ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

23.9.11

Προς κρατικοποιήσεις τραπεζών

Ενώ η τρόικα πιέζει για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και δεκάδες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα θα βγούν “στο σφυρί” τους επόμενους μήνες, οι εξελίξεις οδηγούν τις τράπεζες στην αντίθετη κατεύθυνση: Οι ιδιωτικές θα γίνουν κρατικές, ενώ εκείνες στις οποίες το Δημόσιο έχει μικρή συμμετοχή – όπως η Εθνική - θα περιέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Αυτό θα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της νέας αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους με δραστικό “κούρεμα” της αξίας των ομολόγων, για το οποίο προετοιμάζονται ήδη οι αγορές, εκτιμώντας ότι χωρίς αυτό η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγεί από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Η κρατικοποίηση θα γίνει έμμεσα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο θα αναγκασθούν να προσφύγουν οι τράπεζες για κεφάλαια, μετα τις μεγάλες απώλειες που θα υποστούν από το “κούρεμα” της αξίας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Θα είναι πάντως πρόσκαιρη, καθώς η σχετική διάταξη προβλέπει ότι μετά την παρέλευση διετίας το ΤΧΣ πρέπει να πουλήσει τις μετοχές που θα έχει αποκτήσει.
Αυτό όμως σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό σχήμα, καθώς τα (πλειοψηφικά) πακέτα που θα πουλήσει το Δημόσιο (μέσω ΤΧΣ) ενδέχεται να περιέλθουν σε νέους μετόχους, στρατηγικούς επενδυτές, ή διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.
Το “κούρεμα” των ομολόγων προβλέπεται ότι θα γίνει μετά από 6-7 μήνες, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των νέων μέτρων που μας επιβάλει η τρόικα, και θα είναι πλέον προφανές ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες περικοπής δαπανών και άντλησης εσόδων - άρα δεν απομένει άλλη λύση πέραν του haircut για την περιστολή του χρέους.
Κατά τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, του ΔΝΤ και ξένω αναλυτών, το haircut πρέπι να είναι τουλάχιστον 40%, για να καταστεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Εν τοιαύτη περιπτώσει, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν συνολικά περίπου 25 δισ. ευρώ, πέραν των 8 δισ. που υπολογίζεται ότι είναι οι λογιστικές τους απώλειες από το rollover ομολόγων.
Ετσι τα ίδια κεφάλαια τους θα εξανεμιστούν, οι δείκτες κεφαλαιακής επάερκειας θα πέσουν πολύ χαμηλά και για να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους θα χρειασθούν γενναίες κεφαλαιακές “ενέσεις”.
Πριν περιέλθουν σ' αυτή τη θέση και ζητήσουν βοήθεια από το ΤΧΣ, πρέπει να προσπαθήσουν να αντλήσουν χρήμα από τους μετόχους τους και από την αγορά, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου Δεν θα μπορούν βέβαια να το κάνουν, αν η κατάσταση στο ΧΑ και στα διεθνή χρηματιστήρια παραμείνει ως έχει. Το μόνο που θα μπορούν να ελπίζουν είναι να βρεθεί κάποιος ξένος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να βάλει κεφάλαια και να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο έναντι “πινακίου φακής”.
Και ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο) έναντι “πινακίου φακής” θα πάρει τις μετοχές, αν χρειασθεί να στηρίξει κάποια τράπεζα που δεν βρίσκει κεφάλαια. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι στην ΑΜΚ που θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η τιμή διάθεσης των μετοχών πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή των τελευταίων μηνών, ώστε να μην επωμισθεί σοβαρό κίνδυνο το κράτος.
Ομως, αν τις νέες μετοχές τις πάρει το κράτος μέσω ΤΧΣ – και όχι κάποιος ξένος όμιλος - οι τωρινοί ιδιοκτήτες των τραπεζών μπορούν να ελπίζουν ότι θα τις αγοράσουν μετά από λίγα χρόνια, ανακτώντας τον έλεγχο

Οι καταθέσεις
Με την πιθανολογούμενη κρατικοποίηση των τραπεζών, οι καταθέσεις δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν. Θα συνεχίσουν να είναι απολύτως εγγυημένες από το Δημόσιο και την ΕΚΤ.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: