21.1.12
Εθελοντική ... χρεοκοπία της χώρας! - Το PSI κλείνει, οι κατασχέσεις έρχονται...
Σε συμφωνία μόνο για το 65-70% των πιστωτών φαίνεται να καταλήγει το PSI όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με επερχόμενο γεγονός την τελική αναγγελία της Ελλάδος σε "πιστωτικό γεγονός", από την στιγμή που οι υπόλοιποι δανειστές πάνε σε αναγκαστική και διά νόμου χρεοκοπία.
Η λύση που προτάθηκε για περίπου το 30% των ξένων δανειστών και το 35% των Ελλήνων (σύνολο 65%) περιλαμβάνει την υιοθέτηση επιτοκίου το οποίο θα ξεκινά από 3,1-3,8% και θα αυξάνεται σταδιακά φτάνοντας τελικά το 4,75% για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Η χώρας μας θα πληρώσει σε πρώτη φάση μόνο τους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια και στην συνέχεια τόκους και κεφάλαιο με απώτερο στόχο την αποπληρωμή του χρέους σταδιακά και όχι όταν αυτό λήξει. Το σύνολο του χρέους θα αντικατασταθεί από ένα ομόλογου 30ετούς διάρκειας.
Με βάση την καταρχή συμφωνία οι τράπεζες και οι επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα λάβουν το 50% της αξίας αυτών, εκ των οποίων το 15% θα είναι σε μετρητά και το 35% υπό την μορφή του νέου ομολόγου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι μεγάλοι δανειστές της Ελλάδας κατέχουν ομόλογα αξίας 150 δις ευρώ εκ των οποίων τα 50 δις ευρώ ανήκουν σε hedge funds τα οποία ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούν να ακυρώσουν την αρχική αυτή συμφωνία.
Όπως αναφέρουν πηγές συμφωνία υπάρχει και για το ζήτημα του δικαίου που θα καλύπτει το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο θα είναι το αγγλικό.
Πρόκειται για μία ολέθρια, θνησιγενή συμφωνία, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί γιατί είνια βασισμένη σε λάθος στοιχεία, για άλλη μία φορά. Πέρα από την αρχική ολική χρεοκοπία που οδηγεί την χώρα, σε λίγο καιρό ηα ανάγκη να υπάρξει επιπλέον "κούρεμα" 30-50% είναι βέβαιη.
Όπως υποστηρίξει το Bloomberg, αλλά και όλοι οι σοβαροί αναλυτές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI και το «εθελοντικό» ή μη του πράγματος, γεγονός παραμένει ότι στο «κούρεμα» δε συμμετέχουν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές που κατέχουν συνολικά 200 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
«Με άλλα λόγια, ακόμα και με κούρεμα 50%, το συνολικό όφελος δεν ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή 30% του συνολικού χρέους».
«Αυτό δεν είναι αρκετό», υποστηρίζουν και τονίζουν ότι για να έχει κάποιο αποτέλεσμα το PSI θα πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον στο 3,2% του ΑΕΠ ετησίως.
Όμως, όπως τονίζει το Bloomberg, αυτό δε θα συμβεί ποτέ, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να έχει πρωτογενή πλεονάσματα μόλις τα έξι από τα τελευταία 24 χρόνια.
Η τραγωδία είναι ότι πλέον υποθηκεύουν ολόκληρη τη χώρα και πολύ σύντομα, όταν αρνηθούν οι ξένοι να πληρώσουν στους δανειστές θα αρχίσουν τα παρατράγουδα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου