ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

3.5.14

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ!














Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
egerssi@otenet.gr
Τον Μάιο του 2013 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση και με βάσει την παράγραφο 6 του άρθρου 110 του Συντάγματος (δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος προ της παρόδου πενταετίας από της περατώσεως της προηγουμένης) θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία νέας Συνταγματικής αναθεώρησης. Μιας γενναίας αναθεώρησης του Συντάγματος, από τη στιγμή που όλοι οι μετέχοντες της σημερινής πολιτικής, έχουν παραδεχτεί πως αυτό το πολιτικό σύστημα της μεταπολιτεύσεως έχει ήδη πτωχεύσει και η πατρίδα μας βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, η απόλυτη υποταγή μας στους τροϊκανούς, οι οποίοι επιδεικνύουν απέναντί μας συμπεριφορά τοκογλύφου δανειστού προς δανειολήπτη και όχι ισότιμου εταίρου στον ίδιο
 συνασπισμό, εξαθλίωσαν τον λαό μας και εκχωρήθηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στο Σύνταγμά μας απαιτούνται βαθιές τομές. Η αναθεώρησή του είναι αναγκαία και κατεπείγουσα. Απαιτούνται ουσιαστικές διαρθρωτικές και ριζοσπαστικές τομές που θα έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, η οποία σήμερα επί της ουσίας έχει καταργηθεί. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η κομματοκρατία που κατασπαράσσει τα σωθικά της υγιούς κοινωνίας. Απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αυτής της αθεράπευτης, αντιπαραγωγικής και διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να πατάξει τις παθογένειες δεκαετιών του Ελληνικού κράτους, όπως, η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση κλπ.
            Αυτήν την αναγκαιότητα μιας σαρωτικής αναθεωρήσεως του Συντάγματος, πρώτος από όλους διακήρυξε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, όταν δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2010 στην επιτροπή αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ: «Η ΝΔ είναι υπέρ των αλλαγών, αλλά όχι σε αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική». Όταν δήλωνε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στις 6 Απριλίου 2011:«το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείται τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση». Όταν δήλωνε στην 76η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011: «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά χρειάζεται και σωστά μέτρα. Με άμεσα αποτελέσματα. Θα σας μιλήσω τώρα επιγραμματικά για τις πέντε μεγάλες προτεραιότητές μας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, το πιο σημαντικό-προϋπόθεση και επιστέγασμα όλων όσων θα ακούσετε-είναι η μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνουν οι θεσμοί πιο λειτουργικοί, η χώρα πιο ανταγωνιστική και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτή η κεντρική ιδέα της σαρωτικής Συνταγματικής αναθεώρησης 31 σημείων, που προτείνει η παράταξή μας. Και όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές, που θα σας πω τώρα, μαζί με την Συνταγματική αναθεώρηση, θα αποτελέσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ώστε να υπάρξουν προοπτικές επανεκκίνησης παντού. Και να μπούμε πια στην εποχή της Νέας Μεταπολίτευσης…».
            Ωστόσο, εκείνος ο οποίος αποδεχόταν πως «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείτο τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση» και επιπρόσθετα πως «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», είναι ο ίδιος ο οποίος επί τόσους μήνες είχε στείλει στις καλένδες το πόρισμα της επιτροπής αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ για την αναθεώρησή του.Η οποία αναθεώρηση θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας. Δυστυχώς όμως, πρώτη του προτεραιότητα ήταν πως να εξυπηρετήσει τους δανειστές-τοκογλύφους μας, βιάζοντας και εξαθλιώνοντας με νέα φορομπηχτικά μέτρα τον Ελληνικό λαό. Έθεσε δηλαδή, σε πρώτη προτεραιότητα την εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων και όχι την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού μας.
            Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, αυτός ο αμοραλιστής και αμετροεπής Πρωθυπουργός, βλέποντας όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα όλων των μετρήσεων να είναι τραγικά για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις αμφισβήτησης της πολιτικής του και από το εσωτερικό της (δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, είναι μικρό κόμμα, δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη που γνώρισα εγώ”), θυμήθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο της Συνταγματικής αναθεώρησης. Θυμήθηκε ξαφνικά, είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα καταγραφεί πολιτικό αποτέλεσμα (δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη: “τα κόμματα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, γιατί μόνο σ΄ αυτές είναι πολιτική η ψήφος”), τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του.
            Όμως, ο πραγματικός λόγος των ευαισθησιών του Πρωθυπουργού για την πρόσφατη εξαγγελία της Συνταγματικής αναθεώρησης, είναι η διατήρηση του σφιχταγκαλιάσματος της εξουσίας από τον ίδιο και μετά το αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών, από το οποίο θα υπάρξουν έντονες αναταράξεις στα θεμέλια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, στέλνει ανοικτό γράμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο:
  • Βαγγέλη, στα 31 σημεία της Συνταγματικής αναθεώρησης από την αρμόδια επιτροπή της ΝΔ, υπάρχει η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θέσπισες εσύ ο ίδιος με το Νόμο 3126/2003, άρθρο 86. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη για αδικήματα που τέλεσαν υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την έχει μόνο η Βουλή των Ελλήνων. Κράτα με λοιπόν, να σε κρατώ προκειμένου να μην απασφαλίσω και σε στείλω φυλακή με την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Όσο είσαι καλό παιδί θα σου παρέχω απόλυτη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να εξαντλήσουμε την τετραετία, από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλισμένη και την στήριξη της τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού status.     
      Ας θυμηθούμε όμως, τι έλεγε ο  αμοραλιστής και αμετροεπής Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του 2012: «Τη συγκυβέρνηση του κόμματός μου με το ΠΑΣΟΚ τη θέλουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα». Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, τη θέλει πρώτος από όλους ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Τι και αν παραδεχόταν πως μια τέτοια συγκυβέρνηση τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων. Παίζει μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες του δύσμοιρου Ελληνικού λαού.
            Ο άνθρωπος όμως, που διασφάλισε το ακαταδίωκτο των υπουργών από την τέλεση κακουργηματικών τους πράξεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε αμέσως το «γάντι» που του πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς και στην προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη είπε: «Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με τον κ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η χώρα πρέπει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με ηρεμία και υπευθυνότητα και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου». Επίσης, του πέταξε και μια ρουκέτα, έτσι για να τη νιώσει κατάκαρδα:«υπάρχουν στη χώρα συνθήκες “συμβολικού εμφυλίου πολέμου” όπου κανένας δεν αναγνωρίζει τίποτα σε κανέναν. Για να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, αν η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο ή όχι, αν είμαστε μέσα στην Ευρώπη ή όχι, μέσα ή έξω από το ευρώ κλπ».
            Τελικά κατάλαβες Αντώνη μου πως εξακολουθεί να ισχύει, ότι είχες πει τον Απρίλιο του 2012: «Το ΠΑΣΟΚ μάς έδεσε χειροπόδαρα, εγώ προσπαθώ να λύσω τα δεσμά». Προσπάθησε Αντώνη μου, προσπάθησε!!!
            Συνεπώς, αποδεικνύεται πως ο Πρωθυπουργός και η πολιτική του καμαρίλα δεν σέβεται τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του προς τον Ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται πως δεν έχει καμιά διάθεση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστον 50 Βουλευτές του κόμματός του, για να ανοίξει ο διάλογος της αναθεωρήσεως του Συντάγματος! Γιατί «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».

Τα 3+1 κεφάλια του νεοφιλελεύθερου τέρατος στις ευρωεκλογές

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

του system failure

Όλα δείχνουν ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές θα σημαδευτούν από μία άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών στο νέο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να φτάσει έως και το 30% (http://www.tvxs.gr/news/eyropi-eop/sto-30-mporei-na-ftasei-i-psifos-se-antieyropaika-kommata). Με βάση την έρευνα του Open Europe (http://www.openeurope.org.uk/Content/Documents/140428_EP_Briefing_Open_Europe.pdf), τα κόμματα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα συμπαγές μέτωπο, καθώς προέρχονται από ένα ιδιαίτερα ευρύ ιδεολογικό φάσμα.

Την αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τα οποία με βάση την έρευνα, θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, αν και με μειωμένη δύναμη. Τα κόμματα αυτά αποτελούν τις τρεις συνιστώσες του νεοφιλελεύθερου δόγματος που σαρώνει την Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες για χάρη των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Η πρώτη συνιστώσα αποτελείται από την συντηρητική Δεξιά που έχει ενσωματώσει απόλυτα την νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Οι παραδοσιακές αξίες της συντηρητικής-πατριωτικής Δεξιάς στην Ευρώπη, έχουν αλλοιωθεί από τον διεθνισμό του νεοφιλελευθερισμού. Τα εθνικιστικά - μετριοπαθή ή λιγότερο μετριοπαθή - κόμματα που αναλαμβάνουν να υπερασπίσουν την υπόσταση του έθνους-κράτους, είναι αυτά που διασώθηκαν από την διάβρωση της Δεξιάς και ανήκουν μοιραία στους ευρωσκεπτικιστές, όπως για παράδειγμα το κόμμα UKIP του Φάρατζ στη Βρετανία, ή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου, στην Ελλάδα.

Η δεύτερη συνιστώσα αποτελείται από τα Σοσιαλιστικά κόμματα, τα οποία βέβαια εγκατέλειψαν οριστικά τις βασικές αρχές του Σοσιαλισμού και τάχθηκαν και αυτά πλήρως με το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα Σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, πλην ορισμένων εξαιρέσεων σε διάφορες χρονικές περιόδους, τάσσονται ιστορικά υπέρ της κυρίαρχης ιδεολογίας που επιβάλλεται από το συστημικό κατεστημένο, επιλέγοντας να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις οικονομικές ελίτ, πολύ περισσότερο σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων.

Η τελευταία γενιά των Σοσιαλιστικών κομμάτων διαβρώθηκε πλήρως, λόγω της συνεχούς παρουσίας τους στην εξουσία με συχνές εναλλαγές από τα κόμματα της Δεξιάς, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απόλυτη σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό ως κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα, κυρίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η ρητορική που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών και των κομμάτων της Δεξιάς στην Ευρώπη είναι σχεδόν πανομοιότυπη (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/02/blog-post_15.html), ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξουσίας μιλούν ανοιχτά για την πλήρη συμπόρευση τους. Ένα τέτοιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος μίλησε για άθροισμα του ποσοστού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η τρίτη συνιστώσα του νεοφιλελεύθερου δόγματος αποτελείται από κόμματα που χαρακτηρίζονται από μια απολιτίκ, κατά βάση, κουλτούρα. Αποτελούν συνήθως τα "δεκανίκια" των κομμάτων εξουσίας όταν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν τους δίνουν τα απαραίτητα ποσοστά προκειμένου να κυβερνήσουν σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ενός τέτοιου κόμματος στην Ελλάδα, είναι το "Ποτάμι" του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο δείχνει να είναι γέννημα-θρέμμα του τραπεζομιντιακού κατεστημένου.

Υπάρχει όμως και μια τέταρτη κρυφή συνιστώσα του νεοφιλελεύθερου δόγματος και εκφράζεται κυρίως από τα νεο-ναζιστικά κόμματα. Η εμπειρία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, δείχνει ότι τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται την λαϊκή οργή σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων και αυτο-προβάλλονται ως μια εξωσυστημική δύναμη που είναι αποφασισμένη να τα βάλει με το κατεστημένο. Όμως έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι αποτελούν το δεκανίκι του μεγάλου κεφαλαίου και το κρυφό χαρτί του συστήματος.

Τα νεο-ναζιστικά κόμματα αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, στρέφοντας την προς τους οικονομικούς μετανάστες ως αποκλειστική πηγή των οικονομικών προβλημάτων και της αυξημένης εγκληματικότητας, την ώρα που οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο κρύβουν τις τεράστιες ευθύνες τους μέσω την προπαγάνδας των κυρίαρχων ΜΜΕ. Ίσως η μεγαλύτερη αποτυχία της Αριστεράς είναι το γεγονός ότι δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στις κοινωνίες, ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι στην ουσία ταξικός και όχι εθνικός-φυλετικός.

Η καλύτερη απόδειξη για την σύμπλευση των νεο-ναζί ειδικότερα με την Δυτική οικονομική ελίτ, είναι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και η στήριξη των νεο-ναζιστικών και εθνικιστικών κομμάτων που κατέλαβαν την εξουσία, με τη βοήθεια των Δυτικών κυβερνήσεων (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8.html).

Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, τα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών από όλα τα ιδεολογικά φάσματα, να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στα κόμματα εξουσίας που θέλουν να ολοκληρώσουν το νεοφιλελεύθερο πείραμα στην Ελλάδα και να το επεκτείνουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι αρκετά δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει ιδεολογική σύγκλιση, ούτε ταύτιση συμφερόντων, όπως στην περίπτωση των κομμάτων του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, αλλά αν δεν γίνει τώρα αυτή η προσπάθεια, ο καταστροφικός νεοφιλελευθερισμός θα σαρώσει σύντομα όλους τους λαούς της Ευρώπης και η ίδια η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να επιστρέψει ποτέ ξανά στις αληθινές της αξίες.

Τελικά που ανήκουν τα Μετοχικά Ταμεία; Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Υπουργείο Εργασίας;



Γράφει ο
Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις
PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση


Σύμφωνα με πρόσφατο ανηρτημένο έγγραφο στο διαδίκτυο ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού απέστειλε προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στις 14 Απριλίου 2014 τις αρνητικές διατάξεις που θεσπίστηκαν με τον Νόμο 4254 του 2014 οι οποίες... μειώνουν τα έσοδα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και αλλάζουν βασικές λειτουργίες του.

Από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4254 καταργούνται, από 1ης Ιουλίου 2014 συγκεκριμένες πηγές εσόδων του ΜΤΝ που συνεπάγονται ετήσια απώλεια 12% περίπου από τις συνολικές εισροές της ευρύτερης κατηγορίας κοινωνικοί πόροι - τέλη - δικαιώματα και ένσημα. Επίσης απώλειες διαφαίνονται και για τους Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν. και Ε.ΛΟ.Α.Ν. από την εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών νόμων που αφορούν σε έσοδα από εισπραττόμενα τέλη δικαιώματα για παροχή υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος σε τρίτους.

Με άλλες διατάξεις που αφορούν στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθιερώνονται, χωρίς την πρόβλεψη σχετικών δικαιοδοσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο ετήσιος έλεγχος της κατάστασης και βιωσιμότητας του Ταμείου από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (Ε.Α.Α.). Δηλαδή τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού Αεροπορίας και Ναυτικού αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ πρέπει να υποβάλλουν για πρώτη φορά υποχρεωτικά κάθε έτος στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστική μελέτη και οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο βιωσιμότητας. Συνεπώς από εδώ και πέρα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ίδιας Αρχής για τη διενέργεια των αυξομειώσεων που αποφασίζονταν από τα Διοικητικά Συμβούλια ως προς τις παροχές του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού αλλά και των Στρατού και Αεροπορίας.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας κατά βάση επικεντρώθηκαν μονομερώς στον τομέα περικοπής των παροχών των Ταμείων αντί αύξησης των εσόδων τους. Οι δε πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της διασφάλισης της βιωσιμότητας των και δεν συνηγορούν στην αναστροφή του δυσμενούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Τα ανωτέρω είναι μερικά που περιγράφονται στο έγγραφο του προέδρου του ΜΤΝ και δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός ότι τα περισσότερα αφορούν και επηρεάζουν και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού και Αεροπορίας και ανάλογες ενέργειες πρέπει να γίνουν όχι μόνο από τους πρόεδρους τους αλλά και από τους προέδρους των αντιστοίχων ενώσεων ΕΑΑΣ - ΕΑΑΑ και ΕΑΑΝ για να ενημερωθούν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ώστε να  σταματήσουν τα«επικοινωνιακά παίγνια» και να ενημερωθούν οι μερισματούχοι τελικά που ανήκουν τα Μετοχικά Ταμεία; Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Υπουργείο Εργασίας;



Σταρατα

Παίρνουν πίσω τα 525 εκατ. ευρώ που μοιράζουν!


«Πριν καλά-καλά μοιραστεί το περιβόητο... "κοινωνικό μέρισμα" των 525 εκατ. ευρώ, η παραδομένη στους δανειστές μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, φροντίζει να τα πάρει πίσω στο ακέραιο και μάλιστα αποκλειστικά από μισθωτούς και συνταξιούχους!», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ή δεν υπήρξε πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 ή, αν υπήρξε, οι δανειστές επέτρεψαν «στην υποταγμένη σ' αυτούς κυβέρνηση να το μοιράσει προσωρινά για προφανείς προεκλογικούς λόγους και να το αναπληρώσει άμεσα μετά τις εκλογές από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Ο κ. Μητρόπουλος στηρίζει τη θέση του αυτή στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή, στο οποίο -όπως λέει- «ενώ για το 2014 προβλέπεται διανομή "κοινωνικού μερίσματος" ύψους 525 εκατ. ευρώ, στην ίδια σελίδα 42, εντελώς απροκάλυπτα, προβλέπονται δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για το ίδιο έτος (2014) πάνω από 525 εκατ. ευρώ».

«Μόνο οι περικοπές στα Επικουρικά Ταμεία, κατά τη διάρκεια του νέου Μεσοπρόθεσμου, θα ανέλθουν στο μισό δισ. ευρώ περίπου, ενώ οι περικοπές για το 2014 ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ», συνεχίζει.

Τέλος, αναφέρει πως προβλέπονται απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας σύνταξης από τη μείωση των εισφορών 3,9% καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, «ενώ μόνο για το 2014 οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στα 428 εκατ. ευρώ, χωρίς να προβλέπεται τρόπος αναπλήρωσής τους, με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των κύριων συντάξεων».



Δική μας είναι η Ευθύνη



Η πορνεία στην Ελλάδα, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εκτοξεύεται κατά ασύλληπτα ποσοστά, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έρευνα.
Η πορνεία πάντα αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η ανεργία, η φτώχεια, η περιθωριοποίηση είναι βασικές αιτίες που οδηγούν νέες γυναίκες και άντρες στην εκπόρνευση, για να επιβιώσουν. 
Ξεχνάνε εκείνοι που απορούν με τέτοια ευρήματα, τι είχε γίνει μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, τότε που η πτώση των τειχών ξέρασε όλη την ανθρώπινη δυστυχία, τη βρωμιά και τη δυσωδία που μπορούσε να ξεράσει η εφαρμογή των θεωριών του Φρίντμαν! 
Ήταν τότε που ο Γιέλτσιν κάλεσε μια ομάδα από φανατικούς της Σχολής του Σικάγου για να “ξαναφτιάξουν” την ρωσική οικονομία… Ξεχνάνε… 
Η Ναόμι Κλάιν έχει αποκαλέσει αυτό που έγινε στη Ρωσία, “ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ εναντίον μιας δημοκρατίας, σε καιρό ειρήνης, στη σύγχρονη ιστορία”.
Μετά τη Ρωσία, ήρθε η σειρά της Ανατολικής Γερμανίας πέρασε κι ο τυφώνας της Κατρίνας πάνω από την ανθρωπότητα και τώρα το πείραμα εφαρμόζεται στην Ελλάδα, και κάπως έτσι γίναμε οι πρωταθλητές της ανεργίας και της ανασφάλιστης, απλήρωτης εργασίας. 
Στην Ελλάδα της διαλυμένης παραγωγικής βάσης και της καμμένης γης, στην Ελλάδα που οι ψευδόμενοι αναίσχυντα, κυβερνούν ξεπουλώντας την κομμάτι-κομμάτι, κάθε μέρα που περνάει με αυτούς στην εξουσία, όλο και κάποιος άνεργος πατέρας ή μάνα θα εκπορνεύονται ή θα κάνουν ακόμα χειρότερα, για να μην τους κόψουν το ρεύμα, για να ταΐσουν τα παιδιά τους, για να ξεχρεώσουν τους βερεσέδες στο ψιλικατζίδικο…
Αν ως λαός έχομε αξιοπρέπεια, δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε ετούτους τους Ολετήρες που μας κυβερνούν, να ολοκληρώσουν το έργο τους: ακόμα ένα από τα μεγάλα εγκλήματα του νεοφιλελευθερισμού, εναντίον της ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη φορά…

Καίγονται τα πλεονάσματα Ραγδαία αύξηση ληξιπρόθεσμων

Μόνο το Φεβρουάριο έμειναν απλήρωτα χρέη €2,016 δισ. και το Μάρτιο άλλα €934 εκατ.

Κίνδυνος για τα πλεονάσματα: Ραγδαία αύξηση ληξιπρόθεσμων
 Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου για τη δημιουργία νέων πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2018, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αυξάνονται ραγδαία - και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχουν φτάσει τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, που αναμένονται Ιούνιο και Ιούλιο. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτα χρέη 2,016 δισ. ευρώ και το Μάρτιο περαιτέρω 934 εκατ. ευρώ!
Έτσι, ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν υπερβεί τα 65,4 δισ. και οδεύουν προς κατάρριψη κάθε ρεκόρ φέτος.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους, με τις νέες απλήρωτες οφειλές να αυξάνονται από 10,098 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σε 12,115 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και σε 13,05 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Περαιτέρω, παρά τα μεγάλα «φόβητρα» για όσους δεν πληρώνουν –σκληρά εισπρακτικά μέτρα, ηλεκτρονικά κατασχετήρια, εξοντωτικά πρόστιμα και κυρώσεις – στις ρυθμίσεις για τα χρέη που «τρέχουν» από το καλοκαίρι έχουν ενταχθεί χρέη μόλις 1,733 δισ. ευρώ, από τα 65,43 δισ. ευρώ των οφειλών, δηλαδή μόλις το 2,64%.
Από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών στις ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί λιγότεροι από 137.000, ενώ οι υπόλοιποι δίνουν απλά «ότι μπορούν».  


 sofokleousin

Καταπέλτης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μνημονιακή Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος
Έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δημοσιευθείσα την 07/03/2014 στο σάιτ του ΟΗΕ, επικρίνει με τον πιο περιγραφικό τρόπο την Ελληνική κυβέρνηση για την μεθοδική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη και την πρόοδο.
Μάλιστα, ο διεθνής εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη δέσμευσης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει τις προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την βάναυση καταπάτηση των συνταγματικών και διεθνών δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδα θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κράτος. Το άρθρο 2(1), υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το μέρος ΙΙ του Συντάγματος προβλέπει ρητά μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας (άρθρο 21.1) η ειδική φροντίδα για την υγεία (άρθ. 21 (2) και (3)), η εξέλιξη των συνθηκών εργασίας (άρθρο 22 (1)) και της κοινωνικής ασφάλισης (Άρθρο 22 (5)). Διάφορα δικαιώματα αντιστοιχούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ισότητα όλων των Ελλήνων (άρθρο 4), την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας (άρθρο 5Α), αίτηση (άρθρο 10), της ειρηνικής συνάθροισης (11 art.), δωρεάν δημόσια εκπαίδευση (άρθρο 16 (2)), ιδιοκτησίας (άρθρο 17 (2)), την υγειονομική περίθαλψη (άρθρο 21 (3)), εργασία (άρθρο 22 (1)), την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 (5)) και την ελευθερία του συνδικαλισμού (άρθ. 23). Το άρθρο 21.4 ορίζει ότι « η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους ». Το άρθρο 25, παράγραφος 1 αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων».
Οι διατάξεις αυτές καθορίζονται από τα πρότυπα που καθορίζονται σε διάφορες βασικές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στα οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πως αυτά τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται σε αυτήν, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους και πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη της βελτίωσης της καθολικής πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση, η κοινωνική ασφάλιση και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Ως εκ τούτου, έχει καθήκον να αποφεύγει ανά πάσα στιγμή τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση ή παραβίαση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Την ίδια υποχρέωση, τονίζει η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν και οι μη κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και οι δραστηριότητές τους τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται την υποχρέωση να απέχουν από τη διατύπωση, την έγκριση, τη χρηματοδότηση, την προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων που άμεσα ή έμμεσα εμποδίζουν την απολαβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο, τονίζει η έκθεση, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο όταν ενεργούν μέσω των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο του καθήκοντος της διεθνούς συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πως τα συμβαλλόμενα κράτη, είτε ατομικά είτε μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς, δεν θα πρέπει να υιοθετούν ή να προωθούν πολιτικές ή να συμμετέχουν σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην ληστρική επιδρομή κατά των 15.000 Ελλήνων ομολογιούχων, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του PSI, χωρίς τη συγκατάθεσή τους (άρα παρανόμως), με αποτέλεσμα να απολέσουν πλέον του 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, αλλά και στο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Εκτός από τις αυξήσεις στο συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στις κοινωνικές παροχές ύψους 1,5 ανά εκατό του ΑΕΠ (κατάργηση των συνταξιοδοτικών δώρων, ονομαστικό πάγωμα των συντάξεων και την εισαγωγή των μέσων ελέγχου για τα επιδόματα ανεργίας), εξάλειψη των μπόνους και των επιδομάτων, και μείωση των επενδυτικών δαπανών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω περικοπές των δαπανών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής περιόδου 2013/14.
Ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος προσαρμογής, λέει η έκθεση, είναι η πώληση των κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους και εκφράζεται η ανησυχία ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που αποτελούν στόχο για ιδιωτικοποίηση παρέχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, οι μεταφορές και η ενέργεια, και ότι υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης των τελών χρήσης για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις οντότητες μετά την ιδιωτικοποίηση τους, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εξάλλου, αν η πρόθεση είναι να αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος, η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει την ελληνική εθνική λαχειοφόρο αγορά, μία από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ, έκρινε ότι η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς παρέχει μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όσον αφορά δε την δήθεν υποχρέωση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή και με κάθε κόστος του χρέους, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι:
«Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους ΔΝΤ, ενέχει περιορισμούς. Είναι πολύ στενά επικεντρωμένη στην ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. Δεδομένου ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας έχει τονίσει σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Με λίγα λόγια, η έκθεση επανεπιβεβαιώνει πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ ότι προέχει η επιβίωση ενός λαού της υποχρέωσης αποπληρωμής ενός χρέους και ότι ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται να υπονομεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με πρόσχημα το εξωτερικό χρέος μιας χώρας.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της προσαρμογής, ειδικότερα οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ως συνολικό αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και την δυνατότητα άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διαμεσολαβητή, «οι δραστικές προσαρμογές που επιβάλλονται για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της είχε δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, ενώ οι ευπαθείς ομάδες αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται». Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατήρησε μια «ταχεία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και την υιοθέτηση μέτρων, ασυμβίβαστων με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».
Και συνεχίζει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Μία από τις πιο βαθιές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής ήταν η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει 150.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα (περίπου 22 τοις εκατό της δημόσιας απασχόλησης) έως το 2015. Περίπου 80.000 έως 120.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους κατά τη στιγμή της επίσκεψης του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε από 7,3 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2008 με 27,9 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2013, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ελλάδα. Περίπου 778.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους κατά την περίοδο 2010-2013 και μόνο. Περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα προγραμματίζονται. Στη νεολαία η ανεργία έφτασε σε πρωτοφανή ρυθμό 64,9 τοις εκατό το Μάιο του 2013 (σε σύγκριση με μέσο όρο 24,4 στη ζώνη του ευρώ). Έτσι, οι προοπτικές ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
»Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, έχουν υπονομεύσει την υλοποίηση του δικαιώματος στην εργασία. Μαζί με τις διαδοχικές περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει στο να επιτευχθεί ο στόχος της προώθησης της ασφαλούς ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντίθετα, έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών προτύπων, στην γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας, με υπέρ-ευέλικτες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, όπου οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν κυρίαρχη θέση. Ο κατώτατος μισθός έχει ωθηθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχει, σε μεγάλο βαθμό, χάσει τη λειτουργία του ως εργαλείο για την αποτροπή της φτώχειας. Επιπλέον, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες - μεταξύ των οποίων γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες - έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
»Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 22 (1) του Συντάγματος για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών».
Όσον αφορά δε την κοινωνική ασφάλιση, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Σημαντικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επηρέασαν μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, τις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα. Για να επιτείνουν το πρόβλημα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης, την καταβολή των συντάξεων και των παροχών και ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις συντάξεις. Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο ένα κλάσμα του συνόλου από τους εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνουν παροχές (27 τοις εκατό ως το Φεβρουάριο 2013). Επιπλέον, οι παροχές ανεργίας λήγουν μετά από 12 μήνες, με αποτέλεσμα την απώλεια της δημόσιας υγείας και την ασφαλιστική κάλυψη. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για στήριξη, επειδή δεν είχαν ποτέ μια δουλειά και δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες εθνικές ασφαλιστικές εισφορές».
»Διαδοχικές περικοπές έχουν μειώσει τις συντάξεις έως και 60 τοις εκατό (για υψηλότερες συντάξεις) και μεταξύ 25 και 30 τοις εκατό για χαμηλότερες. Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη άνω των € 1000 έχει μειωθεί κατά 5 έως 15 τοις εκατό, ενώ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους έχουν καταργηθεί. Αυτές οι χονδροκομμένες περικοπές συντάξεων έχουν ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων. Το "σωρευτικό αποτέλεσμα" από τις διάφορες νομοθεσίες που εισάγονται ως «μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Άρθρο. Δεδομένου ότι η Επιτροπή σημείωσε, τελικά, πως οι περικοπές στις συντάξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν "σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης πολλών από των εν λόγω συνταξιούχων". Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να κάνει προσπάθειες για να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για την καταρράκωση κάθε συνταγματικού δικαιώματος στην περίθαλψη και την υγεία, λέει η έκθεση:
«Ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη κάτω από 6 τοις εκατό του ΑΕΠ (περίπου € 12,4 δισεκατομμύρια το 2012) από περίπου 10 τοις εκατό κατά τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αύξηση των αμοιβών και οι συμμετοχές πληρωμών, το κλείσιμο / συγχώνευση των νοσοκομείων και των υγειονομικών υποδομών, η μείωση του αριθμού στις νοσοκομειακές κλίνες και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δημόσια ασφάλιση υγείας (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας), έχουν υπονομεύσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για τους φτωχότερους.
»Από το 2010, η Ελλάδα έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη σημαντικά, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από 7,1 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2010 σε 5,8 τοις εκατό το 2012, και προβλέπεται να μειωθεί στο 5,3 τοις εκατό το 2013, πολύ κάτω από το 6,3% του μέσου όρου για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό.
»Οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν επίσης τα παρεπόμενα προβλήματα των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, έχουν σαν αποτέλεσμα, ασθένειες που πιστευόταν ότι έχουν εξαφανιστεί από τη χώρα από καιρό, όπως η ελονοσία, έχουν επανεμφανιστεί λόγω της διακοπής των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και της παύσης των αεροψεκασμών.
»Μία αύξηση της τάξης του 52 τοις εκατό των μολύνσεων από τον ιό HIV αναφέρθηκε 2010 - 2011. 66 εκθέσεις δείχνουν ότι, αν και αρχικά, είχαν κατηγορηθεί οι εργαζομένοι του σεξ και οι παράνομοι μετανάστες, η έκρηξη οφείλεται κυρίως σε μη ασφαλείς πρακτικές ενέσιμης χρήσης μεταξύ των τοξικομανών, καθώς ιδιαίτερα απελπισμένοι νέοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν την ανεργία, έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.
»Ο ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας φοβάται, πως σε απάντηση της ανωτέρω κατάστασης, η αρχές εξέδωσαν οδηγία (Κανονισμός Υγείας Αρ. GY/39A) τον Απρίλιο του 2012, η οποία επέτρεψε στο Υπουργείο Υγείας, να ελέγχει τη βία οποιονδήποτε για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ανησυχεί επίσης ότι ο κανονισμός αριθ. GY/39A αποκαταστάθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 μόνο λίγους μήνες μετά αφού είχε προηγουμένως καταργηθεί.
»Υπήρξε επίσης μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 37 τοις εκατό από την έναρξη της κρίσης χρέους (από 677 σε 2009 με 927 το 2011). Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η αύξηση στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποδοθεί στην οικονομική και κοινωνική πίεση που επιβάλλονται στα άτομα από την οικονομική κρίση.
»Η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει επίσης πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο του 2013, περισσότερα από 200 ιατρικά προϊόντα ήταν σε έλλειψη σε νοσοκομεία και φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα C και την υπέρταση, παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, αντιψυχωτικά και αντιβιοτικά. Η εισαγωγή της συμμετοχής επιδείνωσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, στο πλαίσιο της σοβαρής λιτότητας, να πληρώσουν για τα φάρμακά τους».
Για την εκπαίδευση η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν από € 7.23 δις το 2009 σε € 5,84 δισ. ευρώ το 2013, μια μείωση κατά 30 τοις εκατό. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση έχει μειωθεί κάνοντας περικοπή στις κρατικές δαπάνες για τους ανθρώπινους πόρους, καθώς και μέσω δραστικών περικοπών στα καθημερινά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης για τα σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού. Αυτές οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 24 τοις εκατό το 2011 και επιπλέον 19 τοις εκατό το 2012.
»Στο πλαίσιο της λιτότητας, μεταξύ των σχολικών ετών 2009-2010 και 2013-2014, περίπου 14,5 τοις εκατό όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης) και 4 τοις εκατό των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συγχωνευθεί. Το κλείσιμο των σχολείων, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά την απόσταση για να φτάσουν τα παιδιά το σχολείο, και η περιορισμένη πρόσβαση, έχει -με τη σειρά της- προκαλέσει, αυξανόμενα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως μεταξύ των παιδιών των Ρομά και προκαλούν ανησυχία.
»Επιπλέον, ο αριθμός των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μειωθεί, κυρίως μέσα από τη συνταξιοδότηση και τους περιορισμούς που τίθενται στις νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2010 και ιδίως για το σχολικό έτος 2012-13 κατά περίπου 11 τοις εκατό. Προβλέπεται ότι 2.500 περισσότεροι καθηγητές θα τοποθετηθούν σε κινητικότητα και μπορεί τελικά να απολυθούν. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία έχουν επίσης περικοπεί».
Την ίδια επιδείνωση περιγράφει και για την στέγαση:
«Ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του προγράμματος προσαρμογής, υπήρξε μια αύξηση του αριθμού των αστέγων από το 2009, εκτιμάται σε 25 τοις εκατό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι. Πολλά από τους «νεοάστεγους», είναι σχετικά καλά εκπαιδευμένοι που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την απώλεια της εργασίας, καθώς και των παροχών.
»Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, το μόνο μείζον ίδρυμα που παρείχε επιδόματα στέγασης, καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και οι αρμοδιότητες του, περιήλθαν στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έδινε μεταξύ άλλων, μια επιδότηση ενοικίου, σε σχεδόν 120.000 νοικοκυριά και παροχές στέγασης σε μη ασφαλισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους.
»Παράλληλα, οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των υπηρεσιών υποστήριξης για παροχή βοήθειας σε άστεγους σε μια εποχή που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2010, 61 από τα 85 μέλη του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα Αστέγων απολύθηκαν, μειώνοντας σημαντικά τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρασχεθούν.
»Το 2009, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και τους προστάτευε από κατασχέσεις από τις τράπεζες. Για το σκοπό αυτό, την κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στις τράπεζες να πραγματοποιούν κατασχέσεις σε κύριες κατοικίες αξίας έως € 200.000. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κατανοεί, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές του κράτους έχουν πιέσει την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση. Ο ίδιος καλεί αυτούς τους δανειστές να αποφευχθεί η συνταγογράφηση πολιτικών δράσεων που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην επαρκή στέγαση.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την ανησυχία του Ειδικού Εισηγητή για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση ως συστατικό του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, και για το δικαίωμα στη μη-διάκριση. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση των επιδοτήσεων στέγασης, οι αλλαγές στη νομική προστασία κατά των εξώσεων και κατασχέσεων και ο έκτακτος φόρος περιουσίας είχαν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση του δικαιώματος για επαρκή στέγαση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας. Ο ίδιος καλεί τις ελληνικές αρχές να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο, εξαρτώμενο από το εισόδημα στεγαστικό επίδομα, που θα απευθύνονται σε φτωχούς και στις οικογένειες, για να κλείσει το χάσμα της κοινωνικής προστασίας στον τομέα της στέγασης, το οποίο επιδεινώθηκε από τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στέγαση, όπως και η απασχόληση, αποτελεί σημαντικό εγγυητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
 Για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λέει:
«Παρόλο που η Ελλάδα ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη ζώνη του ευρώ πριν από το 2009, τα μέτρα λιτότητας, ιδιαίτερα οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, έχουν ωθήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Περίπου το 11 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτά τα επίπεδα της φτώχειας συνέβαλαν στην αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
»Σύμφωνα με μια μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το ποσοστό σχετικής φτώχειας (δηλαδή, το ποσοστό των ατόμων που έχουν λιγότερο από το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος στη διάθεσή τους) αυξήθηκε από 20 τοις εκατό το 2009 σε 21,29 τοις εκατό το 2012. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι (σχετικό ποσοστό φτώχειας από 41.08 τοις εκατό) και πολλά παιδιά (26,75 τοις εκατό) έχουν πέσει κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας. Τα δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2011 δείχνει ότι το 44 τοις εκατό του συνόλου των ανέργων έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας και επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο φτώχειας (ποσοστό 43,2 τοις εκατό).
»Η εισοδηματική ανισότητα έχει επίσης αυξηθεί. Συνολικά, ο δείκτης Gini, που παίρνει τιμές από 0 (απόλυτη ισότητα) έως 1 (συνολική ανισότητα), μετακινήθηκε από το 0,3449 το 2009 έως 0,3678 το 2012. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν παραμέτρους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των περισσότερο εύπορων, ωστόσο η προσαρμογή έχει μειώσει περαιτέρω το εισόδημα των ομάδων του πληθυσμού που ήταν ήδη στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος το 2009, επιδεινώνοντας έτσι τη φτώχεια τους. Οι άνθρωποι στο κατώτερο δεκατημόριο, είχαν απώλεια εισοδήματος 24,2 τοις εκατό σε σχέση με πριν από την κρίση και μεταξύ 2009 και 2012. Εάν τα δεκατημόρια εισοδήματος προσαρμόζονται με βάση την κατανομή του εισοδήματος του 2012, η απώλεια του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού ανέρχεται σε ένα ανησυχητικό 56,5 τοις εκατό.
«Είναι δύσκολο να απομονωθούν οι διανεμητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας από την ευρύτερη ύφεση, καθώς και οι δύο είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ειδικοί, ωστόσο, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το 63,3 τοις εκατό του πληθυσμού που βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2010 και το 2011, βρέθηκαν εκεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και μόνο - που σημαίνει ότι μπορούν να αποδοθούν άμεσα οι αλλαγές που επιβάλλονται στη φορολογία, τους μισθούς και στις περικοπές κοινωνικών παροχών. Σημειώνουν επίσης ότι η απότομη αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση στο μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού».
Το ίδιο αποκαλυπτική είναι η έκθεση και στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα:
«Οι αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής επεκτείνεται σε αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών που πραγματοποιήθηκε κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας, φέρεται να αντιμετωπίσθηκαν με έναν αδέξιο τρόπο από τις αρχές. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την εθνική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, ώστε να εργαστούν και να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη απεργία από το Συνδικαλιστικό Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας, κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθεί μια σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θεωρεί, ωστόσο, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι δυσανάλογες και ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, τα οποία είναι επίσης εγγυημένα από το Σύνταγμα».
Και καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ στις παρακάτω συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές:
«Συμπεράσματα και συστάσεις
Το πρόγραμμα προσαρμογής και, ιδίως, τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το Μαΐου του 2010 έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα έχει ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσμού και γενικά υπονόμευσε την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων διάσωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα απερίσκεπτα στην Ελλάδα, ενώ αύξησαν το χρέος της χώρας. Δυστυχώς, ο ρόλος του κράτους ως φορέα παροχής προσβάσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχει εξαρτηθεί από τον ολοένα και πιο άπιαστο στόχο της αποκατάστασης ενός βιώσιμου δημόσιου προϋπολογισμού. Με βάση τις διαπιστώσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κάνει τις παρακάτω συστάσεις.

Α. Προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συνιστά την κυβέρνηση:

 (α) Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα.
 (β) Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων", για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
 (γ) Διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος.
(Χρησιμοποιώ έντονη γραμματοσειρά στην γ’ σύσταση, διότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ τίθεται υπό άμεση αμφισβήτηση το ύψος του δημοσίου χρέους μιας χώρας, και απαιτεί τον εντοπισμό και την τιμωρία των πολιτικών εκείνων που το δημιούργησαν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ελληνικά δικαστήρια και απαιτεί την διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της Ελλάδας).

 (δ) Διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα για να εντοπίσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής και τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να γίνει σωστή αντιμετώπιση.
 (ε) Να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και, κυρίως, να βελτιωθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
(στ) Να διατεθούν επαρκείς πόροι επειγόντως και να κλείσει τα κενά στο κοινωνικό σύστημα προστασίας.
 (ζ) Να εξετάσει την επέκταση των υφισταμένων προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, μέσω της κατάρτισης και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
 (η) Αύξηση του κατώτατου μισθού (μετά από φόρους) το συντομότερο δυνατό σε επίπεδα πάνω από το όριο της φτώχειας.
 (i) Εξετάστε την επέκταση του πιλοτικού συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που θα δοκιμαστεί σε δύο περιοχές το 2014, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσει το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τη ΔΟΕ Επίπεδο Κοινωνικής Προστασίας Σύσταση 2012 (Νο. 202).
 (ι) Επειγόντως να καταργήσει ή να προσαρμόσει οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας είχαν αρνητική επίπτωση στην κατανομή του εισοδήματος.
 (ια) Να εξασφαλίσει οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό ατόμων από την ιατρική ασφάλιση λόγω της μακροχρόνιας ανεργία ή άλλους λόγους.
 (ιβ) Κατάργηση και επειγόντως του κανονισμού Υγείας αριθ. GY/39A.
 (m) Να επανεξεταστούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, ιδίως για τα μέλη των ευάλωτων ομάδων.
 (ιδ) Να ενισχυθεί η στήριξη αστέγων και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του φαινόμενου των αστέγων. Να εξετάσει τη θέσπιση στεγαστικού επιδόματος για τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά, το οποίο θα καλύψει το κενό που προκαλείται από το κλείσιμο της Οργάνωσης Εργατικής Κατοικίας και να συνεχιστεί η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων με χαμηλό εισόδημα και των οικογενειών τους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια έναντι πιθανή έξωση από τα δικά τους σπίτια.
 (ιε) Εφαρμογή των συστάσεων του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να περιοριστεί η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και η ξενοφοβική βία. Να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 (ιστ) Να αναλογιστεί, την ανάγκη να επικυρώσει, βασικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες το κράτος δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενο μέρος, ειδικότερα, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

 Β. Προς τους Διεθνείς Δανειστές

93 Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας καλεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας:

 (α) Να αποφεύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας υπό τη συνθήκη ενοχλητικών και επαχθών πολιτικών, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 β) Να υποστηρίξουν τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας, να διεξάγει ένα ανεξάρτητο, διαφανή και πολυσυμμετοχικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
 (γ) Nα εξετάσουν περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτραπεί στη χώρα να μειώσει το χρέος της σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, όπως καθορίζεται στην παρούσα έκθεση.
 (δ) Να συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους κατά το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, και να παρακολουθείται τακτικά η πρόοδος.
 (ε) Να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ελλάδας κατά τρόπο που να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα του λαού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος τη συμμετοχή του κοινού.
 (στ) Με ιδιαίτερη έμφαση προς το ΔΝΤ, να διασφαλίσει ότι οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνουν υπόψη τις άλλες απαιτήσεις των διαθέσιμων πόρων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εκείνες που είναι απαραίτητες για κοινωνικές επενδύσεις και την εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για την πλήρη υλοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
 (ζ) Να μελετηθεί η προετοιμασία ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα με καλύτερους όρους, που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους της, χωρίς να υπονομεύεται η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

H Tουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την συμφωνία ΜΤCR – Μπαίνει στην παραγωγή όπλων μακρού βεληνεκούς


mtcr-συμφωνία Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ, ποκάλυψε ότι η Τουρκία πλέον καθίσταται αυτάρκης στην κατασκευή πολεμικών κεφαλών για όλα τα ήδη των πυρομαχικών, των αεροπoρικών βομβών και των πλαστικών εκρηκτικών υλών!
“Φέτος είναι η χρονιά που η Τουρκία θα κατασκευάσει, σε δικά της εργοστάσια, το σύνολο των αναγκών της σε πολεμικές κεφαλές, αεροπορικές βόμβες και πλαστικές εκρηκτικές ύλες”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία “θα πάψει να εξαρτάται από το εξωτερικό, όσον αφορά αυτούς του τύπους πυρομαχικών”.
Το εργοστάσιο που θα τα παράγει θα κατασκευαστεί δίπλα σε ένα ήδη υπάρχον, στην κεντρική Ανατολία. Μόνο σε πλαστικές εκρηκτικές ύλες, η παραγωγή του θα φτάσει τους 600 τόνους.
“Ο ειδικός εξοπλισμός των βιομηχανιών παραγωγής πυρομαχικών υπάγεται στο καθεστώς της συμφωνίας Missile Technology Control Regime (MTCR) και οι αγοραστές χρειάζονται την άδεια των κατασκευαστριών χωρών για να αποκτήσουν αυτά τα υλικά. Αυτό πλέον δεν θα το χρειάζεται η Τουρκία”, είπε ο Ιζίκ, αναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρηση της Τουρκίας από την συνθήκη MTCR! Διαφορετικά δεν υπήρχε λόγος κάνοντας την σχετική δήλωση να αναφερθεί ειδικά στην MTCR
“Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που και η Τουρκία έχει υπογράψει πρέπει να εξασφαλίζουμε άδεια εξαγωγής από την κατασκευάστρια χώρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πολεμικές κεφαλές και βόμβες. Έτσι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αν η κατασκευάστρια χώρα δεν επιτρέψει την εξαγωγή στην κατασκευάστρια εταιρεία. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό, παράγοντας τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε μόνοι μας” κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.
Η συμφωνία MTCR είναι μια άτυπη συμφωνία μεταξύ 34 χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ελλάδα και η Ιαπωνία, που αποσκοπεί στην απαγόρευση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, αλλά και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.
Η παραγωγή, εμπορία και επιχειρησιακή χρήση όχι μόνο των όπλων αυτών καθεαυτών, αλλά και των υλικών και των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους απαγορεύεται ρητά.
Η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία το 1997 και πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι πλέον δεν έχει καμία ανάγκη από το εξωτερικό για ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός Στρατός έχει υπό πλήρη ανάπτυξη πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με παραγωγή μέχρι σήμερα των Yildirim I/II με κινεζική τεχνολογία.
Στην περίπτωση αυτή είναι απλά θέμα βάρους κεφαλής, ειδικά στην περίπτωση των Ylidirim II να περάσουν τα 500 χλμ. ακτίνα δράσης, ενώ στο νέο βλήμα που ετοιμάζουν υπολογίζεται ότι η ακτίνα δράσης των βλημάτων θα φτάσει τα 1000 χλμ.!
Αυτό δεν είναι τίποτα, όμως μπροστά στην διακηρυγμένη πρόθεση δια χειλέων του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν για ανάπτυξη βαλλιστικού βλήματος ακτίνας.δράσης 2.500 χλμ.
Επίσης έχουν αναπτύξει κι έναν πύραυλο cruise τον SOM με ακτίνα δράσης 800 χλμ. για τον οποίο αντιμετώπιζαν πρόβλημα εύρεσης πυροκεφαλής ακριβώς γιατί παραβαίνει  την συνθήκη MTCR.
Μήπως λοιπόν η Τουρκία πηγαίνει σε κατασκευή όπλων που αντίκεινται στην συνθήκη MTCR δηλαδή κατασκευής βαλλιστικών όπλων και βλημάτων cruise άνω των 500 χλμ. ακτίνας δράσης και δεν θέλει να υπόκειται σε δεσμεύσεις και περιορισμούς;
Η δήλωση έκανε μεγάλη αίσθηση ακόμα και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «Δεν γνωρίζουμε τι είδους πυρομαχικά προτίθεται η Τουρκία να κατασκευάσει και γιατί ελπίζει ότι θα παρακάμψει τη συμφωνία MTCR», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Γιατί δεν ρωτάνε ευθέως το “αγαπημένο τους παιδί” για να τους απαντήσει;
«Η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει πολεμικές κεφαλές που δεν διέθετε πριν. Η συμφωνία MTCR αφορά τόσο τους πυραύλους, όσο και την ποσότητα των εκρηκτικών που μεταφέρουν, αλλά και το βεληνεκές τους. Η δήλωση του Τούρκου υπουργού μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι η Τουρκία επιδιώκει να παρακάμψει τη Συνθήκη, γεγονός που θα προβληματίσει πολλές χώρες», δήλωσε Βρετανός ειδικός αναλυτής.
Το τι θα σημαίνει για την Ελλάδα – δεδομένης και της στρατηγικής ανυπαρξίας της χώρας λόγω Μνημονίων – η ανάπτυξη από την Τουρκία τέτοιων όπλων είναι ευνόητο.
Πλήρης στρατηγική ομηρεία της Αθήνας (την μερική την βιώνουμε ήδη), αλλά και επέκταση της ένοπλης απειλής της Τουρκίας σε μια μεγάλη περιοχή που ξεκινά από την Ινδία και φτάνει μέχρι την Μόσχα…
Δείτε και το βίντεο που απεικονίζει προσβολή από τουρκικής κατασκευής βλήμα cruise SOM των S-300PMU-1 στην Κρήτη…






 defencenet.gr