ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

7.2.13

Τι σημαίνει η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Yποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων: Συνέντευξη Ν. Βαγιακάκος/HDI-Gerling
Για την υπό συζήτηση υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων και τα οικονομικά, μεταξύ άλλων, οφέλη μιλά στο Sofokleousin.gr o Νότης Βαγιακάκος, γενικός διευθυντής του ελληνικού υποκαταστήματος της HDI-Gerling Industrie, της εταιρίας βιομηχανικών ασφαλίσεων του ομίλου Talanx και μέλος των ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΣΑΕ)

Συνέντευξη: Έλενα Ερμείδου


Sofokleousin.gr: Το τελευταίο διάστημα συζητείται να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση των κτιρίων στην Ελλάδα. Αν τελικά υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία;

Νότης Βαγιακάκος: Η συζήτηση γίνεται μόνο για τα κτίρια που χρησιμεύουν (αποκλειστικά ή μη) για κατοικίες και όχι για αυτά που χρησιμοποιούνται για αμιγώς εμπορική/βιομηχανική/επαγγελματική χρήση. Το σκεπτικό είναι να απαλλαγεί (ολικά ή μερικά) ο τακτικός προϋπολογισμός του κράτους από την υποχρέωση να παράσχει έκτακτη βοήθεια για αποκατάσταση των κατοικιών σαν συνέπεια μιας μεγάλης φυσικής (ή και άλλης, μεγάλης κλίμακας ανθρωπογενούς) καταστροφής. Οι κυριότεροι αντίκτυποι στην οικονομία είναι:

- θα αυξήσει το ποσοστό ασφαλισιμότητας του οικιστικού πλούτου της χώρας, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εξασφάλιση των πολιτών-ιδιοκτητών τους

- θα μειωθεί αισθητά το μοναδιαίο κόστος ασφάλισης του σεισμού (σε σχέση με το σημερινό που ισχύει στην αγορά) καθώς ο κίνδυνος θα διασπαρθεί σε όλη την ασφαλιστέα οικιστική μάζα και όχι μόνο σε αυτούς (~ 6% του συνόλου) που εξ ιδίων επιλέγουν σήμερα να ασφαλισθούν (αντεπιλογή)

- θα υπάρξει αύξηση των συνολικά ετησίως εγγεγραμμένων ασφαλίστρων για τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο συνολικός κίνδυνος που αναλαμβάνουν. Αυτό σημαίνει ανάγκη για μεγαλύτερη ρύθμιση της ασφαλιστικής αγοράς από τον φορέα εποπτείας της, καθώς οποιοδήποτε ατόπημα θα αφορά πλέον το σύνολο της κοινωνίας.

- Αύξηση των θέσεων εργασίας / απασχόλησης στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και στις περί αυτόν επαγγελματικές ομάδες

- Σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή.

Πρέπει να αποφευχθεί η ίδρυση κάποιου «νέου κρατικού φορέα» που θα αναλάβει το έργο (επαφής και εξυπηρέτησης του κοινού) που επαγγελματικά ήδη ασκούν με επιτυχία οι Ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος η όλη οργάνωση να υποπέσει στα γνωστά παθογόνα φαινόμενα που ταλανίζουν πολλές φορές την Δημόσια Διοίκηση. Ο μόνος κρατικός φορέας που οφείλει να υφίσταται θα πρέπει να έχει αμιγώς εποπτικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών.

 Sofokleousin.gr: Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες, ενοικιαστές ποια θα είναι;

Νότης Βαγιακάκος: Η αύξηση του ποσοστού ασφαλισιμότητας του οικιστικού πλούτου της χώρας, θα έχει αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εξασφάλιση των πολιτών-ιδιοκτητών τους, ότι η περιουσία και το επίπεδο διαβίωσής τους θα παραμείνουν αμετάβλητα μετά από μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή. Βέβαια, αφορά περισσότερο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές (παρά μόνο έμμεσα).

Η εξασφάλιση μηχανισμού σε ετοιμότητα και με ικανό σχεδιασμό δράσης, ικανού να ανταποκριθεί άμεσα μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, αναφορικά με την τεχνική αποκατάσταση και την χρηματική αποζημίωση ενός εκάστου πληγέντος ιδιοκτήτη ακινήτου.

Μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών (προκειμένου για ασφαλιστική αποζημίωση) σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα (προκειμένου για χορήγηση κρατικής βοήθειας).

Εφόσον η υποχρεωτικότητα ασφάλισης συνοδευτεί με τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα και τα οποία πρέπει να παράσχει η πολιτεία στους πολίτες προκειμένου να τους ενθαρρύνει να ασφαλιστούν, δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση κάθε πολίτη. Εξάλλου, αν υπολογίσουμε ότι το ημερήσιο κόστος ασφάλισης για σεισμό (για μια μέση κατοικία 100τμ αξίας ανακατασκευής - σε βάση αποτίμησης/αποζημίωσης καινουργούς 100.000 ευρώ), ήδη είναι πολύ μικρό (της τάξεως του 0,2 - 0,4 ευρώ ανά ημέρα = 80 – 110 Ευρώ ανά έτος) και το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό αν ασφαλισθούν όλες οι κατοικίες στην Ελλάδα, τότε βλέπουμε ότι υπάρχει κάθε λόγος οι πολίτες να επιλέξουν την εξασφάλιση της ασφάλισης από την αβεβαιότητα της «κρατικής βοήθειας».

Sofokleousin.gr:  Οι κατασκευές στην Ελλάδα ωστόσο πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλισης κτιρίων; Με άλλα λόγια οι προδιαγραφές δόμησης, αντισεισμικότητας, από την 10ετία του 70 και έπειτα έχουν αλλάξει. Τα κτίρια μπορούν να ασφαλιστούν έναντι σεισμικών κινδύνων για παράδειγμα;

Νότης Βαγιακάκος: Ακόμα και σήμερα, τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα μετά το 1960 (1ος αντισεισμικός κανονισμός) είναι ασφαλίσιμα. Αντίστοιχα, οι εκάστοτε προδιαγραφές ασφαλισιμότητας της οικοδομής, θα λαμβάνουν υπόψη την αντισεισμική προστασία που προκύπτει από τον συγκεκριμένο αντισεισμικό κανονισμό κατασκευής βάσει του οποίου είναι κτισμένα. Σε περίπτωση υποχρεωτικότητας της ασφάλισης, θα μπορούν να ασφαλίζονται οικοδομές κατασκευής και παλαιότερων χρόνων με αυξημένο συντελεστή ασφαλίστρων λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ενισχύσεις που θα έχουν πραγματοποιηθεί στον φέροντα οργανισμό των κτιρίων σύμφωνα με πιο πρόσφατο αντισεισμικό κανονισμό. Επίσης ιδιαίτερο ρόλο παίζει η εγγενής σεισμικότητα της τοποθεσίας που βρίσκεται κάθε κατοικία, οπότε και αυτό πρέπει να έχει αντίστοιχη επίπτωση (θετική ή αρνητική) στο εκάστοτε κόστος ασφάλισης. Περαιτέρω, ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να συμπληρώνει εξ ιδίων προς την πληρέστερη προστασία της περιουσίας του, εφ όσον το επιθυμεί.

Sofokleousin.gr: Με το δεδομένο αυτό πόσο πιθανό είναι να παρουσιάσει και μια ραγδαία αύξηση ο κλάδος αστικής ευθύνης μηχανικών;

Νότης Βαγιακάκος: Η νομοθεσία μας ήδη προβλέπει ότι ο μηχανικός ευθύνεται για την ασφάλεια της κατασκευής που σχεδιάζει/επιβλέπει/κατασκευάζει. Δεν είναι απόλυτο ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Μηχανικών/Αρχιτεκτόνων παρά μόνο αν γίνει η εν λόγω ασφάλιση υποχρεωτική. Παρόλα αυτά, είναι πιθανόν να  αποζητήσει κάποιος μηχανικός περαιτέρω εξασφάλιση απ ότι σήμερα, θεωρώντας ίσως ότι σε περίπτωση επέλευσης ζημιογόνου γεγονότος,
 απέναντι του ως διεκδικητές θα έχει τις οργανωμένες νομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιριών (εφόσον πρώτα έχουν αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες οι παθόντες ιδιοκτήτες) και όχι μεμονωμένους ιδιώτες.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: