ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

26.4.14

ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Μετά την πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, και τον ερχομό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η πατρίδα μας εισήλθε σε μια νοσηρή πολιτική περίοδο, η οποία ζει και βασιλεύει μέχρι τις ημέρες μας. Την ονόμασαν «Μεταπολίτευση». Σ΄ αυτή λοιπόν, την «Μεταπολίτευση» ανδρώθηκαν τα πολιτικά τζάκια της διαπλοκής και των απατεώνων. Αυτά στηρίχτηκαν, προωθήθηκαν και μεγαλούργησαν από κάποιους κατ΄ όνομα και μόνο μεγαλοδημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ως μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών τους, από τη στιγμή που αυτοί δεν ήταν μόνο εκδότες εφημερίδων και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, αλλά αναλάμβαναν και μεγάλα έργα του Ελληνικού Δημοσίου. Επακόλουθη βεβαίως, ήταν και η προσωπική προβολή αυτών των δημοσιογράφων, που κάποια στιγμή εκμεταλλευόμενοι αυτήν την προβολή, μεταπηδούσαν στον πολιτικό στίβο για να ασχοληθούν με την «επίλυση» των προβλημάτων μας. Έτσι, μεταξύ πολιτικής και δημοσιογραφίας, δημιουργήθηκε ένας ομφάλιος λώρος που σφιχταγκάλιασε το κορμί του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να το θρυμματίσει!
            Ένας από αυτούς τους διαπλεκόμενους με την πολιτική, δημοσιογράφο θα ήθελα να ασχοληθώ σήμερα. Ένας δημοσιογράφος που διαχρονικά χρησιμοποίησε την πένα του και τον λόγο του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δικές του αλαζονικές μωροφιλοδοξίες, αφού πρώτα είχε εξυπηρετήσει την καθεστηκυία τάξη των αρχόντων, φέρνοντας εις πέρας δύσκολες αποστολές, πολλάκις αντικρουόμενες.
            Αυτό το δημοσιογραφικό – πολιτικό πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Γιώργο Κύρτσο, τον άνθρωπο που η ιδεολογική του ταυτότητα μεταβαλλόταν σύμφωνα με τα συμφέροντα «της φουσκωτής τσέπης του», και που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, του Αντώνη Σαμαρά.
            Στη νιότη του, όπως συνηθίζεται, ο Γιώργος Κύρτσος ξεκίνησε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, του οποίου υπήρξε μέλος και γραμματέας της Κομματικής του Οργάνωσης. Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα που διαδήλωνε κατά του πολέμου των ιμπεριαλιστών Αμερικάνωνστο Βιετνάμ. Αλλ΄ όμως, αυτές οι δογματικές του καταβολές, δεν τον εμπόδισαν να αποδεχτεί την συμμετοχή του το 1983 στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να προετοιμαστεί η ελληνική προεδρία της ΕΟΚ. Υπουργός Εξωτερικών την εποχή εκείνη, τον οποίο αποδέχτηκε και με τον οποίο συνεργάστηκε άψογα, ο μετέπειτα «μαζί τα φάγαμε» κατά κόσμο, Θεόδωρος Πάγκαλος. Αυτός ο πολιτικός αριβίστας, αναλαμβάνει το 1995 με τη μεσολάβηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, το ρόλο του πολιτικού συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, τότε αρχηγού της ΝΔ. Όμως, φραγή στα μακρόπνοα σχέδιά του, για την ενεργή ανάμειξή του στην πολιτική μέσω του «άκοπου» ψηφοδελτίου Επικρατείας, έβαλε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκ των εκλεκτών του Κώστα Καραμανλή. Ένας από τους λόγους του πολιτικού «βέτου» του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην υποψηφιότητα Κύρτσου, ήταν ο υπόγειος πολιτικός πόλεμος που του ασκούσε ο Κύρτσος συνεπικουρούμενος από έναν άλλο δημοσιογράφο, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε χαρακτηρίσει ως «πολιτικό βαρίδι». Βέβαια ο Γιώργος Κύρτσος το κράταγε «Μανιάτικο» και αντεπιτέθηκε το Μάιο του 2000, φιλοξενώντας δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου μεταξύ των άλλων αποκαλούσε τον Σπηλιωτόπουλο «πολιτική Σαλώμη». Αυτή η αιτία επέφερε την διαγραφή από τη ΝΔ του Καρατζαφέρη και την απομάκρυνση του Σπηλιωτόπουλου από τη θέση του και την αντικατάστασή του από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Η κόντρα του με τον Καραμανλή εντάθηκε το 2002, όταν στις Δημοτικές Εκλογές προτιμήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να διεκδικήσει το Δήμο της Πρωτεύουσας, αντί του ιδίου. Τότε, έγραψε βιβλίο όπου εξαπέλυε προσωπική επίθεση κατά του Καραμανλή.    
            Άλλωστε, ο Γιώργος Κύρτσος όπως προείπα, το είχε δίπορτο. Δημοσιογραφία και πολιτική. Έτσι, εκτός από εκδότης των εφημερίδων CityPressκαιFree Synday, κατά διαστήματα αύξανε «το παντεσπάνι του», εργαζόμενος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και ως σχολιαστής σε κεντρικά δελτία ειδήσεων (ALPHA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ), δηλαδή σε όλους εκείνους τους Μνημονιακούς διαπλεκόμενους νταβατζήδες του λαού μας.
            Στις 10 Απριλίου 2012, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να σμίξουν τα αηδόνια της πολιτικής εκ νέου. Έτσι, την ημέρα αυτή ανακοινώθηκε η προσχώρηση του Κύρτσου στο κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ξεχάστηκε αιφνίδια και από τους δυο, πως ο Κύρτσος από την εκπομπή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash αλλά και από τη City Press χαρακτήριζε τον Καρατζαφέρη ως «κωλοτούμπα», στηλιτεύοντας την αρχικά μνημονιακή και κατόπιν αντιμνημονιακή στάση του. Βλέπετε, ο μεν Καρατζαφέρης έψαχνε εναγωνίως «μαξιλαράκι» για να επανεκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου του 2012 και ο Κύρτσος, το έβλεπε ως την χρυσή ευκαιρία, διά μέσω της πρώτης θέσεως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ, να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να καταλάβει μια εκ των 300 προνομιούχων θέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου. Δυστυχώς όμως, γι΄ αυτούς ο Ελληνικός λαός στους έριξε στον Καιάδα της λήθης.
            Αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, απέστειλε ο υπογράφων, επιστολή στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, και μεταξύ των άλλων του αναφέρονταν:«Στις Εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου,  το ευτελές εκλογικό ποσοστό του 2,9% που κατέλαβε τελικά, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αντανακλά την οργανωτική και την πολιτική κατάρρευση του κόμματος, για την οποία φέρεις βαρύτατη αν όχι αποκλειστική ευθύνη και απέδειξες την πλήρη αδυναμία σου να συσπειρώσεις και να εκφράσεις τον εθνικοπατριωτικό χώρο που κάλυπτε δέκα και πλέον χρόνια ο ΛΑ.Ο.Σ. Έτσι, η έλλειψη οποιουδήποτε προγραμματισμού, η ανυπαρξία περιφερειακής και κεντρικής οργάνωσης καθώς επίσης, η πολιτική και ηθική εξόντωση των πιο ικανών στελεχών σου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Με μοναδικούς συνεργάτες σου, τους νεοφιλελεύθερους νεοταξίτες, Νίκη Τζαβέλα  και Γιώργο Κύρτσο καθώς επίσης όλες εκείνες τις διαχρονικές καταστροφικές αποκλειστικές φίλες σου, που διαχρονικά διοικούσαν το κόμμα, δεν ήταν ποτέ φυσικά δυνατόν, να παραχθεί αξιόπιστος πολιτικός λόγος, ικανός να συσπειρώσει τον ευρύτερο πατριωτικό χώρο. Όμως, ο εθνικοπατριωτικός χώρος δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ούτε να ταυτιστεί με τις εγγενείς αδυναμίες τις δικές σου και του στενού σου περίγυρου….».
            Αυτή η επιστολή, είχε ως αποτέλεσμα, ο Καρατζαφέρης να καλέσει τον υπογράφοντα, τον οποίο είχε διαγράψει τον Νοέμβριο του 2011 για την αντιμνημονιακή ρητορική του και τον πόλεμο που είχε εξαπολύσει κατά των Γεωργιάδη και Βορίδη, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την ιδεολογική μετάλλαξη του ΛΑ.Ο.Σ, σε συνάντηση στα γραφεία του κόμματος στην οδό Καλλιρρόης 52, με σκοπό να βοηθήσει για την επανεκλογή του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή κατά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιονίου 2012. Ο υπογράφων αρνήθηκε την όποια συμμετοχή και βοήθειά του προς το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα στον Γιώργο Καρατζαφέρη την νέα εκλογική αποτυχία του κόμματος και συνάμα προτρέποντάς τον σε μια νέα συνάντηση, αμέσως μετά την 17η Ιουνίου και το επερχόμενο αποτέλεσμα. Μια συνάντηση που θα γινόταν εάν και μόνο ο Καρατζαφέρης αποδεχόταν πως, ο ΛΑ.Ο.Σ θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε κόμμα του «Εμείς» και όχι του «Εγώ», με μια εκ βάθρων τροποποίηση του καταστατικού του. Ως δεύτερο προαπαιτούμενο, αυτής της συνάντησης, τέθηκε ο όρος της επιστροφής όλων εκείνων των ανιδιοτελών αγωνιστών-στελεχών (δόθηκαν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα) που δημιούργησαν και μεγάλωσαν το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, και είτε είχαν διαγραφεί επειδή αντέδρασαν στην μετάλλαξη του ΛΑΟΣ, είτε είχαν αποχωρήσει μη αντέχοντας τη διαφοροποίηση της Εθνικής πολιτικής του ΛΑΟΣ και της αμαρτωλής προεδρικής αυλής του Καρατζαφέρη.
            Όλοι αντιλαμβάνεστε, πως παρά την αποτυχία του ΛΑΟΣ και στις επαναληπτικές του Ιουνίου, η νέα συνάντηση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και ο Καρατζαφέρης πλέον, απολαμβάνει την πολιτική μοναξιά του, μαζί με τους ελάχιστους εναπομείναντες αυλοκόλακές του. Ο δε, κύριος Κύρτσος, πήρε το «κουβαδάκι» της πολιτικής του αμετροέπειας και πήγε σε άλλες πολιτικές «χωματερές», δηλώνοντας πρόσφατα στον Συστημικό δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαχρήστο για την υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: «Έχω συνεννοηθεί και με τον Καραμανλή, και έχω πολύ καλή σχέση κα με τον Σαμαρά».
            Ωστόσο, θα πρέπει ο Γιώργος Κύρτσος να μας ξεκαθαρίσει! Αφού τα βρήκε με τον Καραμανλή, επανακάμπτοντας στη ΝΔ, δηλαδή γλύφοντας ότι έφτυνε μετά βδελυγμίας, τώρα θα τα βρει και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που ο διάολος τα έφερε να διεκδικεί το Δήμο της Αθήνας; Θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Άρη;
            Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω, ένα συμπέρασμα εξάγεται! Πως η Μεταπολίτευση γέννησε τέρατα που ρουφούν το αίμα του Ελληνικού λαού. Αυτός ο λαός στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και στις ευρωεκλογές, ένα και μόνο μέλημα πρέπει να έχει! Το συθέμελο ξερίζωμα – καταψήφιση - όλων των κεφαλών αυτής της πολιτικής-δημοσιογραφικής Λερναίας Ύδρας. Τότε και μόνο μπορεί να χαράξει μια άλλη καλύτερη ημέρα για τον ίδιο και την πατρίδα του!!! 

Επεισόδια με πυρσούς και πιστόλια!

Επεισόδια με πυρσούς και πιστόλια!
Άρχισαν τα όργανα στο ΟΑΚΑ με οπαδούς του Παναθηναϊκού να έχουν φτάσει με άγριες διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, πυρήνας «πράσινων» λίγο μετά τις 17:00 έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο ήρθε σε συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις, που πήρε σχετική έκταση. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν στα χέρια τους αναμμένους πυρσούς τους οποίους πέταξαν προς τα ΜΑΤ. Λίγο αργότερα, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, συνέχισαν να προκαλούν επεισόδια και πάλι με αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αρκετοί εξ αυτών είχαν στην διάθεσή τους και τα σχετικά… πιστόλια εκτοξεύοντας φωτοβολίδες προς τους φίλους του ΠΑΟΚ.

http://thessports.gr/

(Βιντεο) Ξερνάει η Κρήτη! Δέκα ξεφτιλισμένοι χειροκροτούσαν τον Παπανδρέου που έσκασε μύτη με μισθοφόρους σεκιουριτάδες!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΒΡΙΖΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ, ΔΕΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΧΑΣΚΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΙΟΔΟΤΗ!

ΝΤΡΟΠΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ.

“Περίεργοι” σεκιουριτάδες “δυτικού τύπου” τον συνόδευαν σε κάθε βήμα.



olympia

Οι πραγματικοί κυβερνώντες-φεουδάρχες ενός κράτους μορφώματος που ακούει στο όνομα Ελλάδα


Οι πραγματικοί κυβερνώντες-φεουδάρχες ενός κράτους μορφώματος που ακούει στο όνομα Ελλάδα


Είναι οι πραγματικοί κυβερνώντες. Όλα και όλοι δουλεύουν για αυτούς. Είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις δεκαετίες τώρα. 


Αυτοί που προετοίμαζαν 2-3 χρόνια την Χρυσή Αυγή για να την σερβίρουν στις εκλογές του 2012 στους αποβλακωμένους ψηφοφόρους ως ανάχωμα αγανακτισμένων και απολιτίκ ψήφων και ως "μπαμπούλα" των χειροτέρων.  
Αυτοί που δημιουργούν πολιτικά ελεγχόμενα τζάκια τύπου Μπακογιάννηδων και Κεφαλογιάννηδων που θα χορεύουν στους ρυθμούς τους.
 
Αυτοί που βάφτισαν το ακροδεξιό κουτσαβάκι μέγα ηγέτη.
 
Αυτοί που δημιουργούν Ποτάμια και Ελιές.  
Αυτοί που στηρίζουν με νύχια και με δόντια την πιο φασιστική και διαπλεκόμενη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση. 
 
Αυτοί που έχουν κάνει την ΥΕΝΕΔ να φαντάζει ελεύθερη τηλεόραση μπροστά στην Digea. 
 

Για αυτούς θυσιάζονται 10.000.000 άνθρωποι. Για να κρατήσουν τις αυτοκρατορίες τους χωρίς να χάσουν ούτε το 1% των μεγεθών τους αυτοί. Αυτοί και άλλοι 20-30 σαν αυτούς.

Είναι οι πραγματικοί κυβερνώντες. Όλα και όλοι δουλεύουν για αυτούς. Είναι αυτοί που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις δεκαετίες τώρα.


Πηγή Κειμένου:
 projector-revolt.blogspot.gr

Σημαντικό άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου για τη Θράκη


Πρώτο: Στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Δεν υπάρχει καμία «τουρκική» μειονότητα. Τελεία. Και παύλα!
Δεύτερο: Είναι ακριβώς η τριχοτόμηση της εθνοτικής καταγωγής  της μειονότητας (Τουρκογενείς, Πομάκοι, Τσιγγάνοι) που καθόρισε και το θρησκευτικό της προσδιορισμό ως μουσουλμανικής, με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η δε Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί αυτό που θα λέγαμε «ακρογωνιαίο λίθο» στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για την απόκρουση από την Ελλάδα αιτιάσεων που εγείρονται από τρίτους. Όποιος επιχειρεί να ξηλώσει κάποιον «πόντο» από τη Συνθήκη της Λοζάνης επαπειλείται το ξήλωμα όλης της «κάλτσας». Συνεπώς με την Συνθήκη της Λοζάνης δεν «παίζουμε». Ούτε επιτρέπουμε σε άλλους να «παίζουν». Τελεία. Και παύλα!
Τρίτο: Η τακτική της ψηφοθηρίας που ανάγει σε κριτήριο ψήφου, το αν θα καταψηφιστεί ή θα υπερψηφιστεί κάποιος λόγω του θρησκεύματός του, όσο ταιριάζει στα ακροδεξιά ήθη διαφόρων κυβερνητικών ή εκκλησιαστικών παραγόντων, άλλο τόσο ταιριάζει στα «διαφωτιστικά» ήθη εκείνων που αντιλαμβάνονται την πολιτική σαν ανέξοδο «διαπολιτισμικό» χάπενινγκ. Τόσο οι «εθνικοί φωστήρες» του «κοσμοπολίτικου» δήθεν «διεθνισμού», όσο και οι «ελληναράδες» του κίβδηλου «πατριωτισμού», είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: Παίζουν με το θρήσκευμα. Και οι μεν και οι δε. Οι πρώτοι καλλιεργούν, συντηρούν και αναπαράγουν τον «ελληνο-χριστιανικό εθνικισμό», οι δεύτεροι υποδύονται τους «ευρύχωρους», αλλά και οι δυο μαζί ψηφοθηρούν, επαναλαμβάνοντας το έγκλημα που επί δεκαετίες διαπράττεται στο ελληνικό κράτος: Την ώρα που μεταχειρίζονται τη μουσουλμανική μειονότητα ως κομπάρσο στο θέατρο της εσωτερικής πολιτικής καταναλωτικής τους εντυπωσιοθηρίας, αδιαφορούν ότι με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν τη μετατροπή της σε υποχείριο και σε μπαλάκι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Τέταρτο: Για τα παιχνίδια όσων επιδιώκουν τον «εκτουρκισμό» της μουσουλμανικής μειονότητας καθόλου αθώο δεν είναι το ελληνικό κράτος. Ο αντικομμουνισμός της καθεστηκυίας πολιτικής τάξης στην Ελλάδα όπως και οι εν γένει «συμμαχικές της υποχρεώσεις» λειτούργησαν σε συγκεκριμένες περιόδους ως το υπόβαθρο για τη δράση των φορέων του «εκτουρκισμού» της μειονότητας. Θυμίζουμε:
  • Την υποχρέωση ενίσχυσης της κεμαλικής πολιτικής που ανέλαβε ο Βενιζέλος με το «Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας» του 1930όταν από το έδαφος της Δυτικής Θράκης εκδιώκονταν οι αντίθετοι με την πολιτική του Κεμάλ ηγέτες της μειονότητας και ταυτόχρονα στη Δυτική Θράκη έφθαναν βιβλία και δάσκαλοι από την Τουρκία και ασκείτο τέτοια βία με συνέπεια οι οπαδοί του Κεμάλ, που ήταν μια «ασήμαντη μειοψηφία» να πάρουν τα ηνία και (Αλ.Αλεξανδρής, «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 1923 – 1987», εκδόσεις «Γνώση») να προωθούν την πολιτική του τουρκικού καθεστώτος σε θέματα Παιδείας, Δικαίου κλπ.
  • Την πολιτική που με σύνθημα «να χτυπηθεί το φέσι» στην ουσία χτυπούσε τις μουσουλμανικές παραδόσεις των πληθυσμών της περιοχής με συνέπεια τη «σταδιακή μεταμόρφωση των κοινοτήτων της Δυτικής Θράκης από μουσουλμανικές σε τουρκικές» (σ.σ.: ο.π. σελίδα 71).
  • Την τακτική πάλι της κυβέρνησης Βενιζέλου από το 1930 να λειτουργεί τούρκικο προξενείο, που ως τότε δεν ήταν παρά ένα τυπικό προξενικό γραφείο.
  • Την τακτική του «εκτουρκισμού» ως απόρροια του αντικομμουνισμού. Η κυβέρνηση Παπάγου, το 1954, ενώ Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν ήδη στο ΝΑΤΟ, έπρεπε να τονώσει το δόγμα του «από Βορράν κομμουνιστικού κινδύνου» και να δείξει, αντίθετα, ότι στην «ελευθέραν Δύσιν» οι σχέσεις μεταξύ των «συμμάχων» ήταν ...αγγελικές. Έτσι, στις 28/1/1954, ο γενικός διοικητής της Θράκης, Γ. Φεσόπουλος, εκδίδει την εξής αλησμόνητη απόφαση: «Κατόπιν διαταγής του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως (σ.σ.: Παπάγος), παρακαλούμεν όπως εφ' εξής εις πάσαν περίπτωσιν γίνεται χρήσις του όρος "Τούρκος - Τουρκικός" αντί του τοιούτου "Μουσουλμάνος – Μουσουλμανικός»... Κάπως έτσι ο εξ Ανατολών κίνδυνος εξαφανιζόταν και θέριευε η θεωρία του «από Βορράν κινδύνου».
  • Την τακτική, το Δεκέμβρη του 1952, και ενώ ο «κομμουνιστής κατάσκοπος» Ν. Μπελογιάννης είχε εκτελεστεί, η Φρειδερίκη να εγκαινιάζει τουρκικά σχολεία στη Θράκη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας...
  • Τις μορφωτικές συμφωνίες του 1951 και της χούντας του 1968, που καθιερωνόταν η τουρκική ως η μόνη μειονοτική γλώσσα εκπαίδευσης. Όμως, η μητρική γλώσσα των Πομάκων και των Αθίγγανων μουσουλμάνων της Δ. Θράκης δεν ήταν τα τούρκικα...
  • Την τακτική (κάτι που η σημερινή ΝΔ το «ξεχνάει»…) η ίδια η κυβέρνηση στο ανώτατο μάλιστα επίπεδο να αποκαλεί στις συνομιλίες της με την ηγεσία της Τουρκίας σαν «τουρκική» την μειονότητα της Θράκης (βλέπε: Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνομιλίες με Ετσεβίτ, 11 - 12/3/1978)
  • Την τακτική, τον Ιούλη του 1999, λίγες μόλις μέρες μετά τις ΝΑΤΟικές σφαγές στο Κοσσυφοπέδιο που έγιναν στο όνομα της «προστασίας» των δικαιωμάτων μιας μειονότητας, να γνωστοποιείται ηεπιστολή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που από κοινού με 13 «μειονοτικές» και «μη κυβερνητικές» οργανώσεις ζητούσαν την αναγνώριση από το ελληνικό κράτος της ύπαρξης «τουρκικής» και «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου – σε μια ασύγγνωστη αντιμετώπιση του ζητήματος του «ατομικού αυτοπροσδιορισμού» με τις παρενέργειες που γεννά η έγερση θεμάτων «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού» - να δηλώνει ότι δεν τον ενδιέφερε αν κάποιος θα αυτοπροσδιορίζεται στην ελληνική επικράτεια ως «Τούρκος» ή «Μακεδόνας»…
  • Δίπλα σε όλα αυτά είναι πασίγνωστο επίσης τούτο: Το πόσο σεβάστηκε αυτό το κράτος τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα για δεκαετίες. Να μιλήσουμε για το πώς τους συμπεριφερόταν το κράτος στο στρατό; Η’ όταν ζητούσαν μια άδεια οικοδομής; Η’ όταν ζούσαν πίσω από τις μπάρες;
Πέμπτο: Για το ρόλο του τουρκικού προξενείου όλοι κάτι έχουν να πουν και να καταμαρτυρήσουν. Εδώ δυο παρατηρήσεις:
α) Γιατί το προξενείο και εν γένει η Τουρκία αφήνεται να δρα όπως δρα στην περιοχή; Ποιος έχει την ευθύνη που δεν μπαίνει τέλος σε αυτή την ιστορία;
β) Γιατί τα ίδια (φραστικά, έστω)… πατριωτικά αντανακλαστικά δεν τα έχουμε δει από τα κάθε λογής κόμματα του «ανήκομεν εις την Δύσιν» και του «ευρωμονόδρομου», όταν τα ίδια με το προξενείο τα διαπράττουν οι σύμμαχοί μας, οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι. Όταν, δηλαδή, στη έγερση ζητήματος «μειονοτήτων» στην Ελλάδα πρωτοστατούν, γνωστής χρηματοδότησης, πολιτικής επιρροής και ευρωατλαντικής ...ιθαγένειας «ιδρύματα» και «οργανισμοί». Ας παρακολουθήσουμε τη δράση κάποιων εξ αυτών:
  • Το Νοέμβρη του 2006, οι ΗΠΑ, διά του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν, τάσσονταν ευθέως υπέρ της αναγόρευσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε «τουρκική μειονότητα». Με τις ίδιες εκείνες δηλώσεις (στην «Ελευθεροτυπία»), το στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας ζητούσε να τεθεί η συνθήκη της Λοζάνης στο «μουσείο»…
  • Το Νοέμβρη του 1996 στην έκθεση με τίτλο «Ημιτελής Ειρήνη» (!), που συντάχτηκε από τη «Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια» - που με τη σειρά της δημιουργήθηκε από το αμερικανικό ίδρυμα «Κάρνεγκι» και το Ινστιτούτο «Ασπεν» - η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει μακεδονική μειονότητα και αρνείται το δικαίωμα των μουσουλμάνων να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι. Μια «λεπτομέρεια»: Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με προεδρεύοντα τον επίτροπο Βαν ντε Μπρουκ...
  • Στις 8/11/2006 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει: «Υπάρχουν εθνικής καταγωγής Μακεδόνες και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ έχουν μια διαφορετική ερμηνεία του όρου μειονότητα από αυτήν που έχει η Ελλάδα. Σεβόμεθα τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία αποτελεί τη νομική βάση για την ελληνική ερμηνεία, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος της αμερικανικής ερμηνείας. Νομίζουμε ότι θα είναι σωστό γι' αυτές τις μειονότητες να έχουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, που δεν τους επιτρέπεται στην Ελλάδα...».
  • Στις 17/4/2008 πραγματοποιείται στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, με τη στήριξη των «Πράσινων και της «Ομοσπονδιακής Ενωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων» εκδήλωση με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες»…
  • Στις 27/3/2008, ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στις 27/3/2008, όταν οι ελληνικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία ενώσεων συλλόγων και οποιουδήποτε οργανισμού έφερε το επίθετο «τουρκικός/ή» στον τίτλο του, που εξέδωσε την απόφαση ότι ακόμα κι αν κάποιοι έχουν βαλθεί «να προπαγανδίσουν την ύπαρξη εθνοτικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό δε συνιστά απειλή για τη δημοκρατική κοινωνία»... Μόνο που η απόφαση αυτή άνοιγε δυο κερκόπορτες: Μια για την καταστρατήγηση της Συνθήκης της Λοζάνης και μια για την υποδαύλιση από παγκόσμιους και περιφερειακούς ιμπεριαλιστές εθνικιστικών αντιθέσεων.
  • Στα προηγούμενα ας προσθέσουμε κάτι ακόμα: Την απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ότι η ΕΕ «δεν έχει κάποια γενική αρμοδιότητα σε θέματα μειονοτήτων»…
Έκτο: Η εποχή της αθωότητας έχει παρέλθει προ πολλού. Ειδικά όταν είναι γνωστό, από Γιουγκοσλαβία μέχρι Ουκρανία, πως δρα ο ιμπεριαλισμός στο όνομα της «προστασίας» των μειονοτήτων. Τόσο ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τις «παιδαριωδίες» του για τις οποίες η ίδια η Αυγή έφτασε να γράψει (23/4/2014): «Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας - Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε» (σσ: αλήθεια τόσο εύκολα «παρασύρεται» η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από κυπίτικες και ακροδεξιές  νοοτροπίες;…). Όσο και ως προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τους δικούς τους υποψήφιους και πολιτευτές που στηρίζουν το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και διατηρούν στενότατους δεσμούς με τους τουρκικούς ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους, μια κουβέντα:«Παιδιά, κόψτε το»!
Έβδομο: Κατά τα λοιπά, στην Ελλάδα της ΕΕ, του ευρώ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, των τραπεζιτών και των «πλεονασμάτων» ο μαρασμός συνεχίζεται. Μαζί και ο μαρασμός της Θράκης (που πίσω από όσα φαίνονται έχει να αντιμετωπίσει και όσα δεν φαίνονται, τουτέστιν εκείνους που την «λιμπίζονται» ως «ειδική οικονομική ζώνη» για τις «μπίζνες» τους). Και ο μαρασμός αφορά όλους τους Έλληνες της περιοχής. Είτε πρόκειται για χριστιανούς, είτε για μουσουλμάνους, είτε για άθεους. Στη Θράκη η πλειοψηφία του πληθυσμού, είτε ανήκουν στην πλειονότητα είτε στην μειονότητα, είναι εργάτες, είναι άνεργοι, είναι αγρότες, είναι βιοπαλαιστές, είναι λαϊκά στρώματα, που «ή με Χριστό ή με Αλλάχ, όμως κι οι δυό μας αχ και βαχ». Αυτά που τους ενώνουν, δηλαδή, τα προβλήματα και οι ανάγκες της ζωής που βιώνει η φτωχολογιά, είναι απείρως περισσότερα από όσα τους διαφοροποιούν μεταξύ τους. Όσοι προσπαθούν να τους διαχωρίσουν δεν το κάνουν για να τους χαρίσουν ούτε τον επίγειο «εθνικό», ούτε τον επουράνιο θρησκευτικό «παράδεισο». Απέναντι στα προβλήματα που είναι κοινά για όλους, τους θέλουν διαιρεμένους πολιτικά, κοινωνικά, ταξικά, ώστε να μην βρίσκει ισχυρό αντίπαλο η πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα.
*Δημοσιεύθηκε στο "enikos.gr" 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΒΕΜΠΕΡ: «Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ»

Γιώργος Φλωράς:  "Η ομολογία της «κατοχής» της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ της ΚΕΕΕ, ακούστηκε από σχεδόν όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και φυσικά είναι αποτυπωμένη στην κάμερα που υπήρχε στον χώρο".




Χθες 25/4/2014 η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) είχε έκτακτη συνεδρίαση στο κτίριο του ΕΒΕΑ για το θέμα της συνδρομής στα Επιμελητήρια. Παρών ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, Γερμανός, κ. Βέμπερ. Ήμουν παρών στο ακροατήριο και αυτά που άκουσα με άφησαν άναυδο.


Την προηγούμενη ημέρα ο
κ. Βέμπερ επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλο και τον γραμματέα των Ευρωεπιμελητηρίων. Συζήτησαν διάφορα θέματα και ανάμεσα στα άλλα το θέμα της συνδρομής των Επιμελητηρίων (που καταργείται από 1/1/2015).


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βέμπερ από το βήμα της ΚΕΕΕ, ο πρωθυπουργός του είπε«αν μπορείτε παρακαλέστε την κ. Μέρκελ για να μεσολαβήσει στην Τρόικα για να μου επιτρέψει να αλλάξω την νομοθεσία για τα Επιμελητήρια. Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω την νομοθεσία μόνος μου»!!


Το ανωτέρω συνοδεύτηκε από κίνηση των χεριών του κ. Βέμπερ δείχνοντας τα χέρια δεμένα. Δεν γνωρίζω αν η κίνηση αυτή έγινε από τον πρωθυπουργό.


Η ανωτέρω ομολογία της «κατοχής» της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ της ΚΕΕΕ, ακούστηκε από σχεδόν όλους τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και φυσικά είναι αποτυπωμένη στην κάμερα που υπήρχε στον χώρο. 


Ο κ. Σαμαράς έμεινε μόνος του στο κάδρο, απαλλάσσοντας από ευθύνες των υπουργό του για Ανάπτυξη που έχει και την ευθύνη των Επιμελητηρίων.


Προσωπικά νοιώθω αηδία για το γεγονός ότι η χώρα μου βρίσκεται σε κατοχή και υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι με λαϊκή εντολή μας κυβερνούν. 


Με εκτίμηση


Φλωράς Γιώργος


Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Τηλ. 2105232621-6974910050 george.floras@floras.gr


Την Κυριακή η Κρήτη θα ... βγει στη θάλασσά της να την υπερασπιστεί

Απομένουν μόλις 4 εικοσιτετράωρα για να ξεκινήσει το εφιαλτικό πείραμα της Μεσογείου: χημικοί παράγοντες που σε ελάχιστες ποσότητες προκαλούν χιλιάδες ανθρώπινα θύματα έρχονται κατά τόνους στα δυτικά της Κρήτης να "ξεπλυθούν" σε μία αμφίβολη επιστημονικά διαδικασία υδρόλυσης, που θα γίνει για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά. Οι συντονιστές της επιχείρησης δεν έχουν απάντηση για το τι ζημιά θα προκληθεί στη Μεσόγειο αν κάτι δεν πάει καλά. Δεν έχουν -όπως οι ίδιοι παραδέχονται- εκτιμήσεις ρίσκου για άνθρωπο και θάλασσα. 
Η ελληνική κυβέρνηση αρκείται στις διαβεβαιώσεις του ΟΗΕ πως όλα θα πάνε κατ' ευχήν, σε ένα σχέδιο που καλύπτεται από το σκοτεινό πέπλο μυστικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κι η μόνη που αντιστέκεται σθεναρά είναι η Κρήτη. 400 συλλογικοί φορείς από κάθε άκρη του νησιού και χιλιάδες κόσμου που ανησυχεί για το μέλλον του περιβάλλοντός του, για τη θάλασσά του και για τον τρόπο που αφήνεται απροστάτευτη στα διεθνή εγκλήματα ρύπανσης η ίδια του η ζωή. 
Την Κυριακή του Θωμά η Κρήτη δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα βγει στη θάλασσά της να την υπερασπιστεί. Δεν διαθέτει υποβρύχια και υπερσύγχρονο στόλο όπως η διεθνής δύναμη που φρουρεί το πλοίο του χημικού εφιάλτη. Δεν χρειάζεται πολιτικά και στρατιωτικά στηρίγματα, όπως οι πρόσκαιρες συμμαχίες που ανέπτυξαν οι συντονιστές της υδρόλυσης για να πετύχουν το στόχο τους. Η Κρήτη χρειάζεται μόνο τη βεβαιότητα πως παλεύει για το δίκιο της. Η συντονιστική επιτροπή Αγώνα του νησιού εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση που καλεί κάθε κρητικό να βοηθήσει σ' αυτόν τον αγώνα. Δείτε τι ακριβώς γράφει:

Μετά από επιστημονικές συναντήσεις ενημέρωσης και μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, καθώς και μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Αρκαδίου στις 23.03.2014 κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αντιπροσωπεία της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής στις 11.04.2014 κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρέστη στη Βουλή και συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τον Υφυπουργό Εξωτερικών στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης για το εν λόγω κρίσιμο θέμα.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς η υποτακτική Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί επιδεικτικά. Ως εκ τούτου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να κλιμακώσει τις δράσεις της. Προγραμματίζει συγκέντρωση και εν πλω διαμαρτυρία από το παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων την Κυριακή του Θωμά 27.04.2014 και ώρα 12:00, και ζητά:

Ø  Από όλη την κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης να είναι παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην παραπάνω συγκέντρωση

Ø  Από τους συμπολίτες μας που διαθέτουν βάρκα ή φουσκωτό και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς, να το μεταφέρουν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και να συμμετάσχουν δυναμικά στην εν πλω διαμαρτυρία

Ø  Από τους συλλόγους επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, τους συλλόγους φουσκωτών σκαφών, τους ναυτικούς και ιστιοπλοϊκούς ομίλους όλης της Κρήτης να στηρίξουν ενεργά το εγχείρημα αυτό συμμετέχοντας στην εν πλω διαμαρτυρία.

Από το λιμάνι των Σφακίων αλλά και από το λιμάνι της Γαύδου, αφού δοθούν σχετικές οδηγίες, θα πραγματοποιηθεί μαζική αναχώρηση φουσκωτών, αλιευτικών, ιστιοπλοϊκών και λοιπών σκαφών, δημιουργώντας εν πλω μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από την Μεσόγειο των πλοίων που μεταφέρουν τα χημικά, γνωστοποιώντας για άλλη μια φορά σε όλους την απόφασή μας να παρέμβουμε στον τόπο του σχεδιαζόμενου ‘’πειράματος της Μεσογείου’’ και να προσπαθήσουμε με κάθε μη βίαιο τρόπο να το αποτρέψουμε.
Στην εν πλω διαμαρτυρία σχεδιάζεται να συμμετάσχει και τοπικό πλοίο μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες.

Επίσης θα συμμετάσχει και το γνωστό σκάφος ‘’Άγιος Νικόλαος’’  της Πρωτοβουλίας ‘’Ένα Καράβι για τη Γάζα’’, ένα από τα δύο Ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές.

Μετά τα παραπάνω, ζητούμε τη δημόσια στήριξη όλων των φορέων και την ενεργό συμμετοχή τοπικής κοινωνίας και φορέων σε αυτή τη συγκέντρωση και την εν πλω διαμαρτυρία, προσδίδοντας βαρύτητα και κοινωνική ευρύτητα σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο εγχείρημα.

ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ
Επικοινωνία: email: eirinimesogeios@gmail.comτηλ: 6944773555 (Σωκράτης Βαρδάκης), 6972350768 (Γιάννης Χαρωνίτης) και 6978512779 (Πολυάνθης Συγγελάκης).
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ‘’ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ’’ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/tin-kyriaki-i-kriti-tha-vgei-sti-thalassa-tis-na-tin-yperaspistei#ixzz300M69fxD 
Follow us: @ekriti_gr on Twitter | ekriti.gr on Facebook




ekriti.gr/

ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΤΩΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ! ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τροπολογία του Νότη Μαριά στη Βουλή για την πλήρη δικαίωση
των μικροομολογιούχων.



Τροπολογία στη Βουλή  κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς για την πλήρη δικαίωση των μικρομολογιούχων, όπως είχε δεσμευθεί σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν.3601/2007 και άλλες διατάξεις».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η έκδοση του Ν. 4050/2012 και η εν συνεχεία έκδοση της υπ’ αριθμ. 5/24.02.2012 και υπ’ αριθμ. 10/09.03.2012 απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ως συνέπεια να συμπεριληφθούν στα υπό (αναγκαστική) ανταλλαγή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ακόμη και εκείνα τα ομόλογα που κατέχονταν από φυσικά πρόσωπα και τα οποία (φυσικά πρόσωπα) είχαν αποκτήσει τα ομόλογα αυτά υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και γνωσιολογικό ορίζοντα σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα και ειδικότερα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων.
Ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου Buchheit και Gulati σε επιστημονικό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2010 (“How to Restructure to Greek Debt”) επεσήμαναν τη νομική δυνατότητα εξαίρεσης των φυσικών προσώπων από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους εν όψει του μικρού αριθμού ομολόγων που βρισκόταν σε χέρια φυσικών προσώπων αλλά και της ύπαρξης μηχανισμού εντοπισμού της πλειονότητας αυτών.
Πέραν τούτου, τόσο στους γενικούς όρους έκδοσης των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΦΕΚ Β/370/05.04.2001) όσο και στα εκάστοτε πληροφοριακά δελτία (Offering Circular) για την έκδοση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που υπάγονταν στο Ελληνικό δίκαιο  δεν περιεχόταν όρος ίσης μεταχείρισης (pari passu clause ή cross default clause).
Άλλωστε και στην διεθνή βιβλιογραφία γίνεται δεκτό ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης των δανειστών δεν επιβάλλει την ενιαία μεταχείριση όλων των δανειστών αλλά επιτάσσει την όμοια μεταχείριση δανειστών που βρίσκονται σε όμοιες συνθήκες [Keith Clark, Sovereign Debt Restructurings: Parity of Treatment between Equivalent Creditors in Relation to Comparable Debts, International Lawyer 20 (1986), 857-865. Borchard StateInsolvency and Foreign Bondholders, Volume I – General Principles, New haven 1951, 337, Alexander Szodruch, Staateninsolvenz und private Gläubiger, 2008, 167]. Int’l : 20 (1986) 857]. Όμως, τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν τελούσαν υπό όμοιες συνθήκες με εκείνες στις οποίες βρίσκονταν νομικά πρόσωπα και δη πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοοικονομικοί φορείς (funds), τα οποία μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών είχαν και σημαντικό γνωσιολογικό προβάδισμα έναντι των φυσικών προσώπων.
Η συμπερίληψη και των ομολόγων που κατέχονταν από φυσικά πρόσωπα στην αναγκαστική ανταλλαγή των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές συνέπειες για τα πρόσωπα αυτά, τα οποία, εν όψει της μη πρόβλεψης δυνατότητας φορολογικής απόσβεσης των ζημιών για φυσικά πρόσωπα και της ανακεφαλαιοποίησης μόνο των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν τελικά αντιμετωπισθεί δυσμενέστερα.
Για την άρση της διακριτικής αυτής μεταχείρισης αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο και την επανάκτηση της αξιοπιστίας του κράτους έναντι του τελευταίου δανειστή, ήτοι του ιδιώτη, επιβάλλεται η ετεροχρονισμένη αποκατάσταση των φυσικών προσώπων με την προτεινόμενη τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ –ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Προστίθεται νέο άρθρο στο σχέδιο νόμου με το εξής περιεχόμενο:

«Άρθρο…..
1. Φυσικά πρόσωπα επενδυτές  ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που απέκτησαν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου με ISIN τύπου Β ή απέκτησαν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου υπαγόμενα στο Ελληνικό δίκαιο και κατείχαν τα ομόλογα αυτά μέχρι την ανταλλαγή τους σύμφωνα με το Ν. 4050/2012 και τις σε αυτόν προβλεπόμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και την υπ’ αριθμ. 2/20964/0023Α/09.03.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄/682/09.03.2012), επιστρέφουν προς το Ελληνικό Δημόσιο όλους του τίτλους Ελληνικού Δημοσίου που περιήλθαν σε αυτούς από την ανταλλαγή που υλοποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 2/20964/0023Α/09.03.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄/682/09.03.2012) και λαμβάνουν ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου με ISIN τύπου Β επιτοκίου ιδίου με τα αρχικά τους ομόλογα, διάρκειας ίσης με εκείνη των αρχικών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν κατά το Ν. 4050/2012 και με ονομαστική αξία ίση με την ονομαστική αξία των αρχικών ομολόγων ή την τιμή κτήσης των αρχικών ομολόγων, εφόσον αυτή είναι χαμηλότερη της ονοματικής αξίας, αφαιρουμένης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων έκδοσης EFSF που περιήλθαν σε αυτούς σύμφωνα με το άρθρο πρώτο παρ. 9 και 10 του Ν. 4050/2012, καθώς και αφαιρουμένης της ονομαστικής αξίας των τίτλων Ελληνικού Δημοσίου που περιήλθαν σε αυτούς σύμφωνα με το άρθρο πρώτο παρ. 9 και 10 του Ν. 4050/2012, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν εκποιηθεί ή εξοφληθεί. Τα νέα ομόλογα διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους, εκτός από την περίπτωση καθολικής διαδοχής.
2. Ομόλογα του άρθρου πρώτου του Ν. 4050/2010 τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην υπ’ αριθμ. 5/2012 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα οποία έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν ανταλλάσσονται με νέα ομόλογα σύμφωνα με την πρόβλεψη της προηγούμενης παραγράφου  αλλά οι κάτοχοι αυτών λαμβάνουν την ονομαστική αξία των αρχικών ομολόγων, αφαιρουμένης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων έκδοσης EFSF που περιήλθαν σε αυτούς σύμφωνα με το άρθρο πρώτο παρ. 9 και 10 του Ν. 4050/2012, καθώς και με ταυτόχρονη επιστροφή προς το Ελληνικό Δημόσιο των τίτλων Ελληνικού Δημοσίου που περιήλθαν σε αυτούς σύμφωνα με το άρθρο πρώτο παρ. 9 και 10 του παρόντος ή, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν εκποιηθεί ή εξοφληθεί, αφαιρουμένης της ονομαστικής αξίας αυτών. Τα ποσά στρογγυλοποιούνται στην τελευταία εκατοντάδα προς τα κάτω.
3. Η έκδοση των νέων τίτλων που δίνονται σε ανταλλαγή των αρχικών ομολόγων ή η καταβολή της χρηματικής διαφοράς σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που ρυθμίζει και όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας».

Ο προτείνων

Επαμεινώνδας (Νότης ) Μαριάς
Βουλευτής Ηρακλείου»

Πάνος Καμμένος: «4 μέρες να κλειστούμε σπίτια μας, πέφτει η κυβέρνηση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πάνος Καμμένος: «4 μέρες να κλειστούμε σπίτια μας, πέφτει η κυβέρνηση»

"Υπάρχει συνταγματική εκτροπή στη χώρα. Πρέπει ο ελληνικός λαός να ξεσηκωθεί. Δεν είναι ανάγκη, όμως, να χυθεί αίμα" είπε Στο ΧΩΝΙ ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλά Στο ΧΩΝΙ όπως δεν τον έχετε ξανακούσει!
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ Στο ΧΩΝΙ ΓΙΑ:
- για τον Σαμαρά
- για τον Παπανδρέου
- για το Ποτάμι
- για τη ΔΗΜΑΡ
- για τον Σόρος
- για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
- για την εκλογική επιχορήγηση
- για τις συνεργασίες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΠΟΤΑΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟ Στο ΧΩΝΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

«Προεκλογικός πόλεμος» της ΚΕΔΕ στην αξιολόγηση – Καλεί τους δημάρχους να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο Μητσοτάκη

Μετά την ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ ξεκινάει «πόλεμο» στην αξιολόγηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επικαλούμενη το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. «Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται για πρώτη φορά να εφαρμόσει ένα σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, όταν είναι γνωστό ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να υπάρξουν πράξεις που να αφορούν σε αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ, σχετικά με την εγκύκλιο για την αξιολόγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου, Μητσοτάκη. Μάλιστα, η ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους να απέχουν από την διαδικασία αξιολόγησης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ έχει ως εξής
Με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η ΚΕΔΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει η εγκύκλιος που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., η υλοποίηση όλων των διαδικασιών και των σταδίων αξιολόγησης, συντελείται από τα μέσα Απριλίου έως το τέλος Μαΐου. Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εφαρμόσει για πρώτη φορά ένα νέο σύστημα αξιολόγησης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ορθή αξιολόγηση του προσωπικού.
Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει διαχρονικά και συγκεκριμένα ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο, (Ν. 2190/1994 και Ν. 3870/2010) απαγορεύει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την έκδοση πράξεων που αφορούν σε οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού. Και αυτό για να προφυλάξει τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες από αυθαίρετες και χαριστικές μεταβολές.
Επί της ουσίας της αξιολόγησης, η ΚΕΔΕ διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την αντικειμενικότητα του συστήματος αξιολόγησης και ιδιαίτερα για το πρώτο στάδιο που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών.
Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και ενστάσεις, αλλά και η προεκλογική περίοδος να εξελιχθεί ομαλά, καλεί  τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της εγκυκλίου του και να ορίσει,  αμέσως μετά τις εκλογές, συνάντησή του με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συζητηθούν ορισμένες πτυχές της διαδικασίας αξιολόγησης.
Η ΚΕΔΕ,  υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι, πάγια θέση της είναι να εφαρμοστεί επιτέλους ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα  αξιολόγησης προσωπικού, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Τέλος, η ΚΕΔΕ καλεί όλους τους Δημάρχους, ενόψει και της συνάντησης αντιπροσωπείας της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να απέχουν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την εφαρμογή της εγκυκλίου για την αξιολόγηση του προσωπικού.


aftodioikis

Ε όχι και τόσο μ@λ@κ@ς ρε παιδιά!


Γράφει ο Κλεισθένης
Χρωστάω 482 ευρώ απ’ το χαράτσι, 4 μήνες κοινόχρηστα, απλήρωτο το ρεύμα, το νερό, τηλέφωνο δεν έχω προ
πολλού, χρωστάω στον μπακάλη, στον χασάπη, στον φούρναρη, γενικά χρωστάω αλλά όχι της Μιχαλούς. Στο συρτάρι μου έχω 17,5 ευρώ άρα έχω πλεόνασμα. Σπάω το κεφάλι μου , να το επενδύσω; ή να το μοιράσω στα παιδιά μου για να ζήσουν μια πιο άνετη ζωή;
Είπαμε να μας περνάνε για μαλ…ς  αλλά όχι και τόσο.
Είναι ανάγκη να μας διευκρινίζουν τα ξένα ΜΜΕ ή οι οικονομολόγοι ότι το πλεόνασμα είναι στην φαντασία των κυβερνώντων; Το πλεόνασμα βρίσκεται στην βλακεία που τους διακατέχει, το πλεόνασμα βρίσκεται στο θράσος και την ξετσιπωσιά τους.
Στην Ουκρανία ξεσηκώθηκαν οι Ρωσόφωνοι, μας πιπιλίζουν κάθε μέρα τα Ελληνικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας την δυτική προπαγάνδα. Ρε φιλαράκια, δεν είναι Ρωσόφωνοι, είναι Ρώσοι. Επειδή λοιπόν πρόκειται για Ρώσους, η Ρωσία θα κάνει επέμβαση για να τους προφυλάξει, μην γελιόμαστε. Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Στην Θράκη δρουν Τούρκοι πράκτορες υπό την αιγίδα του Τουρκικού προξενείου και πολλοί Έλληνες υποψήφιοι παίρνουν το χρίσμα απ’ το Τουρκικό προξενείο. Τι λέτε ρε παιδιά, εκπλήσσομαι. Είναι πρωτάκουστο, πρωτοφανές. Φίλοι Θρακιώτες, δεν κινδυνεύετε τόσο απ’ τους Τούρκους πράκτορες ή την Τουρκία αλλά απ’ τα Ελληνικά κομματόσκυλα. Διώξτε τα απ’ την Θράκη όσο είναι καιρός. Φυσικά δεν χρειάζεται σαβουάρ βιβρ, κλωτσιές. Με την ευκαιρία, μέγα θέμα η αποπομπή της Ρομά υποψήφιας ευρωβουλευτού απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Οι ΑΝ.ΕΛ την προσκάλεσαν να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιό τους. Έλα μου…ί στον τόπο σου.
Σε λίγες βδομάδες θα γίνουν τριπλές εκλογές, για δημάρχους, για περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Έξω δεν κουνιέται φύλο, τόσο “μουντές” εκλογές δεν θυμάμαι να ξανάγιναν. Σημαίνει άραγε αυτό κάτι; Οι μόνοι που ασχολούνται είναι οι υποψήφιοι και τα κανάλια.
Ίδωμεν.

25.4.14

18 Απριλίου 1932: Η Ελλάδα κηρύσσει "χρεοστάσιο"

18 Απριλίου 1932: Η Ελλάδα κηρύσσει "χρεοστάσιο"
Για να μην νομίσετε ότι αυτά που περνάμε δεν τα 'χουμε ξαναπεράσει να σας θυμίσουμε ότι σήμερα είναι επέτειος.Όχι ευχάριστη βέβαια. Σαν σήμερα το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε κηρύξει "χρεοστάσιο"! Τι είναι πάλι αυτό θα πείτε, αφού εμείς έχουμε μάθει τη χρεοκοπία.
Ο Φοίβος Οικονομίδης σ΄ ένα κείμενο που είχε δημοσιεύσει η Ελευθεροτυπία, εξηγούσε με σαφήνεια τι συνέβη το 1932, επί ημερών Ελευθερίου Βενιζέλου:
Περί τα μέσα Οκτωβρίου του 1929 η Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη άρχισε να κλονίζεται για τα καλά.
Οι αξίες των μετοχών υπέστησαν κάθετη πτώση στο χρηματιστήριο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να απλώνεται και οι συνέπειές της δεν άργησαν να φανούν και στην Ελλάδα. Πρωθυπουργός εκείνης της περιόδου ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε επανέλθει στην εξουσία το 1928.
Η οικονομική κρίση μειώνοντας το εισόδημα των αμερικανών και ευρωπαίων πολιτών είχε αρνητικές συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές, που ήταν κατά κύριο λόγο ο καπνός, το ελαιόλαδο και η σταφίδα. Λόγω της κρίσης μειώθηκε η ναυτιλιακή δραστηριότητα και, κατά συνέπεια, μειώθηκε το συνάλλαγμα που έστελναν οι έλληνες ναυτικοί στις οικογένειές τους. Το ίδιο συνέβη και με το μεταναστευτικό συνάλλαγμα που έφτανε στην Ελλάδα από τους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρώτες είχαν πληγεί από την κρίση. Σε μια εποχή όπου το μεταναστευτικό και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα εξισορροπούσαν το έλλειμμα του ελληνικού ισοζυγίου πληρωμών.
Αν και η κατάσταση είχε αρχίσει να επιδεινώνεται η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, που με βάση το πρωτόκολλο του 1927 επέβλεπε τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις, σε έκθεσή της του Μαΐου του 1930 έγραφε σχετικά: «Η επιτροπή υπήρξεν ευτυχής διαπιστούσα ότι η οικονομική καχεξία ήτις εγένετο αισθητή και εν Ελλάδι όπως εις πάσαν άλλην χώραν, δεν επηρέασε την ισχυράν θέσιν της Εκδοτικής Τραπέζης της Ελλάδος. Αντιθέτως, διαγράφεται σαφής βελτίωσις από του δευτέρου ημίσεως του Φεβρουαρίου 1930».
Ολα έδειχναν να προχωρούν σχετικά καλά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα περνούσε την κρίση με μικρές απώλειες αν η Μεγάλη Βρετανία δεν εγκατέλειπε το χρυσό κανόνα. Η εγκατάλειψη από τη Βρετανία του κανόνα χρυσού συναλλάγματος δημιούργησε ένα κύμα πανικού στην Ελλάδα λόγω της στενής σύνδεσης της δραχμής με τη στερλίνα (χρυσή λίρα).
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν καθησυχαστικός και σε μήνυμά του προς τους Ελληνες, στις 27 Σεπτεμβρίου 1931, δήλωσε: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπικήν διαβεβαίωσιν ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσωμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επηκολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως».
Ομως εντός ολίγων ημερών πριν το διάγγελμα Βενιζέλου είχε αποσυρθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος συνάλλαγμα ύψους 3.419.301 χρυσών δολαρίων.
Στις 28 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δημοσίευσε τον Α. Νόμο «Περί προστασίας του εθνικού νομίσματος» που έδειχνε ότι προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ο Α.Ν. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά και η πώληση χρυσού, χρυσών νομισμάτων, εξωτερικού συναλλάγματος και ξένων τραπεζογραμματίων θα ασκείτο μονοπωλιακά από την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα ή ξένα νομίσματα δεν θα αποδίδονταν παρά μόνο μετατρεπόμενα σε δραχμές.
Μερικές μέρες αργότερα δημοσιεύθηκε και νέος νόμος που απαγόρευε την εξαγωγή τόσο χρηματογράφων, τοκομεριδίων, τραπεζογραμματίων όσο και δραχμών, χωρίς άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος. Γενικότερα ελήφθησαν σοβαρά μέτρα για τη διατήρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.
Στην όλη υπόθεση επέδρασε αρνητικά στον ψυχολογικό τομέα και η παραίτηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Αλέξανδρου Διομήδη.
Τον Δεκέμβριο του 1931 ένας άλλος τραπεζίτης, ο παλιός διοικητής της Εθνικής Τραπέζης Δημήτριος Μάξιμος, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Π. Τσαλδάρη που διαδέχθηκε αργότερα τον Βενιζέλο, πρότεινε την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων της οικονομικής κρίσης που οδηγούσαν στην εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, με την αναστολή πληρωμών των τοκοχρεολυσίων των σε χρυσό δανείων. Ο Μάξιμος πρότεινε την εξόφληση των ελλήνων κατόχων ομολόγων σε χρυσό του Δημοσίου με δραχμές, ενώ στους αντίστοιχους ξένους κατόχους να δοθούν νέα τοκοφόρα ομόλογα πληρωτέα στο απώτερο μέλλον.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αντιμετώπιζε ως επιβεβλημένη την αναστολή πληρωμών των τοκοχρεολυσίων των δανείων σε χρυσό.
Το ελληνικό χρέος σε χρυσό επιβάρυνε το ισοζύγιο πληρωμών με ποσό που έφτανε περί τα 9 εκατομμύρια χρυσές λίρες και ισοδυναμούσε στο 43% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 1931-1932.
Η Ελλάδα είχε άμεση ανάγκη ενός νέου δανείου που θα εχρησιμοποιείτο για την παραγωγική ανάπτυξη. Υπήρχε η πεποίθηση ότι μόνο με την ανάπτυξη θα μπορούσε η χώρα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Στς αρχές του 1932 ο Βενιζέλος επισκέφτηκε τη Ρώμη όπου συναντήθηκε με το Μουσολίνι, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι όπου συναντήθηκε με την αγγλική και γαλλική ηγεσία αντίστοιχα.
Ο Βενιζέλος εξέθεσε στους ξένους συνομιλητές του τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας προτείνοντας πενταετή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των εξωτερικών δανείων της χώρας και παράλληλα τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας πρότειναν την ανάθεση στη Διεθνή Οικονομική Επιτροπή του ελληνικού ζητήματος προς εξέτασή του.
Τελικά, η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών (ΚΤΕ) ανακοίνωσε ότι κατόπιν υποβολής του ελληνικού αιτήματος αποφάσισε να στείλει στην Αθήνα τον άγγλο τραπεζίτη σερ Οτο Νιμάγερ να μελετήσει την κατάσταση. Το Φεβρουάριο ο Νιμάγερ έφτασε στην Αθήνα όπου έμεινε για δύο εβδομάδες συντάσσοντας σχετική έκθεση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Την τελική απόφαση για τα αιτήματα της Ελλάδας θα έπαιρνε το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών που συνήλθε τον Απρίλιο στη Γενεύη. Οι Βρετανοί διαμαρτύρονταν για την ελληνική θέση αναστολής των πληρωμών.
Στο μεταξύ ο Βενιζέλος έκανε προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, που όμως απορρίφθηκε από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Π. Τσαλδάρη.
Η τελική απόφαση του Συμβουλίου της ΚΤΕ για το ελληνικό αίτημα υπήρξε αρνητική.
Το πρόβλημα της αναστολής καταβολής των τοκοχρεολυσίων έπρεπε να γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων ομολογιούχων-δανειστών.
Για το αίτημα της Ελλάδας να της χορηγηθεί ένα νέο δάνειο, το Συμβούλιο δεν έδινε καμία απάντηση. Προφανώς, ήταν αρνητική. Η διεθνής οικονομική κρίση δεν το επέτρεπε.
Το Συμβούλιο επίσης σιώπησε για το ελληνικό αίτημα όπως ανασταλεί η εξόφληση των οφειλομένων τοκομεριδίων της 1ης Μαΐου ύψους 500.000 χρυσών λιρών. Η απόφαση του Συμβουλίου έκανε αποδεκτή την πρόταση της Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΚΤΕ για αναστολή της πληρωμής των χρεολυσίων των ελληνικών εξωτερικών δανείων, υπό τον όρο ότι το χρεωστούμενο ποσό θα κατατεθεί σε δραχμές σε λογαριασμό δεσμευτικό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στις 15 Απριλίου ο Βενιζέλος αποφάσισε -λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας- να κηρυχτεί προσωρινό χρεοστάσιο που θα ίσχυε από 1ης Μαΐου 1932. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είχαν εξαντληθεί. Η Ελλάδα είχε κηρύξει πτώχευση, που υπήρξε η τελευταία μέχρι στιγμής. Αλλά σχετικά σύντομα, το 1935, το ελληνικό κράτος άρχισε την αποπληρωμή και πάλι του δημόσιου χρέους.
οNalert