εξέλιξη.
Το μείζον θέμα είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 320 δισεκ. ευρώ καθιστώντας αδύνατη την διαχείριση του.
Η Ελλάδα και ο Σαμαράς με αφορμή την συνάντηση με την Merkel θα θέσουν ως βασικό θέμα το χρέος.
Η Ελλάδα πριν λίγους μήνες είχε θέσει εμμέσως πλην σαφώς θέμα haircut αλλά βρήκε την άρνηση της Γερμανίας ενώ αρνητική ήταν η Γερμανία και για οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Γερμανία ζήτησε να πληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, πρωτογενές πλεόνασμα, όροι της Τρόικα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις και με βάση την πορεία αυτών των πρωτοβουλιών θα επαναξιολογούσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού μη βιώσιμου χρέους.
Το ελληνικό ΑΕΠ με βάση την εκτίμηση για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 182,9 δισεκ. ευρώ.
Το χρέος διαμορφώνεται στα 320 δισεκ. ευρώ με βάση τις τελευταίες αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται ουσιαστικά στο 175%.
Η πλειοψηφία των αναλυτών και ειδικά η Bank of America που πρόσφατα παρουσίασε μια άκρως αναλυτική έκθεση για το χρέος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ελάφρυνση 80 με 100 δισεκ. ευρώ στο χρέος.
Δηλαδή από 320 δισεκ. να διαμορφωθεί στα 220 δισεκ. ευρώ να φθάσει δηλαδή στα επίπεδα της Πορτογαλίας σε απόλυτα μεγέθη ενώ το ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί στα 183 δισεκ. με βάση και την εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2014.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ 2012 με 2013 το ΑΕΠ της Ελλάδος μειώθηκε κατά 10 δισεκ. ευρώ και η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Η Ελλάδα διαθέτει λοιπόν εθνικό πλούτο 182,9 δισεκ. για το 2013, χρέος 320 δισεκ. και κοινωνικό πλούτο καταθέσεις 161 δισεκ. ευρώ.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν οικονομικό αδιέξοδο.
Αν δεν επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης σταθερά πάνω από 3,5
% για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της Τρόικα.
Επειδή ο στόχος αυτός είναι αντικειμενικά αδύνατος η Ελλάδα έχει δύο λύσεις.
Η πρώτη λύση έχει πλειστάκις φορές αναφερθεί και είναι η βέλτιστη, haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα με στόχο άμεσο όφελος 100 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς και η λύση αυτή που είναι η αντικειμενικά καλύτερη για την Ελλάδα είναι η αντικειμενικά χειρότερη για τους δανειστές.
Η Ελλάδα δεν έχει δείξει πολιτική πυγμή ή επιμονή ή επιχειρηματολογία επί του haircut.
Μπορεί ο Σταικούρας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών έμμεσα να μιλάει για καθαρές λύσεις ως προς το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζοσπαστική λύση για να αναδιαρθρώσει το χρέος.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν συζητάει κούρεμα στο χρέος, έχει αποκλείσει κάθε περίπτωση ή ενδεχόμενο, η στόχευση της Ελλάδος εστιάζεται στο μοντέλο λύση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη χείρον βέλτιστον.
Η Γερμανία λοιπόν, όπως έχει διαπιστωθεί θα εξέταζε επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων.
Το μέσο κόστος του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται στα 2,6% και θα μπορούσε να μειωθεί στο 1,5% αν εξαιρεθούν οι εκδόσεις των εντόκων και των ομολόγων που υπάρχουν στην αγορά.
Όμως η λύση της επιμήκυνσης είναι μια λύση αλλά δεν είναι η καλύτερη λύση καθώς στηρίζεται σε λογιστικοποίηση του μελλοντικού οφέλους σε παρούσες αξίες.
Δηλαδή ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα, αν ένας δανειολήπτης είχε συνάψει δάνειο 100.000 ευρώ και θα έπρεπε να αποπληρώσει το δάνειο του σε 3 χρόνια δηλαδή 2900 ευρώ το μήνα με επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια θα πληρώνει 350 ευρώ άρα μειώνει δραστικά τα τοκοχρεολύσια.
Το χρέος καθίσταται πιο εξυπηρετήσιμο και με αναγωγή, λογιστική αναγωγή προκύπτει όφελος για το χρέος των 320 δισεκ. που ουσιαστικά είναι χρέος 245 δισεκ. γιατί θα αφορά μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα περίπου 70-80 δισεκ.
Βέβαια υπάρχουν σκέψεις για έκδοση private placement 3 δισεκ. 3ετούς διάρκειας με στήριξη και ελληνικών τραπεζών έως το 30% της έκδοσης αλλά ακόμη και εκδόσεις μέσα στο 2014 και 2015 ώστε να επιμηκύνουν την αποπληρωμή υφιστάμενων ομολόγων.
Η λύση του haircut έχει προφανές αποτέλεσμα αλλά προσκρούει στην πολιτική άρνηση της Ευρώπης να βοηθήσει καταλυτικά την Ελλάδα.
Η επιμήκυνση βοηθάει στην αντικειμενικά καλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους μέσω της μείωσης των τόκων αλλά το χρέος θα συνεχίσει να υφίσταται χωρίς να αλλάζει σε απόλυτα μεγέθη.
Συν τοις άλλοις με επιμήκυνση 30 ή 50 χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε ομηρία 30 με 50 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: