ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

28.12.13

ΠΟΙΟΥΣ ΛΑΔΩΣAN OI RHEINMETALL – STN ATLAS;Σε ποιούς αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ πήγαν τα 18 εκατ. ευρώ από την Γερμανία;


LEO2HELΠαραδοχή για παράνομες πληρωμές σε “πράσινους” αξιωματούχους είχαμε από την γερμανική Rheinmetall, η οποία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των γερμανικών εταιρειών – προηγήθηκε η ομολογία της Siemens και της ThyssenKrupp, ενώ υπάρχει και το θέμα της ΜΑΝ-  που έδιναν “μίζες” για να υπογράψουν ζημιογόνες για τον ελληνικό λαό συμβάσεις. Η Rheinmetall είναι η εταιρεία που κατέθεσε επίσημα πρόταση για την αγορά των ΕΑΣ & ΕΛΒΟ.Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι Γερμανοί θησαύρισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, και έρχονται να τον τιμωρήσουν για τα κέρδη που αυτοί έβγαλαν. Πρόκειται για έναν παραλογισμό άνευ προηγουμένου.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία ονομάτων εκπροσώπων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τον κατάλογο Κάντα, και αυτό είναι παράδοξο αφου΄ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ανήκε στο payroll του Θωμά Λιακουνάκου από το 1988! Ο Θωμάς Λιακουνάκος,είναι ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών και ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του τον αναφέρει μαζί με τους δύο στενούς συνεργάτες του που είναι οι κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέας.

Όμως ο Θωμάς Λιακουνάκος εκπροσωπούσε πάντοτε τα αμερικανικά συμφέροντα, πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα μένουν έξω από την έρευνα;

Αναφέρει επίσης ο Α.Καντάς τον Δ, Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε για τα PzW-2000 (πάλι μη αμερικανικό οπλικό σύστημα.

Την περίοδο για την οποία απολογέιται ο Α.Κάντας (1996-2002) όλες οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα περνάγανε από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ (Α.Τσοχατζόπουλος) και του ΚΥΣΕΑ στο οποίο προήδρευε  ο Κώστας Σημίτης. Φυσικά λόγο είχε και ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Electronic Systems, κ. X., που έκλεισε το γραφείο του στην Ελλάδα τον Αύγουστο και έφυγε άρον άρον για τη Γερμανία, αναγνώρισε στην εισαγγελία της Βρέμης ότι η εταιρεία του είχε προβεί σε παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για να πάρει συμβόλαια στο τέλος της υπουργικής θητείας του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η Rheinmetall Electronic Systems είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αρμάτων μάχης Leo-2 (συστήματα διεύθυνσης βολής) αλλά και στην προμήθεια των συστημάτων εδάφους αέρος Asrad.

Στην απολογία του στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, ο άλλοτε αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών (από το 1996 έως το 2002) του υπουργείου Αμυνας, Αντώνης Κάντας, ομολόγησε ότι είχε λάβει: ποσό 1,7 εκατ. ευρώ από δύο συνεργάτες του αντιπροσώπου του προμηθευτή των αρμάτων και ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόσωπο της Rheinmetall.

Η γερμανική εταιρεία, απαντώντας σε κοινό ερώτημα που της υπέβαλαν η «Κ» και η Sueddeutsche Zeitung, αναγνώρισε ότι είχαν γίνει παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα, με την προσθήκη ότι «αυτές έχουν τελεστεί πολλά χρόνια πριν». Η Rheinmetall συνεργάζεται με την εισαγγελία της Βρέμης για την αποκάλυψη των πληρωμών αυτών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να διευκρινίσει πάντως τι αφορούσαν αυτές οι παράνομες πληρωμές. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Rheinmetall μέχρι το 2007, κ. Π.Ε., πρώην αξιωματικός, ήταν αντιπρόσωπος και της εταιρείας της Βρέμης Αtlas.

O νομικός παραστάτης του εμφανίσθηκε στις ελληνικές ανακριτικές αρχές και δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί με τους ανακριτές. Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτές απαντήσεις που έχει δώσει στις γερμανικές αρχές, αρνείται κάθε ανάμειξη σε παράνομες πληρωμές.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε ρεπορτάζ με τίτλο “Καλές σχέσεις”,  αναφέρεται στην απολογία του Α.Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

“Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών“. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall” γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης “γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων.

Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.

“Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε απ’ την πλευρά της, ότι δεν “λάδωσε” ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να “λαδώσει τον Κάντα ή κάποιον άλλον”.

Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι “όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα”.

Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα “διάφανης διαδικασίας ανάθεσης” στην οποία εκείνη επικράτησε.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά “ίσως και οι γερμανικές”, καθώς “η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία”.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.

Εδώ όμως πάλι έχουμε να κάνουμε με ένα κενό λογικής. Πως μένουν εκτός “κυκλώνα” τα αμερικανικά οπλικά συστηματα.

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών αναφέρει ότι δωροδοκήθηκε για πολλά προγράμματα, αλλά τυχαία επίσης σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει ένα αμερικανικό οπλικό σύστημα. Όλα είναι Ευρωπαικά, κυρίως Γερμανικά και Ρωσικά. Γιατί ο κ. Κάντας αφήνει εκτός «θυέλλης» τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως είναι τα Patriot PAC-3;

Πιθανόν, όλο αυτό το σκηνικό με την εμπλοκή ονομάτων αντιπροσώπων ή προμηθευτών να συνδέεται με μία επιχείρηση να μοιρασθεί ξανά η τράπουλα στο χώρο των εξοπλισμών.

Προφανώς το ξαφνικό “κελάηδημα” Κάντα κρύβει πολύ περισσότερα πράγματα από μίζες και διαφθορά, κρύβεται ένας ολόκληρος γεωπολιτικός πόλεμος με έπαθλο την…Ελλάδα

Τμήμα ειδήσεων defencenet.

Ανακούφιση Στουρνάρα



Ανακούφιση Στουρνάρα
Αργόσυρτα και βασανιστικά, η ασταθής κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυλλορροεί.
Χάνοντας σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία κι από ένα στήριγμα, μπορεί να μην παράγεται ενδεχομένως κάποιο θεαματικό και καθοριστικό αποτέλεσμα, ωστόσο μεγαλώνει η αγωνία των οιωνοσκόπων στα κυβερνητικά ρετιρέ, που συλλογίζονται με μαύρη διάθεση τις επερχόμενες μάχες.
Μπορεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τα δύο νομοσχέδια για τα ακίνητα να ήταν «τα δυσκολότερα που περάσαμε», όπως έλεγε με σχετική ανακούφιση έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, προβλέποντας την ίδια στιγμή ότι το επόμενο βραχύ διάστημα η κυβέρνηση θα κινηθεί σε «ήρεμα νερά», ωστόσο τα τραύματα που άφησαν πίσω τους οι διαδοχικές ψηφοφορίες είναι βαθιά.
«Όπως σε βλέπω και με βλέπεις, και να μείνει μεταξύ μας: όπως πάει το πράγμα, με απώλειες σε κάθε ψηφοφορία, η κυβέρνηση αυτή θα έχει σύντομα την τύχη της κυβέρνησης Παπανδρέου» προέβλεπε συνωμοτικά εκείνο το βράδυ στο Περιστύλιο – σαν να το ’χει πάρει απόφαση σχεδόν – πρώην υπουργός. Ε, δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για παρακινδυνευμένη προφητεία…
Τα νομοσχέδια για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εγκρίθηκαν οριακά, με μόλις 152 ψήφους, μετά τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος καταψήφισε το πρώτο και διαγράφτηκε αυθωρεί και παραχρήμα από το κόμμα, αλλά και την απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε θύμα μιας καθηλωτικής ίωσης…
Η εορταστική ανάπαυλα δίνει τώρα στα αποδεκατισμένα στρατόπεδα των κυβερνητικών εταίρων ένα μικρό χρονικό τράτο για ανασύνταξη, δεδομένου ότι από το νέο έτος αρχίζει η πέμπτη αριθμητικά ελληνική προεδρία και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως τουλάχιστον λένε οι συνομιλητές του, μιλάει ήδη γι’ αυτήν «εκστασιασμένος», υπολογίζοντας βέβαια ότι θα μονοπωλήσει τα φώτα και θα βοηθήσει να «παγώσουν» για κάμποσο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις.
Τα ρέστα τους
Μέχρι τον προσεχή Μάιο, οπότε θα στηθούν οι δίδυμες κάλπες, τα κυβερνητικά συνεταιράκια Σαμαράς -Βενιζέλος θα παίξουν τα ρέστα τους προσδοκώντας ένα παρήγορο προεκλογικό σημάδι από την Εσπερία για το χρέος, που θα τους επιτρέψει να βγούνε με κάτι χειροπιαστό στα μπαλκόνια και ν’ αποφύγουν τη συντριβή.
Η τροπή των πραγμάτων, πάντως, θρέφει απειλητικά σενάρια για την γυάλινη κυβερνητική συνοχή. Μολονότι, όπως αναγνώρισε προχθές ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (σ.σ.: με δικά μας λόγια), η ατμόσφαιρα εκβιασμών και οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης καταψήφισης αποτρέπουν την εκδήλωση μιας ομαδικής απείθειας, από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι καθόλου απίθανη μια αιφνίδια κατάρρευση, στην περίπτωση που βρεθούν έστω λίγοι βουλευτές οι οποίοι θα τραβήξουν το κορδόνι.
Όλα δείχνουν ότι, από μια ειρωνεία της τύχης, ο Σαμαράς και ο πολιτικά ασθμαίνων Βενιζέλος έχουν πια κοινή τύχη και μέλλον… αόρατο, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τη διάχυτη δυσαρέσκεια των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, στις οποίες, όσο περνά ο καιρός και όσο τελειώνουν τα καρότα για να περισσεύουν τα μαστίγια κατά του λαού, πληθαίνουν οι φυγόκεντρες τάσεις και η αμφισβήτηση.
Η κυβέρνηση – το έχουμε ξαναγράψει – στερεύει από ζωτικές εφεδρείες και η δημόσια πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη προς τη ΔΗΜΑΡ να ξαναμπεί στον κυβερνητικό θίασο, αν δεν αποκαλύπτει ακριβώς ταραχή, επιβεβαιώνει την ελεγχόμενη προσώρας ανησυχία.
Είναι σαφές εξάλλου ότι η 11μελής ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών και η Θεοδώρα Τζάκρη όχι μόνο δεν προσφέρονται για στρατηγικούς σχεδιασμούς, αλλά τσιγαρίζουν τα στελέχη των επιτελείων, καταψηφίζοντας τα κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ ο πλέον «ύποπτος» Γ. Κασσαπίδης, όταν τον ρωτάνε αν θα επιστρέψει στο μαντρί, απαντά αιχμηρά: «Εγώ δεν απομακρύνθηκα ποτέ από τη Ν.Δ.! Μάλλον άλλοι απομακρύνθηκαν…».
Και πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί ότι μια κίνηση αρπαγής βουλευτών από όμορα κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσο κι αν ακούγονται κατά καιρούς τα ίδια πάντα ονόματα, είναι εξαρχής πολιτικά και ηθικά υπονομευμένη, από τη στιγμή που ο Βενιζέλος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οργανώνει αποστασίες κάθε φορά που προτρέπει κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίζουν τις αγριότητες.
Αξιοθρήνητη εικόνα
Η εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση τα τελευταία σαρανταοκτάωρα στη Βουλή ήταν επιεικώς αξιοθρήνητη. Στην  τούρλα του Σαββάτου – και κυριολεκτούμε – με πρωτεργάτη τον Στουρνάρα, που ξεπέρασε τον εαυτό του, κατατέθηκε βροχή εμβόλιμων ρυθμίσεων και τροπολογιών – για τις οποίες ο ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες Σαμαράς σήκωνε τους ώμους δήθεν ανήξερος – που απογείωναν τα τοκογλυφικά πρόστιμα σε όσους χρωστάνε στην εφορία.
Από κοντά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσαυτάρης, ο οποίος, από τότε που ορκίστηκε δεν έχει καταθέσει ούτε ένα νομοσχέδιο, βρήκε την ώρα να περάσει στη ζούλα τροπολογία για την τριετή αναστολή ποινικής δίωξης της ηγεσίας των αγροτοπατέρων που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση, αλλά και τον προκλητικό μποναμά μέσω ΕΛΓΑ, από 1 εκατ. ευρώ εκάστη, στις ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ, εν όψει αρχαιρεσιών!…
Στο ίδιο κοτζαμπάσικο πνεύμα και μπροστά στο κατώφλι της κερκόπορτας των πλειστηριασμών, χαρίστηκαν αναδρομικά τα πρόστιμα στις υπεράκτιες εταιρείες, απαλλάχθηκε από τυχόν ποινικές ευθύνες η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ από τις προσεχείς ενέργειες για το ξεπούλημα της επιχείρησης, ενώ ο Α. Γεωργιάδης «τρύπωσε» μια διάταξη με την οποία οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ που θα επιλέξουν την επαρχία θα αμείβονται σαν παρακατιανοί, με διαφορετικούς όρους από τους υπόλοιπους!
Μέσα στη γενική παραζάλη και με την αντιπολίτευση στα κεραμίδια, τακτοποιήθηκαν τα… μπατίρια του Ψυχικού και αποσύρθηκε στο παρά πέντε τροπολογία που όριζε ότι με προδημοσίευση στο ΦΕΚ νομιμοποιούνταν διοικητικές ενέργειες που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί!
Τα παραπάνω ενδεικτικά δεν είναι τίποτε άλλο από ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, μετά τη δραστική μείωση μισθών – συντάξεων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για το τελευταίο ρεσάλτο στην ιδιωτική περιουσία και τη μεγάλη μπάζα της αναδιανομής πλούτου.
Κλείνοντας την ταραχώδη συνεδρίαση της Βουλής, βράδυ του Σαββάτου, ο προεδρεύων Χ. Μαρκογιαννάκης ευχήθηκε «Καλή Χρονιά. Να ’μαστε και του χρόνου γεροί». Να είναι οι άνθρωποι! Αλλά στα σπίτια τους! Μήπως και βρούμε οι υπόλοιποι την υγειά μας…
Το Ποντίκι

Παίρνουν... μοντέλα και συγγενείς τους στα υπουργεία!

Ευτυχισμένο το... 1862! Αυτή την Κυριακή, διαβάστε Στο ΧΩΝΙ πώς 152 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μας γύρισαν 152 χρόνια πίσω...

Αυτή την Κυριακή, μόνο Στο ΧΩΝΙ:

- ποιος κορυφαίος υπουργός διόρισε συγγενή του στο γραφείο του, την ώρα που ανακοινωνόταν σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως είναι ο "μετρ των  απολύσεων", Κυριάκος Μητσοτάκης;

adonis montelo5

- ποιος είναι ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, που άφησε χωρίς δώρο Χριστουγέννων τους υπαλλήλους του; Μήπως είναι ο αδερφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς;
Το ΧΩΝΙ, κάθε Κυριακή, στα περίπτερα όλης της χώρας.
- See more at: http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/9991-pairnoun-montela-kai-siggeneis-tous-sta-ipourgeia-mono-sto-xoni-tis-kiriakis#.Ur7h_fvYD08
Ευτυχισμένο το... 1862! Αυτή την Κυριακή, διαβάστε Στο ΧΩΝΙ πώς 152 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μας γύρισαν 152 χρόνια πίσω...

Αυτή την Κυριακή, μόνο Στο ΧΩΝΙ:

- ποιος κορυφαίος υπουργός διόρισε συγγενή του στο γραφείο του, την ώρα που ανακοινωνόταν σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων; Μήπως είναι ο "μετρ των  απολύσεων", Κυριάκος Μητσοτάκης;

adonis montelo5

- ποιος είναι ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, που άφησε χωρίς δώρο Χριστουγέννων τους υπαλλήλους του; Μήπως είναι ο αδερφός του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς;
Το ΧΩΝΙ, κάθε Κυριακή, στα περίπτερα όλης της χώρας.
- See more at: http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/9991-pairnoun-montela-kai-siggeneis-tous-sta-ipourgeia-mono-sto-xoni-tis-kiriakis#.Ur7h_fvYD08

Μόνο Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής!‏

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ!!!!!!!!!!!!!!! ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ"



20131228-184611.jpgΈρχεται το τέλος της ανησυχίας και της ανασφάλειας. Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις. Έκαναν λάθος οι κάθε λογής ομογάλακτοι του Στουρνάρα τύπου Πανταλάκη, Γιάννου κλπ που έβγαζαν τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό.

Ο λόγος του Γιάννη Στουρνάρα είναι εγγύηση. Σαν του Νίκου Αναστασιάδη, ομογάλακτου εκσυγχρονιστή.






olympia

ΣΧΕΤΙΚΑ:
 Όλα δείχνουν ότι έρχεται σοκ !!! στους "ηλίθιους" που κρατάνε ακόμα τα χρήματα τους στις Τράπεζες!

"ΑΝΗΣΥΧΙΑ".. ΛΕΕΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!!..ΤΟ "ΒΕΒΑΙΟ".. ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΕΜΕ... "ΑΝΗΣΥΧΙΑ"

Εκθετη η κυβέρνηση: Διοικητής νοσοκομείου χωρίς πτυχίο ο Τομπούλογλου


Εκθετη η κυβέρνηση: Διοικητής νοσοκομείου χωρίς πτυχίο ο Τομπούλογλου

Μείζον πολιτικό θέμα εγείρεται από την αποκάλυψη του... ανύπαρκτου βιογραφικού του πρώην προέδρου του Παίδων, Χάρη Τομπούλογλου. Όπως αποκαλύπτεται ο κατηγορούμενος για εκβιασμό και παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας και άνηκε στο σωματείο εργαζομένων χωρίς πτυχίο(!).
Η πολιτική ηγεσία που τον επέλεξε για το νευραλγικό και ευαίσθητο πόστο του προέδρου του νοσηλευτικού ιδρύματος Παίδων εν γνώση της ανέθεσε τη διοίκηση ενός τόσο ευαίσθητου φορέα σε άνθρωπο χωρίς σχετική εμπειρία και χωρίς καμία μόρφωση.
Όπως αποκαλύπτεται ο Χάρης Τομπούλογλου ήταν γνωστός μόνο για την έντονη συνδικαλιστική δράση του στην Εθνική Τράπεζα, όπου ήδη με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου, Αλέξανδρου Τουρκολιά, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποπομπής του.
Ο Χ. Τομπούλογλου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, σχετικά με την υπόθεση της εκβίασης διαφημιστικής εταιρείας, η οποία είχε κερδίσει σε διαγωνισμό του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού.
Προθεσμία, επίσης, έλαβε από την ανακρίτρια Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση, και ο 40χρονος που κατηγορείται στην υπόθεση για απλή συνέργεια στις πράξεις του κ. Τομπούλογλου.
Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Τομπούλογλου επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει» καθώς όπως είναι γνωστό, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι οι 25.000 ευρώ, που συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να παραλαμβάνει, ήταν ποσό που του δόθηκε για δωρεά στο νοσοκομείο.
Ο Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και της παθητικής δωροδοκίας και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.
Ο ισχυρισμός του κ. Τομπούλογλου είναι ότι πρόκειται για μια «στημένη υπόθεση». Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους: «πρόκειται περί σκευωρίας. Τα χρήματα που πήρα προορίζονταν για δωρεά στο νοσοκομείο. Οι υποχρεώσεις της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν πλημμελείς και γι' αυτό φοβόταν μήπως κηρυχθεί έκπτωτη».


sofokleousin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η αποκάλυψη Κάντα για τον Μητσοτάκη συνδέεται με την «αγορά του αιώνα» (2 δισ. δολαρίων!) μετα τα Ίμια...

Η αποκάλυψη Κάντα για τον ρόλο του Κ. Μητσοτάκη υπέρ των F-16 και άλλων πολιτικών υπέρ των F-15, σχετικά με τα εξοπλιστικά, συνδέεεται με τη νέα αγορά του αιώνα που είχε αποφασιστεί μετά τα Ίμια με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Α. Τσοχατζόπουλο. 

Θυμίζουμε τι ανέφερε η ειδησεογραφία τον Ιανουάριο του 1999:

ΣΤΙΣ 4 Φεβρουαρίου (1999) αποφασίζεται από το ΚΥΣΕΑ η πραγματική «αγορά του αιώνα», η αγορά δηλαδή του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα καλύψει την αεράμυνα της χώρας τουλάχιστον ως την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ γίνεται μόλις 10 ημέρες προτού η απερχόμενη ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας παραδώσει την ηγεσία στη νέα, γεγονός που σημαίνει ότι ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν αποδίδει σημασία στο ποιος είναι στην ηγεσία αλλά στην προσεκτική αξιολόγηση των προσφορών σε σχέση με την πλήρη κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας μας. Ενα πρόγραμμα για την προμήθεια τουλάχιστον 60 νέων υπερσύγχρονων τρίτης και τέταρτης γενιάς αεροσκαφών, που φθάνει στο αστρονομικό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα των 2 δισ. δολαρίων!

Τέσσερα είναι τα υποψήφια πανάκριβα αεροσκάφη για τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, και τα τέσσερα με τρομακτική δύναμη πυρός, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και εμβέλεια που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο τον εθνικό εναέριο χώρο. Υποψήφια αεροσκάφη είναι το αμερικανικό F-15Η, το επίσης αμερικανικό F-16 Block 50 (+), το γαλλικό Μιράζ 2000-5, το ευρωπαϊκό Eurofighter ή Tyfoon (όπως τελευταίως μετονομάστηκε) και το ρωσικό Σουχόι 30ΜΚ. Με την αγορά αυτή μειώνεται αισθητά η αεροπορική υπεροπλία που διέθετε τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο η Τουρκία και η χώρα μας μπορεί πλέον να διαδραματίσει, όπως επισημαίνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο.

* Η μάχη των εταιρειών

Οπως συνέβη και στην προηγούμενη αγορά του αιώνα, με την προμήθεια των F-16 και των Μιράζ 2000, έτσι και τώρα παρατηρείται μια σκληρή μάχη ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες, των οποίων οι αντιπρόσωποι ξημεροβραδιάζονται στο Πεντάγωνο επιχειρώντας να προβάλουν τα προϊόντα τους και κυρίως να βελτιώσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που προσφέρουν. Στο «παιχνίδι» μπήκαν, αυτή τη φορά πολύ εντυπωσιακά, και οι πρεσβείες των χωρών που τα κατασκευάζουν και οι πρεσβευτές, καθώς και οι αεροπορικοί ακόλουθοι που πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση, αφού και αυτοί έχουν πειστεί ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο μαχητικό είναι πρωτίστως πολιτική. Ιδιαίτερη δραστηριότητα επιδεικνύει ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Ν.Μπερνς, η χώρα του οποίου αντιπροσωπεύεται με δύο αεροσκάφη. Δεν είναι λίγες φορές όπου ο κ. Μπερνς βρισκόταν στο Πεντάγωνο ή στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθώντας να επηρεάσει υπέρ των Αμερικανών την κατάσταση. Το ίδιο κάνουν και οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ρώσοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες όλες οι προσφορές έχουν βελτιωθεί, οι τιμές των αεροσκαφών ως διά μαγείας μειώθηκαν και αυξήθηκαν και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Οι Ρώσοι, για παράδειγμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες φρόντισαν και βελτίωσαν το ραντάρ του Σουχόι, κάνοντάς το έτσι να υπερέχει και από αυτά που διαθέτει σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία! Όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή στην αναζήτηση «τοπικών συμμαχιών» συμπεριλαμβάνοντας στα offsets τους και ελληνικές εταιρείες, ιδιωτικές και κρατικές, στον τομέα της συμπαραγωγής. Ολοι οι πρόεδροι των εταιρειών θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, σαν να έχουν δώσει ραντεβού μεταξύ τους για την προώθηση των προϊόντων τους.

* Η απόφαση για το άρμα μάχης

Το θέμα του νέου μαχητικού θεωρείται τόσο σοβαρό από την κυβέρνηση ώστε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 4 Φεβρουαρίου να είναι και το μοναδικό αντικείμενο συζητήσεως και ανέβαλε για την επόμενη συνεδρίαση το θέμα του μεταφορικού αεροσκάφους. Ουσιαστικά αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα ως το 2000 είναι η αγορά του νέου άρματος μάχης, απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί τον Απρίλιο.

Η υπό τον κ. Ι. Σμπώκο Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών πέτυχε όλες οι εταιρείες να συμπεριλάβουν στα προγράμματά τους τη συνεργασία με τις ελληνικές βιομηχανίες και την ελληνοποίηση των προϊόντων τους (στον τομέα της συμπαραγωγής) σε ποσοστό 15%. Επιπλέον καταβάλλεται αξιόλογη προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν όλες οι προσφορές των εταιρειών και μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με στόχο την πλήρη υλοποίησή τους προς όφελος της αμυντικής και ιδιωτικής βιομηχανίας.
πηγη press.gr

Επόμενη κρίση οι ασφαλιστικές


 FT: Οι ασφαλιστικές "φιτίλι" για την επόμενη κρίση

Στο επίκεντρο της επόμενης  οικονομικής κρίσης μπορεί να βρεθούν οι ασφαλιστικές γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τα προβλήματα της AIG το 2008 και της Βρετανικής ασφαλιστικής RSA. Σε πρόσφατο δημοσίευμα οι FT επισημαίνουν πως «η πιο δαπανηρή διάσωση που πραγματοποιήθηκε κατά την κρίση του 2008, δεν ήταν ούτε της Citigroup, ούτε της Royal Bank of Scotland, ούτε καμίας άλλης τράπεζας, αλλά της ασφαλιστικής AIG, η οποία έλαβε πακέτο διάσωσης  182 δισ. δολαρίων  από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από τα διπλάσια από όσα χρειάστηκε η Royal Bank of Scotland.
Στην ιστορία του καπιταλισμού σύμφωνα πάντα με τους FT η οικονομική κατάρρευση του 2008 προήλθε και από την ασφαλιστική αγορά, πλήρης εικόνα της οποίας ήταν ανέφικτο να αποτυπωθεί καθώς υπήρχε ταχεία διαφοροποίηση, με αποτέλεσμα να είναι επίσης ανέφικτη η εποπτεία ή η διαχείριση των γεγονότων.
Στο απόηχο της οικονομικής κρίσης, πολιτικοί και επόπτες αλλά και η κοινωνία έστρεψαν την προσοχή τους στο τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, τα προβλήματα της Βρετανικής ασφαλιστικής RSA σαφέστατα έρχονται να υπενθυμίσουν ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης χρήζει εποπτείας.
Η RSA, ευτυχώς, έχει μόλις  23 δις στερλίνες συγκριτικά με το 1 τρις δολάρια ισολογισμό της AIG, όταν κατέρρευσε. Στα πλεονεκτήματα  της RSA είναι ότι υπέγραφε ασφαλιστικές συμβάσεις για καλύψεις υποδομών, οχημάτων, και όχι εξειδικευμένες, πολύπλοκες συμβάσεις. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι τα προβλήματα στην AIG προέκυψαν από τους τίτλους της η αξία των οποίων κατέρρευσε κατά την κρίση. Ωστόσο, τα καμπανάκια κινδύνου μετά από αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να σιγάσουν
Τουναντίον, έχει διαπιστωθεί «μαύρη τρύπα» σε Ιρλανδικές επιχειρήσεις και το συμβάν αυτό έρχεται να επισημάνει «ότι ο καθορισμός του κινδύνου πρέπει να είναι αυστηρότερος για τις ασφαλιστικές παρά για τις τράπεζες.
Η AIG, χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές που εφάρμοσε κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της προς το κράτος των ΗΠΑ. Οσο για τις άλλες μεγάλες ασφαλιστικές ήδη καταβάλλουν επιτυχείς προσπάθειες στο να διαγράψουν από τις πολιτικές τους, τις παλαιές μεθόδους underwriting .
Πέντε χρόνια μετά την κρίση οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα hedge funds, οι ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα κενά του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοδότησης που παρείχε.
Οι ασφαλιστικές όπως έχει αναφέρει πολλάκις το Sofokleousin.gr «μετακινούνται» προς το κλάδο της χρηματοδότησης και των υποδομών.
Ταυτόχρονα, ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία, και ασφαλιστικές ζωής, όπως επίσης έχει γράψει το Sofokleousin.gr μέσα από εκτεταμένα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις με διεθνείς αντασφαλιστές, εισέρχονται δυναμικά μέσω αγοράς καταστροφικών ομολόγων (cat-bonds) στην αντιστάθμιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
Εν κατακλείδι, οι ασφαλιστικές είναι σήμερα μέρος  ενός  «σκιώδους» τραπεζικού κλάδου. Ένα συνονθύλευμα χρηματοπιστωτικών ομίλων που συμπληρώνουν το κενό που άφησε πίσω του ο συρρικνωμένος τραπεζικός τομέας.
Απόδοση - Μετάφραση: Έλενα Ερμείδου



sofokleousin

Βίντεο: Η στιγμή που ο Τομπούλογλου παίρνει τη μίζα των 25.000 ευρώ


Η στιγμή που ο Τομπούλογλου παίρνει τη μίζα των... από newsview

Αποκαλυπτικό οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο καταγράφεται η διαδικασία της δωροληψίας του τέως προέδρου του Νοσοκομείου "Αγλαϊα Κυριακού" με τον μεσάζοντα.
Η κάμερα καταγράφει τον πρώην πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή της εισόδου του στο επίμαχο γραφείο της Ιπποκράτους, όπου είχε κλειστεί το ραντεβού για την παράδοση των χρημάτων, μέχρι την ώρα που βάζει τον φάκελο με τα 25.000 ευρώ σε εσωτερική τσέπη στο σακάκι του.
Το σημαντικό αυτό αποδεικτικό στοιχείο πάνω στο οποίο βασίζεται και η δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του τέως προέδρου του νοσοκομείου και φέρνει στη δημοσιότητα το Έθνος της Κυριακής, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για την παράνομη συναλλαγή.
Στο μεταξύ, ο άνθρωπος που έκανε τον "ενδιάμεσο" ώστε ο Χάρης Τομπούλογλου να λάβει τη μίζα που ζήτησε για να μην κηρύξει έκπτωτη, όπως απειλούσε, από τον διαγωνισμό την ενδιαφερόμενη διαφημιστική περιέγραψε στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" όλες τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον καρατομηθέντα πρόεδρο του νοσοκομείου παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".
Όπως κατήγγειλε ο Τ. Γκιάτης, η πρώτη επαφή έγινε από μία φίλη του που εργαζόταν στη διαφημιστική εταιρεία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και του ζήτησε να μεσολαβήσει για να δει τι ακριβώς ήθελε ο Τομπόυλογλου.
Ο T. Γκιάτης, πρόεδρος εργαζομένων στην Alpha Bank, ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντησή τους ο Τομπούλογλου του μίλησε ευθέως για τη μίζα που ήθελε.
"Μου λέει δεν με ενδιαφέρει η εταιρεία, μου προέκυψε μου λέει. Αλλά από εκεί και πέρα μου λέει ποιος είμαι να μοιράζει 190.000 ευρώ σε μια αγορά πεθαμένη όπως είναι αυτή των διαφημιστικών εταιρειών και εγώ τι ρόλο παίζω, είμαι ο μ.... της υπόθεσης που δεν θα πάρω ένα αξιοπρεπές ποσό;
Και βέβαια μου λέει να σε ενημερώσω ότι αυτό το ποσό δεν το απαιτώ μόνο εγώ, το απαιτεί και ο σύμβουλος που θα φανεί από τη δικογραφία και ένας σύμβουλός μου γιατρός ο οποίος είναι και διευθυντής του ΕΣΥ που μαζί έχουμε υπογράψει τον διαγωνισμό ο οποίος λείπει τώρα στο εξωτερικό και με πιέζει και αυτός ότι αν δεν κάνει κίνηση η εταιρεία θα την βγάλουμε έκπτωτη", είπε.
Ο συνδικαλιστής μαζί με τα στελέχη της εταιρείας κατήγγειλε τον εκβιασμό στην αστυνομία, και μάλιστα την ώρα που βρισκόταν μαζί με τους αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ο Τομπούλογλου του έστειλε μήνυμα, απειλώντας ότι θα πετάξει έξω την εταιρεία αν δεν του έδιναν χρήματα.
"Εκείνη την ώρα μου χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Τομπούλογλου και μάλιστα τους λέω αργώ να το σηκώσω το τηλέφωνο, γίνεται ένας σχεδιασμός για να ακούνε και οι άνθρωποι ο διευθυντής ασφαλείας και οι υπόλοιποι, ο οποίος μου στέλνει και ένα μήνυμα εκείνη τη στιγμή και μου λέει αργούνε πολύ καθυστερούνε πολύ το θέμα και εγώ θα βάλω διοικητικό συμβούλιο μου λέει και τα περιθώρια στενεύουν μέχρι την Δευτέρα", αποκάλυψε.
Όπως φαίνεται ο Τομπούλογλου φοβόταν μήπως τον παγιδέψουν και γι' αυτό όταν αποφάσισε να ζητήσει 30.000 ευρώ ως μίζα για να ανάψει το πράσινο φως στην εταιρεία, πήγε ο ίδιος αιφνιδιαστικά στο γραφείο του Τάσου Γκιάτη, ζητώντας του μάλιστα να μιλάνε για τα χρήματα με κωδικό. Αυτό ήταν μόλις το τρίτο ραντεβού τους.
"Μου λέει αν δεν προχωρήσουν, και είσαι ο μόνος άνθρωπος που έχω εμπιστοσύνη και μάλιστα λέει στο συμβούλιο που κάναμε παρουσία της εταιρείας εγώ τους είπα ότι δεν μιλάω καθόλου μαζί σας παρά μόνο μέσω του κ. Γκιάτη, λοιπόν, μου λέει, πρέπει να βοηθήσεις εδώ πέρα να πάρουμε τα λεφτά. Του λέω πόσα λεφτά ζητάς Χάρη; Μου λέει 30.000 περίπου. 30.000 θέλω.
Αλλά μου λέει εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω τι θα πουν αυτοί, μου λέει, το μόνο που σε παρακαλώ μου λέει είναι επειδή είναι πονηρές οι μέρες και φοβάμαι μην μου την στήσουν όταν μιλήσουμε στο τηλέφωνο και μιλήσεις με αυτούς θέλω να τα μεταφράζεις σε ημέρες αδείας. Δηλαδή ζητάει ο ασθενής 30 μέρες άδεια, αν μου λέει σου απαντήσουν ότι θέλουν 25 μέρες άδεια, θα μου λες εσύ από το τηλέφωνο ότι θέλουν 25 μέρες άδεια", πρόσθεσε.
Όταν κανονίστηκε το τελικό ραντεβού, για να πάρει ο Τομπούλογλου τη μίζα, η αστυνομία είχε παγιδέψει μα κοριούς και κάμερες το γραφείο του συνδικαλιστή και όπως αποκαλύπτει ο ίδιος όλα δείχνουν ότι ο Τομπούλογλου έδειχνε ότι δεν ήταν πρωτάρης.
"Επειδή καθυστερούσε μου είπαν να τον πάρω γύρω στις 13:40 ένα τηλέφωνο. Να ρωτήσω που είναι ή αν θέλει να το κάνουμε άλλη μέρα. Μου λέει σε πέντε λεπτά είμαι κάτω από το γραφείο σου. Μου λέει ανεβαίνω. Είχαν έρθει οι αστυνομικοί, καθίσαν μάλιστα δίπλα από το δικό μου το γραφείο για να παρακολουθούνε τις κινήσεις, μπήκε μόνο σε μένα ο κ. Τομπούλογλου, του λέω κοίταξε να δεις τρέχω αυτή τη στιγμή γιατί είναι παραμονή Χριστουγέννων και τα λοιπά, να σου δώσω τα λεφτά, μου τα έχει δώσει η εταιρεία τα λεφτά τα έχω στο συρτάρι μου, να σου τα δώσω τα λεφτά και απλώς να σου τονίσω ότι μην τους ρίξεις τους ανθρώπους.
Του έδωσα τον φάκελο, του παρέδωσα τον φάκελο, πήρε τον φάκελο, τον κοίταξε, στη συνέχεια τον έβαλε στο παλτό του και βγήκε από το γραφείο μου, όχι δεν τα μέτρησε απλώς άνοιξε τον φάκελο να δει αν υπάρχουν χρήματα. Έχουν καταγράψει τα πάντα οι κάμερες, το βίντεο που του δίνω τον φάκελο και τα λοιπά, με χαιρέτισε και βγήκε έξω.
Στη συνέχεια έμαθα πως έγινε η διαδικασία έξω γιατί δεν είχα οπτική. Με το που βγαίνει έξω δίνει στον συνεργό του τον φάκελο, υποδεικνύοντας να κατέβει αυτός από τις σκάλες και ο Τομπούλογλου από το ασανσέρ ώστε να διαχωριστεί η διαδρομή. Και μετά έγινε η διαδικασία της σύλληψης", είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Πήγαν στη Γενεύη για μαλλί, αλλά…



Τρομερό κάζο της Τουρκίας και των «Δυτικοθρακιωτών» χαφιέδων της στο Φόρουμ των Θρησκευτικών Μειονοτήτων του ΟΗΕ!
Το παρακάτω συνέβη πριν από περίπου ένα μήνα στη Γενεύη και είναι ενδεικτικό για το τι θαύματα μπορούμε να πετύχουμε στα διεθνή φόρα απέναντι στην ψευτοπροπαγάνδα των πληρωμένων λακέδων της Άγκυρας, αρκεί να είμαστε στοιχειωδώς οργανωμένοι και σοβαροί. Το θέμα έχει απασχολήσει βέβαια και τον αθηναϊκό – ημερήσιο και περιοδικό – τύπο, απολαύστε όμως και μία ακόμη «ανάγνωσή» του στο δημοσίευμα του τρέχοντος «Αντιφωνητή» (15/12/2013), το οποίο αναδημοσιεύουμε σήμερα στο «Προξενείο-Στοπ»
Στα τέλη Νοεμβρίου είχαμε ένα τούρκικο κάζο στη Γενεύη, στο φόρουμ των θρησκευτικών μειονοτήτων στον ΟΗΕ, που αξίζει να περιγραφεί. Μια «επένδυση» από τουρκικής πλευράς που έγινε για να αξιοποιηθεί στη Θράκη, αλλά τώρα που δεν τους βγήκε σφυρίζουν αδιάφορα. Κι ας πληρώθηκε το ταξίδι, η κατάλυση και η διαμονή στην πανάκριβη Γενεύη 20 ατόμων. Στην αποστολή δεν ήταν μόνο τουρκόψυχοι αλλά και όσοι δεν έχουν προκαταλήψεις με τα …νομίσματα, δηλαδή δεν αρνούνται τα γρόσια – από αυτά που οι Τούρκοι γενναιόδωρα μοιράζουν σε όσους υπερασπίζονται τους «αλύτρωτους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Έτσι, μαζί με το τσούρμο των τουρκοφρόνων συμπαρατάχθηκε ο διευθυντής της ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα» (αχχχ!) Willy Fautre και ο γνωστός σε όλους μας ελληνοφάγος, Π. Δημητράς.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ μαθαίνοντας για την προσπάθεια των καλών μας γειτόνων για προβολή των τουρκικών θέσεων στο Φόρουμ με θρησκευτικά θέματα, όπως ο νόμος των Ιεροδιδασκάλων και των μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω, έστειλε μια πολύ γερή ομάδα: από την Αθήνα τον γ.γ. Θρησκευμάτων Γ.Καλαντζή και από τη Θράκη τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή (1η φωτογραφία) και τον εκπρόσωπο του νέου Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων Χουσέ. Ο Τζεμαλή κατεγράφη επισήμως από τον ΟΗΕ με τον τίτλο που του αναγνωρίζει η χώρα μας, ήταν πειστικότατος και μίλησε στα αραβικά, όπως και ο ιμάμης Χουσέ, κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση. Ήρθε και ο λόγος του πάντα καταιγιστικού Γιώργου Καλαντζή και σκόρπισαν οι τουρκικές αιτιάσεις.
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας χέστηκε πάνω της. Χωρίς να τηρήσουν το παραμικρό πρόσχημα, ακόμη καιενώπιον των δικών μας, άρχισαν να δίνουν προφορικά οδηγίες στην Περβίν Χαϊρουλλάχ (σ.σ. τη γνωστή πρακτοράντζα τους στην Κομοτηνή δηλαδή) και να της εγχειρίζουν έγγραφα! Βγάλαν και έναν ΜΙΤατζή από την Σμύρνη, που έχει Ροδίτικη καταγωγή (τον «καθηγητή» Μουσταφά Καϊμακτσή), να πει κι αυτός το ποίημά του, μαζί με κάτι παιδάκια από τη Γερμανία αλλά η καταστροφή είχε συντελεστεί. Η παρουσίες του ιμάμη και του μουφτή με το σαρίκι πίσω από την επιγραφή GREECE, οι ομιλίες τους στα αραβικά, η στερεότητα των επιχειρημάτων τους, η διανομή του βιβλίου με τις φωτογραφίες των τεμενών της Θράκης (διανεμήθηκε από την δραστήρια Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας σχεδόν σε όλες τις αντιπροσωπείες των μουσουλμανικών και αραβικών χωρών αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) είχε κερδίσει κατά κράτος.
Χαρακτηριστικό της τουρκικής νίλας ήταν και το «side event» που διοργάνωσε στο περιθώριο του φόρουμ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία τους, με αναψυκτικά, σαντουιτσάκια και μικροδώρα. Η προσέλευση ἠταν σχεδόν μηδενική, μέσα σ’ αυτήν μάλιστα ήταν και τρεις δικοί μας, Κύπριοι και Κωνσταντινουπολίτες, που βρέθηκαν εκεί από περιέργεια και αποχώρησαν μόλις κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο. Υπήρξε όμως κι ένας άλλος ελληνόφωνος που όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά έδωσε μια μικρή παράσταση επαγγελματικού μισελληνισμού, καταγγέλλοντας την πατρίδα μας για καταπάτηση των δικαιωμάτων όχι μόνο των μουσουλμάνων αλλά και των αθεϊστών, των Καθολικών, των Εβραίων κτλ κτλ.
Αξιοπρόσεκτο: ο Willy Fautre, που παριστάνει τον «αμερόληπτο Ευρωπαίο υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (στη 2η φωτογραφία τον βλέπετε στο κέντρο, μαζί με τον ψευδομουφτή Μέτε και άλλους λακέδες της Άγκυρας, τότε που τον κουβάλησε για…επίσκεψη το Προξενείο στη Θράκη), έπαιξε στενό μαρκάρισμα στους διαδρόμους του ΟΗΕ τον ιμάμη Χουσέ, για να τον τρομοκρατήσει και να αποτρέψει την αγόρευσή του. Μάταιος ασφαλώς ο κόπος του, αλλά αξίζει να σημειωθεί…
proxeneio-stop.org

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.. ΕΙΝΑΙ "ΔΗΜΕΥΣΗ" Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.... ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ Μ@Λ@ΚΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ... "ΦΟΡΟΣ"

Δήμευση στην Ευρώπη ο "τυφλός" φόρος κατοχής ακινήτων


Σύμφωνα με αποφάσεις Συνταγματικών δικαστηρίων σε Γερμανία και Γαλλία, μόνο περιουσία που φέρνει εισόδημα θα πρέπει να υπόκειται σε τέτοιες επιβαρύνσεις

Αντισυνταγματική είναι η επιβολή φόρου ακινήτων σε ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, καθώς πλήττει ευθέως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Αυτά βέβαια ισχύουν στην Ευρώπη, διότι στην Ελλάδα ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που επιβάλλεται από την Πρωτοχρονιά του 2014, πέφτει τυφλά επί δικαίων και αδίκων, ανεξαρτήτως εισοδήματος και αξίας των φορολογούμενων ακινήτων.

Τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό και τα ευρωπαϊκά φορολογικά συστήματα αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αποκαλύπτει με την έκθεσή της η επιστημονική επιτροπή της ελληνικής Βουλής, που αξιολόγησε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στην έκθεση της επιτροπής παρατίθενται δύο αποσπάσματα από αποφάσεις του γερμανικού και του γαλλικού συνταγματικού δικαστηρίου αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων τα οποία δεν αποφέρουν εισόδημα στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται αναφορικά με το ζήτημα της εισαγωγής εισοδηματικού κριτηρίου επί φόρου επιβαλλόμενου επί της περιουσίας, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, με την απόφασή του στις 22 Ιουνίου 1995, μεταξύ άλλων, ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παραλλήλως προς άλλους υφισταμένους φόρους, δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι ο φόρος πρέπει να μπορεί να κα­ταβάλλεται ετησίως από τα ει­σοδήματα τα οποία προέρχο­νται κατά συνήθη χρήση από την περιουσία αυτή.

Περαιτέρω, με αφετη­ρία την παραδοχή ότι το εισόδημα το οποίο προκύπτει από την περιοδική εκμετάλλευση της ακίνητης πε­ριουσίας πρέπει μεν να συμβάλλει στην κάλυψη των δη­μοσίων βαρών, συγχρόνως, όμως, ένα τμήμα του πρέπει να παραμένει εις χείρας του φορολογουμένου, έθε­σε το σχετικό όριο στο ήμισυ του ως συγκεκριμένου εισοδήματος, υπό την έννοια ότι η συνολική φορολογική επιβά­ρυνση της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει, κατά προσέγγιση, το ήμισυ του εισο­δήματος που παράγεται από αυτήν. Με απλά λόγια, η Εφορία μπορεί να παίρνει με τη μορφή του φόρου κατ’ ανώτερο όριο το 50% του εισοδήματος που προέρχε­ται από το ακίνητο.


Ανάλογη απόφαση έχει εκδώσει και το Γαλλικό Συ­νταγματικό Συμβούλιο, που, με απόφασή του στις 29 Δεκεμ­βρίου 1998, επί του φόρου αλ­ληλεγγύης επί της (κινητής και ακίνητης) περιουσίας έκρινε ότι ο ως άνω φόρος κατο­χής της περιουσίας πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται διά των εισοδημάτων που παράγει αυτή και, συνε­πώς, για να είναι η φορολόγη­ση της περιουσίας συνταγματικώς ανεκτή, πρέπει η κατοχή της να συνδέεται και με παρα­γωγή εισοδήματος.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων επιβάλλεται επί της ακίνητης περιουσίας, χωρίς καμιά πρόβλεψη για απαλλαγή έστω των ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Πάνω απ’ όλα τα έσοδα
Ας δούμε χώρα τι συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επιβάλλεται επί της ακίνητης περιουσίας χωρίς καμιά απολύτως πρόβλεψη για απαλλαγή των ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, τα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα θα επιβαρυνθούν κανονικά τόσο με το 100% του βασικού φόρου που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό στα κτίσματα, αλλά και με τον συμπληρωματικό φόρο, τύπου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που βαρύνει τους ιδιοκτήτες με αντικειμενική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.

Αν και οι φορείς της κτηματαγοράς καθώς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζήτησαν τη θέσπιση ενός μειωτικού συντελεστή φορολόγησης των ακινήτων που είναι κενά ή ξενοίκιαστα, τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρξε τελικά στο νομοσχέδιο. Αυτό που έγινε ήταν μερικές γενικόλογες υποσχέσεις από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου για την παροχή στο μέλλον, πιθανόν από το 2015, έκπτωσης από τον φόρο στα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται και δεν αποδίδουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει τη θέσπιση συντελεστή έκπτωσης 50% από τον φόρο για τα ακίνητα που είναι μακροχρόνια ξενοίκιαστα, δηλαδή για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι λόγοι που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο για τη μη παροχή έκπτωσης στα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα είναι καθαρά δημοσιονομικοί, δηλαδή θα χαθούν σημαντικά έσοδα και δεν θα πιαστεί ο εισπρακτικός στόχος του φόρου για 2,65 δισ. ευρώ το 2014.

Οι βασικές προβλέψεις
Από το νέο έτος, λοιπόν -κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο εκκαθαριστικό θα εκδοθεί τον ερχόμενο Ιούλιο-, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί ως εξής:

Για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή ζώνης, τόσο μεγαλύτερος και ο συντελεστής ευρώ ανά τετραγωνικό.

Για τα οικόπεδα, ο φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται από 3 ως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η μοναδιαία αξία ανά τετραγωνικό οικοπέδου, όπως αυτή προκύπτει από την τιμή ζώνης και τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (στις περισσότερες περιπτώσεις συμπίπτει με τον συντελεστή δόμησης).

Θεσπίζεται και συμπληρωματικός φόρος με βάση το σύνολο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του φορολογουμένου. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στους φο-ρολογουμένους που έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας σε ατομική βάση άνω των 300.000 ευρώ και με συντελεστή από 0,1 % έως 1 %. Να σημειωθεί ότι από τον συμπληρωματικό φόρο απαλλάσσονται οι εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις.
Επιβάλλεται φόρος, για πρώτη φορά, και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. Ο βασικός φόρος για τα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και αυξομειώνεται ανάλογα με τη θέση, τη χρήση και το αν είναι αρδευόμενο ή όχι το αγροτεμάχιο.

Γρίφος η μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων
Ο νέος νόμος δεν προβλέπει την παραχώρησή τους στο δημόσιο

Σε αβεβαιότητα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για φορολόγηση ίων ενοικίων που δεν εισέπραξαν και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να εισπράξουν ποτέ.

Ο υφιστάμενος κώδικας φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος εκπνέει στο τέλος του έτους, προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν εισπράττουν ενοίκια από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές, τότε έχουν τη δυνατότητα, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά, να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο, υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην Εφορία. Ωστόσο, τέτοια πρόβλεψη στον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά δεν υπάρχει και λύση ακόμη δεν έχει δοθεί.

Όταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ειδική προσθήκη διάταξης στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να μη φορολογηθούν για τα ακίνητα που δεν έχουν εισπράξει ενοίκια. Ωστόσο, τέτοια διάταξη δεν προστέθηκε στον ΚΦΔ. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς είναι ξεκάθαρο στον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ότι αυτό που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί και εισόδημα και, κατά συνέπεια, δεν πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Αυτό, όμως, όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, πρόκειται να δημιουργήσει πεδία ερμηνειών και παρερμηνειών μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών Αρχών.

Λύση μέσω Taxisnet

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα πρόκειται να επιλυθεί με τη δημιουργία ενός ειδικού ιστοτόπου στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο Taxisnet το ποσό των ενοικίων που εισέπραξαν, τα στοιχεία και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ενοικιαστή, καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν το εκμισθούμενο ακίνητο (επιφάνεια κ.λπ.).
Από τα στοιχεία των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν και τα οποία θα δηλώνει ο ιδιοκτήτης, η Εφορία θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις, προκειμένου να φαίνεται αν η δήλωση μη είσπραξης είναι αληθής. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα καλείται στην Εφορία και ο ενοικιαστής, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει καταβάλει τα σχετικά μισθώματα.

Προϋπόθεση για την αποδοχή της σχετικής δήλωσης μη είσπραξης ενοικίων θα είναι να έχει θεωρηθεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο μέσω άλλης ηλεκτρονικής εφαρμογής, που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

5 λογαριασμοί έως το τέλος του έτους

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν εκατομμύρια φορολογούμε­νοι πριν εκπνεύσει το έτος. Πρόκειται για την υποχρέωση εξόφλησης μιας σειράς από φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν ακίνητα και αυτοκίνητα. Πιο συγκεκρι­μένα, έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν:

Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Το τέλος είναι ετήσιο και κυμαί­νεται από τα 50 έως τα 1.320 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Αυτό ισχύει για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί (έχουν λάβει πινακίδες κυκλοφορίας) έως τον Νο­έμβριο του 2010. Για τους φορολογουμένους που έχουν αποκτήσει και ταξινομήσει όχη­μα μετέπειτα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με συντελεστή ευρώ ανά γραμμάτιο διοξειδίου του άνθρακα εκπεμπόμενων ρύπων. Τα τέλη εξοφλούνται εφάπαξ και, αν εξο­φληθούν εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας του οφειλόμενου τέλους.

Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, με βάση τα φετινά εκκα­θαριστικά. Έως το τέλος του έτους όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εξοφλή­σει τον φετινό φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη εισφορά αλλη­λεγγύης.

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τρία έτη. Το 2011, 2012 και 2013. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μια δόση του ΦΑΠ για τρία έτη, ενώ οι τελευταίες δύο δόσεις των παραπάνω φόρων ακινήτων θα πρέπει εξοφληθούν έως το τέλος Ιανουαρίου και το τέλος Φεβρουαρίου. Στα παραπάνω έσοδα ποντάρει το υπουρ­γείο Οικονομικών, προκειμένου να κλείσει επιτυχώς τον Προϋπολογισμό του 2013 και να επιτευχθεί υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Δεκεμβρίου
 
 
info by logios ermis

ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΘΕΡΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Ο ΚΑΝΤΑΣ!!!! ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.…


ΚΑΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ -ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ -ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ  — Αναρτήθηκε από την olympiada

  — Έντεκα ονόματα «έδωσε» στον ανακριτή, ως συμμετέχοντες στο όργιο του μαύρου χρήματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο πρώην αναπληρωτής Διεθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

  — Όπως υποστήριξε στην απολογία του, την οποία δημοσιεύει το enikos.gr, πρόκειται για πρόσωπα που είτε κατέβαλαν «μίζες» στον ίδιο, είτε μεσολάβησαν για την καταβολή τους, είτε εμπλέκονται στη μετέπειτα διαχείριση των χρημάτων.

  — Ο Α. Κάντας κατονόμασε στον ανακριτή, τα παρακάτων πρόσωπα, τα οποία αναμένεται σύντομα να κληθούν για εξηγήσεις:

  — Θωμάς Λιακουνάκος: Ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών, για τον οποίο ο Αντωνης Κάντας κάνει σειρά αναφορών και αποκαλύπτει ότι είναι το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ- βουαγιάζ. Ο Αντώνης Κάντας εμπλέκει ακόμα και δύο στενούς συνεργάτες του Θωμά Λιακουνάκου, τους κους Αποστόλου και Αρκουμανέα.

  — Πάνος Ευσταθίου: Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD. Έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του είναι αποφασισμένος να μιλήσει κι αυτός με τη σειρά του για όσα ξέρει.

  — Φάνης Λυγινός: «Ελβετός» τραπεζίτης, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.

  — Σπύρος Μεταξάς: Ο δικηγόρος που τους συνέστησε τις offshore.

  — Kωνσταντίνος Δαφέρμος: Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας των kornet εταιρείας KBP.

ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ -ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ -ΜΙΖΕΣ  — Παύλος Νικολαίδης: «Πρόεδρος, όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο. Ο τελευταίος μου είπε «άσε τον Νικολαίδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά». Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Α. Κάντας αναφέρει ότι «είχε λάβει προμήθεια από τον Παύλο Νικολαίδη για το πρόγραμμα προμήθειας MIRAGE 2000-5. Σ΄αυτό το σημείο αναφέρει χωρίς να τον εμπλέκει στις παράνομες καταβολές τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».

  — Λάμπρος Μπαρτζώκας: Υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK . «Ο κος Μπαρτζώκας -τονίζει ο Αντώνης Κάντας, επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου».
Αργότερα μάλιστα «εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR». Μάλιστα ο Μπαρτζώκας «περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κο Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

  — Δημήτρης Παπαχρήστος: Εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN, απ’ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

  — Χρήστος Τούμπας: Απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε «δωράκι».

  — Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας: Σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR .

  — Ο κος Κομνόπουλος (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα): Τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού. “Ο κος Κομνόπουλος ήταν μέτοχος της KESTREL που εκπροσωπούσε την κατασευάστρια EXOCET”.

  — Τέλος, ο Α. Κάντας εμπλέκει ακόμα τον κο OSWALD, επίσης διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

Αναφερόμενος στην απολογία του γενικότερα στην πρακτική που ακολουθούνταν στο ΥΠΕΘΑ σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για συγκεκριμένες μίζες, αναφέρεται και στον κο Λεονταρίτη, υποδιευθυντή της διεύθυνσης προγραμμάτων εξοπλισμών.

«Στην περίοδο του κου Τσοχατζόπουλου το όλο σύστημα του ελέγχου των επιτροπών ήταν από τον κο Λεονταρίτη και τον γενικό διευθυντή κο Σμπώκο τον οποίο διαδέχτηκε ο κος Κολίρης. Ο Σμπώκος και ο Λεονταρίτης ήταν αυτοί που είχαν μεταξύ τους τους συνεχή και αδιάλειπτη συνεργασία ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. Δεν θυμάμαι ποτέ ο Σμπώκος να κάλεσε το διευθυντή της διεύθυνσης τον κο Ανδρουλάκη Ζαχαρία για να συνεργαστούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, παρά μόνο τον κο Λεονταρίτη ο οποίος έδινε τις εντολές του γενικού διευθυντή στον Ανδρουλάκη ή στις επιτροπές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο.

Ο Α. Κάντας στην απολογία του αναφέρεται και στον επίσης κατηγορούμενο Μιχάλη Ματαντό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εύλογο είναι πως ο Ματαντός που είχε το σύνολο του προγράμματος να μοίρασε πολύ περισσότερα λεφτά από τον Ευσταθίου που είχε ένα μέρος. Ο Ματαντός εκπροσωπούσε εταιρείες που για πάρα πολλά χρόνια προμήθευαν το ναυτικό και υποθέτω ότι θα είχε πρόσβαση στις επιτροπές του ναυτικού».

Στις αναφορές του Αντώνη Κάντα υπάρχει και το όνομα κάποιου Κυριτσάκα που όπως λέει, του είχαν πει ότι «έφτιαχνε offshore εταιρείες και είχε κεντρικό ρόλο στις χρήσιμες πληρωμές του Ευσταθίου».

Αναρτήθηκε από olympia.gr

ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ στη Χίο κι οι Σαμαρογεωργιάδηδες τρώνε γαλοπούλες και πίνουν drinks


 
του Στρατή Μαζίδη
Αν δεν υπήρχε ανθρώπινο θύμα, θα μπορούσαμε και να γελάμε υπό προϋποθέσεις καθώς συμβάντα όπως αυτό της Χίου τις πρώτες πρωινές ώρες των Χριστουγέννων δείχνουν τη διάλυση μιας χώρας.
Ένας 48χρονος ξεψύχησε στην άσφαλτο μόλις 5 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο της Χίου διότι περίμενε επί 50 λεπτά κάποιο ασθενοφόρο.
Το μοναδικό ασθενοφόρο όμως που επιχειρούσε, είχε μεταβεί με τους διασώστες στη Βολισσό, δηλαδή στα βόρεια του νησιού, για την παραλαβή ασθενή με καρδιακή προσβολή από τα Ψαρά.
Όπως γλαφυρά περιέγραψε στον Alpha ο διοικητής του νοσοκομείου, αναγκάστηκε ο ίδιος αδιαφορώντας για τις τυπικότητες να οδηγήσει ο ίδιος ένα από τα σταθμευμένα ασθενοφόρα και να προσεγγίσει στο σημείο του τροχαίου.
Όπως ανέφερε ο διοικητής κος Επιτροπάκης το νοσοκομείο της Χίου διαθέτει μεν ασθενοφόρα αλλά δεν έχει πληρώματα ενώ έκανε λόγο ουσιαστικά για υπολειτουργία του νοσοκομείου καθώς λειτουργεί με 50% λιγότερο προσωπικό από ότι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός.
Ένα διαρκές έγκλημα στη Χίο με τον κόσμο να ξεψυχά άδικα και τους Σαμαρογεωργιάδηδες να πίνουν drinks και να τρώνε turkey (γαλοπούλα, όχι τη γείτονα). Δεν πειράζει όμως, η γείτονας ετοιμάζει πλωτά νοσοκομεία μόνο για Ελληνες στο Αιγαίο!


freepen

Μετέπειτα υπουργός στα μπουζούκια ....στον Βοσκόπουλο.

Μετέπειτα υπουργός στα μπουζούκια ....στον Βοσκόπουλο.
Ο Τόλης τα έπαιρνε από τους ΝουΔίτες και "χρηματοδοτούσε" το ΠΑΣΟΚ ....συγγνώμη την Άντζελα ήθελα να πω!!!


g.d

Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ



Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
www.apostoloupanos.gr
egerssi@otenet.gr
twitter:@egerssi
Κατά γενική ομολογία της κοινωνίας μας, το σημερινό Μνημονιακό πολιτικό μας σύστημα, το οποίο είναι συνέχεια του πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως, εκτός του ότι είναι αναποτελεσματικό, παραμένει σαθρό και διαβρωμένο. Με τον τρόπο δε, που λειτουργεί αυτό το πολιτικό μας σύστημα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα οικονομικής ανάπτυξης από τη στιγμή που όλα τα λεφτά των δανείων δεσμεύονται προκειμένου να εξυπηρετούν το χρέος μας απέναντι στους τοκογλύφους-δανειστές μας ή το όποιο περίσσευμα οδηγείται στην κάλυψη μη παραγωγικών αναγκών του Ελληνικού δημοσίου. Από την άλλη μεριά επακόλουθο αυτής της δουλικής πολιτικής είναι ο δραστικός περιορισμός του ιδιωτικού τομέα, της αναπτυξιακής ραχοκοκαλιάς της κοινωνίας μας, ο οποίος μέσω του εισοδήματός του δεν μπορεί να αναθερμάνει την αγορά και να βοηθήσει στη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών μας.
Ταυτόχρονα αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να πατάξει ή δεν θέλει να πατάξει τις διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν το Ελληνικό κράτος, όπως η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, και το παραεμπόριο. Αυτές οι παθογένειες, εάν είχαν τιθασευτεί από αυτό το σαθρό και διαβρωμένο κράτος των πολιτικών εγκληματιών, δεν θα υπήρχε ανάγκη καμιάς μεταβολής των φορολογικών δεδομένων. Αλλά δυστυχώς, αυτό το κράτος της καρπαζιάς και της προχειρότητας δεν έδωσε καμιά σημασία, όπως σε τόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, στις δημόσιες καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (είχε την απόλυτη ευθύνη για τη μηχανογράφηση των εφοριών και του Υπουργείου Οικονομικών), Διομήδη Σπινέλλη ως προς τη διαφθορά στις εφορίες, την 15η Δεκεμβρίου 2011 στον Ant1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη. Εάν έστω από τότε είχαν προσεκτικά ασχοληθεί, ίσως σήμερα τα πράγματα να ήσαν διαφορετικά. Πιο αναλυτικά: O κ. Σπινέλλης, είχε καταγγείλει την αναποτελεσματικότητα, την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά του δημοσίου. Είχε μιλήσει για το σύστημα «40-40-20» που κατά την άποψή του, από κάθε φορολογικό έλεγχο, το 40% του προστίμου μένει στον επιχειρηματία με τον διακανονισμό, το άλλο 40% πηγαίνει στον εφοριακό που διενεργεί τον έλεγχο και μόνο το 20% οδεύει στο ταμείο της εφορίας και του Ελληνικού δημοσίου. Θα θυμίσω, πως παρών στη ζωντανή αυτή τηλεοπτική εκπομπή ήταν και ο κ. Νικολακόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, που προς κατάπληξη όλων των παρισταμένων, αλλά και των πολιτών που παρακολουθούσαν την συζήτηση, κατήγγειλε ότι: α) για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει πολιτική βούληση, β) δεν υπάρχει νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο και γ) γίνονται στο έργο τους παρεμβάσεις από την πολιτεία. Επίσης, είπε αυτό που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε, εκτός βεβαίως των πολιτικών ταγών της χώρας που όπως φαίνεται είναι κουφοί και τυφλοί, πως: «Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πως είναι δομημένο το σύστημα…». Επιπλέον, στην συζήτηση αυτή συμμετείχε και ο κ. Ρουμελιώτης, πρόεδρος των εργαζομένων ΚΕΠΥΟ, ο οποίος, επίσης, είχε καταγγείλει: «η φοροδιαφυγή, είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας, είναι θέμα ενός ολόκληρου συστήματος….υπάρχει η τεχνολογία και μπορούν να βρουν τους φοροδιαφεύγοντες, αλλά δεν θέλει κανένας από αυτούς που κυβερνούν 40 χρόνια να τους πιάσει…». 

 


Οι παραπάνω καταγγελίες είχαν γίνει από τους πλέον αρμόδιους φορείς και δυστυχώς, δεν άνοιξε καμιά μύτη. Καταγγέλλονται, οι κυβερνώντες σαν τυχάρπαστοι, απατεώνες, κλέφτες, λωποδύτες, που συνειδητά ρουφούν το αίμα των πολιτών οι οποίοι έχουν σωστή φορολογική συνείδηση, προς όφελος των ομοίων τους. Που βρίσκονται τελικά, οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές;
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει πως όταν γίνει Πρωθυπουργός, θα πάτασσε την διαφθορά του δημόσιου τομέα και την φοροκλοπή-φοροδιαφυγή. Παρ΄ότι όμως, σήμερα ο κ. Σαμαράς είναι Πρωθυπουργός της χώρας, εν τούτοις δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Κλείνει διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά σ΄αυτό το πολιτικό σύστημα της αρπαχτής. Ο κ. Σαμαράς, μας έχει αποδείξει πως δεν έχει την πολιτική βούληση, όπως δεν είχαν όλοι οι προκάτοχοί του, για να χτυπήσει αυτά τα καρκινώματα που κατασπάραξαν και εξακολουθούν να κατασπαράσσουν τα σωθικά της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν μας έχει αποδείξει με έργα και όχι με λόγια πως θα πατάξει τη φοροκλοπή, τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο και την αθρόα λαθρομετανάστευση που αιμορραγεί την πατρίδα μας. Δεν μας έχει αποδείξει πως θα ασχοληθεί κάποτε με τα καρκινώματα που νόσησαν την Ελληνική κοινωνία. Μας έχει πείσει όμως, πως εξυπηρετεί πειθήνια τα συμφέροντα των δανειστών-τοκογλύφων μας:
  • Φρόντισε μαζί με άλλους 151 άθλιους πολιτικάντηδες να νομοθετήσει υπέρ των πλειστηριασμών αρπαγής της α΄ κατοικίας για όσους εκ των Ελλήνων σύναψαν στεγαστικό δάνειο, ως συμπλήρωμα  του αποταμιευτικού τους υστερήματος, με όρους που εξυπηρετούντο από τους μισθούς ή τις συντάξεις που ελάμβαναν κατά την ημέρα της σύναψης της συμφωνίας. Ποιος εξ όλων αυτών θεωρούσε τότε, πως θα γίνει αυτή η απόλυτη αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων και δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην οφειλή τους; Δηλαδή, ο κ. Σαμαράς τιμωρεί τους νοικοκυραίους Έλληνες γιατί είχαν φρόνηση και σύνεση, προκειμένου να στεγάσουν την οικογένειά τους και έτσι να εκπληρώσουν το όνειρό τους;
  • Φρόντισε να δέχεται τους παραλογισμούς του κ. Στουρνάρα, ο οποίος πεισματικά εξακολουθεί να επιμένει στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, παγώνοντας όλο τον Ελληνικό λαό και αιμορραγώντας την οικονομία από την υστέρηση εσόδων. Δεν αντιδρά ο κ. Σαμαράς ούτε όταν αυτό το ηλίθιο και αναποτελεσματικό μέτρο δημιούργησε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που έπνιξε όλες τις μεγαλουπόλεις της πατρίδος μας και όλοι οι πνευμονολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας, κυρίως των παιδιών και των ευπαθών κατηγοριών συμπολιτών μας.
  • Φρόντισε να μετατρέψει σε μόνιμο το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το οποίο ο εμπνευστής του, αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει ως προσωρινό! Στο σημείο αυτό, αξίζει να δούμε τι δήλωνε ο ευτραφής Βενιζέλος την 23η Ιουνίου 2011: «Δεν πρέπει να γίνει άλλη παρέμβαση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη και  φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό, θεμελιώδες και δεν μπορείς να το συνδέεις με την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων…».
Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας μπορεί να ποδοπατεί το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως επί παραδείγματι το άρθρο 2, παράγραφος 1, το οποίο ορίζει: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Μπορεί η Δικαιοσύνη να ανέχεται την συστηματική παραβίαση του Συντάγματος, όπως επί παραδείγματι το άρθρο 1, παράγραφος 2 και 3, το οποίο ορίζει: «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα»! Και το ακροτελεύτιο άρθρο 120, παράγραφος 4 του Συντάγματος, κε Πρωθυπουργέ και κοι Δικαστές, ορίζει: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
Και το άρθρο 120, το καταργεί ή το ενεργοποιεί μόνο ο Ελληνικός λαός. Και οσονούπω, φτάνει η ώρα της ενεργοποιήσεώς του!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους!

Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση!

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σε εφιάλτη χωρίς τέλος έχει εξελιχθεί η διαχείριση του δημόσιου χρέους από το 2010, όταν η τύχη του εναποτέθηκε στα χέρια των πιστωτών. Ακόμη και τώρα, 3,5 ολόκληρα χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου που συνόδευσε το πρώτο δάνειο, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κρέμεται για πολλοστή φορά από τα γερμανικά χείλη για να μάθει τι ακριβώς θα αποφασίσει το Βερολίνο για το χρέος, με την «ώρα της κρίσης» εσχάτως (αφού όλοι αναμέναμε το φθινόπωρο του 2013 μετά τις γερμανικές εκλογές) να έχει μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2014, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί κι οι ευρωεκλογές. Έστω κι έτσι όμως αυτό που ομολογείται από κάθε πλευρά, από το Βερολίνο που αποφασίζει για την ΕΕ, την Ουάσινγκτον όπου έχει την έδρα του το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση που απλά περιμένει να της ανακοινωθούν οι αποφάσεις, είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα μεγέθη είναι εξόχως αποκαλυπτικά, όσο κι αν τα καλύπτει ένα πέπλο σιωπής, σε εμφανή αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για παράδειγμα το 2010 όταν έπρεπε να δημιουργηθεί η αναγκαία συναίνεση για να γίνουν δεκτά τα Μνημόνια από την ελληνική κοινωνία, σαν να επρόκειτο για την μία και μοναδική θεραπεία απέναντι στον θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε. Με βάση λοιπόν την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από την Βουλή το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, το δημόσιο χρέος φέτος θα φτάσει τα 321 εκ. ευρώ (175,5% του ΑΕΠ), ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2014, αν δεν γίνει καμία άλλη παρέμβαση αναμένεται να φτάσει τα 320 εκ. (174,8%). Η Ελλάδα δηλαδή θα συνεχίσει να έχει ένα δημόσιο χρέος πολύ πάνω (κατά 50% μεγαλύτερο σχεδόν) του ορίου του 120% που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του. Είναι προφανές επομένως ότι επιβάλλεται μια σημαντική του μείωση.

Το ερώτημα ωστόσο είναι υπό ποιούς όρους θα γίνει αυτή η μείωση. Γιατί κι η διαγραφή χρέους, ύψους 105 δισ. ευρώ, που συνόδευσε την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012 δεν ήταν καθόλου αμελητέα. Ήταν για παράδειγμα σημαντικά μεγαλύτερης αξίας από την αναδιάρθρωση στο αργεντίνικο χρέος το 2001, που αφορούσε το 93% σε ένα χρέος ύψους 100 δισ. δολ., κι η οποία τότε είχε χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη στην ιστορία. Η αναδιάρθρωση του 2013 υπό άλλους όρους, αν δηλαδή δεν συνοδευόταν από τους τιμωρητικούς όρους του δευτέρου Μνημονίου (έτσι ώστε καμία άλλη χώρα στο εξής να μην ζητήσει ανάλογη διευκόλυνση) και επίσης από ένα επιπλέον δάνειο ύψους 109,1 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί επωφελής για τα δημόσια οικονομικά, ελαφρύνοντας κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους και δημιουργώντας εκείνο το αναγκαίο περιθώριο για την άσκηση αναδιανεμητικής, επεκτατικής πολιτικής.
Επικίνδυνοι Τρόικα και δανειστές
Το σημαντικότερο συμπέρασμα επομένως που εξάγεται για την επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι ότι στον βαθμό που θα αποφασιστεί από τους πιστωτές, δηλαδή την Τρόικα που αποτελεί πιστό τους όργανο, θα σημάνει νέα δεινά για τους φορολογούμενους. Υπό το βάρος λοιπόν της δραματικής εμπειρίας που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός από τις προηγούμενες «διασώσεις» του, το αβίαστο και λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η τύχη του δημόσιου χρέους δεν πρέπει να εναποτεθεί ξανά στους πιστωτές. Αυτό αντίθετα που πρέπει να γίνει είναι με όρους κυρίαρχου κράτους η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεση παύση πληρωμών, χωρίς καμία συνεννόηση με τους δανειστές, μέσα δηλαδή από μονομερείς ενέργειες.
Καμία χώρα που το έπραξε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν δεν μετάνοιωσε. Η Ρωσία το 1999, η Αργεντινή το 2001, ο Ισημερινός το 2008 και πιο πρόσφατα, το 2010, η Ισλανδία είδαν πολύ σύντομα το δημόσιο χρέος τους να μειώνεται, την οικονομία τους να αναπτύσσεται, την ανεργία να πέφτει και να αποχαιρετούν οριστικά το καθεστώς του κράτους-παρία που τους είχε καταδικάσει η υπερχρέωση και η υποτέλεια στους ξένους δανειστές. Οι «καλοί μαθητές» αντίθετα συνεχίζουν να περιδινίζονται στην ίδια κρίση.
Μια ελληνική κυβέρνηση που θα θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της ίδιας της χώρας μπορεί να επικαλεστεί ένα πλήθος εύλογων και διεθνώς αποδεκτών οικονομικο-πολιτικών και νομικών επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει μια απόφαση παύσης πληρωμών. Διαδικασία αναγκαία καθώς πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας κι όχι για διαδικασίες που αφορούν το εσωτερικό της, οπότε ένας νόμος θα ήταν αρκετός. Κάτι για παράδειγμα που μπορεί να συμβεί με τα μνημόνια κι όλο το εφιαλτικό οικοδόμημα που δημιούργησαν, τα οποία μπορούν να καταργηθούν με ένα νόμο της ελληνικής βουλής με απλή πλειοψηφία δηλαδή. Αρκεί να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση…
 Ευθύνη των πιστωτών
Το πρώτο βήμα στην τεκμηρίωση της απόφασης μονομερούς παύσης πληρωμών δεν μπορεί παρά να ξεκινάει από τις τεράστιες ευθύνες των πιστωτών για την τραγική κατάσταση που έχει φθάσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα: το δημόσιο χρέος! Η ακαταλληλότητα των μέχρι σήμερα αρμόδιων να αποφασίζουν για το χρέος (ΕΕ, ΔΝΤ) τεκμαίρεται από την αποκλειστική ευθύνη που τους βαραίνει για τον εκτροχιασμό του. Όταν έπρεπε να αποσπαστεί η σιωπηρή έστω συναίνεση του ελληνικού λαού για τα Μνημόνια τότε ήταν στη μόδα η ρήση του Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε». Έτσι επιχειρήθηκε να εξηγηθεί γιατί το δημόσιο χρέος έφτασε στο 129% του ΑΕΠ ή τα 300 δισ. ευρώ, που ήταν τον Οκτώβριο του 2009, αφήνοντας προς το παρόν ασχολίαστα τα μαγειρέματα που έκανε η ελληνική στατιστική υπηρεσία μαζί με την Γιουροστάτ για να αυξηθεί το δημόσιο χρέος από το 115% που ήταν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009. (Ένας πονοκέφαλος δεν δικαιολογεί χημειοθεραπεία, αντίθετα η διάγνωση καρκίνου, ακόμη κι αν είναι πλαστή, την εμφανίζει επιβεβλημένη…)Τώρα όμως που το δημόσιο χρέος έχει καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέσα σε μια τόσο σύντομη χρονική περίοδο ποιός φταίει; Η απόδοση της ευθύνης στον λαό που έχει ματώσει θα ήταν θράσος, ύβρις. Αποκλειστικός υπεύθυνος επομένως είναι η Τρόικα. Μόνη της σχεδίαζε και ανακοίνωνε τα Μνημόνια, με τους έλληνες υπουργούς από την πρώτη κυβέρνηση του Παπανδρέου (των …αντιεξουσιαστών) μέχρι τώρα να αρκούνται στην απόφαση για το πότε θα ψηφισθούν από την Βουλή οι όροι τους, χωρίς να είναι κι αυτό πάντοτε αναγκαίο. Μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή μια υπουργική απόφαση πολλές φορές αρκούσε…
Η δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2013, για το «λάθος» του στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί πρώτης τάξης επιχείρημα ακόμη και για εκείνους που δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν το πρώτο μνημόνιο (Μάιος 2010) ώστε να γνωρίζουν την απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα από τις προβλέψεις του ή δεν θυμούνται τι πρόβλεπε: η ανεργία θα έφθανε στο υψηλότερο της σημείο, 15%, το 2012 και μετά θα μειωνόταν, το ΑΕΠ φέτος θα αυξανόταν κατά 2,8% (σελ. 9), το δημόσιο χρέος φέτος θα ήταν 149% του ΑΕΠ (σελ. 13), κ.α. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας παταγώδους αποτυχίας στις προβλέψεις γιατί η Ελλάδα να συνεχίσει να δεσμεύεται από τους υπόλοιπους όρους που περιλαμβάνονται στο πρώτο Μνημόνιο και αφορούν την αποπληρωμή των δόσεων;
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο ευνοϊκά για την Ελλάδα λόγω του ότι όλο το πρόγραμμα εξ αρχής δεν σχεδιάστηκε για να σώσει τον ελληνικό λαό, αλλά τις τράπεζες και τους πιστωτές. Η σκοπιμότητα και ο δόλος που υπήρχε πίσω από τον σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να το καταγγείλει και αρνηθεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν, φαίνεται πεντακάθαρα στις τρεις κορυφαίες στιγμές του: Κατά την εκκίνησή του, όταν βεβαιωμένα πια ευνοούσε τις ξένες τράπεζες που είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, κατά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012 και σήμερα όταν είναι γνωστό που έχουν πάει τα χρήματα των δόσεων.
Με βάση απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του τον Σεπτέμβριο του 2012 ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, βεβαιώνεται ότι οι ξένες τράπεζες ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης καθώς πρόλαβαν και ξεφορτώθηκαν τα ομόλογα που κατείχαν έτσι ώστε όταν θα ερχόταν το αναπότρεπτο κούρεμα να μην υποστούν οι ίδιες την ζημιά. Η ζημιά αυτή μεταβιβάστηκε στις ελληνικές τράπεζες και τους έλληνες και ευρωπαίους φορολογούμενους. Τι άλλο δείχνει το γεγονός ότι οι ξένες τράπεζες (κατ’ αρχήν γαλλο-γερμανικές) ενώ κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ελληνικά ομόλογα αξίας 141,5 δισ. ευρώ, τα μείωσαν ένα χρόνο αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2010 στα 45,9 δισ. και τον επόμενο χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου 2011 στα 35 δισ. ευρώ; Μέσω του Μνημονίου σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που πρόλαβαν και ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 100 σχεδόν δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, οδηγώντας το ελληνικό κράτος να χρωστάει στα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ. Δεν καταλάβαιναν οι πιστωτές τι έκαναν;
Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο που συνόδευσε το PSI τον Μάρτιο του 2012, όταν η αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσω της διαγραφής ενός υπέρογκου μέρους του, πραγματοποιείται με αποκλειστική και πάλι δική τους ευθύνη οι οποίοι «κρατικοποιούν» επί της ουσίας το ελληνικό δημόσιο χρέος, επιβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο να χρωστάει στο εξής στα ίδια τα κράτη που δίνουν ζεστό χρήμα στις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές αλλάζοντας εκ βάθρων το «προφίλ» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Έτσι φτάνουμε στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, το 66,4% του χρέους της κεντρικής διοίκησης να αποτελείται από δάνεια του μηχανισμού στήριξης κι ο ομολογιακός δανεισμός να αντιπροσωπεύει μόνο το 23%, όταν πριν 3 χρόνια σχεδόν ολόκληρο το δημόσιο χρέος ήταν ομολογιακό. Στο ενδιάμεσο τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 14 δισ. ευρώ και πολλά ακόμη δισ. κάθε λογής ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (από πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέχρι νοσοκομεία και μουσεία) που τηρούσαν υποχρεωτικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας κι είδαν τις καταθέσεις τους να εξαϋλώνονται, χάνοντας ακόμη και το 90%! Το γεγονός πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται σε κυβερνήσεις της ΕΕ παρέχει τεράστια περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης…
Μόνο το 22% των χρημάτων στον προϋπολογισμό
Το οικονομικό έγκλημα που διέπραξαν οι πιστωτές χρεώνοντας την Ελλάδα στο διηνεκές αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο αν δούμε ότι περισσότερα από τρία τέταρτα των χρημάτων που έχουν δοθεί κατέληξαν και πάλι στους ίδιους: τους δανειστές! Συγκεκριμένα, όπως απέδειξε η διεθνής οργάνωση Attac σε πρόσφατη μελέτη της, από τα 206,9 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα σε 23 δόσεις από τον Μάιο του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 (εκ των οποίων τα 180,91 προήλθαν από την ευρωζώνη και και τα 26,7 από το ΔΝΤ) το 77% των χρημάτων (160,1 δισ.) κατευθύνθηκε πάλι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα το 49% (101,3 δισ.) για την εξυπηρέτηση του χρέους και το 28% (58,2 δισ.) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στον κρατικό προϋπολογισμό κατευθύνθηκε μόνο το 22,5% (46,5 δισ.) των χρημάτων των δόσεων. Εν ολίγοις, δανειστές κερνούν, δανειστές πίνουν…
Η Γερμανία δεν ωφελήθηκε μόνο διασώζοντας τις γερμανικές τράπεζες σε βάρος του ελληνικού λαού που θα πληρώνει μέχρι το 2048. Επωφελήθηκε από την κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας τουλάχιστον με δύο ακόμη τρόπους: Με βάση απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτή των σοσιαλδημοκρατών κι η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Σπίγκελ τον Αύγουστο του 2013, τα κέρδη της Γερμανίας από το 2010 ως το 2014 λόγω της πτώσης των επιτοκίων δανεισμού και της μεγάλης ζήτησης που προκλήθηκε στα ομόλογά του εξ αιτίας του κύματος φυγής κεφαλαίων από τα ομόλογα των περιφερειακών κρατών εκτιμάται σε 40,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα κέρδη που κατέγραψε η Γερμανία από τους τόκους που συνόδευαν ειδικά το πρώτο δάνειο και κυμαίνονταν μεταξύ 3,4% και 4,5%. Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς τον Μάρτιο του 2012 εκτιμούσε τα κέρδη που είχε αποκομίσει το Τέταρτο Ράιχ από τον δανεισμό της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2011 σε 380 εκ. ευρώ. Επικερδής δουλειά η διάσωση…
Την παραπάνω ωμή πραγματικότητα, πως η διάσωση της Ελλάδας ήταν ένα συγκαλυμμένο σχέδιο διάσωσης των πιστωτών από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν μπορεί να την αναγνωρίσει κανένας άλλος πέρα από ένα κυρίαρχο ελληνικό κράτος. Επ’ ουδενί δεν πρόκειται η Γερμανία να αποδεχθεί πως έστειλε στους γερμανούς φορολογούμενους τον λογαριασμό των γερμανικών τραπεζών κι ότι θησαύριζε στην πλάτη των ελλήνων φορολογουμένων. Συνειδητά έτσι επιλέγει η Μέρκελ να ενοχοποιεί τον ελληνικό λαό, κατηγορώντάς τον για τεμπέλη, ώστε με την καλλιέργεια του ρατσισμού να κρύβει τις δικές της ευθύνες για την αφειδώλευτη και σκανδαλώδη στήριξη που προσέφερε στις γερμανικές τράπεζες. Στην βάση όλων των παραπάνω, μονομερείς ενέργειες από την μεριά της Ελλάδας όπως η παύση πληρωμών που θα ανοίξει τον δρόμο για την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν έρχονται να ακυρώσουν ένα πνεύμα ή μια πρακτική αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς στήριξης μεταξύ ισότιμων εταίρων. Ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, κι όποιος το επικαλείται στην καλύτερη περίπτωση εθελοτυφλεί. Είναι η φυσική αντίδραση απέναντι σε ένα εν εξελίξει βίαιο οικονομικό έγκλημα.
Πράσινο φως από το διεθνές δίκαιο
Η μονομερής παύση πληρωμών που θα ανοίξει τον δρόμο για μια σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους χωρίς επιζήμιους όρους, δεν είναι μόνο φυσική αλλά και νόμιμη αντίδραση. Πλήθος διατάξεων του διεθνούς δικαίου μπορεί να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση για να θωρακίσει την στάση της, καθιστώντας μη αντιστρεπτή την απόφασή της.
Η αρχή κατά την οποία οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda) που ενσωματώνεται στο άρθρο 26 της της Συνθήκης της Βιέννης (1969) δεν στερείται όρων. Ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι «τα χρέη συνάπτονται για το γενικό συμφέρον της κοινότητας». Σε έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), με ημερομηνία Ιούλιος 2007 τονίζεται ότι η υποχρέωση ενός κράτους να σέβεται τις δεσμεύσεις του έναντι δανειστών ποτέ δεν ήταν άνευ προϋποθέσεων. Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άρθρα του διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Ελλάδα και οφείλει να τα τηρεί καθώς και νομολογία, που μπορεί να επικαλεστεί για να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών, κηρύσσοντας εν προκειμένω παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους.
Πρώτο, το άρθρο 103 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των υποχρεώσεων των μελών των Ηνωμένων Εθνών… και των υποχρεώσεών τους κάτω από οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία, θα υπερισχύουν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τον τρέχον Καταστατικό Χάρτη». Ποιές είναι αυτές; Αναφέρεται στο άρθρο 55: «υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, πλήρης απασχόληση, συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης», κ.α. Δεύτερο, αν επικαλεστεί την έννοια της «ανωτέρας βίας», όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών (1978): «η αδυναμία να λειτουργήσεις νόμιμα,.. είναι η κατάσταση που ανακύπτει όταν απρόβλεπτες περιστάσεις πέρα από τον έλεγχο του ατόμου ή των ατόμων που τους αφορούν τους αποτρέπουν κατ’ απόλυτο τρόπο τον σεβασμό των διεθνών τους υποχρεώσεων». Τρίτο, η παύση πληρωμών μπορεί να δικαιολογηθεί στη βάση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όταν τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του κράτους και της πολιτικής και οικονομικής του επιβίωσης. Σε σχετική νομολογία μάλιστα του 1980, που μοιάζει να έχει γραφτεί για την μνημονιακή Ελλάδα αναφέρεται κατά λέξη: «Δεν μπορεί να αναμένεται από ένα κράτος να κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια του, να διαλύσει την αστυνομία του και να παραμελήσει τις δημόσιες υπηρεσίες του σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκθέσει την κοινότητα στο χάος και την αναρχία μόνο και μόνο για να παράσχει τα χρήματα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί λογικά να αναμένεται από ένα κράτος, όπως κι από έναν ιδιώτη». Το τέταρτο επιχείρημα, μεταξύ πολλών άλλων, που μπορεί να επικαλεστεί ένα κυρίαρχο κράτος για να προχωρήσει στην αθέτηση των υποχρεώσεών του έναντι των δανειστών σχετίζεται με την θεμελιώδη μεταβολή των συνθηκών κατά τις οποίες ανέλαβε τις υποχρεώσεις του. Κι εδώ υπάρχει επαρκής νομολογία για αξιοποίηση η οποία προέρχεται μάλιστα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κι ειδικότερα την διαμάχη της με την Ισλανδία.
Και τα τέσσερα παραπάνω επιχειρήματα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα αν υπάρξει πολιτική βούληση να προχωρήσει σε παύση πληρωμών και μονομερής διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Αρκεί μαι ματιά στην κοινωνική γενοκτονία που έχει επέλθει την τελευταία 3ετία: Η ανεργία τριπλασιάστηκε φτάνοντας το 28% και διατηρώντας μάλιστα ανοδική τάση. Οι αυτοκτονίες καταγράφουν αύξηση ρεκόρ, με ιδιαίτερη προτίμηση σε 50άρηδες πνιγμένους από χρέη. Η μετανάστευση θερίζει στερώντας από την Ελλάδα μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων. Σχολεία κλείνουν κατά εκατοντάδες στο όνομα της μείωσης του κόστους και μάλιστα κυρίως στην περιφερειακή και δυσπρόσιτη Ελλάδα απειλώντας την εθνική συνοχή, ενώ κι αυτά που συνεχίζουν να έχουν δασκάλους τον χειμώνα κλείνουν λόγω έλλειψης θέρμανσης, όπως συνέβη στη Νάουσα, πριν λίγες εβδομάδας. Τέλος, μόνο μέχρι τώρα, πριν δηλαδή δοθεί το πράσινο φως στις τράπεζες για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, η εφορία έβγαζε στο σφυρί 56 σπίτια την ημέρα. Όλα τα παραπάνω συνιστούν επαρκέστατους λόγους ώστε το ελληνικό κράτος να επικαλεστεί και τα τέσσερα επιχειρήματα που προαναφέραμε (δεσμεύσεις έναντι του ΟΗΕ, ανωτέρα βία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταβολή συνθηκών) σταματώντας μονομερώς να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.
Απεχθές χρέος
Υπάρχει όμως κι ένα επιπλέον προηγούμενο που μπορεί να αξιοποιήσει μια ελληνική κυβέρνηση για να απαιτήσει να γίνει σεβαστή η απόφασή της για μονομερή παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους: Χαρακτηρίζοντας το δημόσιο χρέος ως απεχθές (odious) με βάση τον ορισμό του νομικού Αλεξάντερ Σακ (1927), όπως περιέχεται στην έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ (7.2007) που προαναφέραμε. Ειδικότερα ένα δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως απεχθές και δεν πληρώνεται στην περίπτωση που «ένα δεσποτικό καθεστώς αναλαμβάνει ένα χρέος όχι για τις ανάγκες ή προς το συμφέρον του κράτους, αλλά για να ισχυροποιήσει το δεσποτικό καθεστώς, να καταπιέσει τον λαό που μάχεται εναντίον του, κ.α.». Ο ορισμός του Σακ περιλαμβάνει 3 όρους για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως απεχθές: Να μην εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του λαού, να μην υπήρχε η σχετική νομιμοποίηση από τον λαό απέναντι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη σύναψη του δανείου κι ο τρίτος όρος να ήταν ενήμεροι οι δανειστές. Πρόκειται για προϋποθέσεις που ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας. Η έκθεση μάλιστα του ΟΗΕ αναφέρει πλήθος παραδειγμάτων που χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός του Σακ από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, όταν πλέον είναι ηλίου φαεινότερο πως τα δυο δάνεια δεν εξυπηρέτησαν καμία ανάγκη του ελληνικού λαού, συνήφθηκαν χωρίς την θέλησή του, ενώ οι πιστωτές ήταν πλήρως ενήμεροι για το που θα πάνε τα λεφτά τους;
Τέλος, υπάρχει ένα επιπλέον επιχείρημα που μπορεί να θωρακίσει μια πολιτική απόφαση καταγγελίας δανειακών συμβάσεων και μνημονίων και αθέτησης πληρωμών. Σχετίζεται με τις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Η πρώτη δανειακή σύμβαση (Μάιος 2010) δεν έχει καν κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, ενώ με αφορμή την δεύτερη δανειακή σύμβαση (Μάρτιος 2012) οι σημαντικότεροι καθηγητές δημόσιου δικαίου επεσήμαναν ότι πολλά άρθρα της έρχονται σε σύγκρουση όχι μόνο με το ελληνικό σύνταγμα (προστασία της απασχόλησης, δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, κ.α.) αλλά και με ουσιώδη άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο σεβασμός στη νομιμότητα επομένως, εθνική και διεθνή, επιτάσσει την παύση πληρωμών μέσα από μονομερείς ενέργειες. Ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους, που θα χαρακτηρίσει κι επισήμως απεχθές ή παράνομο το χρέος, μέσω μιας θεσμοθετημένης και με αρμοδιότητες επιτροπή όπως αυτή που συγκρότησε ο Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό προ 5ετίας, αποτελούμενη από οικονομολόγους, συνταγματολόγους και άλλους επιστήμονες και ειδικούς, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε μια τέτοια απόφαση. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για σύγκρουση. Επιλογή που συνιστά πλέον μονόδρομο όταν κάθε διάθεση συνεννόησης και κοινά αποδεκτής λύσης από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα μας έχει οδηγήσει στην δεινή θέση που είμαστε.
Γερμανία, ο μεγαλύτερος τζαμπατζής!
Ουδέποτε η Γερμανία θα είχε φτάσει στη θέση της οικονομικής ατμομηχανής της ευρωπαϊκής ηπείρου αν αλλεπάλληλες φορές δεν είχε σβήσει τα χρέη της προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Αθέτησε τις υποχρεώσεις της είτε κοινή συναινέση, όπως συνέβη για παράδειγμα με την συμφωνία το Λονδίνου που υπογράφτηκε το 1953, ή μονομερώς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της διεθνείς αποφάσεις, όπως συνέβη με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα που είναι η μοναδική χώρα στην οποία δεν κατέβαλε τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που πραγματοποίησαν οι Ναζί. Έτσι η Γερμανία που τώρα αρνείται ακόμη και να συζητήσει οποιοδήποτε σχέδιο κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, επικαλούμενη το συμφέρον των γερμανών φορολογουμένων, οφείλει στην Ελλάδα ένα ποσό που σύμφωνα με αρθρογραφία του οικονομολόγου και συμβούλου της γαλλικής κυβέρνησης, Ζακ Ντελπλά, ανέρχεται σε σημερινούς όρους στα 575 δισ. ευρώ! Χρήματα που είναι σχεδόν διπλάσια του ύψους του ελληνικού δημόσιου χρέους και το Τέταρτο Ράιχ μονομερώς αρνείται να καταβάλει κατά παράβαση αλλεπάλληλων δικαστικών αποφάσεων.
Ανάρτηση από: http://leonidasvatikiotis.wordpress.com