5.8.08
ΠΑΡ-ΕΚΤΡΟΠΕΣ (Μια συνοπτική ενημερωση.....)
Το ΣτΕ έχει ταχθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές κατά των έργων της εκτροπής του Αχελώου
"Η εκτροπή του Αχελώου είναι το μεγαλύτερο έργο διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο καταστροφική παρέμβαση στην ποτάμια ελληνική φύση.
Οι επιπτώσεις της εκτροπής, με δεδομένες τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις (φράγματα, αμμοληψίες κλπ) θα είναι ολέθριες για την ποιότητα των νερών, των εδαφών, της ίδιας της ζωής των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας, καταστρέφοντας ουσιαστικά όλα τα οικοσυστήματα που δημιουργεί το ποτάμι.
Είναι ένα έργο, προϊόν της εκλογικής πελατείας των κομμάτων, της διαπλοκής και της ανορθολογικής αγροτικής πολιτικής (μονοκαλλιέργειες, κατασπατάληση αρδευτικού νερού κλπ).Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΣτΕ έχουν αποκαλύψει την λανθασμένη από την πλευρά του κράτους διαχείριση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, αλλά και τα σχέδια της ΔΕΗ και του κρατικού μηχανισμού που επιχειρούν να πνίξουν ένα ολόκληρο χωριό - την Μεσοχώρα - να καταστρέψουν ένα μοναδικό οικοσύστημα και να οικειοποιηθούν το νερό προς όφελος των εταιριών και της κερδοσκοπίας.
Πέρα από κάθε λογική έχουν σπαταληθεί μέχρι σήμερα 500 εκατομμύρια ευρώ, για την ολοκλήρωση ζητούνται άλλα 250, ενώ συνέχεια προβάλλεται η ανάγκη νέων κονδυλίων.
Η κατασπατάληση χρημάτων που προέρχονται αποκλειστικά από τα δημόσια ταμεία, τη στιγμή μάλιστα που καμιά σοβαρή επιστημονική τοποθέτηση δεν προκρίνει ένα έργο τέτοιας παρέμβασης, ενώ παράλληλα υγεία, παιδεία, ασφάλιση δεν χρηματοδοτούνται, αποτελεί κοινωνική πρόκληση.
Με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει ήδη μικρότερες παρεμβάσεις, συμβατές με το περιβάλλον, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου.Με μοναδικό επιχείρημα, ότι η εκτροπή θα δώσει ζωή στον κάμπο της Θεσσαλίας, επιχειρείται να παραπλανηθούν οι αγρότες της περιοχής, με σκοπό να οδηγηθούν σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στην ορθολογική και με σεβασμό στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους παραγωγή, αλλά θα υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ για εντατική μονοκαλλιέργεια (αποκλειστικά υδροβόρα καλλιέργεια βαμβακιού), η οποία όμως έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.
Ταυτόχρονα αποκρύπτεται ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού στον κάμπο (που οι ίδιοι με λάθος διαχείριση δημιούργησαν), μπορεί να λυθεί με μικρότερης κλίμακας έργα, φιλικά προς το περιβάλλον που δεν καταστρέφουν οικοσύστημα και ανθρώπους, ενώ δεν γίνεται καμιά απολύτως αναφορά στην τιμή του νερού από τον Αχελώο την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες.
Όπως σημειώνουν περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, «στόχος είναι να σώσουμε τον Αχελώο και τα χωριά της Μεσοχώρας, να σταματήσουμε το μόνο οργανωμένο σχέδιο που γνωρίζουμε να υπάρχει: την προμελετημένη επιδρομή κράτους και εταιρειών να λεηλατήσουν ολοκληρωτικά τους φυσικούς πόρους του πλανήτη στο όνομα του κέρδους και να επιβάλλουν συνθήκες ξηρασίας κυριολεκτικά στην φύση και μεταφορικά στην κοινωνία»"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου