27.5.12
Διεθνή ΜΜΕ αναλύουν και... προβλέπουν
Η «Wall Street Journal», σε άρθρο της στη διαδικτυακή της έκδοση, επισήμανε ότι η υποστήριξη των Ελλήνων στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος είχε βγει δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου - έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
«Ο πολέμιος της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε το 22% των ψήφων εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα, κερδίζοντας 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου» αναφέρει χαρακτηριστικά η «Wall Street Journal» σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του «Π».
«Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας συγκρούστηκαν για το πώς η χώρα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει σε δημοσίευμά του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, συνεχίζει το Bloomberg, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις νέες εκλογές, αν και με ποσοστό που απέχει από την αυτοδυναμία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 22%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse. H Νέα Δημοκρατία θα τερμάτιζε δεύτερη με 19,5% και το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε το 14% των ψήφων, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”».
Εκροές
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο γενικός δείκτης του Xρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποχωρήσει κάτω από τις 550 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, ενώ παρατίθεται και η δήλωση οικονομολόγου συνεργάτιδας της εταιρείας του Ρουμπινί Global Economics LLC, ονόματι Megan Greene, ότι: «Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα επακολουθήσει όταν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και εξέλθει από το ευρώ. Ήδη βλέπουμε τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων από την Ελλάδα. Όταν η Ελλάδα βγει [από το ευρώ], θα δούμε τις τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ισπανία να διατρέχουν κίνδυνο. Πιστεύω πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει και να προσπαθήσει να καλύψει αυτό το κενό».
Την προηγούμενη Πέμπτη, στη συνεχή ενημέρωση της ηλεκτρονικής έκδοσης του βρετανικού «Guardian» για την κάλυψη της κρίσης στην ευρωζώνη, συμπεριλήφθηκε το διάγραμμα της πρόθεσης ψήφου της δημοσκόπησης της Pulse για το «Ποντίκι» μαζί με τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κάθε κόμμα.
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith κάλυψε λεπτομερώς την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, όπως και τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη, στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Σχετικά με την υπηρεσιακή κυβέρνηση η ανταποκρίτρια γράφει: «Θα μείνει στην ελληνική Ιστορία ως μία από εκείνες με τα μικρότερα υπουργικά συμβούλια, καθώς αποτελείται από 16 υπουργούς, στην πλειονότητά τους καθηγητές πανεπιστημίου και διπλωμάτες».
Όσο για τους δύο μονομάχους των επόμενων εκλογών ο «Guardian» συμπερασματικά αναφέρει: «Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα ζήσει έναν εφιάλτη εάν αποχωρήσει από την ευρωζώνη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι θα επέλθει κόλαση εάν δεν υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του οικονομικού προγράμματος».
Προειδοποίηση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch κατά μία βαθμίδα από το B- στο CCC, όπως και στη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Μόντι να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για τη διάσωση της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Bloomberg Businessweek , που επισημαίνει όχι μόνο την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch λόγω της πολιτικής αναταραχής, αλλά και την προειδοποίηση του οίκου ότι θα θέσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση μετά τις ελληνικές εκλογές, σε περίπτωση που κρίνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανός στο άμεσο μέλλον.
Επιπρόσθετα, το οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι το κοινό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου, ενώ και το κόστος δανεισμού της Ισπανίας αυξήθηκε κατά τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων. Οι τάσεις αυτές ερμηνεύονται ως σημεία διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη.
«Οι νέες εκλογές έρχονται έπειτα από την ατελέσφορη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος θέλει να ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης - στη δεύτερη θέση. Οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασιστεί σε αυτήν την υποστήριξη και να έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποφύγει το να ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι τις αρχές Ιουλίου» αναφέρει το δημοσίευμα.
Παράλληλα, φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΝΕΤ ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κινδυνεύει από τις πολιτικές χρεοκοπίας των μνημονίων».
Ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν πρέπει να παραβλέψουμε, είναι ότι από το εν λόγω δίκτυο προσδίδεται ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος στις εκλογές του Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
«Η σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εναντιώνεται στη λιτότητα που απαιτείται για τη διάσωση από την Ε.Ε., και του Αντώνη Σαμαρά, αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει τη σημασία των εκλογών της 17ης Ιουνίου ως δημοψηφίσματος για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg Businessweek.
Ιδιαίτερη βαρύτητα
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι και το οικονομικό portal Nasdaq.com παρουσίασε ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Pulse για το «Π», επισημαίνοντας ότι η έρευνα διεξήχθη αμέσως μετά την ανακοίνωση των αρχηγών των κομμάτων ότι απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, σε ένα δείγμα 1.206 ερωτηθέντων.
Όπως και τα άλλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον φέρνει πρώτο.
Παράλληλα, το Nasdaq.com σημειώνει ότι «τα ποσοστά των δύο πρώην κυρίαρχων κόμματων - της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ -, που μαζί συγκρότησαν την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας, έχουν ελαφρώς ενισχυθεί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 19,5% συγκριτικά με το 18,85% που πήρε στις εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 14% σε σχέση με το 13,2% των εκλογών». «Η υποστήριξη προς το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή - το οποίο μπήκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά ύστερα από εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης - πέφτει στο 5,5% από 7% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο» τονίζει και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία χάνουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
«Το δεξιό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες υποχωρεί στο 7,5% από το 10,6%, το κομμουνιστικό ΚΚΕ στο 5,5% από 8,5% και η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,5% από το 6,1% των εκλογών της 6ης Μαΐου» αναφέρει. «Στη δημοσκόπηση δεν εξαιρούνται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι υπολογίζονται στο 8%» καταλήγει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, στην ηλεκτρονική έκδοση της φωνής της Ρωσίας -«The voice of Russia»- επισημαίνεται ότι «μόλις έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιτίθεται στη διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, απολαμβάνει τη μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, σύμφωνα με το όσα δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Pulse για λογαριασμό της εφημερίδας “Το Ποντίκι”».
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο γεγονός ότι λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα αναβάλλονται, μέχρι νεοτέρας, όλες οι ιδιωτικοποιήσεις.
«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει συμφωνίες ούτε θα νομοθετήσει» τονίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει πως η ρωσική Gazprom έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια και την εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.
Η απήχηση της δημοσκόπησης που δημοσιεύσαμε έφτασε μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την Τζακάρτα.
Η «Saudi Gazette» όπως και η «Jakarta Globe» αναμετέδωσαν το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) σχετικά με τη δημοσκόπηση της Pulse για το «Π».
«Οι εκλογές της 6ης Μαΐου άφησαν την Ελλάδα μετέωρη, άσκησαν έντονη καθοδική πίεση στις χρηματαγορές και το ευρώ, ενώ οι νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν προσφέρουν καμία εγγύηση σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, ικανής να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το οποίο έχει διαιρέσει τη χώρα.
Η δημοσκόπηση της Pulse για την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα “Το Ποντίκι” δείχνει ότι η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, τα δύο κυρίαρχα κόμματα που υποστήριξαν το σχέδιο διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, συγκεντρώνουν 19,5% και 14% αντίστοιχα».
Το Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου