ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

30.4.14

Τράπεζες: Το παιχνίδι με τις καταθέσεις


Τράπεζες: Το παιχνίδι με τις καταθέσεις

Ενώ η συζήτηση και η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών έναντι των επερχόμενων «σκληρών» -κατά γενική ομολογία- stress tests της ΕΚΤ/SSM, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ακόμη στρέβλωση, η οποία μπορεί να τους στοιχήσει συνολικά 450-700 εκατ. Η επιβάρυνση αυτή θα προέλθει από την άνοδο  των επιτοκίων καταθέσεων. Τα επιτόκια αυτά έπεσαν πολύ  κατά τους τελευταίους 18 μήνες.Ομως,  όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και θεσμικά όργανα, η μείωση τους ήταν τεχνητή και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές συνθήκες και στο κλίμα αγοράς. Αναγκαστικά λοιπόν θα επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.
Υπό το μανδύα του ΤΧΣ και με πολιτικές στα όρια του καρτέλ οι μεγάλες τράπεζες οδήγησαν τα επιτόκια σε ραγδαία αποκλιμάκωση. Τα αποτελέσματα της μείωσης του κόστους καταθέσεων είναι ορατά από το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και θα γίνουν ακόμα πιο εμφανή στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος.
Με τη διεύρυνση των spreads καταθέσεων-χορηγήσεων οι τράπεζες κατόρθωσαν να αυξήσουν την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου, καλύπτοντας και τρύπες από τα NPL’s, τα οποία δεν ακολουθούν την προβλεπόμενη πορεία αποκλιμάκωσης.
Η μείωση του κόστους καταθέσεων για τις τράπεζες ήταν μεν επιβεβλημένη για να αντισταθμιστούν επιπτώσεις της κρίσης,όχι όμως διατηρήσιμη. 
Η ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε συνδυασμό με το ασαφές φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα και τη φοβία που προκαλούν τα stress tests, έχουν ανακόψει την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό και έχουν αναγκάσει πολυεθνικές να παρακάμπτουν τις ελληνικές τράπεζες στην κίνηση του χρήματος.
Σε αυτή τη φάση οι τράπεζες εστιάζουν στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για τη βελτίωση των δεικτών core tier, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Επιτόκια-κίνητρα για καταθέτες
Με τους δείκτες κόκκινων δανείων και τις προβλέψεις  επισφαλειών να παραμένουν σε υψηλά - αν και σταδιακά  αποκλιμακώνονται - ι και έχοντας εξαντλήσει τις δυνατότητες εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου, οι τράπεζες πρέπει να βρουν νέους τρόπους για την προσέλκυση καταθετικού χρήματος. Η στασιμότητα και οριακή μείωση των καταθέσεων είναι αυτή που ευθύνεται για την αδυναμία των τραπεζών να αυξήσουν τον δανεισμό προς τα νοικοκυριά και κυρίως στις επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ένας εν δυνάμει εξορθολογισμός του κόστους καταθέσεων θα οδηγούσε μεσοσταθμικά σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,5-0,6%. Αυτό συνεπάγεται ετήσια αύξηση του κόστους κατά 450-700 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Με αυτό το κόστος οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να προσελκύσουν πολλαπλάσιες καταθέσεις, αλλά σε βάθος 3-6 μηνών από την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Θα χρειασθεί λοιπόν να πληρώσουν και να εγγράψουν εκροές και επιβράδυνση της παραγωγής κεφαλαίου, πριν αρχίσουν να συσσωρεύουν φρέσκο χρήμα.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: