16.7.11
Ούτε «κιχ» για την Ιρλανδία!
Σκίτσο του Martyn Turner, από την εφ. "The Irish Times" |
από το Έθνος
Είχαμε ήδη επισημάνει την κραυγαλέα διαφορά αντιμετώπισης εκ μέρους του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των "σκουπιδιών", όταν σχεδόν αποσιώπησαν το γεγονός, και της απίστευτα εχθρικής στάσης που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις. Καταιγισμός κεντρικών πρωτοσέλιδων τίτλων όταν πρόκειται για τη χώρα μας, ασήμαντα μονόστηλα και μικροσκοπικά ρεπορτάζ χαμένα στις εσωτερικές σελίδες, όταν επρόκειτο για την Πορτογαλία. Εμφανής αδικία και προκατάληψη σκοπιμότητας - εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών στόχων.
Αν το αίμα μας ανέβηκε μια φορά στο κεφάλι από οργή στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ομολογούμε ότι μας ανέβηκε δέκα στην περίπτωση της υποβάθμισης στην κατηγορία των "σκουπιδιών" των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας, καθώς σχεδόν μάταια προσπαθούσαμε να βρούμε την είδηση στις πιο πολλές ξένες εφημερίδες!
Μία και μοναδική εφημερίδα, η αμερικανική "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", το είχε κάνει πρώτο θέμα. Πολλές άλλες δεν είχαν καν την είδηση, αλλά και όσες την είχαν, καμιά τους δεν την είχε ξεχωριστό θέμα - συμπεριλάμβαναν την είδηση σε γενικότερα ρεπορτάζ!
Την "έθαβαν" δηλαδή με τέτοιο τρόπο, που ελάχιστοι αναγνώστες την πρόσεξαν και ακόμη πιο λίγοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό.
Η αιτία αυτής της στάσης είναι προφανής. Η Ιρλανδία, οι πολιτικοί της και ο λαός της θεωρούνται υπόδειγμα άβουλης υποταγής και πειθήνιας εκτέλεσης των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτό δεν τους γλιτώνει βεβαίως από τίποτα - ούτε από την εφιαλτική λιτότητα, ούτε από το πρώτο Μνημόνιο, ούτε από το δεύτερο Μνημόνιο που όπως φαίνεται τους ετοιμάζουν, ούτε από τη... "σκουπιδοποίηση" των ομολόγων τους, αφού όπως είδαμε η Moody's... έσφαξε σαν αρνί στο γόνατο την Ιρλανδία!
Δεν θέλουν όμως να "διαφημίζουν" τα πάθη της Ιρλανδίας γιατί έτσι όλοι οι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται ότι καμιά πειθαρχία στα σχέδια της ΕΕ και καμιά εσωτερική συναίνεση δεν τους γλιτώνει από αυτά που τους ετοιμάζουν, οπότε τους μπαίνουν ιδέες να αντισταθούν μήπως και πετύχουν κάτι καλύτερο, εγκαταλείποντας το δόγμα "σφάξε με, αγά μ', ν' αγιάσω!".
"Είναι αποκαρδιωτικό και κάνει τη δουλειά μας δυσκολότερη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός υπουργός Βιομηχανίας, Ρίτσαρντ Μπρούτον, αναφερόμενος στη μοιραία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του.
Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, οι πάντες έσπευσαν να υπερασπιστούν την Ιρλανδία. "Η υποβάθμιση της Ιρλανδίας βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος" δήλωσε π.χ. η Κομισιόν προχθές. Χθες βγήκαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ που βρίσκονται στο Δουβλίνο. Ηταν και οι δύο κατενθουσιασμένοι, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις τους!
"Η Ιρλανδία επιτελεί καλή πρόοδο. Δεν υπάρχει κάποιος στόχος που να μην έχει επιτευχθεί" δήλωσε ο Ιστβαν Σέκελι της Κομισιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρλανδική πρωτεύουσα.
"Οι τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προχωρεί. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος", δήλωσε έμπλεος ενθουσιασμού και ο Ατζαϊ Τσόπρα, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία. Επαινοι και εγκώμια δηλαδή για τα επιτεύγματα των Ιρλανδών. Αλλά η λιτότητα, λιτότητα! Υπέροχα υποτίθεται ότι τα πάνε οι Ιρλανδοί, αλλά νέο κύμα λιτότητας θα επιπέσει επί των κεφαλών τους καθώς νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων τους θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου, ύψους 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον, όπως τους ανακοίνωσαν!
Κοροϊδία
Δημοσιονομικά ερείπια
ΕΜΠΑΙΓΜΟ συνιστά η στάση της ΕΕ και του ΔΝΤ απέναντι στους Ιρλανδούς, όταν επαινούν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι πολιτικοί φόρτωσαν ανενδοίαστα στις πλάτες του λαού όλο το εξωφρενικό κόστος για τη διάσωση των απατεώνων τραπεζιτών της Ιρλανδίας και γι' αυτό τους επαινούν ΕΕ και ΔΝΤ. Χρειάζεται θράσος για να επαινεί κανείς μια χώρα με έλλειμμα προϋπολογισμού το 2010 στο απίστευτο ύψος του... 32,4%!!! Πώς είναι δυνατόν να εκθειάζουν την Ιρλανδία που είχε το 2007 δημόσιο χρέος μόλις 25% του ΑΕΠ και φέτος το έχει εκτινάξει στο... 96,2% του ΑΕΠ, τετραπλασιάζοντάς το σε τρία χρόνια, ενώ για το 2011 ίσως υπερβεί το... 120% του ΑΕΠ; Μας κοροϊδεύουν όλους.
απο rigasili
Ω τι έκπληξις! Η εταιρεία που συνεργάζεται ο αδερφός του πρωθυπουργού, κατέχει CDS;
Κατέχετε CDS; Μήπως πλησιάζει ο καιρός που θα πληρωθείτε – Επενδύθηκαν 5,8 δις δολ και θα εισπραχθούν 30 δις δολ – Μικρή η έκθεση της Unigestion
Πλησιάζει ο καιρός που θα πληρωθούν τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν πολλοί ξένοι που παρακολουθούν τα ελληνικά δρώμενα.Αν υπάρξει selective default επιλεκτική χρεοκοπία – πιθανότητα πλέον υπερβολικά αυξημένη – δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός και εγκριθεί από την ISDA τον διεθνή οργανισμό swaps και παραγώγων που πιστοποιεί το πιστωτικό γεγονός και εγκρίνει τις πληρωμές CDS τότε υποχρεωτικά θα πληρωθούν τα CDS τα credit default swaps τα παράγωγα έναντι ρίσκου χώρας ή το παράγωγο προϊόν που αντισταθμίζει τον κίνδυνο χώρας αλλά κατ΄ ουσία αποτελεί κερδοσκοπικό εργαλείο εις βάρος της χώρας.
Τα CDS είναι επενδυτικό εργαλείο. Η Unigestion – σε αυτό το fund είναι συνεργάτης ο αδερφός του Γ. Παπανδρέου κατέχει CDS αλλά οι θέσεις μπορεί να θεωρηθούν περιορισμένες.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που είναι κοντά στην εταιρία αναφέρουν ότι η εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού της Ελλάδος δεν σχετίζεται στην εταιρία με CDS. Την ίδια άποψη διατυπώνει και γνωστή ελληνίδα οικονομολόγος που έχει συνεργαστεί και με την Unigestion.
H Unigestion έχει πελάτες το DIP (Δανέζικο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών) την Fongepar την Νestlé Pensions την Dexia την Γαλλική ασφαλιστική εταιρία CNP Assurances κ.α.
Οι επενδύσεις σε CDS
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS είναι 5,8 με 6 δις δολάρια και αν πληρωθούν όλα το κέρδος των κατόχων θα είναι 30 δις δολάρια. Εσχάτως μετά από πολύ καιρό παρατηρήθηκε αύξηση του αρχικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στα CDS όπερ σημαίνει ότι κάποιοι ποντάρουν στην χρεοκοπία ή σε πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και επενδύουν πάνω σε αυτό το γεγονός.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός σε αυτή την φάση ακόμη και αν η Ελλάδα βαθμολογηθεί σε selective default οι κάτοχοι των CDS αν δεν έχουν λήξει έχουν τα περιθώρια της αναμονής.
Αν λήγουν τότε ή θα ρισκάρουν και θα τα ανανεώσουν ή δεν θα τα ανανεώσουν και θα χάσουν.
Η λογική λέει ότι όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία έχουν πάρει μεγάλο ρίσκο και αν τους βγει θα επιτύχουν υπερκέρδη.
Λόγω του δέλεαρ του υπερκέρδους οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει περίπου 1 δις από τα 5,5 με 6 δις δολάρια που είναι η συνολική έκθεση στα ελληνικά CDS τα κατέχουν έλληνες ή εμπλέκονται έλληνες.
Από αυτά τα CDS που είναι το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας αποτελούν παράγωγο προϊόν που δημιουργήθηκε από την J P Morgan και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά καθολικά στην περίπτωση της Exxon με την υπόθεση Exxon Βαλντεζ το 1994.
Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2,5 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2500 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 25%.
Το CDS είναι ένα παράγωγο προϊόν που λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου καλώς υπάρχει ως κερδοσκοπικό εργαλείο κατά χωρών και κοινωνιών κακώς υπάρχει θα προσθέσουμε.
Το ερώτημα όμως είναι απλό.
Όλοι μιλούν για την χρεοκοπία της χώρας για το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Αποφασίσαμε λοιπόν από την στιγμή που κάθε μέρα αναφερόμαστε σε αυτά τα θέματα να γράψουμε και για τους κατόχους των CDS.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αξιολογηθεί είναι πότε λήγουν τα CDS καθώς άλλο είναι να λήγουν σε 20 μέρες και άλλο σε 6 μήνες.
Με βάση ενδείξεις έως τα τέλη Ιουλίου λήγουν πάνω από 1,5 δις δολάρια θέσεις σε CDS και προφανώς μερικά εξ αυτών θα τα κατέχουν Έλληνες. Από αυτά τα 1,5 δισ περίπου 800 εκατ έχουν λήξει και πολλά έχουν ανανεωθεί.
Άρα το πρώτο πράγμα που ανησυχεί τον κάτοχο των CDS είναι αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, χρεοκοπία της Ελλάδος μέσα στον χρονικό ορίζοντα έως την λήξη των CDS.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός π.χ. και έχετε επενδύσει 800 χιλ δολάρια ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας τότε απλά ή τα χάνετε όλα ή ανανεώνετε για άλλους 3 ή 6 μήνες.
Όσων τα CDS λήγουν σε 3 ή 6 μήνες από τώρα ακόμη έχουν δρόμο και χρόνο.
Αν δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός λοιπόν οι κάτοχοι των CDS εφόσον έχουν αποφασίσει να μην τα ανανεώσουν τα χάνουν όλα.
Πόνταραν και έχασαν.
Αν υπάρξει όμως εκτροπή και χρεοκοπία της χώρας τότε εσείς που ποντάρατε στην χρεοκοπία της χώρας μας πρέπει να γνωρίζετε τα εξής.
Αν η λύση για το ελληνικό χρέος οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός τότε οι διεθνείς οίκοι θα έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα σε selective default σε ιδιότυπη χρεοκοπία.
Οι οίκοι θα αξιολογήσουν αν η Ελλάδα πρέπει να υποβαθμιστεί σε selective default δηλαδή σε ιδιότυπη χρεοκοπία ή όχι.
Αν αυτό συμβεί δηλαδή και υπάρξει ιδιότυπη χρεοκοπία τότε η η Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association – ISDA) θα επικυρώσει την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος και εν συνεχεία θα διακανονίσει την πληρωμή των CDS αν δεν επικυρώσει τότε απλά δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός άρα δεν τίθεται θέμα με τα CDS.
Πως πληρώνονται τα CDS;
Τα CDS πληρώνονται από τον προτελευταίο κάτοχο και από τους εκδότες.
Κοινώς αν κάποιος έχει αγοράσει από την HSBC ή την BofΑ ή την Goldman Sachs θα τα πληρωθεί από αυτούς.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Aπο Οlympia
Η Χίλαρι στην Αθήνα, εμείς στο Σύνταγμα
“Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παντού και πάντα ενάντια σε οτιδήποτε μας καταδικάζει σε μία ζωή χωρίς μέλλον. Συνεχίζουμε με κινητοποίηση-μαζικές συνελεύσεις και επόμενους μεγάλους σταθμούς α) την επόμενη Κυριακή 17/7, μέρα που επισκέπτεται η Χίλαρι Κλίντον την Ελλάδα β) την μεθεπόμενη Κυριακή 24/7 επέτειο της πτώσης της χούντας για το δικό μας ΟΧΙ στη σύγχρονη ολιγαρχία” (Πανελλαδική Συνάντηση Συνελεύσεων – 10 Ιουλίου 2011)
Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα αποτελεί για την Πλατεία Συντάγματος και τις Λαϊκές Συνελεύσεις όλης της χώρας τον επόμενο σταθμό του αγώνα, που ξεκινήσαμε 50 μέρες τώρα. Η ελληνική κυβέρνηση ομολογώντας την αποτυχία της αναζητά υπερατλαντικά σωσίβια σωτηρίας, όταν έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και δεν τολμά να έρθει αντιμέτωπη με τον ελληνικό λαό.
Την ώρα, που λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή βία της φτώχειας και της ανεργίας, με την επιλεκτική χρεωκοπία, στην οποία τους εξωθούν οι κυβερνήσεις, η τρόικα, οι τράπεζες και οι αγορές Την ίδια ώρα, που ακόμα δεν επιτρέπεται στη Γάζα να φτάσουν φάρμακα για παιδιά. Την ίδια ώρα, που η Μεσόγειος εξακολουθεί να φλέγεται, η Χίλαρι Κλίντον ταξιδεύει σε Ελλάδα και Τουρκία έχοντας στο στόχαστρο την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τα νέα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, τη συμμετοχή ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο “μηχανισμό στήριξης”. Έρχεται ως επίδοξη επενδυτής “να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης στην Ελλάδα”.
Εμείς όμως και στις 17 Ιουλίου, όπως κάθε μέρα, θα είμαστε στο Σύνταγμα,
Γιατί πρέπει να χρεωκοπήσουν οι πολιτικές τους , και όχι οι λαοί.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! Πλατεία Συντάγματος, 15 Ιουλίου 2011
Πηγή: amesi-dimokratia.org
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ
Για τα μικροεπεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το προεδρικό στις 12 Ιουλίου ως ελάχιστη έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης , ανακοινώθηκε από την αστυνομία η σύλληψη 20 ατόμων. Κανείς δεν γνωρίζει τη τύχη αυτών των ανθρώπων.
Ενώ για το έγκλημα του Βασιλικού με 13 νεκρούς και πολλούς τραυματίες και με τεράστια οικονομική καταστροφή δεν έγινε ούτε μια σύλληψη.
Αυτή είναι η δημοκρατία τους.
ΕΔΗΚ
Πολιορκία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Πάρο!
ME AΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Η ΠΑΡΟΣ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ
Μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής, ήταν ικανή να ξεσηκώσει πολίτες από τη Πάρο. Η άφιξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο λιμάνι της Παροικίας στις 2.45 με το πλοίο ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ, έδωσε αφορμή σε πο΄’ιτες να συγκεντρωθούν στο λιμάνι και να σηκώσουν πανό που έγραφε «ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ – ΠΡΟΔΟΤΕΣ».
Την ώρα που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έφτασε στη πύλη, άνοιξαν μαζί του διάλογο φωνάζοντας του συνθήματα για την στάση του στη ψηφοφορία της βουλής. Ισχυρή αστυνομική δύναμη για τα δεδομένα του νησιού προστάτεψε τον βουλευτή που όμως εξαναγκάστηκε να σταματήσει. Οι Παριανοί τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήση στο Κέντρο Υγείας,
όπου πάντα υπό τη προστασία της Αστυνομίας ακολούθησε έντονος διάλογος. Ορισμένοι ήταν αρκετά επιθετικοί, ενώ απειλήθηκε με σύλληψη ένας νεαρός που από το μηχανάκι του εξαπέλυσε απειλές κατά του Γ.Παπαμανώλη. Για μία ώρα ο βουλευτής προσπαθούσε να εξηγήσει τη στάση του στη βουλή, ενώ το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας ήταν αιτία για εντάσεις ανάμεσα σε αυτόν και διαμαρτυρομένους. Ο Γ.Παπαμανώλης υποστήριξε ότι δεν ήξερε!!!!!! Τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας, παρόλο που τον Μάρτιο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ.
Για το μνημόνιο έριξε τα βάρη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άκουγε με υπομονή ορισμένους που τον αποκαλούσαν «προδότη» «ανεπιθύμητο» «Ανθέλληνα» και ήταν αρκετά επιθετικοί.
Ύστερα από μία ώρα ο βουλευτής πάντα με τη συνοδεία της Αστυνομίας αποχώρησε. Σήμερα το βράδυ αναμένεται εμφάνιση στην Αντίπαρο των βουλευτών Ρήγα και Παπαμανώλη για την τοπική γιορτή
kepparou.
Μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής, ήταν ικανή να ξεσηκώσει πολίτες από τη Πάρο. Η άφιξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο λιμάνι της Παροικίας στις 2.45 με το πλοίο ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ, έδωσε αφορμή σε πο΄’ιτες να συγκεντρωθούν στο λιμάνι και να σηκώσουν πανό που έγραφε «ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ – ΠΡΟΔΟΤΕΣ».
Την ώρα που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έφτασε στη πύλη, άνοιξαν μαζί του διάλογο φωνάζοντας του συνθήματα για την στάση του στη ψηφοφορία της βουλής. Ισχυρή αστυνομική δύναμη για τα δεδομένα του νησιού προστάτεψε τον βουλευτή που όμως εξαναγκάστηκε να σταματήσει. Οι Παριανοί τον υποχρέωσαν να τους ακολουθήση στο Κέντρο Υγείας,
όπου πάντα υπό τη προστασία της Αστυνομίας ακολούθησε έντονος διάλογος. Ορισμένοι ήταν αρκετά επιθετικοί, ενώ απειλήθηκε με σύλληψη ένας νεαρός που από το μηχανάκι του εξαπέλυσε απειλές κατά του Γ.Παπαμανώλη. Για μία ώρα ο βουλευτής προσπαθούσε να εξηγήσει τη στάση του στη βουλή, ενώ το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας ήταν αιτία για εντάσεις ανάμεσα σε αυτόν και διαμαρτυρομένους. Ο Γ.Παπαμανώλης υποστήριξε ότι δεν ήξερε!!!!!! Τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας, παρόλο που τον Μάρτιο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ.
Για το μνημόνιο έριξε τα βάρη στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άκουγε με υπομονή ορισμένους που τον αποκαλούσαν «προδότη» «ανεπιθύμητο» «Ανθέλληνα» και ήταν αρκετά επιθετικοί.
Ύστερα από μία ώρα ο βουλευτής πάντα με τη συνοδεία της Αστυνομίας αποχώρησε. Σήμερα το βράδυ αναμένεται εμφάνιση στην Αντίπαρο των βουλευτών Ρήγα και Παπαμανώλη για την τοπική γιορτή
kepparou.
Νέο λογότυπο ... Bankrupting ! Νext stop:Greece!
Στην τακτική μας πλεον είναι να προσαρμόζουμε ...το λογότυπο του blog μας με γενότα και καταστάσεις Ετσι τώρα επιλέξαμε μια σύνθεση μοντάζ με την καμπάνια αμερικάνικου οργανισμού κατά της χρεοκοπίας της Αμερικής με το σλόγκαν "Η επόμενη στάση θα είναι Ελλάδα" !
Εκεί μας οδήγησαν τα λαμόγια ...
papatzides
video αποκάλυψη: Όλοι είμαστε μέρος ενός Σεναρίου....... (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ)
Ο ομιλητής είναι ο Karl Otto Pohl πρώην διοικητής της Bundesbank. Tο videο ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2009 και δείχνει ότι όλοι -ακόμη και οι αγανακτισμένοι- είμαστε μέρος ενός σεναρίου το οποίο εκτελούμε με ακρίβεια χιλιοστών.
H ευχάριστη διήγηση της επιλεκτικοπίας …
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου *
Η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, όσο και να την σκοτώσουμε! Η χώρα μας δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ποτέ όσα μνημόνια και αν υιοθετήσουμε, εφαρμόζοντας την καταστροφική θεωρία για τις επιχειρήσεις, στο κράτος! Οι Έλληνες δεν θα υποστούμε ποτέ τις συνέπειες των χρεοκοπημένων κρατών, διότι εδώ την χρεοκοπία την λένε επιλεκτικοπία. Ο όρος είναι τεχνικός ασφαλώς και δεν πρέπει να συγχέεται με μορφές πτώχευσης παρακατιανών κρατών, πού ατύχησαν στις πολιτικές επιλογές τους σκορπώντας δυστυχία στους «πολίτες» τους!
Μια και διαδικτυακοί φίλοι μου συνέστησαν να σεβαστώ τις διακοπές τους, θα προσαρμοστώ από εδώ και πέρα στη γραμμή της κατασυκοφαντημένης διαπλοκής: θα διηγούμαι ευχάριστα την επιλεκτικοπία. Σύμφωνα με τον κολλητό μου τον Ludwig Wittgenstein «τα όρια της γλώσσας ταυτίζονται με τα όρια του μυαλού». Και μια οι γνώσεις μοιάζει να δομούνται γλωσσικά, αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο των λεκτικών αναπαραστάσεων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της επινόησης της λέξης «επιλεκτικοπία» στη θέση της χυδαίας εκείνης «χρεοκοπία». Πτου-πτου-πτου, κακό να μη μας έβρει!
Είναι αλήθεια ότι δυσκολία αποδοχής ενός ιδιαίτερα επαχθούς χρεοστασίου προκαλεί γνωστική δυσκολία στους πελάτες των ελληνικών κομμάτων, που δεν έχουν εθιστεί ακόμη στα νοητικά σχήματα αυτής της νέας ευρωπαϊκής αρχής, της «επιλεκτικοπίας. Γι’ αυτόν τον λόγο και μόνον η φυσιολογική ανταπόκριση στην «επιλεκτική χρεοκοπία» επιλεκτικοπία, επί το πολιτικώς ορθότερο όπως επίμονα σημειώνω, δεν είναι κατ’ αρχήν θετική από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά θα έλεγα ερωτηματική. Η θετική πράξη της σωτηρίας από τους σωτήρες ημών εμφανίζεται να μην είναι αρχικά επαρκής. Πάντα υπάρχει η ερώτηση: Γιατί το κάνετε αυτό; Λες και αυτό που είναι δυσνόητο να είναι αναγκαστικά και επικίνδυνο. Όχι, δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από την συγκεκριμένη λέξη. Έρχομαι να συμφωνήσω απόλυτα με τον νέο υπουργό οικονομικών και με αγανάκτηση να διατυπώσω αυτό που δήλωσε ο πρωθυπουργός: «σταματήστε επιτέλους την κινδυνολογία». Βλέπετε εγώ να έπαθα τίποτε που αναφέρομαι υπαινικτικά στην κακιά λέξη, η οποία εδώ και τώρα εξαγνίζεται; Μην παίζετε με τις λέξεις, παίξτε με τα νοήματα τους! Βάλτε φωτιά στα σημαινόμενα! Η μόνη απάντηση στο λαϊκό ερώτημα «και τώρα τι γίνεται με την επιλεκτική χρεοκοπία», είναι: ότι είναι αναγκαίο για να σωθεί η πατρίς-τράπεζα η αγορά, η οικογενειοκρατία, οι προστάτες των πολιτικο-επιχειρηματικών οικογενειών και ο φαβοριτισμός.
Μια και συνεννοηθήκαμε, πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε την ευχάριστη διήγηση της επιλεκτικοπίας.
Χα-χα-χα, ακούστε τι πάθανε οι μικροί και ασήμαντοι ευρωπαίοι. Θα εφαρμόσουμε την επιλεκτικοπία και θα τους εξαναγκάσουμε να τρέχουν από πίσω μας, μην τυχόν και χρεοκοπήσουμε και καταστραφούν. Την φέραμε πάλι στους κουτόφραγκους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πότε δεν χρεοκοπεί, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία στην διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων με τα λεφτά του φορολογούμενου ασφαλώς.
Το σχέδιο της επιλεκτικοπίας είναι δαιμονικό. Θα κάνουμε ότι φτωχαίνουμε δραματικά για να βάλουμε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στο παιχνίδι, οι οποίοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν τα σκάσουν στην Ελλάδα, δεν θα σώσουν το ευρώ στο πορτοφόλι τους. Θα τσοντάρουν έτσι όλοι για να επιβιώσει το ελληνικό κράτος, να εξυγιανθεί οικονομικώς για να παραδοθεί εξολοκλήρου πλέον, καθαρό και απαλλαγμένο από εργασιακά και ανθρωπιστικά βάρη (προσέξτε και αυτόν τον νέο όρο που εισαγάγω, θα πλουτίσει το νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο κάποια μέρα και θα φωτίσει τις μακριές νύχτες του τετάρτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό), στους πιστωτές. Ασφαλώς στην μεγαλειώδη αυτή προσπάθεια αλληλεγγύης προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους τραπεζίτες και επενδυτές ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική ομόνοια, λαϊκή καρτερία και επίδειξη αλτρουισμού από τον κάθε υπεύθυνο τηλεθεατή και αναγνώστη εφημερίδων. «Και την υπόλοιπη σύνταξη μου να δώσω για να σωθεί η τράπεζά μου, διότι αν δεν σωθεί αυτή, από πού θα παίρνω την σύνταξη μου αύριο;» Εύλογο το ερώτημα! Τώρα δεν είναι όπως παλιά που λέγαμε το σοφό: οι βιομήχανοι δίνουν ψωμί στους εργαζόμενους. Όχι, τώρα ψωμί σου δίνει ο τραπεζίτης, διαπιστωμένο.
Σε ότι αφορά μάλιστα την σημερινή Ελλάδα, ψωμί σου δίνει και το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και προσεχώς το μακροπρόθεσμο. Πολύ ψωμί καταναλώνεται σε αυτή τη χώρα, γι’ αυτό υπάρχουν τόσοι υπέρβαροι. Το διαπιστώνουν με αγανάκτηση και οι ευρωπαίοι τουρίστες. Οι τράπεζες λοιπόν είναι η πατρίδα μας, δεν είναι οι κάμποι και τα άσπαρτα ψηλά βουνά! Έχουμε λοιπόν πατριωτικό καθήκον να σώσουμε τις τράπεζες και να μην επιτρέψουμε η επιλεκτικοπία να τις κλονίσει. Δεν πρόκειται να τις κλονίσει. «Οι τράπεζες δεν θα πεθάνουνε ποτέ, κακούργα Παπαρήγα», όπως λέει και το σύνθημα που δεν γράφτηκε ακόμη στους τείχους της Αθήνας. Άλλωστε, οι ελληνικές Τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα τεστ αντοχής παρ' ότι αι συνθήκαι υπήρξαν ιδιαιτέρως αντίξοες και το περιβάλλον εχθρικό υπό συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας ιδιαιτέρως ιδιαίτερες - όπως μας διαβεβαιώνουν όσοι γνώριζαν και βεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στο ΔΝΤ, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πτωχεύουν και το μνημόνιο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ. Άσε που διαπιστώθηκε και μεροληψία σε βάρος της Eurobank και της Αγροτικής Τράπεζας, από τους κακόβουλους βαθμολογητές! Σιγά τώρα, που θα τους δώσουμε και σημασία, χα-χα-χα! Και στα σκουπίδια να πετάξουν τα «χαρτιά» μας, εμείς πάντα θα αναγνωρίζουμε την αξία τους. Ταπετσαρία θα τα κάνουμε. Το κόλπο είναι να μην πέσεις στην παγίδα αυτών που σε πτωχεύουν. Και εδώ είναι που χρειάζεται επιλεκτικότητα. Να επιλέγεις πάντα την ευχάριστη όψη των άσχημων πραγμάτων. Τότε αυτά μεταμορφώνονται σε όμορφες καταστάσεις.
Ακούστε που σας λέω, δεν είμαστε η Ελλάδα που νομίζουν αυτοί που μας χρησιμοποιούν ως αρνητικό παράδειγμα: «δεν είμαστε Ελλάδα!». Είμαστε η επίλεκτη χώρα, όπου διεξάγεται η δεύτερη φάση του πειράματος: τεστ λαϊκής αντοχής στην σοκαριστική φτωχοποίηση και στο σοκαριστικό ξεπούλημα. Αν καταφέρουμε και πάρουμε στην πλάκα και την επιλεκτικοπία, θα έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να ζούμε μέσα στις δικές μας λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτε, καθώς μπορεί με αυτές να εννοούνται τα πάντα. Μην πείτε κάποιοι ότι έτσι παρατηρείται κάποιο σοβαρό πολιτισμικό προβληματάκι. Τέτοιου είδους προβλήματα δεν αναγνωρίζει το σύγχρονο μάρκετινγκ. Η επιλεκτικοπία είναι μια πεταχτούλα τραβεστί των οικονομικών, που έρχεται να ξελογιάσει τους ήδη ξελογιασμένους. Αυτούς που περιεχόμενο στη ζωή τους δεν δίνουν ιδέες και αξίες, αλλά αποκλειστικά πόστα εξουσίας και πελατειακές σχέσεις. Η γλώσσα τους είναι η κραυγή άσκησης της εξουσία τους ή της εξουσίας που τους παρέχει στον ήλιο μοίρα, διότι δίχως αυτήν, πιστεύουν μέσα τους, ότι θα ήταν μηδενικά. Η επιλεκτικοπία θα καταστήσει την ελληνική κοινωνία μηδενικό στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Αν καταφέρουμε να την διασκεδάσουμε, είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η λέξη και μόνον Ελλάδα θα προξενεί χάχανα διεθνώς.
Η επιλεκτικοπία της Ελλάδας οδηγεί στο αντίθετο από αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η Ευρώπη: δημόσιο έλεγχο του πιστωτικού συστήματος και νέους απολύτως διαφανείς και αξιόπιστους θεσμούς λαϊκού ελέγχου της οικονομίας στο σύνολό της. Πώς μπορεί να γίνει όμως αυτό αν δεν αλλάξει στρατηγική η αριστερά και δεν βρει ξανά την γλώσσα του ο λαός; Δεν γίνεται! Με τη «γλώσσα της αγοράς», πουλάς και αγοράζεις, κερδίζεις δίχως να ξέρεις τι ακριβώς και χάνεις δίχως να καταλαβαίνεις τι ακριβώς. Άρα δεν ξέρεις τι σου γίνεται …ακριβώς! Αν δεν κατασκευάσουμε από την αρχή μια δημοκρατική γλώσσα που θα περιγράφει σχέσεις ισότητας και ελευθερίας, δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε ούτε καν με τον ίδιο μας τον εαυτό, που ασφαλώς και χρεοκοπεί κάθε φορά επιλεκτικά. Σε άλλη περίπτωση δεν θα μιλάγαμε για χρεοκοπία, αλλά για αφανισμό.
Η επιλεκτικοπία είναι μέσο μαζικής καταστροφής της κοινωνίας, καθώς αποτελεί μορφή χρεοκοπίας που δεν προνοεί για τον αυστηρό δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
* διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία
Ακτιβιστης
O αρχιερέας του ξεπουλήματος
Δεν είναι μόνο ότι ο Μητρόπουλος, ένας άνθρωπος με πολύ και ιδιαίτερο παρελθόν, όπως θα δούμε πιο κάτω, επιλέχτηκε για τη θέση αυτή στο παρά πέντε. Ή μήπως αυτό «φάνηκε» ότι γίνεται έτσι, επειδή βολεύει περισσότερο. Και στην πράξη είναι μια επιλογή σημασίας που είχε αποφασιστεί πολύ πιο πριν. Τα ερωτήματα που εγείρονται από τώρα (και είναι τεράστια) αφορούν γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αφού, ανεξάρτητα από τη διαδικασία για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας (οι συμβάσεις θα περνάνε από τη Βουλή), υπήρξε πολύ μεγάλη σπουδή να στελεχωθεί από άτομα που εκφράζουν απόλυτα τις κομματικές ηγεσίες και τις επιθυμίες τους.
Μια πρώτη γεύση - απόδειξη θα πάρουμε όταν τα πρόσωπα αυτά περάσουν από την «οντισιόν» της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Από εκεί θα φανούν οι διαθέσεις ορισμένων σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτιμήσεις, σε ειδικούς συνδυασμούς για τα τραπεζικά ντιλ και γενικώς «ορέξεις» που δημιουργούν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά.
«Δεν έχω συζητήσει με κανέναν για το ποια πολιτική θα ακολουθήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις», «δεν με έχει ενημερώσει κανείς» και. «αν δω ότι δεν γίνεται τίποτα, θα φύγω. Ποιος τα είπε όλα αυτά. Μα ένας από τους αρμόδιους του Ταμείου στο μθ§3. Μάλιστα είναι τόσο αρμόδιος, που δέχθηκε να είναι και πρόεδρος των αποκρατικοποιήσεων. Είναι ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης, που έδειξε εύγλωττα την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι επιλογές για την Εταιρεία Αξιοποίησης Ιδιωτικής Κρατικής Περιουσίας.
Αν όμως ο καθηγητής Κουκιάδης έχει τέτοια. υπαρξιακά διλήμματα, ο επιλεγείς διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος δεν φαίνεται να διαθέτει τέτοιες ανησυχίες. Γιατί, όπως λένε οι καλά ενημερωμένες δημοσιογραφικές πηγές (προερχόμενες μάλιστα από κυβερνητικούς κύκλους), «ήταν σαν προετοιμασμένος από καιρό». Πώς;
Όλως τυχαίως, ένας κορυφαίος μάνατζερ κρατικής τράπεζας τον είχε προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου και είχαν, μαζί με άλλους μάνατζερ, σχεδιάσει τα πρώτα βήματα για το πώς θα αρχίσει το μεγάλο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Με μαθηματική ακρίβεια, όπως σκωπτικά παρατηρούν ορισμένοι. Διόλου τυχαίο, όπως προσθέτουν, αφού η εταιρεία, την οποία δημιούργησε πριν πολλά χρόνια ο Μητρόπουλος, λέγεται Kantor. Και για την ιστορία, ο Γκέοργκ Κάντορ (1845-1918) υπήρξε ο πατέρας αυτού που αποκαλούμε σήμερα «μοντέρνα μαθηματικά» και ήταν ο δημιουργός της «Θεωρίας των Συνόλων».
Ερωτήματα υπουργών
Από την αρχή όμως κάτι δείχνει ότι δεν πάει καλά σε αυτήν την ιστορία. Σχεδόν οι μισοί υπουργοί υποβάλλουν ήδη αυστηρά ερωτήματα:
1. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου;
2. Σε ποιους άλλους έγινε πρόταση και την αρνήθηκαν;
3. Ο Βενιζέλος μόνος του έκανε την πρόταση για το συγκεκριμένο πρόσωπο ή ο Παπανδρέου το είχε συμφωνήσει σε μια «συνάντηση κορυφής» με μεγάλο επιχειρηματία στο Λονδίνο;
4. Θα εξαιρεθούν από τους διαγωνισμούς εταιρείες που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου, προκειμένου να μην εγερθούν ζητήματα εισαγγελικών παρεμβάσεων και διαφάνειας στις αποφάσεις;
5. Πόσο ικανοποιητικά θα λειτουργήσει το σχήμα του Ταμείου, όταν πολλοί λένε ότι ο Μητρόπουλος είναι δύσκολος στις συνεργασίες του, με ειρωνική και συχνά απαξιωτική συμπεριφορά προς τους συνεργάτες του; Ισχυρογνώμων και με ελιτίστικη συμπεριφορά σε όποιον δεν είναι τουλάχιστον. επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και σπούδασε.
Ποιος είναι
Ας δούμε, τώρα, ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, που επιλέχθηκε να ηγηθεί της διαδικασίας ξεπουλήματος. Μόλις τρία χρονάκια είχε συμπληρώσει στο εγχώριο «χρηματιστηριακό κουρμπέτι». Αντίθετα, τα περισσότερα χρόνια - είκοσι, για την ακρίβεια - τα αξιοποίησε στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Kantor, της οποίας ήταν ιδρυτικό στέλεχος και διευθύνων σύμβουλος έως το 2008.
Το επίσημο βιογραφικό του λέει ότι γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στο ΕΜΠ. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά από το Imperial College, και επίσης κάτοχος διδακτορικού από το London Business School. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος στην Coopers & Lybrand στην Αγγλία. Εργάστηκε ως σύμβουλος στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Κεντρική Ευρώπη και σε χώρες της Αφρικής και της τέως Σοβιετικής Ένωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οργάνωσης. Το βιογραφικό προσθέτει ακόμη περίτεχνα ότι στην καριέρα του ασχολήθηκε με πολλές ιδιωτικοποιήσεις καθώς και με εταιρικές αναδιοργανώσεις, χαρακτηριστικό που σίγουρα θα του χρειαστεί για το νέο του πόστο.
Πίσω από αυτό το «χλιαρό» βιογραφικό κρύβεται ένας άνθρωπος που έχει όπλο περισσότερο τις διασυνδέσεις. Πώς να εξηγηθεί αλλιώς ότι σήμερα η Kantor έχει πάρει δεκάδες έργα από το Δημόσιο (ή και με τη βοήθειά του), ενώ πλασάρεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων στον ελληνικό χώρο; Εκτός κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές και ισχύει αυτό που διαρρέουν ως φήμη οι ανταγωνιστές της: ότι η Kantor δεν έχει καμία επαγγελματική πιστοποίηση από την Ε.Ε. ούτε ο ίδιος ο Μητρόπουλος στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, όπως γράφεται στο επίσημο βιογραφικό του που εστάλη στη Βουλή από τον Βενιζέλο.
Εάν λοιπόν τα όσα λένε ο ι άσπονδο ι... φίλοι του αληθεύουν και ο ίδιος έκανε διαχείριση χωρίς πιστοποίηση, υπάρχει «θέμα». Δηλαδή, ή το βιογραφικό της Βουλής είναι ελλιπές είτε ο ίδιος δεν είχε το πιστοποιητικό που απαιτείται για διαχείριση χαρτοφυλακίων...
Η Kantor
Η Kantor ξεκίνησε το 1988 ως σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το 1991 ανέλαβε μια μελέτη για την πετρελαϊκή αγορά για λογαριασμό της Κομισιόν. Κάπου εκεί «ξεκίνησε» και η σχέση της με την Ε.Ε. που, κατά την εταιρεία, κατέληξε το 1995 στο να δοθεί από την Ένωση πιστοποιητικό ISO 9001.
Έναν χρόνο νωρίτερα η Κυπριακή Τράπεζα Επενδύσεων είχε πάρει το 20% του μετοχικού της Kantor δίνοντάς της μια διεθνή διάσταση. Το 1998 ανέλαβε - όλως τυχαίως - την αναδιοργάνωση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., πριν από την ιδιωτικοποίηση, ενώ την ίδια χιονιά συμμετείχε και στην αντίστοιχη διαδικασία για τα Ναυπηγεία Χαλκίδας. Ακόμη είχε εμπλοκή σε κάποιες φάσεις των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εμπλακεί και σε όλες τις διεργασίες που έχουν να κάνουν με την πώληση της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από το 2002 έως το 2008 «άνοιξε» μέσω εξαγορών τοπικών οργανισμών στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Σόφια και το Βουκουρέστι, ενώ οι δουλειές επεκτάθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και τα αγροτικά. Μάλιστα το 2005 «διαφήμιζε» σε δελτία Τύπου την έναρξη των συνεργασιών με το Δημόσιο.
Ακόμα … ψάχνουν στο ΥΠΕΞ για τις ΜΚΟ επί της θητείας Παπανδρέου
Η κακόγουστη παράσταση που διαδραματίζετε (και) στο ΥΠΕΞ, προσβάλει βάναυσα τους πολίτες αυτής της χώρας. Μετά διερωτώνται (διαμαρτυρόμενοι) οι κυβερνώντες «Πόθεν η απεχθής βία;»
Βγήκε χθες ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας και διαβεβαίωσε για την ….«αταλάντευτη βούληση του υπουργείου για πλήρη έλεγχο και διαφάνεια όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ».
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της έρευνας που έχει ξεκινήσει σχετικά με τις ΜΚΟ, σημείωσε ότι η διαδικασία ….συνεχίζεται και ΟΤΑΝ ολοκληρωθεί θα δοθούν τα αποτελέσματά της στη Βουλή αλλά και στη δημοσιότητα.
Μα τι ψάχνουν τόσο καιρό και μεταθέτουν την απάντηση συγκεκριμένων και επώνυμων καταγγελιών από τρίμηνο σε τρίμηνο ;
Υπενθυμίζω ότι την τελευταία φορά στις 3/3 το ΥΠΕΞ είχε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είχαν δοθεί στη Βουλή και στη δημοσιότητα τα αποτέλεσμα της έρευνας. Σήμερα έχουμε φθάσει αισίως στον Ιούλιο και το ΥΠΕΞ υπόσχεται ξανά τα ίδια και μάλιστα χωρίς να δεσμεύεται πλέον από συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.Αόριστα στο …μέλλον ΘΑ μας δείξουν την «αταλάντευτη βούληση(?) του υπουργείου για πλήρη έλεγχο(?) και διαφάνεια(?) όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις »!
Ας δώσουν πρώτα τις απαντήσεις στις συγκεκριμένες καταγγελίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και κατόπιν μπορούν να ψάξουν και στα αρχεία του … 1940 !
Υπενθυμίζω ότι οι καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλου, που προκάλεσαν και την παρέμβαση της Εισαγγελίας (ακόμα η τυφλή δικαιοσύνη ψάχνει στο …σκοτάδι;) αφορούσαν έναν «κύκλο» χαμένων εκατομμυρίων γύρω από τις ΜΚΟ.
Όπως υποστήριξε ενώπιον της εισαγγελέως ο βουλευτής, από τα στοιχεία πού έδωσε ο ίδιος ο (τότε υπουργός Εξωτερικών) κ. Δρούτσας στην απάντησή του στη Βουλή, η Οικολογική Κίνηση Δράμας εφέρετο να έχει εισπράξει το ποσό των 532.500 ευρώ την χρονική περίοδο 2002-2003.
Όταν αυτό έγινε γνωστό η Οικολογική Κίνηση Δράμας επικοινώνησε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της λέγοντας ότι το ποσό αυτό ποτέ δεν μπήκε στα ταμεία της!
Ο βουλευτής προσκόμισε επίσης τις δύο συμβάσεις χρηματοδότησης που είχε υπογράψει η Οικολογική Οργάνωση Δράμας το 2002 και το 2003 με το Υπουργείο Εξωτερικών. Από τις συμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον βουλευτή, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ήταν όχι 532.500 ευρώ, αλλά 105.000 ευρώ!
Η τελευταία δόση της χρηματοδότησης μάλιστα, δεν εκταμιεύτηκε ποτέ. Έτσι η Οικολογική Κίνηση Δράμας φέρεται να έλαβε, τελικά, από το Υπουργείο Εξωτερικών μόνο το ποσό των ...84.000 ευρώ!
Ο κ. Ντινόπουλος ισχυρίζεται πώς ο Δημήτρης Δρούτσας βεβαίωνε ότι από τα ταμεία του Υπουργείου του βγήκε το ποσό των ...532.500 ευρώ!
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά 448.500 ευρώ τα οποία έφυγαν προφανώς από τα ταμεία του ΥΠΕΞ αλλά δεν πήγαν στη Δράμα.
Υπενθυμίζω επίσης ότι υπουργός εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και τα ποσά αυτά (που χάθηκαν) διαχειρίζονταν στενοί συνεργάτες του σημερινού Πρωθυπουργού.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στις 21 Ιανουαρίου 2002 παραιτήθηκε ο τότε υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος ο οποίος, στο κείμενο παραίτησής του προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη διατυπώνει «την απόλυτη διαφωνία του με τον Γιώργο Παπανδρέου στον τρόπο άσκησης πολιτικής στον άκρως ευαίσθητο τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας και ειδικότερα στην οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων» (με λεφτά του ελληνικού λαού)
Βλέπετε την περίοδο εκείνη ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δώσει … 6 εκατομμύρια ευρώ μόνο για αποναρκοθετήσεις στην Βοσνία με διαχειριστή των κονδυλίων τον μυστικοσύμβουλο του Αλεξ Ρόντο και παρά τις διαφωνίες των τότε ελληνικών διπλωματικών υπηρεσιών στο Βελιγράδι.
politis
H Άννα αγνοεί τα blogs
Δεν είναι το mega και δεν είναι το ΣΚΑΙ οπότε προφανώς δεν αξίζει να ασχολείται. Ας το μάθει μόνο η blogosfaira λοιπόν ότι η Άννα και -πολλοί άλλοι πολιτικοί- αγνοούν με θάρρος και παρρησία τα blogs. Τι και αν μύρισαν εκλογές δεν μασάνε… Πολίτης στην Ελλάδα είναι μόνο αυτός που βγαίνει στα ΜΜΕ.. Γιάννης Παπαϊωάννου
Διαβάστε…
Aπίστευτο θράσος
Δημοσιεύθηκε από Παραπολιτική
Εδώ 10 μέρες ένα blog με σεβαστή επισκεψιμότητα (aka Παραπολιτική) θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας το οποίο επέλεξε απλά να απαντήσει σε ένα 1ο βαθμό και μετά να μας αγνοεί.
Καταγγέλλουμε κάτι αρκετά βαρύ: η κ.Διαμαντοπούλου μέσω συγκεκριμένων συνεργατών της στελέχωσε αναξιοκρατικά ένα δημόσιο φορέα που τελεί υπό κατάργηση και τώρα αναθέτει σε αυτούς που διόρισε να προσλάβουν ΜΕΣΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ 150 συμβασιούχους.
Υποθέτω ότι γνωρίζουν στο Υπουργείο ότι η σιωπή τους φανερώνει πια ενοχή. Ας μάθουν κιόλας ότι η κ.Διαμαντοπούλου στα μάτια πολλών “τελείωσε” μετά από αυτό. Θα έχει πλάκα τώρα να την παρακολουθούμε να κατηγορεί για “διαφθορά” και “καθεστωτισμό” τους πρυτάνεις! Eίπε ο γαϊδαρος…
Απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη σε δημοσιεύματα
Διατυπώσατε το ερώτημα γιατί στο Κουτί της Πανδώρας ασχοληθήκαμε με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι καταπιαστήκαμε όχι με μια αλλά με δύο αθωωτικές αποφάσεις για παράγοντες του ποδοσφαίρου, διότι τα στοιχεία που εντοπίσαμε και φέραμε στη δημοσιότητα αποδεικνύουν τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος.
Η αθωωτική απόφαση δεν είναι στην περίπτωση αυτή στοιχείο αθωότητας αλλά πιθανής διαφθοράς και ύπαρξης ενός κυκλώματος που αθωώνει παράγοντες του ποδοσφαίρου παρότι τα στοιχεία εναντίον τους είναι συντριπτικά.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενημερωθεί ο Άρειος Πάγος.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια οι αποκαλύψεις της εκπομπής να αποδοθούν σε οπαδικές προτιμήσεις.
1ον: Με τα στοιχεία που αποκαλύψαμε αποδεικνύουμε πως οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, που παρανομούν, κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο, καλυμμένοι πίσω από τη φίλαθλη εικόνα τους και τους καθοδηγούμενους «οπαδούς». Αυτός είναι ο λόγος που τα βίαια φαινόμενα στο ποδόσφαιρο συνεχίζονται και τα αισχρά πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων είναι σε έξαρση.
2ον: Η μοναδική οπαδική προτίμηση στη ζωή μου ήταν ο Διαγόρας Αγίας Παρασκευής Λέσβου, του χωριού μου, για συναισθηματικούς λόγους, αλλά ακόμη κι αυτή η συναισθηματική υποστήριξη έχει υποστεί συντριπτική ήττα όταν έμαθα ότι το γήπεδο της ομάδας στο χωριό, για να στρωθεί με χλοοτάπητα, χρειάστηκαν 500.000 ευρώ(!!!). Όπως καταλαβαίνετε, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι παράγοντες της τσέπης τους.
Ευχαριστώ που ευθέως λέτε πως ο Βαξεβάνης δεν θα δεχόταν ποτέ πιέσεις. Οι εκπομπές μας για την παράγκα του ποδοσφαίρου ήταν αποτέλεσμα έρευνας και όχι πιέσεων. Όσο πιο γρήγορα απεμπλακούμε από επιχειρήματα του τύπου «το κάνει για να χτυπηθεί η ομάδα», τόσο καλύτερα θα λειτουργούμε υπέρ της ομάδας αλλά και κάθε ομάδας.
Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ και ΕΔΩ
Η αθωωτική απόφαση δεν είναι στην περίπτωση αυτή στοιχείο αθωότητας αλλά πιθανής διαφθοράς και ύπαρξης ενός κυκλώματος που αθωώνει παράγοντες του ποδοσφαίρου παρότι τα στοιχεία εναντίον τους είναι συντριπτικά.
Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενημερωθεί ο Άρειος Πάγος.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται προσπάθεια οι αποκαλύψεις της εκπομπής να αποδοθούν σε οπαδικές προτιμήσεις.
1ον: Με τα στοιχεία που αποκαλύψαμε αποδεικνύουμε πως οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, που παρανομούν, κερδίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο, καλυμμένοι πίσω από τη φίλαθλη εικόνα τους και τους καθοδηγούμενους «οπαδούς». Αυτός είναι ο λόγος που τα βίαια φαινόμενα στο ποδόσφαιρο συνεχίζονται και τα αισχρά πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων είναι σε έξαρση.
2ον: Η μοναδική οπαδική προτίμηση στη ζωή μου ήταν ο Διαγόρας Αγίας Παρασκευής Λέσβου, του χωριού μου, για συναισθηματικούς λόγους, αλλά ακόμη κι αυτή η συναισθηματική υποστήριξη έχει υποστεί συντριπτική ήττα όταν έμαθα ότι το γήπεδο της ομάδας στο χωριό, για να στρωθεί με χλοοτάπητα, χρειάστηκαν 500.000 ευρώ(!!!). Όπως καταλαβαίνετε, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι παράγοντες της τσέπης τους.
Ευχαριστώ που ευθέως λέτε πως ο Βαξεβάνης δεν θα δεχόταν ποτέ πιέσεις. Οι εκπομπές μας για την παράγκα του ποδοσφαίρου ήταν αποτέλεσμα έρευνας και όχι πιέσεων. Όσο πιο γρήγορα απεμπλακούμε από επιχειρήματα του τύπου «το κάνει για να χτυπηθεί η ομάδα», τόσο καλύτερα θα λειτουργούμε υπέρ της ομάδας αλλά και κάθε ομάδας.
Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ και ΕΔΩ
Πολιτικός Μαυραγοριτισμός: Ο Γκούφυ στην Κυβέρνηση, οι Μουργόλυκοι στην Αντιπολίτευση;
Ποιο είναι το πολιτικό ισοδύναμο του σοσιαλιστικού "λεφτά υπάρχουν" για την κόσμο της λαϊκιάς κεντροδεξιάς γιαγιάς Ντακ; Μα τι άλλο από να ντυθούν οι Μουργόλυκοι χαρτογιακάδες γιαλαντζί και να βγουν να πουλήσουν μειώσεις ΦΠΑ και συντάξεις-φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πουλάνε πρόγραμμα που δεν θα τηρήσουν, θαμπώνουν το πόπολο της πτωχευμένης Λιμνούπολης και άιντε πάλι όλοι μαζί στο μαγκανοπήγαδο της φτώχειας.
Μέσες άκρες καταλαβαίνεις τι λέω, αλλά σου αλλάζω λίγο το σκηνικό γιατί η πραγματική κωμωδία παίζεται εκεί έξω ενώ πιο μέσα κάνει δράμα. Βγαίνει λοιπόν μπροστά ο πολτικός μαυραγοριτισμός μεταμορφωμένος σε αντι-μνημόνιο. Δώσε μια ψήφο καλέ κύριε να σε πω ό,τι θέλεις. Μα ό,τι θέλεις. Και υπαλλήλους του δημοσίου δεν πρόκειται να απολύσω και συντάξεις θα αυξήσω και το ΦΠΑ θα μειώσω και τα επαγγέλματα δε θα ανοίξω και διαπραγμάτευση με τους ξένους θα κάμω. Αρκεί να δώσεις μια ψήφο.
"Ο Γκούφυ θα σε χρεωκοπήσει" σου ψυθιρίζει γλυκά-γλυκά στο αυτί ο Παππούς Μουργόλυκος. Εσύ, έτσι όπως κοιμάσαι - ποτέ δεν ξύπνησες είναι αλήθεια - αλλάζεις πλευρό και μουρμουρίζεις "και τι θες να κάνω νυχτιάτικα;". "Να με ψηφίσεις...να επαναδιαπραγματευτώ...να σε σώσω..." ξαναψυθιρίζει ο πονηρός. "Καλά εντάξει...θα δούμε το πρωί" απαντάς εσύ. "Πες ένα ναι και όλα θα πάνε καλά..." σου αντιγυρίζει ο μαυραγορίτης. "Εντάξει, ναι..." του λες για να σε αφήσει να κοιμηθείς. Και τα γκάλοπ τινάζουν στον αέρα τα νέα αστέρια της πολιτικής αρένας." Όλη η Ευρώπη, τι λέω, όλος ο Κόσμος αναγνωρίζει πλέον τις προτάσεις μας" διαφημίζουν πάνω στο θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ τα πονηρά Λυκάκια!
Κι ανεβαίνει στα γκάλοπ. Και χαίρεται. Αλλά γιατί χαίρεται; Επειδή θα πάρει τη χώρα χρεωκοπημένη; Επειδή θα γίνει ο after-default Πρωθυπουργός; Και που θα την πάει; Έχει ο βυθισμένος Τιτανικός καπετάνιο; Και ποιος σοβαρός καπετάνιος ζητάει να καπετανήσει το βυθισμένο σκαρί;
Δεν έχει σχέδιο. Ούτε ο άλλος έχει. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Και η διαφορά δεν εντοπίζεται σ' αυτούς. Αφορά εσένα μικρό παπάκι, ψηφοφόρε. Τώρα ξέρεις. Είσαι στο μάτι του κυκλώνα. Μη μου το παίζεις ανήξερος, αγανακτισμένος, παραπλανημένος, άπορη κορασίδα έτοιμη να δώσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει. Ξέρεις.
Εσύ ψήφισες το Δηλιγιάννη το 1885. Θυμάσαι; Ο Δηλιγιάννης μείωσε τους φόρους και δημιούργησε ένα σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο χωρίς απαίτηση τυπικών προσόντων (προς μεγάλη ικανοποίηση των πολιτών). Δημιούργησε ένα κλίμα προσδοκίας. Πρώτη συνέπεια των πράξεών του ήταν ο ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από τους συμμάχους. Όταν στην συνέχεια ξεκίνησε εξωτερικό δανεισμό για να αντεπεξέλθει στην δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα (λόγω μειωμένων φόρων και αδιάκριτων διορισμών στο δημόσιο), ανέλαβε και πάλι ο Τρικούπης. Τα συσσωρευμένα χρέη ήταν τόσα που το 1893 η Ελλάδα πτώχευσε.
Εσύ μετά ψήφισες και το Γούναρη το 1921. Θυμάσαι; Μία από τα ίδια.
Ο πολιτικός μαυραγοριτισμός λοιπόν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Θα πουληθεί φτηνά, φτηνιάρικα πιο σωστά. Θα χαϊδέψει αυτιά με υποσχέσεις και ψέμματα. Και μετά; Ω, μετά. Ποιος νοιάζεται. Ποιος ασχολείται;
Θα βγουν ανακοινώσεις, θα ξεκινήσει το γαϊτανάκι για να τρελλαθεί στο χορό ο πεινασμένος λαός. "Καμμένη γη παραλάβαμε". "Μεγάλη καταστροφή οι προηγούμενοι...". "Ζητάμε πίστωση χρόνου...". "Άδεια ταμεία βρήκαμε...". Και οι αποκριά θα κρατήσει για καιρό. Κι εσύ στην άκρη. Να κοιμάσαι. Να βρωμοκοπάς τεμπελιά, ανεύθυνη έπαρση πως έκανες το καθήκον σου. Για μια ακόμη φορά. Δε βαρέθηκες;
15.7.11
Ο Μάλθους ωχριά μπροστά τους: Φορολογούν και τα 570 ευρώ!
Τα κυβερνητικά ανδρείκελα της διεθνούς ιμπεριαλιστική μαφίας του χρήματος πλειοδοτούν σε κτηνωδία, σε πεισματωμένο κυνισμό και «δολοφονική» πώρωση από όλες τις προγενέστερες κυβερνήσεις. Για να υπερασπίσουν τα «άγια των αγίων» των αφεντικών τους και ιδιαίτερα του χρηματιστηριακού κεφαλαίου (το κέρδος) βάζουν σε ενέργεια, στο μάξιμουμ, ψυχρά και αμείλικτα κάθε μέσον ΣΦΑΓΗΣ των εργαζομένων και του λαού.
Τέτοιο δολοφονικό πογκρόμ εναντίον των μισθών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο: Μια φρίκη που μπροστά της ωχριά ο μαλθουσιανός εφιάλτης.
Και μόνο το γεγονός ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει με τα νέα μέτρα, αποκαλύπτει το μακάβριο πρόσωπο των «αιμοχαρών εκτελεστών» αυτής της κυβέρνησης…
Διαβάστε από το «Ρ»
Βάζουν φόρο και σε μισθούς 570 ευρώ!
Από αυτόν το μήνα η μείωση των μισθών, λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου. Γενική επιβάρυνση 400 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση για όσους έχουν παιδιά
Μειώνονται από τα τέλη του μήνα οι μισθοί εκατομμυρίων εργαζομένων, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Με τη νέα κλίμακα και στα πλαίσια της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων μειώνεται το γενικό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ.
Επίσης μειώνεται δραστικά η έκπτωση που δικαιούμασταν για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ επιβαρύνεται αυτόματα με επιπλέον φόρο 400 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην περίπτωση που έχει και παιδιά!
Με τον τρόπο αυτό η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων θα ξεκινά πλέον από μισθούς και συντάξεις που ξεκινούν από 571 ευρώ! Με τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια θεωρούνταν απαράδεκτο να επιβάλλονται φόροι σε μηνιαία εισοδήματα μέχρι τα 857 ευρώ. Ωστόσο, ενώ το πάγιο αίτημα του συνόλου των εργαζομένων ήταν να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο, αφού συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, η κυβέρνηση, υλοποιώντας το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, αποφάσισε να επιβάλει νέα χαράτσια στις οικογένειες των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
· Τα εισοδήματα μεταξύ 8 και 12 χιλιάδων ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.
· Η ετήσια επιπλέον επιβάρυνση για μισθωτό χωρίς παιδιά και εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ ανέρχεται στα 400 ευρώ.
· Για μισθωτό με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 13.500 και άνω στα 470 ευρώ.
· Για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και άνω η επιπλέον επιβάρυνση ανέρχεται στα 540 ευρώ.
Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει με τα νέα μέτρα...
Πέρα από το ίδιο το ποσό της επιβάρυνσης, αυτό που προκαλεί φρίκη είναι η ταξικότητα και η βαρβαρότητα του μέτρου, που επιδιώκει να φορολογήσει το μηνιαίο εισόδημα κάτω των 600 ευρώ.
Επιδιώκουν, δηλαδή, αυτοί που σήμερα φυτοζωούν και βρίσκονται με το ένα πόδι στην εξαθλίωση, να πέσουν ακόμη χαμηλότερα.
Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ελήφθησαν για να ενισχύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και θα είναι φυσικά μόνιμα. Την ίδια στιγμή μείωσαν τη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων στο 20% και συζητούν με τη ΝΔ ένα νέο κύκλο μείωσης στο 15%.
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, οι επιχειρήσεις και οι διάφορες εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους θα πρέπει από αυτόν κιόλας το μήνα να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου για όλους τους επόμενους μήνες μέχρι και το Δεκέμβρη. Εκτιμάται ότι η μείωση του μισθού λόγω της αυξημένης παρακράτησης θα είναι περί τα 30 ευρώ το μήνα.
Επειδή όμως η φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για όλα τα εισοδήματα του 2011, η μεγάλη σφαγή αναμένεται να γίνει την επόμενη χρονιά, τέτοια εποχή, όταν θα έρχονται τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Ο συμπληρωματικός φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι πολύ περισσότερος από κάθε άλλη φορά, αφού τους μισούς μήνες του χρόνου η παρακράτηση έγινε με άλλους συντελεστές.
Η νέα φορολογική επιβάρυνση έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2011.
Ειδικά για τους φορολογούμενους με παιδιά:
· Για ένα παιδί το αφορολόγητο ποσό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ.
· Για δύο παιδιά αυξάνεται στα 4.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ.
· Για τρία παιδιά στα 12.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 20.500 ευρώ και για κάθε παιδί πέραν του τρίτου το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ.
Για νέους ηλικίας έως 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ.
Στους μισθωτούς και συνταξιούχους, για τους οποίους το άθροισμα δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας δεν ισούται πλέον με 2 μισθούς ή συντάξεις (δημόσιοι υπάλληλοι) ο υπολογισμός του ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος επί 12, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα επί 14.
Στους αμειβόμενος με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης του έτους, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 3% στο ακαθάριστο ποσό του ημερομισθίου.
ΠΗΓΗ VIA ρεσαλτο
Αυτοί που σχεδίασαν την φυλάκιση 800.000 Ελλήνων που χρωστούν στο Δημόσιο, προφανώς και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις γυναίκες τους τα βράδια!!!
adalis.gr | ||
|
Αυτό που δεν μας είπε ο Γιωργάκης και ο Benny όμως, είναι, πόσα θα ξοδέψει το κράτος για να φτιάξει και ανάλογα, ΦΥΛΑΚΕΣ που θα χωρέσουν όλους αυτούς!!! Πρόκειται για άλλη μια «Σοσιαλιστική Οικονομική Μαλακία», η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην αδυναμία όσων την σχεδίασαν να ικανοποιήσουν τα βράδια τις γυναίκες τους! Συγχωρέστε με, αλλά άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω! Πολύ απλά, διότι πουθενά στον κόσμο δεν μπαίνει κάποιος φυλακή γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τα χρέη του στο δημόσιο! Ούτε καν στις Κομουνιστικές χώρες! Στην πλειοψηφία τους, αυτοί που απειλούνται με φυλακή είναι πολίτες οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν χρέη 5 με 15 χιλιάδων ευρώ που οφείλουν στο Δημόσιο! Μόνο 10.000 από αυτούς είναι μεγάλο-οφειλέτες οι οποίοι όπως πάντα θα βρουν νομικά τερτίπια και θα την γλυτώσουν. Πρόκειται στην ουσία για ένα μέτρο, το οποίο αν ισχύσει , όχι απλά δεν θα φέρει έσοδα στο κράτος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα κοστίσει στο κράτος πολύ περισσότερα απ ότι θα λάβει, μιας και η φυλάκιση ενός πολίτη αποτελεί ένα μεγάλο έξοδο για το κράτος καθημερινά. Στον αντίποδα, το κράτος - μπαταχτσής, χρωστά δισεκατομμύρια στους πολίτες αλλά και στους δήμους! Ετσι, αναλογικά, αφού έβγαλαν τέτοιο νόμο για τους πολίτες θα ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ να ψηφίσουν έναν νόμο, αντίστοιχα, για όλους αυτούς που ως κρατικοί υπάλληλοι και πολιτικοί προϊστάμενοι, δεν πληρώνουν τα χρέη του κράτους προς τους πολίτες και τους Δήμους. Με την απύθμενη αυτή ανοησία, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιωργάκης, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, και να είναι σίγουροι, ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή και μπει ο πρώτος «μπατιράκος» στη φυλακή, τότε θα είναι που πραγματικά δεν θα μπορεί να μπει κανείς τους μέσα στη βουλή από τα γιαούρτια και τις πέτρες. Διότι, όλον αυτόν τον κόσμο, τους 800.000 Ελληνες νοικοκυραίους που κυνηγάνε με αυτόφωρο, ΑΥΤΟΙ τους έφεραν στο σημείο της υπέρτατης εξαθλίωσης και οικονομικού μαρασμού. Με τα μαϊμού δάνεια των τραπεζών και την ασυδοσία τους, την αδυναμία του κράτους να στηρίξει το επιχειρείν και την αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής κάθε χρόνο που έχει τρελάνει τον επιχειρηματία. Αυτά φυσικά σε ένα επιφανειακό επίπεδο, και χωρίς να μιλάμε για τις μίζες και τις κομπίνες των πολιτικών, οι οποίοι σήμερα αφού ρήμαξαν το κράτος, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Γι αυτούς οι σύντροφοι - βουλευτές δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν έναν νόμο και να τους χώσουν μέσα. Για τους πολίτες όμως, το έκαναν ... τσακ-μπαμ !! Κατα την άποψή μου, πρόκειται για «πολιτικά κοπρόσκυλα» αισχίστου είδους και μορφής, τα οποία έχουν το θράσος και παρουσιάζονται στα κανάλια για να … δικαιολογήσουν την ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας! |
"......θα μας πουλήσουν ακόμα και το σχοινί που θα τους κρεμάσει...."
του ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΣΑΚΝΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΟΥΧΑΙΣΜΑΤΟΣ:Αποδοκίμασαν τον Σπηλιόπουλο στην Καλαμπάκα
Άλλος ένας βουλευτής προστίθεται στη λίστα εκείνων που έχουν γίνει στόχοι αποδοκιμασιών από Αγανακτισμένους πολίτες. Αυτή τη φορά, ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος αποδοκιμάστηκε έντονα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Καλαμπάκα.
Ο κ. Σπηλιόπουλος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου όπου του ανακοίνωσε την παραχώρηση χώρου του Στρατοπέδου Ζιώγα για την εγκατάσταση του Υγειονομικού Σταθμού στον Δήμο Καλαμπάκας.
Κατά την έξοδο από το Δημαρχείο Καλαμπάκας και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Υφυπουργός Άμυνας και οι Τρικαλινοί βουλευτές άκουσαν τις αποδοκιμασίες από τους «Αγανακτισμένους» Καλαμπακιώτες.
Με τις ιαχές «Λαμόγια Βουλευτές, φάγατε τα λεφτά του λαού», οι συγκεντρωμένοι έδωσαν τον δικό τους μήνυμα προς τους βουλευτές....
Ο Υφυπουργός ερωτηθείς για το επεισόδιο από τους δημοσιογράφους δικαιολόγησε την αγανάκτηση του κόσμου και χαρακτήρισε ως «Φωνές διαμαρτυρίας» τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαρίσματα που άκουσε στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμπάκας.
apolitistosteki.
Ο κ. Σπηλιόπουλος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας Δημήτρη Σακελλαρίου όπου του ανακοίνωσε την παραχώρηση χώρου του Στρατοπέδου Ζιώγα για την εγκατάσταση του Υγειονομικού Σταθμού στον Δήμο Καλαμπάκας.
Κατά την έξοδο από το Δημαρχείο Καλαμπάκας και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Υφυπουργός Άμυνας και οι Τρικαλινοί βουλευτές άκουσαν τις αποδοκιμασίες από τους «Αγανακτισμένους» Καλαμπακιώτες.
Με τις ιαχές «Λαμόγια Βουλευτές, φάγατε τα λεφτά του λαού», οι συγκεντρωμένοι έδωσαν τον δικό τους μήνυμα προς τους βουλευτές....
Ο Υφυπουργός ερωτηθείς για το επεισόδιο από τους δημοσιογράφους δικαιολόγησε την αγανάκτηση του κόσμου και χαρακτήρισε ως «Φωνές διαμαρτυρίας» τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαρίσματα που άκουσε στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμπάκας.
apolitistosteki.
Οι χαμένες υπεραξίες της Ελληνικής Riviera
Του Γιώργου Καισάριου
Η περιουσία ή τα όποια assets ανήκουν στο δημόσιο, εξ ορισμού, δεν αποφέρουν κανένα κέρδος και καμιά υπεραξία και πλούτο για το δημόσιο και άρα, για τους κατοίκους της χώρας.
Πλούτος μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν αυτή η κρατική περιουσία περάσει στα χέρια ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ο ιδιωτικός τομέας κάνει χρήση αυτής της περιουσίας, με σκοπό να παράγει εισόδημα ή υπεράξιες, το οποίο εισόδημα ή υπεραξία, θα αποφέρει φόρους στο κράτος.
Υπεραξία (και άρα πλούτος για τους κατοίκους) μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν γίνει σωστή αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και υπάρξει ζήτηση από την αγορά για αυτή την περιουσία. Το κράτος (και ειδικά το ελληνικό κράτος) είναι αποδεδειγμένα ανίκανο να πάρει τις αποφάσεις αυτές που απαιτούνται για να παράγουμε πλούτο και την όποια υπεραξία αρμόζει να αποδοθεί σε αυτή τη χώρα και στους κατοίκους της.
Μόνο όταν οι ιδιώτες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια τους, μπορεί να δουλέψει το τραπεζικό σύστημα. Μόνο έναντι ενεχύρου (Lombard lending) είναι δυνατόν να πάρει κάποιος δάνειο, με σκοπό να επενδύσει αυτή τη ρευστότητα, με στόχο να παράγει πλούτο. Κάτι το οποίο θα δώσει ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα στο κράτος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το bullish argument για τον τραπεζικό κλάδο της Αιγύπτου, βασίζεται στο ότι το 92% των ακινήτων στην Αίγυπτο δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική αγορά. Αν η κυβέρνηση της Αιγύπτου βρει λύση, λογικά θα δούμε τεράστια ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Η περιουσία ή τα όποια assets ανήκουν στο δημόσιο, εξ ορισμού, δεν αποφέρουν κανένα κέρδος και καμιά υπεραξία και πλούτο για το δημόσιο και άρα, για τους κατοίκους της χώρας.
Πλούτος μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν αυτή η κρατική περιουσία περάσει στα χέρια ιδιωτών (φυσικών ή νομικών προσώπων). Ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ο ιδιωτικός τομέας κάνει χρήση αυτής της περιουσίας, με σκοπό να παράγει εισόδημα ή υπεράξιες, το οποίο εισόδημα ή υπεραξία, θα αποφέρει φόρους στο κράτος.
Υπεραξία (και άρα πλούτος για τους κατοίκους) μπορεί να δημιουργηθεί μόνο όταν γίνει σωστή αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και υπάρξει ζήτηση από την αγορά για αυτή την περιουσία. Το κράτος (και ειδικά το ελληνικό κράτος) είναι αποδεδειγμένα ανίκανο να πάρει τις αποφάσεις αυτές που απαιτούνται για να παράγουμε πλούτο και την όποια υπεραξία αρμόζει να αποδοθεί σε αυτή τη χώρα και στους κατοίκους της.
Μόνο όταν οι ιδιώτες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στα χέρια τους, μπορεί να δουλέψει το τραπεζικό σύστημα. Μόνο έναντι ενεχύρου (Lombard lending) είναι δυνατόν να πάρει κάποιος δάνειο, με σκοπό να επενδύσει αυτή τη ρευστότητα, με στόχο να παράγει πλούτο. Κάτι το οποίο θα δώσει ανάπτυξη και φορολογικά έσοδα στο κράτος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το bullish argument για τον τραπεζικό κλάδο της Αιγύπτου, βασίζεται στο ότι το 92% των ακινήτων στην Αίγυπτο δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική αγορά. Αν η κυβέρνηση της Αιγύπτου βρει λύση, λογικά θα δούμε τεράστια ανάπτυξη στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Στη Δυτική Πελοπόννησο, υπάρχει ένα κομμάτι γης 60 χιλιομέτρων περίπου, που παραμένει ανεκμετάλλευτο (βέβαια δεν είναι το μόνο). Από το Κατάκολο μέχρι και την περιοχή Καλό Νερό, ο χάρτης μας λέει ότι αυτή η περιοχή είναι η Ελληνική Ριβιέρα.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης ανήκει στο κράτος. Από το Κατάκολο μέχρι και 1.000 μέτρα περίπου πριν τον Αλφειό Ποταμό, υπάρχουν περίπου 20.000 κατοικίες χτισμένες πάνω στην παραλία.
Κανένας δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και η δόμηση είναι πάρα πολύ άναρχη. Ο μπαξές έχει για όλους: από βίλες που θα ζήλευαν στη Μύκονο μέχρι και τριτοκοσμικές παράγκες. Από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, βλέπει κανείς από Zastava μέχρι Maserati (τα Porsche είναι πλέον συνηθισμένα).
Ο ΟΤΕ δεν παρέχει υπηρεσίες, καθώς τίποτα στην περιοχή δεν είναι νόμιμο. Οι μισοί κάτοικοι όμως κατάφεραν να πάρουν ρεύμα, χρησιμοποιώντας κάποιο παράθυρο. Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός στον Πύργο, τρέχουν όλοι να πάρουν ρεύμα με το πρόσχημα ότι είναι σεισμοπαθείς. Κανένας βέβαια δεν είναι και η ΔΕΗ το ξέρει αυτό, αλλά είναι η δικαιολογία για να δοθεί ρεύμα στην περιοχή. Έτσι οι μισοί έχουν ρεύμα και οι άλλοι μισοί που δεν έχουν, παίρνουν από τους άλλους μισούς που έχουν...
Οι πρώτες καταπατήσεις, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής (κάτι για το οποίο δεν μπορώ να ορκιστώ διότι δεν έχω στοιχεία), ήταν επί χούντας στον οικισμό της Σπιάτζας. Μάλιστα, (πάντα κατά τους παλιότερους κατοίκους) με την παρότρυνση της τότε χουντικής κυβέρνησης. “Χτίστε” τους είπαν και θα τακτοποιηθεί το νομικό καθεστώς.
Έτσι τη δεκαετία του ‘70, ξεκίνησε ο κόσμος να φτιάχνει παράγκες στην περιοχή της Σπιάζτας. Στη συνέχεια (δεκαετία του ‘80) επεκτάθηκε η άναρχη δόμηση προς το Κατάκολο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, δεν υπάρχει σπιθαμή γης στην παραλία που να μην είναι χτισμένη.
Επίσημα πάντα απαγορευόταν να κτίσει κανείς. Αλλά μέχρι και πριν 15 χρόνια περίπου, αν ήξερες τα κατάλληλα πρόσωπα, μπορούσες να φτιάξεις ό,τι θέλεις. Βλέπεις, οι τότε εργολάβοι είχαν χωρίσει την περιοχή σε franchise και μόνο αυτοί μπορούσαν να σου κτίσουν κάτι. Αν για παράδειγμα αποφάσιζες να φτιάξεις κάτι χωρίς τη μεσολάβηση του εργολάβου -που είχε άτυπα αναλάβει την περιοχή- τότε θα ερχόταν η αστυνομία και θα πήγαινες αυτόφωρο.
Αυτόφωρο έχουν πάει πολλοί και πάρα πολλοί έχουν καταδικαστεί και έχουν επιβληθεί εκατομμύρια σε πρόστιμα, αλλά ελάχιστοι έχουν πληρώσει (μόνο όταν το πρόστιμο είναι μικρό). Επίσης, υπάρχουν διαταγές κατεδάφισης για πάρα πολλές κατοικίες, που ουδέποτε τολμάει η νομαρχία να τις εκτελέσει. Πέραν του ότι έχει χρηματικό κόστος να κάνει κανείς τις κατεδαφίσεις, τι νόημα έχουν; Το να καταστρέψεις μια μικρή πόλη δεν είναι ούτε παραγωγικό και ούτε βέβαια πολιτικά αποδεκτό.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής περιορίζονται μόνο από την φαντασία του καθενός. Αν στην περιοχή οι κάτοικοι είχαν τίτλους ιδιοκτησίας, θα μπορούσε αυτή η περιοχή να προσφέρει πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο και υπεράξιες και παραγωγή πλούτου για τους κατοίκους (και άρα για την Ελλάδα στο σύνολο).
Πέραν του ότι η όλη περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα παραθεριστικός προορισμός για εκατομμύρια Ευρωπαίους (μιλάμε για τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα αμμουδιάς), μια σωστή πολεοδομική μελέτη (χωρίς καθόλου την παρέμβαση της πολιτείας να τονίσω) θα μπορούσε να προσφέρει υπεράξιες κατηγορίας Malibu California στον νομό Ηλείας και στην Ελλάδα στο σύνολο (και βέβαια στους πολίτες αυτής της χώρας).
Όσο αυτή η έκταση γης δεν έχει ιδιοκτήτες, τόσο η περιοχή θα παραμένει ανεκμετάλλευτη και η χώρα θα χάνει σε έσοδα και οι κάτοικοι σε πλούτο. Και ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί πλούτος και ανάπτυξη και έσοδα για το δημόσιο, είναι να τακτοποιηθεί το νομικό καθεστώς της περιοχής με σκοπό ο ιδιωτικός τομέας να κάνει αυτό που κάνει πάντα... να προσπαθήσει να κερδίσει.
Και ερωτώ: Για ποιο λόγο αρνείται το κράτος να τακτοποιήσει το νομικό καθεστώς στην περιοχή; Είναι άραγε το ηθικό δίδαγμα ή απλά η ανεπάρκεια της πολιτείας; Για ποιο λόγο να μην φτιαχτούν εκατοντάδες ξενοδοχεία στην περιοχή; Για ποιο λόγο να μην υπάρχει ακόμα πολεοδομικός σχεδιασμός και να μην επιτρέπεται να κτίσει κανείς;
Μόνο από την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να λογαριάζουμε καθόλου ξένες επενδύσεις, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στο νομό Ηλείας. Ειδικά τώρα που κανένας δεν κτίζει τίποτα στον Πύργο και στα περίχωρα, θα ήταν μεγάλο μαξιλάρι στην τωρινή ύφεση.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορεί να υπάρχει μια πλατφόρμα 100 μέτρων που να μπαίνει στη θάλασσα με καταστήματα και θέσεις για ψάρεμα, όπου μπορούν να πηγαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο σε άλλες χώρες μπορεί να κτίσει κάποιος ακόμα και μέσα στην θάλασσα, και εδώ δεν μπορεί να κτίσεις στα 50 μέτρα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορεί να φτιαχτεί μια ποδηλατική διαδρομή 10 χιλιομέτρων στην παραλία, με σκοπό οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να κάνουν ποδήλατο.
Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν γίνονται και δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα και τη νοοτροπία του πολιτικού μας συστήματος, όπου στο όνομα της δήθεν προστασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα και δεν μπορεί να πάει μπροστά αυτή η χώρα.
Η δημόσια περιουσία δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στους κατοίκους αυτής της χώρας, παρά μόνο όταν αυτή περάσει στα χέρια των ιδιωτών. Όσο παραμένει δημόσια, μην περιμένετε χαΐρι και μην περιμένετε καμία προκοπή.
Η δημόσια περιουσία πρέπει να πουληθεί, όχι όμως για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για αναπτυξιακούς. Και δυστυχώς, αυτό δεν το έχουν καταλάβει ούτε οι πολιτικές ηγεσίες και ούτε η πλειοψηφία των πολιτών. Και όσο δεν θέλει κανένας να το καταλάβει, τόσο θα ονειρευόμαστε υπεραξίες που θα μπορούσαν να καρπωθούν, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
george.kesarios@capital.gr
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης ανήκει στο κράτος. Από το Κατάκολο μέχρι και 1.000 μέτρα περίπου πριν τον Αλφειό Ποταμό, υπάρχουν περίπου 20.000 κατοικίες χτισμένες πάνω στην παραλία.
Κανένας δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και η δόμηση είναι πάρα πολύ άναρχη. Ο μπαξές έχει για όλους: από βίλες που θα ζήλευαν στη Μύκονο μέχρι και τριτοκοσμικές παράγκες. Από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, βλέπει κανείς από Zastava μέχρι Maserati (τα Porsche είναι πλέον συνηθισμένα).
Ο ΟΤΕ δεν παρέχει υπηρεσίες, καθώς τίποτα στην περιοχή δεν είναι νόμιμο. Οι μισοί κάτοικοι όμως κατάφεραν να πάρουν ρεύμα, χρησιμοποιώντας κάποιο παράθυρο. Κάθε φορά που γίνεται ένας σεισμός στον Πύργο, τρέχουν όλοι να πάρουν ρεύμα με το πρόσχημα ότι είναι σεισμοπαθείς. Κανένας βέβαια δεν είναι και η ΔΕΗ το ξέρει αυτό, αλλά είναι η δικαιολογία για να δοθεί ρεύμα στην περιοχή. Έτσι οι μισοί έχουν ρεύμα και οι άλλοι μισοί που δεν έχουν, παίρνουν από τους άλλους μισούς που έχουν...
Οι πρώτες καταπατήσεις, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής (κάτι για το οποίο δεν μπορώ να ορκιστώ διότι δεν έχω στοιχεία), ήταν επί χούντας στον οικισμό της Σπιάτζας. Μάλιστα, (πάντα κατά τους παλιότερους κατοίκους) με την παρότρυνση της τότε χουντικής κυβέρνησης. “Χτίστε” τους είπαν και θα τακτοποιηθεί το νομικό καθεστώς.
Έτσι τη δεκαετία του ‘70, ξεκίνησε ο κόσμος να φτιάχνει παράγκες στην περιοχή της Σπιάζτας. Στη συνέχεια (δεκαετία του ‘80) επεκτάθηκε η άναρχη δόμηση προς το Κατάκολο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, δεν υπάρχει σπιθαμή γης στην παραλία που να μην είναι χτισμένη.
Επίσημα πάντα απαγορευόταν να κτίσει κανείς. Αλλά μέχρι και πριν 15 χρόνια περίπου, αν ήξερες τα κατάλληλα πρόσωπα, μπορούσες να φτιάξεις ό,τι θέλεις. Βλέπεις, οι τότε εργολάβοι είχαν χωρίσει την περιοχή σε franchise και μόνο αυτοί μπορούσαν να σου κτίσουν κάτι. Αν για παράδειγμα αποφάσιζες να φτιάξεις κάτι χωρίς τη μεσολάβηση του εργολάβου -που είχε άτυπα αναλάβει την περιοχή- τότε θα ερχόταν η αστυνομία και θα πήγαινες αυτόφωρο.
Αυτόφωρο έχουν πάει πολλοί και πάρα πολλοί έχουν καταδικαστεί και έχουν επιβληθεί εκατομμύρια σε πρόστιμα, αλλά ελάχιστοι έχουν πληρώσει (μόνο όταν το πρόστιμο είναι μικρό). Επίσης, υπάρχουν διαταγές κατεδάφισης για πάρα πολλές κατοικίες, που ουδέποτε τολμάει η νομαρχία να τις εκτελέσει. Πέραν του ότι έχει χρηματικό κόστος να κάνει κανείς τις κατεδαφίσεις, τι νόημα έχουν; Το να καταστρέψεις μια μικρή πόλη δεν είναι ούτε παραγωγικό και ούτε βέβαια πολιτικά αποδεκτό.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής περιορίζονται μόνο από την φαντασία του καθενός. Αν στην περιοχή οι κάτοικοι είχαν τίτλους ιδιοκτησίας, θα μπορούσε αυτή η περιοχή να προσφέρει πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο και υπεράξιες και παραγωγή πλούτου για τους κατοίκους (και άρα για την Ελλάδα στο σύνολο).
Πέραν του ότι η όλη περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα παραθεριστικός προορισμός για εκατομμύρια Ευρωπαίους (μιλάμε για τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα αμμουδιάς), μια σωστή πολεοδομική μελέτη (χωρίς καθόλου την παρέμβαση της πολιτείας να τονίσω) θα μπορούσε να προσφέρει υπεράξιες κατηγορίας Malibu California στον νομό Ηλείας και στην Ελλάδα στο σύνολο (και βέβαια στους πολίτες αυτής της χώρας).
Όσο αυτή η έκταση γης δεν έχει ιδιοκτήτες, τόσο η περιοχή θα παραμένει ανεκμετάλλευτη και η χώρα θα χάνει σε έσοδα και οι κάτοικοι σε πλούτο. Και ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί πλούτος και ανάπτυξη και έσοδα για το δημόσιο, είναι να τακτοποιηθεί το νομικό καθεστώς της περιοχής με σκοπό ο ιδιωτικός τομέας να κάνει αυτό που κάνει πάντα... να προσπαθήσει να κερδίσει.
Και ερωτώ: Για ποιο λόγο αρνείται το κράτος να τακτοποιήσει το νομικό καθεστώς στην περιοχή; Είναι άραγε το ηθικό δίδαγμα ή απλά η ανεπάρκεια της πολιτείας; Για ποιο λόγο να μην φτιαχτούν εκατοντάδες ξενοδοχεία στην περιοχή; Για ποιο λόγο να μην υπάρχει ακόμα πολεοδομικός σχεδιασμός και να μην επιτρέπεται να κτίσει κανείς;
Μόνο από την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να λογαριάζουμε καθόλου ξένες επενδύσεις, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες θέσεις εργασίας στο νομό Ηλείας. Ειδικά τώρα που κανένας δεν κτίζει τίποτα στον Πύργο και στα περίχωρα, θα ήταν μεγάλο μαξιλάρι στην τωρινή ύφεση.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορεί να υπάρχει μια πλατφόρμα 100 μέτρων που να μπαίνει στη θάλασσα με καταστήματα και θέσεις για ψάρεμα, όπου μπορούν να πηγαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο σε άλλες χώρες μπορεί να κτίσει κάποιος ακόμα και μέσα στην θάλασσα, και εδώ δεν μπορεί να κτίσεις στα 50 μέτρα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορεί να φτιαχτεί μια ποδηλατική διαδρομή 10 χιλιομέτρων στην παραλία, με σκοπό οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να κάνουν ποδήλατο.
Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν γίνονται και δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα και τη νοοτροπία του πολιτικού μας συστήματος, όπου στο όνομα της δήθεν προστασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα και δεν μπορεί να πάει μπροστά αυτή η χώρα.
Η δημόσια περιουσία δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στους κατοίκους αυτής της χώρας, παρά μόνο όταν αυτή περάσει στα χέρια των ιδιωτών. Όσο παραμένει δημόσια, μην περιμένετε χαΐρι και μην περιμένετε καμία προκοπή.
Η δημόσια περιουσία πρέπει να πουληθεί, όχι όμως για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για αναπτυξιακούς. Και δυστυχώς, αυτό δεν το έχουν καταλάβει ούτε οι πολιτικές ηγεσίες και ούτε η πλειοψηφία των πολιτών. Και όσο δεν θέλει κανένας να το καταλάβει, τόσο θα ονειρευόμαστε υπεραξίες που θα μπορούσαν να καρπωθούν, αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
george.kesarios@capital.gr
capital
Πηγή:www.capital.gr
Kάτι περίεργες συμπτώσεις για την χρεοκοπία της Ελλάδας...!
Πολύ μας έχει μπερδέψει αυτή η κυβέρνηση.
Μήνες τώρα μας έβαλαν στη ζωή λέξεις όπως spreads, CDS, «αναδιάρθρωση» κτλ. Για το τελευταίο μάλιστα, οι κυβερνώντες διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν συζητείται ένα σενάριο σαν και αυτό! Ωστόσο, το διατηρούσαν στην επικαιρότητα με νύχια και με δόντια, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος στον κόσμο.
Τώρα, μας έβαλαν στη ζωή μας όρους όπως «επιλεκτική χρεοκοπία» και «μερική στάση πληρωμών». Για το πρώτο δεν έχουμε να πούμε πολλά, αφού ως οικονομικός όρος συναντάται μόνο στις διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Το μόνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε να μας βάλει στο μυαλό τη λέξη χρεοκοπία, αλλά και στάση πληρωμών, προετοιμάζοντας το έδαφος για το αναπόφευκτο, όποτε και αν απαιτηθεί.
Και να θέλαμε να τους πιστέψουμε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν μας αφήνουν οι ίδιοι!
Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους!
Στις 8 Ιουνίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος αποκάλυψε στον ...
Γ. Παπαδάκη ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών, η χρεοκοπία της χώρας πήρε παράταση για 3- 4 χρόνια από τώρα! (ΠΡΟΔΟΣΙΑ :Έχει γίνει επιλογή από την Ε.Ε σε συμφωνία με την χώρα μας, να μετατεθεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια…)
Μήνες τώρα μας έβαλαν στη ζωή λέξεις όπως spreads, CDS, «αναδιάρθρωση» κτλ. Για το τελευταίο μάλιστα, οι κυβερνώντες διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν συζητείται ένα σενάριο σαν και αυτό! Ωστόσο, το διατηρούσαν στην επικαιρότητα με νύχια και με δόντια, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος στον κόσμο.
Τώρα, μας έβαλαν στη ζωή μας όρους όπως «επιλεκτική χρεοκοπία» και «μερική στάση πληρωμών». Για το πρώτο δεν έχουμε να πούμε πολλά, αφού ως οικονομικός όρος συναντάται μόνο στις διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Το μόνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε να μας βάλει στο μυαλό τη λέξη χρεοκοπία, αλλά και στάση πληρωμών, προετοιμάζοντας το έδαφος για το αναπόφευκτο, όποτε και αν απαιτηθεί.
Και να θέλαμε να τους πιστέψουμε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν μας αφήνουν οι ίδιοι!
Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους!
Στις 8 Ιουνίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος αποκάλυψε στον ...
Γ. Παπαδάκη ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών, η χρεοκοπία της χώρας πήρε παράταση για 3- 4 χρόνια από τώρα! (ΠΡΟΔΟΣΙΑ :Έχει γίνει επιλογή από την Ε.Ε σε συμφωνία με την χώρα μας, να μετατεθεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια…)
Τότε, παρά τον αναβρασμό το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα.
Αυτό όμως, πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα, ύψους αρκετών δις (που θα έχει αποφασιστεί ως τον Σεπτέμβριο) θα έχει διάρκεια έως το 2015. Με μια απλή μαθηματική πράξη, όλως τυχαίως φαίνεται να συμπίπτει με την ημερομηνία που έδωσε ο ...
Κουκουλόπουλος!
Αυτό όμως, που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση έβαλε στη ζωή μας τους νέους οικονομικούς όρους, αλλά και τον τρόπο που προσπάθησε να τους βγάλει, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες και τεχνικές παρεξηγήσεις.
Εμείς ρωτάμε: εφόσον τίποτα από αυτά δεν ισχύει, εφόσον δεν υπάρχει καμία συμφωνία για χρεοκοπία της χώρας (ακόμα και με τη συναίνεση κάποιων, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα), γιατί λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου – περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» – και Παπανδρέου – για «μερική στάση πληρωμών» το ΔΝΤ ανακοίνωσε μελέτη για τη «στάση πληρωμών»!!!
Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια έκθεση, δεν συντάσσεται μέσα σε μια μέρα. Συνεπώς, υπήρχε προετοιμασία ημερών ή και εβδομάδων. Το γεγονός ότι συνέπεσε η δήλωση Παπανδρέου με την έκθεση του ΔΝΤ, δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαία και χρήζει εξήγησης.
Φυσικά, το ότι δεν μας πείθει η κυβέρνηση, είναι στο ότι δεν έχει δείγματα ειλικρίνειας και στο παρελθόν. Οι «υπόγειες» συζητήσεις Παπανδρέου – Στρος Καν νομίζουμε ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε, γύρω από τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον διεθνή οίκο.
Αυτό όμως, πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα, ύψους αρκετών δις (που θα έχει αποφασιστεί ως τον Σεπτέμβριο) θα έχει διάρκεια έως το 2015. Με μια απλή μαθηματική πράξη, όλως τυχαίως φαίνεται να συμπίπτει με την ημερομηνία που έδωσε ο ...
Κουκουλόπουλος!
Αυτό όμως, που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση έβαλε στη ζωή μας τους νέους οικονομικούς όρους, αλλά και τον τρόπο που προσπάθησε να τους βγάλει, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες και τεχνικές παρεξηγήσεις.
Εμείς ρωτάμε: εφόσον τίποτα από αυτά δεν ισχύει, εφόσον δεν υπάρχει καμία συμφωνία για χρεοκοπία της χώρας (ακόμα και με τη συναίνεση κάποιων, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα), γιατί λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου – περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» – και Παπανδρέου – για «μερική στάση πληρωμών» το ΔΝΤ ανακοίνωσε μελέτη για τη «στάση πληρωμών»!!!
Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια έκθεση, δεν συντάσσεται μέσα σε μια μέρα. Συνεπώς, υπήρχε προετοιμασία ημερών ή και εβδομάδων. Το γεγονός ότι συνέπεσε η δήλωση Παπανδρέου με την έκθεση του ΔΝΤ, δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαία και χρήζει εξήγησης.
Φυσικά, το ότι δεν μας πείθει η κυβέρνηση, είναι στο ότι δεν έχει δείγματα ειλικρίνειας και στο παρελθόν. Οι «υπόγειες» συζητήσεις Παπανδρέου – Στρος Καν νομίζουμε ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε, γύρω από τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον διεθνή οίκο.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα συνταξιοδοτικά του Δημοσίου
Την τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (ΟΤΑ, ΝΠΔΔΔ, ευρύτερος Δημόσιος τομέας), ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών όπως η τροποποίηση των διατάξεων της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας περί ενδίκων μέσων κ.α περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού - Τουρισμού και Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης», που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Διαβάστε τι αλλαγές επέρχονται στη συνταξιοδοτική νομοθεσία σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του υπουργού Οικονομικών, ή πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο, στο οποίο από το άρθρο 8 και μέχρι το άρθρο 14, περιλαμβάνονται τα συνταξιοδοτικά θέματα:
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
Ζητούνται λίγη τσίπα και ίχνη αξιοπρέπειας …
Πολιτική ικανότητα, εντιμότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα δεν θα μπορούσε κανείς σοβαρός άνθρωπος να ζητήσει από τους κυβερνώντες και τους διαπλεκόμενους διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Τουλάχιστον να διέθεταν λίγη τσίπα και ίχνη αξιοπρέπειας! Δυστυχώς όμως αυτά απουσιάζουν από το πρόσωπο της κυρίαρχης πολιτικο-εκδοτικής τάξης της χώρα μας. Τι να πεις και τι σημασία έχει η κριτική όταν απευθύνεται σε κάστες αμοραλιστών και άθλιων καιροσκόπων, που διαρκώς αγωνίζονται να εξαπατήσουν αυτούς στους οποίους απευθύνονται, μεταβάλλοντας διαρκώς στάση και προσωπείο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «κάνουμε το μαύρο, άσπρο».
Κακώς, απορούμε ορισμένοι για την περίεργη αδράνεια του ελληνικού λαού στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων του, τα οποία θίγονται από την πολιτική της κυβέρνησης και την στρατηγική της τρόικας. Ο κόσμος «παλάβωσε» στην Ελλάδα, καθώς πολιτικό σύστημα και ΜΜΕ πέτυχαν να τρελάνουν τους περισσότερους. Δεν μπορεί να έρχεται σήμερα το «mainstream» μαζί με το αυτοαποκαλούμενο εκσυγχρονιστικό καθεστώς και να υιοθετούν απόψεις για την διαχείριση της κρίσης, που οι ίδιοι προκάλεσαν, τις οποίες προτείναμε ως αυτονόητες από την πρώτη στιγμή εγκλωβισμού της χώρας στην παγίδα της πιστωτικής κρίσης, εμείς οι «περιθωριακοί», «ανεύθυνοι», «συνομωσιολόγοι» και άλλα πολύ χειρότερα σύμφωνα με την ρητορική τους.
Πώς είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι φορείς των κυβερνητικών αποφάσεων και οι υπερυπεύθυνοι καθεστωτικοί δίαυλοι να υποστηρίζουν σήμερα την ανάγκη αναδιάρθρωσης με την μορφή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ενώ ήταν εκείνοι που τόσο καιρό κατηγορούσαν το «περιθώριο» ότι επεδίωκε την χρεοκοπία της χώρας; Φαίνεται οι γελοίοι αυτοί να ζήλωσαν την «δόξα» του «περιθωρίου». Ενώ μέχρι χθες αναφέρονταν υποτιμητικά, αν όχι υβριστικά και απειλούσαν όσους, αν μη τι άλλο, μιλούσαμε την γλώσσα της λογικής, σήμερα έρχονται και υποστηρίζουν ότι προφανώς για «πλάκα» έστειλε προχθές ο πρωθυπουργός την περίφημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία επισήμαινε την επικινδυνότητα της συμμετοχής ιδιωτών στην μείωση του ελληνικού χρέους, προκρίνοντας σήμερα – δίχως πλάκα, ή στο πλαίσιο της ίδιας πλάκας, ποιος να ξέρει πια – (1) την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με σημαντική μείωσή του έως και 50%, (2) την εξασφάλιση μικρότερου κόστους για το ελληνικό χρέος και (3) την προστασία της χώρας, των πολιτών και των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Καλά, βρε άθλιοι, εμείς οι «ανεύθυνοι», «περιθωριακοί» τι προτείναμε πριν από ένα χρόνο ως ύστατη γραμμή άμυνας, πριν να τυλίξετε την χώρα στον μηχανισμό αποσταθεροποίησης και εκβιάσετε με στάση πληρωμών την ελληνική κοινωνία; Αυτά δεν λέγαμε όταν μας λοιδορούσατε, προσφέροντας μάλιστα συγκεκριμένες πολύ πιο έξυπνες ιδέες και μεθοδολογία, τότε που μας λέγατε ότι «δεν διαθέτουμε λύσεις» που να απαντούν στον μονόδρομο κυβέρνησης και καθεστώτος; Τώρα ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει μονόδρομος και ότι είχαμε πράγματι προσεγγίσει την «λύση» εμείς οι «περιθωριακοί»; Τώρα, που δώσατε την ευκαιρία να κάνουν επί τόσο μεγάλο διάστημα πάρτι οι κερδοσκόποι; Τώρα, που αποδυναμώσατε απολύτως πολιτικά και ηθικά την Ελλάδα; Τώρα που προκαλέσατε επαχθείς δεσμεύσεις για την χώρα; Τώρα, που εξασθένησε σε κρίσιμο βαθμό το τραπεζικό σύστημα; Τώρα, που οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τακτοποίησαν τις ζημίες τους από την χρεοκοπία της Ελλάδας; Τώρα, που δεν αφήσατε κανένα χαρτί ικανό να προσφέρει αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την ΕΕ, την Γερμανία και τους δανειστές; Τώρα, που η χώρα έγινε μοιραίος θεατής της τύχης της; Τώρα που διαλύσατε το ηθικό και κάθε έννοια εμπιστοσύνης των επιμέρους ομάδων του ελληνικού πληθυσμού; Τώρα που καταντήσατε την χώρα περίγελο της οικουμένης; Τώρα…Τώρα, δικαιούμαι νομίζω να ρωτήσω και εγώ μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες: Για ποιους δουλεύετε κύριοι;
Όχι, «κύριοι», συνειδητά προσβάλλατε το εθνικό συμφέρον, ενώ σήμερα αντί να κρυφτείτε, επιχειρείτε να βγείτε και από πάνω, κάνοντας πολιτική με το μοναδικό όπλο που διαθέτετε. Την αναισθησία και το απύθμενο θράσος. Γνωρίζατε καλά και εσείς αυτό που δήλωσε πριν από πολύ καιρό στους Ιταλούς ο πρωθυπουργός: «την αναδιάρθρωση ή την κάνεις στην αρχή της κρίσης ή δεν την κάνεις καθόλου». Σε διαφορετική περίπτωση κοστίζει πανάκριβα και θίγει ποικιλοτρόπως το εθνικό συμφέρον και ασφαλώς την οικονομία στο σύνολό της και την φτωχοποιούμενη κοινωνία. Ζημιώσατε με την στάση σας τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και περιθωριοποιήσατε την χώρα σε απίστευτο βαθμό και τούτο το κάνατε συνειδητά, ή στη καλύτερη περίπτωση ημι-συνειδητά, εξαιτίας του διαπλεκόμενου αυτοματισμού σας. Ο,τι πράξατε ήταν προϊόν της αγωνίας σας να επιβιώσει η κορυφή του καθεστώτος μέσα στο ναυάγιο κράτους και κοινωνίας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Τα βάζετε με την ηγεσία της ΕΕ, ενώ αποτελείτε οι ίδιοι μια απείρως χειρότερη κατηγορία «ευρωπαϊκής» ελίτ. Είστε οι καραγκιόζηδες της Ευρώπης και οι χατζηαβάτηδες της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην ήπειρο μας. Είστε οι εξευτελισμένοι εκπρόσωποι μια νέας μορφής αποικιοκρατίας.
Στην Ελλάδα τους τελευταίους 25 περίπου μήνες διαπράχθηκε μια μοναδική αλητεία από τους φορείς της πολιτικο-επιχειρηματικής τάξης και τα όργανά τους. Για να σωθούν οι ίδιοι από την γάγγραινα του πελατειασμού που κακοφόρμισε, επέλεξαν να καταστρέψουν την κοινωνία και να εκμηδενίσουν την ισχύ του κράτους, σε συνεργασία με εκείνους που επεδίωξαν την εξασθένηση της ΕΕ και της Γερμανίας. Αυτές τις μέρες παίζεται η τελευταία πράξη τούτης της μοναδικής αθλιότητας υπό τον τίτλο: Επιλεκτική χρεοκοπία. Θα έπρεπε, πράγματι, τώρα να είναι σε όλους εμφανές, ότι από την αρχή το καθεστώς επέλεξε ως μέθοδο επιβίωσης αυτή τη μορφή χρεοκοπίας, αν και φρόντισε να διασκεδάσει όσο μπορούσε περισσότερο την διαδικασία που ακολουθήθηκε, εξαπατώντας διαρκώς θεσμούς και εκλογικό σώμα. Όμως αυτό είναι που δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τις ρίζες του πολιτικού, πολιτισμικού και πλέον εμφανώς κοινωνικού προβλήματος της οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας. Στην χώρα την πραγματική εξουσία ασκούν σε μεγάλο βαθμό υπερφίαλοι, αστοιχείωτοι αλήτες με μαφιόζικη κουλτούρα και καιροσκοπικά κίνητρα. Τούτοι είναι που επέβαλαν μια μορφή πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων, αντίθετων σε κάθε κανόνα ηθικής και ιδεολογικής προσέγγισης. Έτσι όμως διαμορφώνεται και συντηρείται το θερμοκήπιο της διαφθοράς, το οποίο μετά βδελυγμίας δήθεν καταγγέλλουν, έτσι ώστε να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τα προϊόντα τους.
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: είχαμε απόλυτο δίκαιο όταν από την αρχή της κρίσης τονίσαμε ότι η χρεοκοπία αποτελεί στρατηγική του καθεστώτος. Αυτοί που με χυδαιότητα κατηγορούσαν εμάς που ασκούσαμε κριτική στην διαδικασία αυτή, για δήθεν κακόβουλες προθέσεις, ήταν εκείνοι που επεδίωκαν την πτώχευση, αλλά με μια τέτοια μορφή που θα ζημίωνε αποκλειστικά την ευρύτερη κοινωνία και όχι τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Αυτοί οι τυχοδιώκτες και τα παπαγαλάκια τους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να αντιστρέψουν την πραγματική εικόνα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι εμφάνισαν μία απολύτως πλαστή ταυτότητα, που στο όνομα του «ευρωπαϊσμού» υπονόμευσε τα δημοκρατικά ευρωπαϊκά ιδεώδη, φαλκιδεύοντας, όχι απλώς την λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, αλλά και τα συμφέροντα της ΕΕ ως εν δυνάμει αυτόνομου πόλου στο διεθνές σύστημα. Η αλήθεια, που δεν κρύβεται πλέον, είναι ότι εμείς που τόσο πολύ συκοφαντηθήκαμε αυτήν την περίοδο, κάναμε ο,τι περνούσε από το χέρι μας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και για να μην εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει ή μισο-εγκαταλείψει την ευρωζώνη αυτή την περίοδο της ιστορίας της, αν και ποτέ δεν συμφωνήσαμε με εκείνους που προπαγάνδισαν και τελικά ενέταξαν στην περιπέτεια του «ευρώ» την Ελλάδα.
Όταν πλέον είδαμε την χώρα μας να μπαίνει σε τροχιά χρεοκοπίας από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, προτείναμε να παρέμβουν στην διαδικασία οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις με πρωτοπόρα την αριστερά, ώστε εντός ενός νέου πλαισίου ηγεμονίας στην χώρα, να αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, που θα υπερασπιζόταν δομικά τα συμφέροντα των δύο τρίτων της κοινωνίας σε αυτή την φάση. Άδικος κόπος! Ελάχιστοι άνθρωποι κατάλαβαν εγκαίρως αυτή την ανάγκη. Σήμερα την διαισθάνονται μάλλον οι περισσότεροι, μια και το καθεστώς δεν διστάζει πλέον να συνηθίζει τον λαό στην έννοια της χρεοκοπίας. Όμως τώρα πια είναι αργά. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια, οι πληγές που έχουν ανοίξει είναι μεγάλες και θα πάρει πολλά χρόνια για να επουλωθούν και οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης εμφανίζεται πλέον μάλλον ως φάρσα. Όσοι είναι αντίθετοι στην κουλτούρα της διαπραγμάτευσης εντός του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, προφανώς δεν θα ενοχληθούν ιδιαίτερα από αυτήν την αδυναμία. Όσοι όμως, διαπνεόμενοι από τον ριζοσπαστικό δημοκρατικό πλουραλισμό, πιστεύουμε στις διαπραγματευτικές-αγωνιστικές δυνατότητες λαών και κοινωνίας των πολιτών για την χειραφέτησή τους και την βελτίωση της θέσης τους ως στοιχείο εκμετάλλευσης εντός του καπιταλιστικού συστήματος και της παγκοσμιοποίησης, έχουμε πολλούς λόγους να νοιώθουμε πικραμένοι. Με αυτή την έννοια έχουν δίκιο εκείνοι που δεν διαθέτουν τσίπα και ίχνη αξιοπρέπειας να μας αποκαλούν έτσι. Μόνο που η «πίκρα» μας δεν έχει καμιά σχέση με το σημαινόμενο που υπονοούν, καθώς οι ίδιοι είναι ανίκανοι να αντιληφθούν κάτι διαφορετικό. Σήμερα πάντως, για να είμαστε ακριβείς, καλό θα ήταν να σχολιάζει κανείς την «πίκρα» των ανθρώπων του καθεστώτος, που με τα καμώματά τους κατάντησαν ανέκδοτο στα χείλη κάθε πικραμένου Έλληνα.
* διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)