8.5.13
Τελικά, πόσο είναι ο κατώτατος μισθός;
Καταταγείτε, μας έλεγαν, καταταγείτε.Θα περάσετε «ωραία στον ρωμαϊκό στρατό». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των λεγεωνάριων του Καίσαρα όταν άρχιζαν οι μπούφλες από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο διάσημο γαλλικό κόμικ. «Δεσμεύομαι για τον κατώτατο μισθό» είχε πει πριν από λίγο καιρό…
ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη «Real News» δίνοντας
πρόσκαιρη ανακούφιση στους σύγχρονους λεγεωνάριους που έχουν αναλάβει το
κουπί της γαλέρας με προορισμό το φως στην άκρη του τούνελ.
Ο «νέος» νέος κατώτατος μισθός, που έφτασε μαζί με το
πολυνομοσχέδιο την Κυριακή των Βαΐων, δεν ήταν απλώς μια νέα εργασιακή
μπούφλα. Ο κατώτατος μισθός φαίνεται ότι είναι απαίτηση της «αγοράς» και
ότι στην ουσία το κράτος έχει χάσει την μπάλα. Όσο το εργασιακό τοπίο
είναι πιο άνυδρο και από την έρημο Σαχάρα τόσο η μικρότερη δυνατή
πληρωμή θα είναι μικρότερη και από το μοβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.
Κάποτε ήταν μέγα θέμα συζήτησης η «γενιά των 700 ευρώ». Έστω και αν η
πραγματική αμοιβή αυτής της γενιάς κυμαινόταν ακόμη παρακάτω. Εν έτει
2013 θεωρείται είδηση το να βρεθεί μια θέση για αυτά τα χρήματα. Άλλωστε
ο Πέτρος Δούκας, κάποιους μήνες πριν, είχε… «προβλέψει» το μέλλον: σε
κείμενο που δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «90+
Προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal II», κατέβασε την πρόταση για
πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, δωρεάν (για τους εργοδότες).Χαράς ευαγγέλια
«Η ανεργία των νέων είναι καταθλιπτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη» έγραφε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, και γι’ αυτό πρότεινε όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας.
Διόλου άσχημα, λοιπόν, που η εθελοντική εργασία, την οποία οραματίστηκε ο Δούκας, τελικά δεν θα είναι… εντελώς εθελοντική: έως και 19,6 ευρώ την ημέρα θα παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το πολυνομοσχέδιο, όσοι άνεργοι απασχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαράς ευαγγέλια στις ουρές του ΟΑΕΔ… Ειδικά αν υπολογίσει κανείς, με τις τρέχουσες τιμές, ότι
♦ για δυο εισιτήρια σε μέσα μαζικής μεταφοράς,
♦ για ένα λίτρο γάλα,
♦ για μισό κιλό ψωμί,
♦ για ένα κοτόπουλο,
♦ για ένα κιλό πατάτες
♦ και κατιτίς στην άκρη για πάγιους λογαριασμούς, που δεν θα πρέπει όμως να ξεπερνούν τα 130 ευρώ τον μήνα, το ημερομίσθιο που χρειάζεται κανείς φτάνει τα 19 ευρώ! Το να έχεις 60 ολόκληρα λεπτά για προσωπικά έξοδα την ημέρα δεν είναι και άσχημα για… λεγεωνάριος.
Πάντως, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που δεν έχουν καν τον τιμητικό βαθμό του λεγεωνάριου.
* Επιχειρηματίας που έχει ρίζες στον χώρο του αθλητισμού προσπαθεί εδώ και καιρό να μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αν τα καταφέρει, η πρότασή του προς τους εργαζομένους είναι να δηλώσουν άνεργοι και να παίρνουν 300-400 ευρώ τον μήνα για εξάωρο και πενθήμερο και… μισό ένσημο του ΙΚΑ.
* Σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, με 43 καταστήματα εντός Αττικής, πέρσι μετά το Πάσχα πήγαν στους εργαζομένους νέες συμβάσεις, με καινούργιες μειώσεις μισθών που φτάνουν συνολικά το 33%, διότι «το κάνουν και άλλες επιχειρήσεις και έτσι λέει ο νόμος».
* Για εύκολους λύτες το σταυρόλεξο σε μεγάλο όμιλο: Αν από τα 400 ευρώ τον μήνα αφαιρέσεις τις ασφαλιστικές εισφορές που δίνεις για τον ΟΑΕΕ κάθε δίμηνο, πόσα μένουν;
* Σε μια από τις τουριστικές αγορές που φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα πάει καλά, στην Κέρκυρα, υπήρχαν αγγελίες που ζητούσαν νέους 18 έως 23 ετών, ώστε ο μισθός τους να μην ξεπερνά τα 410 ευρώ καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο οι Έλληνες θα «φάνε» τη θέση πολλών μαθητευόμενων από Ρουμανία, Τσεχία και Πολωνία που κάλυπταν τις θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Παπούτσι από τον τόπο τους θα ψωνίσουν, γενικά, πολλοί ξενοδόχοι, αφού το εγχώριο «προϊόν» θα κοστίσει πιο φθηνά, μια και δεν θα πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «εργασιακός μεσαίωνας»… Οπότε το ερώτημα είναι ένα: Ποιος είναι τελικά ο κατώτατος μισθός;
Ποντίκι μοντάζ Γρέκι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου