29.3.13
Σε "στάση πληρωμών" οι Ελληνες: 1.320.222 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν το Γενάρη...
- Τρεις στους δέκα φορολογούμενους «στοιχειώνουν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, λαμβάνοντας μορφή πλημμυρίδας που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποκαλυπτικά:
· Τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στο τέλος του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 20,4 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό περίπου 10 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν ανείσπρακτα.
Στα 20,4 δισ. ευρώ των φυσικών προσώπων έρχονται να προστεθούν και 35,3 δισ. ευρώ που χρωστούν 148.658 επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόν κρίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα ανείσπρακτα και απαίτηση της τρόικας είναι να υπάρξει ξεκαθάρισμα του σχετικού καταλόγου με «διαγραφές» οφειλών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Η σχετική διάταξη, όμως, για το διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και μη αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι θα επανακατατεθεί.
· Τον Ιανουάριο, το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων διογκώθηκε περαιτέρω. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στις αρχές του έτους, αγγίζουν το 1,315 δισ. ευρώ και αφορούν 1.320.222 φυσικά πρόσωπα ή σχεδόν δύο στους δέκα φορολογούμενους και 36.243 επιχειρήσεις.
Παρ’ ότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών με τις επιχειρήσεις να έχουν βάλει φέσι 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.
Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών δείχνει μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, ποσά δηλαδή τα οποία δεν είναι τεράστια και προφανώς τίποτα περισσότερο από μια δόση του φόρου εισοδήματος ή του χαρατσιού της ΔΕΗ…
Για τις επιχειρήσεις η μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή φτάνει τα 20.554 ευρώ.
Αποκαλυπτικά των εσωτερικών προβλημάτων στην είσπραξη δημοσίων εσόδων είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ η γενική εικόνα εισπράξεων από τις Δ.Ο.Υ είναι θετική (εισπράχθηκαν το Φεβρουάριο έσοδα 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,550 δισ. ευρώ), επιμέρους στο μέτωπο των εισπράξεων ΦΠΑ επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της βουτιάς κατανάλωσης στα έσοδα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 140 Δ.Ο.Υ, τον Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν το στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι υπόλοιπες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου