19.4.12
Αναζητούν τους ψηφοφόρους
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία στην οποία επιτρέπεται να δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις - μέχρι τη βραδιά των εκλογών. Βέβαια, θα συνεχίσουν να διεξάγονται δημοσκοπήσεις, που όμως θα ενημερώνουν εμπιστευτικά μόνο τους παραγγέλοντες και όχι το σύνολο των πολιτών. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, δεν επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις τελευταίες 15 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές (όπως οι γαλλικές) εκλογές! Εσπευσμένα, λοιπόν, δημοσιεύουμε την τελευταία δημοσιοποιήσιμη δημοσκόπησή μας. Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές σημασία δεν έχουν οι απόλυτοι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά μέχρι την ημέρα της κάλπης, αλλά οι διαθέσεις των Ελλήνων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι «τάσεις» που διαμορφώνονται στην πορεία προς την κάλπη και τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές. Με τα δεδομένα της σημερινής δημοσκόπησης, τα δύο «μεγάλα» κόμματα φαίνεται να διατηρούν την πρώτη και δεύτερη θέση, με μικρές αυξομειώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την πολιτική ρευστότητα. Στην απορία, αν θα μπορέσουν να καταγράψουν υψηλά εκλογικά αποτελέσματα - παράδειγμα: αν το άθροισμά τους θα υπερβαίνει το 50%, όταν το 2009 υπερέβαινε το 77%... - δεν μπορεί να δοθεί βέβαιη απάντηση τώρα. Όπως προκύπτει από τα σημερινά δημοσκοπικά αποτελέσματα, αλλά και από τα περισσότερο ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά της προηγούμενης εβδομάδας στο «Ποντίκι», ο παραπάνω στόχος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί δεν αρκεί να εξαντλήσουν τις περιορισμένες «δεξαμενές» και περιθώρια που διαθέτουν, δεν φτάνει να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους πρώην ψηφοφόρους τους. Θα πρέπει να φέρουν πίσω και κάποιους από αυτούς που έχουν «μετακινηθεί» προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς! Ο χρόνος είναι λίγος, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο…
Τρία κόμματα φαίνεται να διεκδικούν την τρίτη θέση: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρό πλεονέκτημα. Πολύ κοντά του όμως βρίσκεται το ΚΚΕ. Όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που εγγράφουν και αυτοί «υποθήκη», αν διατηρήσουν την ίδια «ορμή». Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Μάχη για την είσοδό τους στο νέο κοινοβούλιο - με αρκετές πιθανότητες - συνεχίζουν να δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία. Το Άρμα Πολιτών ανακοίνωσε πρόσφατα - μετά την έναρξη της έρευνας -ότι δεν θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Ας μη ξεχνάμε πάντως ότι το περιθώριο του τυπικού στατιστικού σφάλματος είναι περίπου +/- 3%.
Πιο ενδιαφέρουσα διαπίστωση παραμένει η συνεχής και σημαντική μείωση της πρόθεσης για Αποχή / Λευκό / Άκυρο. Η αυξημένη διάθεση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές (με τις διαθέσεις και τα κριτήρια που αποτυπώνονται στα συμπληρωματικά ερωτήματα της έρευνας) μπορεί να αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Κατά πάσα πιθανότητα η «επόμενη μέρα» θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με την -σύντομη - προεκλογική περίοδο. Ίσως όμως για κάποιους αποδειχτεί και… «επώδυνη».
Το άθροισμα των 29,5 μονάδων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είναι επιεικώς απογοητευτικό για τους εταίρους του πάλαι ποτέ «δικομματισμού». Με δεδομένο ότι συνολικά δέκα κόμματα έχουν κυμαινόμενες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή, ποιο θα καταφέρουν να... «συμπιέσουν»;
Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή, εκτός από την προοπτική μιας Βουλής με δέκα κόμματα, δείχνει και μια σκληρή μάχη για την τρίτη θέση κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον ποσοστό που βλέπει το... Άλλο. Ποιο;
Η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή δεν έχει καλές ειδήσεις για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αφού το άθροισμά τους μόλις φτάνει τον μαγικό αριθμό 151, ο οποίος καθιστά μονόδρομο και τη συνεργασία μεταξύ τους. Το μόνο άλλο κυβερνητικό σενάριο είναι η συνεργασία του συνόλου της Δεξιάς...
Συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ στο 27% είναι πρωτοφανής στην ιστορία του. Όπως και η διασπορά των ψηφοφόρων του, οι οποίοι κυριολεκτικά φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση εκτός από τη... Ν.Δ. Κύριοι υποδοχείς και υποψήφιοι για... πίεση ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και η... άτακτη ψήφος.
Η 25η Μαΐου 2011 ήταν η πρώτη και... τελευταία ισοπαλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου. Προσέξτε όμως μια λεπτομέρεια: ενώ το ΠΑΣΟΚ γκρεμίζεται από το 31% (5.3.2010) στο 12% (17.4.2012), η Ν.Δ. από το 19% βρίσκεται στο 17,5%. Εκπληκτικό;
Μετά βίας διατηρεί η Ν.Δ. τους μισούς ψηφοφόρους της από τη συντριβή του 2009. Προσώρας τη «λεηλατούν» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και, σε μικρότερο βαθμό, της αποσπούν ψήφους οι άλλοι της δεξιάς «πολυκατοικίας». Εντυπωσιακές οι διαρροές προς αδιευκρίνιστη κατεύθυνση.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επωνυμία Εταιρείας:
Pulse RC - Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι»
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό διάστημα: 11 και 17 Απριλίου 2012.
Μέγεθος δείγματος: 1.209 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.
Στατιστικό σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Πιθανότητα Ψήφου», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» δεν αποτελούν πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
Βάσεις: Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 2009: 433, Ψηφοφόροι Ν.Δ.: 339, Υπόλοιποι Ψηφοφόροι: 306 (και 32 άτομα δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει, 99 δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2009 επειδή απείχαν ή δεν είχαν δικαίωμα ψήφου).
Το Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου