28.2.11
Γιατί δεν εμφανίζεται στο «Διαύγεια» καμία δαπάνη για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού;
Με το περιβόητο πρόγραμμα «Διαύγεια» (νόμος 3861/2010) εισάγεται πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων και των δαπανών των κυβερνητικών οργάνων και της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο.
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι-κατά δήλωση του- ένα προσωπικό στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν ξεχνά μάλιστα να μας το υπενθυμίζει σε κάθε ομιλία του για τη διαφάνεια , προσθέτοντας και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) όπου όλοι όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά σε ένα σύστημα.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η ΠΡΩΤΗ υπηρεσία που θα ήταν συνεπής ως προς την εφαρμογή του «Διαύγεια» και της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) , να είναι το Μαξίμου και το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού που αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία.
Αλλά φευ ! Το μέγαρο Μαξίμου απουσιάζει από τη λίστα που δημοσίευσε η Ενιαία Αρχή Πληρωμής του Δημοσίου, ενώ, σύμφωνα με σχολιασμό της Βασιλικής Σιούτη που είχε δημοσιευθεί την περασμένη εβδομάδα στην «Κ.Ε», η μισθοδοσία του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι πρότινος εκδιδόταν χειρόγραφα και πολλοί σύμβουλοι έπαιρναν τα χρήματα… χέρι με χέρι!
Δηλαδή εμφανιζόταν κάποιος με ένα φάκελο και μοίραζε … λεφτά. Ο ορισμός της …»διαφάνειας»!!!
Η ίδια … «διαφάνεια» εμφανίζεται και σε ότι αφορά τις δαπάνες του Μεγάρου Μαξίμου, αφού η παρουσία του στο «Διαύγεια» είναι υποτυπώδης.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ταξίδια του ίδιου του πρωθυπουργού (της … «διαφάνειας»!). Ταξίδια για τα οποία έχει ασκηθεί κριτική από την αντιπολίτευση ότι είναι πολυδάπανα και ότι στη συνοδεία του συχνά περιλαμβάνονται άτομα που δεν είναι πάντα απαραίτητα.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς να είναι οι πρώτες δαπάνες για τις οποίες η γραμματεία της κυβέρνησης θα έδινε «λογαριασμό στον πολίτη», όπως λέει ο πρωθυπουργός.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία δαπάνη για τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο Διαδίκτυο.
Το Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, επίσης, δεν παρουσιάζει καθόλου δαπάνες στο site της«Διαύγειας» , παρότι αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία.
Υπενθυμίζω ότι πέραν της ηθικής πλευράς του θέματος υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Η ΝΟΜΙΚΗ! Βάσει του νόμου 3861/2010 για τη «Διαύγεια», καμία απόφαση δεν εκτελείται αν δεν αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο «et.diavgeia.gov.gr». Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί.
Όσοι φορείς (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου και το Πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού) εγκρίνουν δαπάνες, χωρίς δημοσίευση, η πράξη είναι ΠΑΡΑΤΥΠΗ και ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΑ, όπως ρητώς ορίζεται από το άρθρο 4 του σχετικού νόμου 3861/2010.
Σε σχετική εγκύκλιο επίσης , που στάλθηκε στους φορείς τον Οκτώβριο, τονίζεται ότι «η καταχώριση και ανάρτηση πρέπει να λαμβάνει χώρα ΑΜΕΛΛΗΤΙ, δηλαδή τάχιστα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση». Επίσης επισημαίνεται ότι η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώριση και ανάρτηση των νόμων και των πράξεων στο Διαδίκτυο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Υ.Κ. (άρθρο 107, περ. ε και στ του ν. 3528/2007).
Ποιοι λοιπόν οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις (βάσει του νόμου) για το ότι δεν έχουν δημοσιευτεί ούτε οι δαπάνες του Πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, αλλά ούτε και οι δαπάνες των ταξιδιών του κ. Γ. Παπανδρέου;
Θα εφαρμοστεί άραγε ο νόμος κ. Πρωθυπουργέ;
Στην αντίθετη περίπτωση δικαίως οι πολίτες θα αποκομίσουν την εντύπωση ότι κάτι θέλετε να αποκρύψετε!
Όσο για τη διαφάνεια, αυτή δυστυχώς την έχετε ήδη απολέσει…… και το προσωπικό σας στοίχημα το έχετε ήδη χάσει…..!
ΥΓ.Αδιαφορία για τη «Διαύγεια» επιδεικνύει και το γραφείο του υπουργού Επικρατείαςκ.Χ. Παμπούκη, το οποίο επίσης δεν έχει ανεβάσει κανέναν λογαριασμό από τα ταξίδια του, ενώ και οι υπόλοιπες δαπάνες είναι ενδεικτικές.
Το ίδιο συμβαίνει και για τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα. Στο site της «Διαύγειας» υπάρχουν δεκάδες αναφορές και δαπάνες για τα χαμηλού κόστους ταξίδια διπλωματικών και χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, αλλά …καμία ενημέρωση για το κόστος των ταξιδιών του Υπουργού Εξωτερικών.
Bookmark It Το ίδιο συμβαίνει και για τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών κ. Δρούτσα. Στο site της «Διαύγειας» υπάρχουν δεκάδες αναφορές και δαπάνες για τα χαμηλού κόστους ταξίδια διπλωματικών και χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, αλλά …καμία ενημέρωση για το κόστος των ταξιδιών του Υπουργού Εξωτερικών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου