7.11.12
Απορρίφθηκε έπειτα από ένταση στη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας
Απορρίφθηκε τελικά, με ψήφους 170 προς 47 (σε σύνολο 217 παρόντων βουλευτών) η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει επί του πολυνομοσχεδίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα, είχε προκαλέσει ένταση στη Βουλή, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν αρχικά το αποτέλεσμα της καταμέτρησης (δια της εγέρσεως των βουλευτών) που έγινε από το προεδρείο της Βουλής, ενώ εν συνεχεία διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να είχε γίνει άμεσα και όχι να δοθεί χρόνος στους βουλευτές των άλλων κομμάτων να προσέλθουν στη Βουλή για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία και μόνο.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής (για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ) και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει την ένστασή του. Τελικά η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας προχώρησε κανονικά και διεξήχθη χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε.
ΔΗΜΑΡ: Ένσταση για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού
Η Δημοκρατική Αριστερά, σχολίασε την κατάθεση της ένστασης με ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας πρέπει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μην υποβάλλεται καταχρηστικά και για λόγους κομματικού εντυπωσιασμού, αλλά να αφορά κυρίως σε ζητήματα παραβίασης των βασικών δομών του Πολιτεύματος (άρθρο 120 του Συντάγματος). Ο τυπικός έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών της Βουλής ( π.χ. κατεπείγον, μορφή άρθρων) με βάση τον κανονισμό και την κοινοβουλευτική παράδοση συναρτάται με την πολιτική διαχείριση πραγματικών και κρίσιμων κινδύνων για τη χώρα.
Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Εθνικής Ανάγκης και Ευθύνης και στηρίζοντας την ειρηνική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θεωρεί ότι η στάθμιση ανάμεσα σε τυπολατρικές εμμονές και την πίεση πολιτικού χρόνου πρέπει να γίνει με κριτήριο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όχι με βάση κομματικές σκοπιμότητες συγκυρίας».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, υποστήριξε ότι ο νόμος είναι καθ' ολοκληρίαν αντισυνταγματικός και απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είπε:
«Πώς μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ‘ρθείτε να μας πείτε 'συγνώμη δεν το διάβασα'; Θα πρέπει να ντρέπεστε».
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως εκβιασμός στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να το έχουν διαβάσει οι βουλευτές που καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» και σημείωσε ότι αποτελεί προσβολή μέχρι βαθμού καταλύσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος,.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το συνταγματικό πυρήνα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και στη συνέχεια παρέθεσε σειρά άρθρων του Συντάγματος τα οποία όπως είπε, παραβιάζονται από διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Απαντώντας, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κ. Τασούλας, είπε ότι έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η παραμονή στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού και σημείωσε ότι είναι καθήκον των βουλευτών να ψηφίσουν τα μέτρα. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η ύπατη συμβολή στη συνταγματικότητα και στην αποτροπή των φρικτών χειρότερων που περιμένουν τον ελληνικό λαό αν παραμείνει το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, είναι η μεγαλύτερη προάσπιση του Συντάγματος.
eklogika
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου