ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

27.10.12

Ψεύτες για τη... δόση τους


Το Ποντίκι

Τα πιο χοντρά ψέματα και οι πιο σκληρές αλήθειες λέγονται όταν έχει κάποιος κάτι ανάγκη. Όπως μια… δόση για παράδειγμα. Και ιδιαίτερα η δόση των 31,5 δισ. για την οποία, όπως και με τις προηγούμενες, επιχειρείται ένα νέο σερί εκβιασμών από τους δανειστές με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του Στουρνάρα, ότι αν δεν την πάρουμε «θα πεινάσουμε», καταδεικνύει απλώς το μέγεθος του εκβιασμού προς τον λαό για ένα τεράστιο κονδύλι, από το οποίο ο κόσμος δεν θα πάρει τίποτα.
Το ίδιο επιβεβαίωσε προ ημερών και συνεργάτης του υπουργού, ο οποίος σε άτυπη ενημέρωση είπε (μάλλον του ξέφυγε την ώρα που ήθελε να εξηγήσει την πίεση από την πλευρά της τρόικας) πως «από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή οι δόσεις θα πηγαίνουν μόνο για την πληρωμή χρέους, όχι για την οικονομία».

Όμως αυτό το αποδεικνύουν και τα απλά μαθηματικά. Όλη η δόση, όπως και οι επόμενες, θα πάει στις τράπεζες, στην εξυπηρέτηση του χρέους, σε τοκοχρεολύσια και σε κάποια κονδύλια που θα διατεθούν προκειμένου το κράτος να πληρώσει ένα μέρος από τα χρωστούμενά του προς τους ιδιώτες! Και πώς μας «σερβίρουν» το γιατί η δόση είναι απαραίτητη για να πάρει μπροστά η οικονομία; Απλά διά της… τεθλασμένης. Δηλαδή ότι όταν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, θα μπορέσουν να ρίξουν λίγο περισσότερο χρήμα στην οικονομία ή και να λειτουργήσει ο μηχανισμός της ΕΤΕπ, που παραμένει ανενεργός. Κι όμως αυτό είναι το μεγαλόπνοο σχέδιο για να κινηθεί η οικονομία… Και γι’ αυτό το σχέδιο ζητούνται όλες αυτές οι θυσίες από τους πολίτες! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τι έχει γίνει έως τώρα:

• Το δάνειο προβλέπει συνολικά την εκταμίευση 164,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αναφορικά με τις πιέσεις του συστήματος Τόμσεν - Λαγκάρντ ότι από αυτά το ΔΝΤ δίνει μόνο 19,8 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ σταθερά κάθε τρίμηνο. Με δυο λόγια όλο το «πρέσινγκ» που ασκείται από το ΔΝΤ αυτή την περίοδο γίνεται για να δώσει 3,2 δισ. ευρώ σε 2 τρίμηνα…), ενώ τα υπόλοιπα 144,7 δισ. τα δίνει η Ε.Ε.

• Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να βρει 11,8 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 που δεν φαίνεται να… έρχονται και από 1,1 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια) από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτά πάνε κατευθείαν για τη μείωση του χρέους.

• Μέχρι τώρα έχουν εκταμιευθεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου 75,7 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 88,8 δισ. ευρώ (πληρωτέα, θεωρητικά, κάθε τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014).

Πού βρισκόμαστε τώρα:

Η ελληνική πλευρά ζητάει τη δόση που μας χρωστούν από τον Ιούνιο, ύψους 31,3 δισ. ευρώ, καθώς και τα 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης του Σεπτεμβρίου (σύνολο 36,3 δισ. ευρώ), μιας και με τη δόση του Ιουνίου δεν φτάνει να καλυφθούν οι υποχρεώσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που υποστηρίζουν πως λόγω της καθυστέρησης (φάγαμε και τον Οκτώβριο) θα πρέπει να ζητήσουμε και τα 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Έτσι φτάνουμε σε ένα αιτούμενο σύνολο 44,6 δισ. ευρώ, την ώρα που «διαρρέονται» πληροφορίες για κλειστούς λογαριασμούς σταδιακής αποδέσμευσης, για το ενδεχόμενο μιας δόσης - γέφυρας ή και για... καθόλου δόση.

Πώς θα μοιραστεί η δόση:

Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, από τα 31,5 δισ. τα 25 (24,8 για την ακρίβεια) υπολογίζεται να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

• Άλλα 1,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οπότε και υπάρχουν λήξεις κρατικών τίτλων.

• Επιπλέον 5 δισ. (4,8 για την ακρίβεια) θα πρέπει να βρεθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ώστε να πληρωθούν τα έντοκα που λήγουν.

• Ακόμη, 1 δισ. έχει προγραμματιστεί να διατεθεί για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

• Και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, μας βγάζουν έναν λογαριασμό της τάξης των 36 και πλέον δις. ευρώ, που βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερος από τη δόση των 31 δις. και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην κυβέρνηση ζητούν και την επόμενη δόση, σκεπτόμενοι ιδιαίτερα ότι με τις καθυστερήσεις, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Νοεμβρίου. Πόσο εύκολο όμως μπορεί να είναι αυτό, όταν η Τρόικα δεν έχει δώσει ποτέ διπλή δόση (πόσο μάλλον τριπλή) και χορηγεί πάντοτε με καθυστέρηση;

Σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση προσβλέπει μεν σε μια απόφαση του Eurogroup, αλλά όλο το σχέδιο βρίσκεται στη θεωρία των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι οι διαρκείς πιέσεις περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Και το πρόβλημα γίνεται κάθε ημέρα και μεγαλύτερο, με τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες να προσεγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ και πλέον να είναι πολύ πιθανό να μην πληρωθούν ούτε το 2012. Σημειώστε ότι σε αυτά δεν συνυπολογίζονται καν οι επιστροφές ΦΠΑ, την ίδια ώρα που το ΕΣΠΑ μένει στο «ράφι».

Χρήμα…αόρατο

Σε κάθε περίπτωση, την τριετία 2012-2014 οι ανάγκες πληρωμής τόκων είναι 32,3 δισ. ευρώ, και η «ωρίμανση» του χρέους χρειάζεται 59,9 δισ. ευρώ.

Αν εξαιρεθεί το χρέος και οι τόκοι του, το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα (πλεόνασμα χωρίς τόκους) είναι 11 δισ. ευρώ στην τριετία. Είχε προγραμματιστεί να δοθούν 7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ φέτος και από 800 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια) αλλά πλέον ο λογαριασμός θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3,5 δισ. ευρώ φέτος, με την προϋπόθεση να λάβουμε τη δόση...

Τα λεφτά, μόνο φέτος θα πάνε στην οικονομία. Από το 2013 (με την εξαίρεση ενός ποσού για τη κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών) οδεύουν στο χρέος. Βέβαια οι ανάγκες φτιάχτηκαν με πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2013 και πλέον, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος στόχος είναι μηδενικό πλεόνασμα. Ως εκ τούτου, με την ιστορία να λέει ότι πάντα... αποκλίνουμε, ίσως και το 2013 να έχουμε «ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: