Σε ένα άρθρο του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την διαχείρισή της από τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ο ανταποκριτής των NewYorkTimes, LandonThomasστην Ελλάδα ζήτησε την άποψη προσώπων που βρίσκονται στον στενό πολιτικό και οικογενειακό κύκλο της οικογένειας Παπανδρέου.
Ο αδελφός του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, 54 χρονών σήμερα με σπουδές οικονομολόγου στο Prinston δήλωσε ότι «αυτή είναι η ώρα του Γιώργου Παπανδρέου», επισημαίνοντας όμως ότι «αυτό συνέβη στη χειρότερη στιγμή της ελληνικής ιστορίας».
Στο γραφείο του Νίκου Παπανδρέου, στο ίδρυμα Παπανδρέου, υπήρχε κρεμασμένη στον τοίχο πίσω του, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία όπου αποτυπώνονται ανάγλυφα οι τρεις γενιές των Παπανδρέου. Ο Ανδρέας έγινε ένας ήρωας με την εξορία του από την Ελλάδα την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας που είχε υποστηριχθεί από της Ηνωμένες Πολιτείες και «επέστρεψε» θριαμβευτικά ως πρωθυπουργός το 1981.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός αύξησε πάρα πολύ το χρέος της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν δέκα χρονών όταν τραβήχτηκε η ασπρόμαυρη φωτογραφία. Σήμερα στα 59 του χρόνια είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, είναι αναγκασμένος να επιβάλει στον ελληνικό λαό ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που αναιρεί πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις του πατέρα του.
Την περασμένη Τρίτη οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στάθηκαν ανίκανοι να συμφωνήσουν στον τρόπο που θα δοθεί ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα διερωτήθηκαν κατά πόσο ο τωρινός πρωθυπουργός της Ελλάδας διαθέτει τη μέθοδο και τα επικοινωνιακά μέσα να «πουλήσει» την αναγκαιότητα για τις περικοπές που ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Νίκος Παπανδρέου πιστεύει ότι ο αδελφός του είναι προσηλωμένος στο στόχο.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει σε συνέντευξη, σχετικά με την πολιτική του πατέρα του και τα σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδας. Η πολιτική των Παπανδρέου μοιάζει με αρχαία ελληνική τραγωδία που μόνο ο Σοφοκλής θα μπορούσε να είχε γράψει.
Ο ανταποκριτής της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας διερωτάται: Τελικά ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πέθανε το 1996 έχοντας διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός, ένας σοσιαλιστής-«εμπρηστής» που μεγάλωσε τα όρια της μεσαίας τάξης με τα λεφτά του ελληνικού λαού και έδωσε στους Έλληνες ένα μεγάλο αίσθημα υπερηφάνειας και εμπιστοσύνης; Ή ήταν ένας σκανδαλώδης δημαγωγός του οποίου η άποψη για το μέγεθος του κράτους ήταν χωρίς όριο και που τελικά εξηγεί ότι η χώρα έχει φτάσει στα πρόθυρα της πτώχευσης σήμερα;
Όλως περιέργως, στην Αθήνα δεν υπάρχει κανένα άγαλμα ή μνημείο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσον αφορά το ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου που διοικείται από τον Νίκο, υποστηρίζεται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από ιδιωτικές συνεισφορές.
Τη μία από τις λίγες φορές που ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε το όνομα του πατέρα του απευθυνόμενος προς το λαό ήταν μία έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας στις αρχές του 1990: «Ή θα εξαφανίσουμε το χρέος, ή το χρέος θα εξαφανίσει το χώρα».
Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και η μη απόδοση των πραγματικών στατιστικών στοιχείων της οικονομίας βοήθησε το Γιώργο Παπανδρέου και το «ΠΑΣΟΚ του» να ανέβει στην εξουσία. Όμως υπάρχει μια μικρή διαμάχη σχετικά με το αν ο δανεισμός που ξεκίνησε από τον εποχή του Ανδρέα, είναι αιτία για την ελληνική κρίση που μεταβλήθηκε σε κρίση της Ευρωζώνης.
Ο Νίκος Παπανδρέου επισημαίνει ότι το βασικό ζήτημα για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ των αρχών του 1980 ήταν ότι ο λαός έπρεπε να βρεθεί πιο κοντά στην εξουσία. Και παραδέχεται ότι «Ναι, το χρέος ανέβηκε αλλά αυτό ήταν προς όφελος του λαού γιατί δημιουργήθηκαν Νοσοκομεία και υπήρξε ιατρική περίθαλψη για τον καθένα. Το ηθικό και η ελπίδα του ελληνικού λαού αναπτερώθηκαν».
Σήμερα όμως στην Αθήνα η οποία κυριαρχείται από τις διαμαρτυρίες και το φόβο είναι δύσκολο να συναντήσεις κάποιον ο οποίος να κατηγορήσει τον Ανδρέα για τα σημερινά του βάσανα.
Ο Ιάσων Μανωλόπουλος, ένας μάνατζερ hedgefundκαι συγγραφέας ενός βιβλίου που αφορά την οικονομική συντριβή λέει ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου διέφθειρε την ελληνική ψυχή και δημιούργησε στους Έλληνες μία κουλτούρα που αφορά την ύπαρξή τους και όχι την ικανότητά τους να δουλεύουν και να αναλαμβάνουν ευθύνες».
Ο Νίκος, ο Γιώργος και τα δύο νεότερα αδέλφια του, ένας αδελφός και μία αδελφή, μεγάλωσαν στη Μινεσότα, στην Καλιφόρνια, στον Καναδά και στη Σουηδία γιατί ο πατέρας τους Ανδρέας ήταν ένας έγκριτος οικονομολόγος και ένας πολιτικός ακτιβιστής εκτός Ελλάδος. Στα γραπτά του ο Νίκος περιγράφει τον πατέρα του ως απόμακρο τον περισσότερο καιρό απόντα και ευκαιριακά διαθέσιμο. Η ζωή του πατέρα του ήταν όλο συγκρούσεις, πάθος και πάνω απ’ όλα μία εκπληκτική ικανότητα να «κερδίζει» τον ελληνικό λαό. Ο Γιώργος δε θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός, με έναν εσωστρεφή χαρακτήρα που διαφέρει σε σχέση με τη σαρωτική φιλοδοξία με τον πατέρα του.
Αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος για το Γιώργο Παπανδρέου ότι «μου έχει πει πολλές φορές ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός».
Ο Γιώργος, ένα παιδί που μεγάλωσε στη δεκαετία του ’60 και περισσότερο ιδεαλιστής από τον πατέρα του, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου, μοιάζει συμβιβαστικός μπροστά στον συγκρουσιακό πατέρα του. «Εάν το πάμε ψυχαναλυτικά», ανέφερε ο Νίκος, «τα παιδιά που τους λείπει ο πατέρας τους θέλουν να είναι αρεστά. Και θέλοντας να είναι αρεστά δεν είναι συγκρουσιακά. Και αν δεν είσαι συγκρουσιακός είναι δύσκολο να δίνεις εντολές».
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος αναφέρει ότι ο αδελφός του μπορεί να κάνει αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα. Πάντως θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά την κρίση ο Ανδρέας θα μπορούσε να το είχε αντιμετωπίσει καλύτερα αρχικά με ένα στιλ ότι «Θεέ μου, αυτός ο κόσμος θα χάσει τη δουλειά του, ενώ ο Γιώργος θα επέμενε στις μεταρρυθμίσεις». Άλλοι επίσης δεν είναι τόσο σίγουροι, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεχτεί πολλές κριτικές για την πολιτική του.
Επίσης πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τα επικοινωνιακά προσόντα, στη δεύτερή του γλώσσα που είναι τα ελληνικά, να εξηγήσει στον εξεγερμένο λαό γιατί η χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει το κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του.
«Ο Ανδρέας είχε την ικανότητα να αισθάνεται τη διάθεση του κόσμου και διατηρούσε πάντα την αίσθηση ότι αυτός ήταν ο εκλεκτός του λαού στην εξουσία», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη μία στενή πολιτική συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός εθνικής οικονομίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πριν την αποπομπή της από της κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Και η κ. Κατσέλη συνεχίζει αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων έξω από τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος λέγοντας ότι «είμαστε αποκομμένοι από τους ψηφοφόρους μας και την κοινωνία και αυτό δεν μας κάνει ικανούς να εξηγήσουμε στο λαό τι πρέπει να κάνουν».
Ο Θεόδωρος Στάθης που είχε συνεργαστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου ανέφερε για τη δεκαετία του ’80 ότι «θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος με καλύτερους μισθούς και υπηρεσίες και συνέχισε λέγοντας ότι τελικά τα χρήματα πήγαν στη γραφειοκρατία και όχι στο λαό. Είναι γεγονός ότι κατασκευάσαμε ένα μεγάλο κράτος που για να το συντηρήσουμε έπρεπε να δανειζόμαστε. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την πλειοψηφία που βρίσκεται έξω από τη Βουλή για μερικούς στην κυβέρνηση που θέλουν να κρατήσουν τις θέσεις τους…
Για το Γιώργο Παπανδρέου ο Θεόδωρος Στάθης αναφέρει «ότι είναι ένας τίμιος και ηθικός άνθρωπος αλλά έχασε πολύτιμο χρόνο. Ο Ανδρέας θα είχε δει νωρίτερα αυτό που θα ερχόταν και θα είχε κινηθεί ταχύτερα με πιο τολμηρά μέτρα».
ΕΠΙΚΑΙΡΑ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου