30.7.13
ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: "ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ" ΚΑΙ "ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ" ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ
Ποιους φόρους και ανατροπές φέρνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το νέο Μνημόνιο
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του εισοδήματος) θα εξακολουθήσει να εισπράττεται έως το 2017 (για εισοδήματα του 2016), ενώ ξεκαθαρίζει πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε αυτό θα επανέλθει εντός του 2014.
Ο νέος φόρος θα πρέπει να συνεισφέρει 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία και θα πρέπει να παρουσιασθεί στην τελική του μορφή το Σεπτέμβριο.
Το νέο μνημόνιο αναφέρει πως οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2014, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα ακολουθήσει η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, σε αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην αναθεώρηση του Κώδικα περί Δικηγόρων και στον προσδιορισμό των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε κινητικότητα.
Επίσης, 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν έως το Δεκέμβριο 2013, ενώ θα αυξηθούν στους 5.000 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014, στις 9 .000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014, στις 14.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 και στις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ομαδικές απολύσεις. Αν και δεν γίνεται αναφορά σε νέες μισθολογικές μειώσεις τονίζεται η θέσπιση πιλοτικού συστήματος εφαρμογής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, από τον Ιανουάριο του 2014.
Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, στην περαιτέρω βελτίωση της διακυβερνήσεως των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ενίσχυση της διαδικασίας εκκαθαρίσεως των τραπεζών που έχουν εξυγιανθεί, αλλά και στην διευκόλυνση της διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδικότερα όσον αφορά στη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται με το νέο Μνημόνιο να προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου