Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι το σύνταγμα κατοχυρώνει το πνεύμα και τα θεμελιώδη της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας, την ελευθερία της αγοράς, την ιδιωτική πρωτοβουλία κ.λπ. Από το σημείο αυτό μέχρι να κατοχυρωθεί συνταγματικά μία μόνο κρατική πολιτική, η νεοφιλελεύθερη και να αποκλειστούν όλες οι άλλες -κατ’ ουσία να παρανομοποιηθούν- η απόσταση είναι τεράστια. Το όραμα για νεοφιλελεύθερα και συνάμα υποτελή κράτη, που θα το γράφουν στην προμετωπίδα τους σχεδιάζεται, εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα.
Υπάρχουν, όμως, και οι ντόπιοι που επιμένουν πως καθώς οι συσχετισμοί τροποποιούνται δραματικά εις βάρος του λαού, καθώς η θεραπεία σοκ καλπάζει, χωρίς να αναχαιτίζεται, είναι ευκαιρία να αποτυπωθεί θεσμικά, καταστατικά, η νέα πραγματικότητα. Να πέσουν τα εμπόδια, να ανοίξει ο δρόμος για ανεξέλεγκτη, ωμή κυριαρχία. Η συστημική ανομία να αναβαθμιστεί συνταγματικά. Ο Μητσοτάκης επιμένει να αλλάξει το σύνταγμα έστω και πραξικοπηματικά, αν συμφωνήσουν τα κόμματα. Ο Γιανναράς επίσης επιμένει, το πολιτικό σύστημα να μπει υπό εποπτεία, έλεγχο, άγριο περιορισμό από ανεξέλεγκτα θεσμικά όργανα. Οι σκέψεις για περιορισμό των επίσημων πλαισίων της πολιτικής κυριαρχίας προς όφελος απρόσιτων διαδικασιών και μηχανισμών είναι πανταχού παρούσες.
Στο μεταξύ, για να ανοίξει ο δρόμος χρειάζεται να απομειωθεί, να κουρελιαστεί αν είναι δυνατόν, το ισχύον. Γι’ αυτό, στην Κερατέα, στήνεται κατάσταση πολιορκίας, μπουκάρουν ανεξέλεγκτα στα σπίτια, δέρνουν, απειλούν, βυσσοδομούν. Γι’ αυτό και η άσκηση του στρατού καταστέλλει τους διαδηλωτές οι οποίοι φωνάζουν «ελευθερία».
Κάποιο είδος εκτροπής τούς είναι αναγκαίο, εφαρμόζεται κιόλας. Αφορά πλευρές της ακολουθούμενης πολιτικής που τείνουν να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν στο κεντρικό πεδίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου