3.10.12
Το ΔΝΤ απειλεί με Grexit για να μας σώσει
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να προσλάβει η ελληνική κρίση καθώς το βραχυκύκλωμα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και η διχογνωμία των εκπροσώπων των δανειστών όσον αφορά τη στόχευση της πολιτικής και τη βιωσιμότητα του χρέους θέτουν την οικονομία σε περιδίνηση. Οι παλινδρομήσεις θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και του συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης και την ακολουθούμενη από τις Βρυξέλλες πολιτική.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η μη αποδοχή 2 δισεκατομμυρίων εκ των μέτρων στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί, σύμφωνα με τη Wall Street Journal στη de facto λύσης της διαγραφής χρέους του επίσημου τομέα.
Ο μοχλός πίεσης για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σενάριο που επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή την περίοδο.
Το σύστημα «θεραπείας» που θα ακολουθήσει το ΔΝΤ στην προσπάθεια άμεσης επίλυσης της κρίσης μετά τις αμερικανικές εκλογές θα είναι επιθετικό στοχεύοντας σε σοκ της Ευρωζώνης και σε συμφωνία με την ΕΚΤ σε βάσεις που έχουν τεθεί και στο παρελθόν.
Ενώ η δόση καθυστερεί εντείνοντας την αβεβαιότητα στην κοινωνία δημιουργείται εκρηκτικό κλίμα καθώς τα συζητούμενα μέτρα λιτότητας προκαλούν ήδη έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο οι New York Times προειδοποιούν για επερχόμενη κοινωνική έκρηξη ενώ υποστηρίζει πως η ελληνική οικονομία καταρρέει πιο γρήγορα απ' ότι μπορεί η Ευρώπη να αντιδράσει.
Η δυναμική που δημιουργείται κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Από την πλευρά του ΔΝΤ καταβάλλεται προσπάθεια σε δυο άξονες:
Ο ένας είναι η εξεύρεση άμεσης λύσης ανακούφισης της Ελλάδας τύπου haircut ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές και να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία.
Ο δεύτερος απαντά στην πολιτική καθυστερήσεων που εφαρμόζει η Άγκελα Μέρκελ. Από την Ουάσινγκτον το ΔΝΤ πιέζεται ώστε να μην μπλοκάρει «μεσοβέζικες» λύσεις καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν ντε-φάκτο αρνητικά σε νέες θεωρητικές εξαγγελίες για την Ελλάδα.
Ετσι όπως φαίνεται η λήψη αποφάσεων καθυστερεί περαιτέρω της 8ης Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί το Eurogroup καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι ισορροπίες που θα επιτρέψουν τη λήψη καταλυτικών αποφάσεων.
Η πρόταση του IIF θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων. Όπερ σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με ζητούμενο την ελάφρυνση του χρέους. Το IIF έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα διμερή δάνεια και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και δημοσιονομικής προσαρμογής.
sofokleusin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου