19.4.11
Την αναδιάρθρωση την τρέφει η κυβερνητική αποτυχία
Καταρχήν ας ξεκαθαρίσουμε κάτι
Η κουβέντα για αναδιάρθρωση σε μια Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές δεν είναι ίδια με την κουβέντα για υποτίμηση που είναι άλλο πράγμα και έχει αξία γιατί οι επενδυτές στις υποτίμηση παίρνουν θέσεις εναντίων της χώρας. Δεν ισχύει το “η υποτίμηση και η αναδιάρθρωση δεν ανακοινώνονται”. Μόνο η υποτίμηση δεν ανακοινώνεται και εμπειρίες από αναδιαρθρώσεις δεν έχουμε.
Η αναδιάρθρωση σταμάτα ίσως μια δευτερογενή αγορά ομολόγων μεταξύ κερδοσκόπων η οποία δεν αποφέρει κανένα κέρδος για την Ελλάδα είτε λειτουργεί είτε όχι. Στην παρούσα φάση αυτή η αγορά επιταχύνει μεν αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς κανένα όφελος η ζημιά δεν προκύπτει για την χώρα μας.
Γιατί όμως η κουβέντα αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση;
Είναι απόλυτα σαφές ότι αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πετύχει έστω και ένα δικό της στόχο από αυτούς που είχαν τεθεί στο μνημόνιο ή στο προϋπολογισμό (έλλειμμα, έσοδα, ύφεση, πληθωρισμός, ανεργία, έξοδο στις αγορές στο δεύτερο 6μηνο του 2011) τότε τα σενάρια αναδιάρθρωσης θα ήταν άνευ αντικείμενου.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα σενάρια της αναδιάρθρωσης ξεκινούν από το μνημόνιο που «δεν βγαίνει» ενώ η κυβερνητική ρητορική ξεκινά από το «η αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητη δεν είναι επιθυμητή».
Αν η αναδιάρθρωση ζητηθεί ως απαραίτητη από την Ελλάδα σημαίνει ότι η κυβέρνηση απότυχε πλήρως αν αποδειχτεί επιθυμητή καταστρφέφει την διεθνή εικόνα που φιλοτεχνεί ο Παπανδρέου.
Με τον ένα η τον άλλο τρόπο η κουβέντα γυρίζει συνεχώς στο ίδιο σημείο. Μιλάμε και πάλι για το ίδιο πράγμα «Μπορούν ή δεν μπορούν». Με το πρώτο να σημαίνει ότι συνεχίζουμε στο μνημόνιο χωρίς αναδιάρθρωση χρέους και όσο πάει, ενώ το «δεν μπορούν» σημαίνει ότι ζητάμε αναδιάρθρωση αποκαλύπτοντας σε ένα παγκόσμιο κοινό κάτι που στην Ελλάδα είναι γνωστό.
Την ανικανότητα τους.
Όμως σύντομα θα έρθουν τα νέα από την ευρωζώνη όπως ανακοίνωσε χθες ο Όλι Ρεν και στην κυβέρνηση ελπίζουν να ζητηθεί αναδιάρθρωση από την Ένωση ώστε να καλυφθεί αποφευχθεί η ανικανότητα τους πίσω από την «αναγκαιότητα» που τότε θα προκύψει.
Για αυτό και καθυστερεί ο Παπανδρέου στο να ανακοινώσει μέτρα ΣΟΚ και δεν τα ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή γνωρίζοντας προφανώς ότι θα δημιουργήσει πανικό στις αγορές ομολόγων.
Δείτε τώρα την οξεία αντίδραση της Γαλλίδας ΥΠΟΙΚ Κριστιν Λαγκαρντ που μας πήρε χαμπάρι: «Έχουμε ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα συμβόλαιο που προβλέπει μια οικονομική στήριξη» ως αντάλλαγμα «προσπαθειών» για την αναδιάταξη των δημοσίων οικονομικών. «Δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το χρέος», τόνισε..
Ενώ ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει παντού ότι η Δημόσια κουβέντα για αναδιάρθρωση κάνει κακό…
Ναι κάνει κακό αλλά σε ποιον;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου