27.8.09
Παρένθετο ερώτημα. Προς τον Αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Mε φοβίζει η δήλωση του κ. Νίμιτς "Οι διαπραγματεύσεις (για το Σκοπιανό) αναβάλλονται μέχρι να προκύψει νέος πρωθυπουργός..", γιατί είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το θέμα.
Μια πρόσφατη επίσκεψή μου στο τόπο καταγωγής μου, τη Σαμαρίνα Γρεβενών (βλ.π. φωτο.), ένα μέρος που οι θύμησες είναι έντονες, συγκινησιακές και ευχάριστες, ένας νέος φόβος μου αναζωπυρώθηκε.
Εκεί λοιπόν, στο υψηλότερο χωριό των Βαλκανίων και στη "πρωτεύουσα" των βλαχοχωρίων, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Γ. Έπαρχου, "Αυτοί είναι οι βλάχοι" (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Στο πρόλογό του, ο Σεραφείμ Φυντανίδης γράφει: "Υπάρχουν μερικά θέματα που θεωρούνται "ταμπού" στην Ελλάδα. Ιδίως θέματα που αφορούν εθνότητες, μειονότητες, γλωσσικά ιδιώματα. Υπάρχουν και παρεξηγημένες έννοιες, σε σχέση με τα θέματα αυτά.
Η λέξη "Βλάχος" έχει καταντήσει να σημαίνει τον χωριάτη, τον αγράμματο, τον άξεστο.
Η περίπτωση των βλάχων είναι μοναδική. Η καταγωγή τους, η γλώσσα τους, δεν έχει ομοιότητα με τις περιπτώσεις που αναφέραμε (Αρβανίτες, Τσιγγάνοι, Σλάβοι, Άβαροι Φράγκοι).
Βίαιη εισβολή βλάχων δεν μαρτυρείται στην ιστορία. Η γλώσσα τους λατινογενής, παραπέμπει στους αιώνες της Ρωμαϊκής κατάκτησης. Υπάρχει αρκετό μυστήριο αλλά και στερεή βεβαιότητα: όσοι λέγονται βλάχοι στον τόπο μας, αισθάνονται περισσότερο Έλληνες ακόμα και από αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι και ευθέως απόγονοι του Περικλή.
Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι από ονόματα εθνικών ευεργετών που ήταν βλάχοι." Και πράγματι έτσι είναι. Θέτω όμως ένα απλό ερώτημα στο κ. Παπανδρέου ή δευτερευόντως στους Τομεάρχες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τον Πολιτισμό. Συνεχίζει να πιστεύει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι οι Έλληνες Βλάχοι αποτελούν εθνική μειονότητα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και τη προσοχή σας. ΥΓ Αν δε λάβω απάντηση, θα θέσω το ίδιο ερώτημα στο κ. Βαλιανάτο..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου