23.4.14
Πόκερ με χρέος και πλεόνασμα
Να ανοίξει ντε-φάκτο η συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων από τους εταίρους θα επιχειρήσει αύριο Πέμπτη η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μέσω του Euroworking Group. Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας Πάνο Τσακλόγλου να θέσει επισήμως το θέμα στην ομάδα εργασίας ώστε αυτό να μπει στην ατζέντα του Eurogroup.
Το Eurogroup έχει ως βασικό θέμα την έγκριση της εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. πιστοποιώντας την τήρηση του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 92%., ζήτημα που θεωρείται καθαρά διαδικαστικό καθώς έχουν διασφαλιστεί οι πολιτικές ισορροπίες ενώ και τεχνικά η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank ο οποίος επισημαίνει ότι μετά την εκταμίευση της δόσης η ελληνική κυβέρνηση θα σταματήσει να συνεργάζεται. Ο Τόμας Μάγερ σε συνέντευξή του χαρακτηρίζει το χρέος μη-βιώσιμο αλλά υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται να πουν στους φορολογούμενους ότι έχασαν τα λεφτά τους, καθώς θα χρειαστεί κούρεμα.
Στη συζήτηση που θα ανοίξει πάντως το ενδεχόμενο ελάφρυνσης μέσω της απώλειας κεφαλαίων για τους Ευρωπαίους δεν υφίσταται. Αντ αυτού τα σενάρια που συζητούνται είναι η αναδιάρθρωση του δανείου με επιμήκυνση των λήξεων και παγιοποίηση του επιτοκίου.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στο χρηματοδοτικό κενό του 2015-16 και δεν εγκρίνει την εκταμίευση των δόσεων καθώς υποστηρίζει ότι δεν πληρούνται οι όροι της πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος για το επόμενο 12μηνο και συνεπώς και της βιωσιμότητας του χρέους.
Στο ζήτημα της βιωσιμότητας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να αποφύγει νέο δάνειο και συνεπώς νέο Μνημόνιο επιμένει σε δυο παραδοχές οι οποίες είναι κατά γενική ομολογία ανεδαφικές αλλά εξυπηρετούν τη διαπραγματευτική στρατηγική:
- -Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν στο 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2020
- Την αρχή της βιωσιμότητας ως αποτέλεσμα της δυνατότητας πληρωμών.
Η διασφάλιση της πληρωμής των ομολόγων όμως βασίζεται σε δυο πυλώνες:
- Στα πολύ υψηλά και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα
- Στην πρόσβαση της χώρας σε εξωτερικό δανεισμό (αγορές)
Όπως επισημαίνουν όμως παράγοντες του ΔΝΤ ακόμα και να διασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές αυτή θα γίνεται με πολύ υψηλότερα επιτόκια από αυτά του προγράμματος. Συνεπώς η χρηματοδότηση του χρέους, ολόκληρου ή μέρους με νέο υψηλότοκο δανεισμό θα οδηγήσει ντε φάκτο σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Το σκηνικό στο Euroworking Group
Η συνεδρίαση της Πέμπτης γίνεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat, σήμερα Τετάρτη, για το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού του 2013 το οποίο αναμένεται με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας στο 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, σκοπός της συνεδρίασης των Βρυξελλών είναι να πιστοποιηθεί η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος (compliance rate) σε ποσοστό άνω του 92%. Αλλωστε το «τεφτέρι» της τρόικας είχε ήδη ανεβάσει το ποσοστό στο 75% μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου