8.2.12
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΤΟΥΣ... ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Μην έχετε σίγουρο ότι θα η σύσκεψη θα ‘βγάλει’ συμφωνία, ούτε ότι θα γίνει». Μ΄αυτή τη φράση στελέχη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ανέβαζαν χθες τη νύχτα την πολιτική αδρεναλίνη, η οποία είχε φτάσει έτσι κι αλλιώς σε νέα ύψη μετά την (τέταρτη, κατά σειρά) μετάθεση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ
Τα μοναδικά δεδομένα που είχαμε μέχρι το βράδυ ήταν ότι το περίφημο κείμενο-προσχέδιο της συμφωνίας στην οποία θα είχαν καταλήξει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας επρόκειτο να σταλεί στους τρεις αρχηγούς μέχρι τις 8 πμ σήμερα για να το μελετήσουν. Και, στη συνέχεια, κάπου στις 12 το μεσημέρι, να γίνει η νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού μαζί τους.
Μένει να αποδειχθεί εάν οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν πράγματι δεύτερες σκέψεις ως προς την αποδοχή σημείων της συμφωνίας ή εάν διαμορφώνεται – πάλι – κλίμα σασπένς για να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το «ναι» σε μία ύστατη προσπάθεια να σωθεί η χώρα…
Σαμαράς στο Dow Jones Newswires: Επιφυλάσσομαι
Αργά τη νύχτα ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση Μέρκελ-Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που θα δεσμεύσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. «Εχω πρόβλημα μ΄αυτό», είπε, και χαρακτήρισε τον λογαριασμό ως «έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα». Στην ερώτηση, πάντως, εάν θα αποδεθχεί τη συμφωνία, επιφυλάχθηκε να απαντήσει πριν δει το τελικό κείμενο...
Στα κεραμίδια οι βουλευτές
Στα δεδομένα προστίθενται οι διαρκώς αυξανόμενες «απειλές» από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων ότι θα καταψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, εστιάζοντας στις μειώσεις του κατώτατου μισθού και των επικουρικών συντάξεων («αν προστεθούν και οι κύριες ακόμη χειρότερα»), στις «εκπτώσεις» στις κλαδικές συμβάσεις και στον τρόπο ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μετά το «κούρεμα» που αποτελεί προσωπική εμμονή του Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτική, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, είναι η δήλωση του «παπανδρεϊκού» Χάρη Καστανίδη, ότι «εάν περάσουν τα μέτρα θα φέρουν την απόλυτη φτώχεια», η οποία προκάλεσε υποψίες ότι βρίσκεται στα σκαριά «κίνηση» των λεγόμενων κοινωνιστών.
Καρατζαφέρης για Β΄Παγκόσμιο
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης (ξανα) σήκωσε τους τόνους, ζητώντας να του επιδοθεί γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπών θεσμικών οργάνων ότι η συμφωνία είναι σύννομη – κάτι που δεν είχε ζητήσει για το πρώτο Μνημόνιο, πυροδοτώντας πάλι φήμες ότι σκέφτεται να μη στηρίξει τη συμφωνία. Ενώ σε μία προσπάθεια να μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο, δήλωσε: «Η χθεσινή συνάντηση των Μέρκελ-Σαρκοζί μου θύμισε την συνάντηση του Μονάχου που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συγκρίνοντας τους δύο ηγέτες με τους Σμιτ-Μιτεράν.
ΝΔ: Να περικοπούν τα προνόμια ΔΕΚΟ
Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς, αν και πιέζεται σφόδρα από το «λαϊκοδεξιό» τμήμα της ΝΔ με πρώτους τους συνδικαλιστές, βρήκε χθες σύμμαχο τον (εκφραστή αυτού του τμήματος) Φαϊλο Κρανιδιώτη, με τη δήλωση «κάποιοι ήθελαν ο Σαμαράς να πει όχι σε όλα και να πέσει στις Θερμοπύλες». Κατά τις πληροφορίες δε, η περικοπή των προνομίων στις ΔΕΚΟ («ρετιρέ») ήταν πρόταση της ΝΔ και είχε «πέσει στο τραπέζι» ως ισοδύναμο για να συγκρατηθούν οι μειώσεις σε κατώτατο μισθό και επικουρικές. Το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται τα «ρετιρέ» … χωρίς όμως να γίνουν πιο ήπιες οι άλλες δύο αλλαγές, προκάλεσε προβληματισμό («και θυμό») στη Λ. Συγγρού.
Κατεπείγουσα η ψηφοφορία
Για να μη πέσει η συμφωνία στους σκοπέλους των βουλευτικών «όχι» μελετάται το ενδεχόμενο να «έλθει» στη Βουλή ως «πλαίσιο», χωρίς άρθρα που θα την εξειδικεύουν δηλαδή, με τα εργασιακά να παραπέμπονται σε άλλο νομοσχέδιο… προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Κυριακή, καθώς την Δευτέρα πρέπειο να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για συμμετοχή στο PSI.
Δημοσκόπηση με πολλές εκπλήξεις
Οι ενδοκυβερνητικές τρικυμίες, πέραν του περιεχομένου της συμφωνίας, οφείλονται και στη νέα δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ (σ.σ. στον Σκάι από την Public Issue) που δείχνει: πρωτιά της ΝΔ (31%), καταβύθιση του ΠΑΣΟΚ (8%), εκτίναξη της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ.Κουβέλη (18%), άνοδο του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (12,5% και 12%, αντίστοιχα), είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή (3%), μοιρασμένη τη θετική και την αρνητική γνώμη για τον Λ.Παπαδήμο (48% και τα δύο), δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας (91%) και ισχυρό, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, το αίτημα για εκλογές (58%).
«Επιβεβαιώστε τον χρόνο των εκλογών»
Αυτή η εικόνα αδυνατίζει το αίτημα του Γ. Παπανδρέου, του Γ. Καρατζαφέρη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ (στα οποία προστέθηκε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Π.Μπεγλίτης) να αναβληθούν οι εκλογές για ένα-δύο χρόνια.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για μετάθεση του χρόνου των εκλογών (σ.σ. τις οποίες παρουσίασε προχθές το Capital.gr) θα οδηγήσουν, κατά τις πληροφορίες, τον κ. Σαμαρά να θέσει σήμερα θέμα επαναβεβαίωσης της πρόθεσης του πρωθυπουργού και των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων να προκηρυχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
Είτε σκαλώσει η συμφωνία είτε περάσει από τη Βουλή…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου