22.4.14
Ασφαλιστικές: Τα βεγγαλικά δεν φέρνουν την ανάκαμψη
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μείγμα φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων ανάλογα με τις εισφορές κατά τα πρότυπα των γερμανικών προγραμμάτων Riester
Μικτά είναι τα σήματα για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς παρά την ώθηση που φαίνεται να πήρε από την σημαντική αύξηση κατά 15,5% τον Φεβρουάριο μετά από το τριετές "μακροβούτι", δεν έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο που θα επιτρέψουν την ουσιαστική αναπροσαρμογή του κλάδου. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα... λόγια, ενώ οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και των εμπειρογνομώνων παραμένουν στα συρτάρια και στα δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Η έξοδος στις αγορές μπορεί αφενός να συνιστά ένα μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου δε, δεν ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές ανάγκες για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία. Στο μέτωπο του ασφαλιστικού υπολείπονται μεταρρυθμίσεις και ένα «μείγμα» φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων σύμφωνα με το ύψος της εισφοράς, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στην Γερμανία από το 2001 βάσει των ασφαλιστικών προγραμμάτων Riester.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι εξαγγελίες και οι δηλώσεις δεν συνιστούν πρόοδο, για αυτό και η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, παρά την τιμολογιακή πολιτική και τα νέα προϊόντα θα είναι μετ’ εμποδίων. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει διάχυτη δυσπιστία απέναντι στον κλάδο, κλίμα το οποίο χρειάζεται απτά δείγματα αλλαγής για να ανατραπεί.
Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο να δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας και ένα επαρκές πολιτικό σύστημα, άλλωστε είναι οι δύο συντελεστές που κατεύθυναν την χώρα στην χρεοκοπία. Η ανεπάρκεια αυτού του μοντέλου επηρεάζει άμεσα και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς η οποία τα τελευταία χρόνια σέρνονταν.
Ένα μοντέλο τύπου Riester, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Γερμανία από το 2001 με συνδυασμό φοροαπαλλαγών, φοροελαφρύνσεων, επιδοτήσεων ανάλογα με το ύψος της εισφοράς θα μπορούσε να κλείσει το κενό που έχει δημιουργηθεί στο ασφαλιστικό και ταυτόχρονα να θέσει κίνητρα για ανάπτυξη.
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι κατά τον ΟΟΣΑ ο συνδυασμός παροχής φορολογικών κινήτρων αλλά και επιδοτήσεων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς ενισχύοντας παράλληλα και την ζήτηση των εθελοντικών ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής και υγείας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου