20.6.13
Οι επόμενες πατάτες θα είναι περισσότερο καυτές
Του Γιώργου Κράλογλου
Τα αμυντικά συστήματα σε συνδυασμό με τις μεταφορές. Η παιδεία και η τεχνολογία με τους 200 και πλέον φορείς. Και το κύκλωμα πετρελαίου, ενέργειας σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο και την ύδρευση είναι νομοτελειακά τα αντικείμενα της πολιτικής με τις επόμενες καυτές πατάτες που θα αναζητήσουν δοκιμασμένα πολιτικά χέρια.
Ας μην γελιόμαστε. Η απόφαση για την διάλυση της ΕΡΤ δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε μέρος πολιτικού παιχνιδιού ανεξάρτητα από το ότι υπήρξαν και κέρδη και ζημιές με τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός της.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Α. Σαμαράς αποκόμισε κέρδη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έδειξε πολιτικό θάρρος, παραλαμβάνοντας την καυτή πατάτα της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης. Δεύτερον γιατί οδηγεί τα κόμματα των κρατιστών τόσο των συνεργαζομένων με την κυβέρνηση όσο και της αντιπολίτευσης σε αναγκαστικές τοποθετήσεις μπροστά στις νομοτελειακές εξελίξεις που καταφθάνουν και έχουν στόχο την επιβολή (έστω και χωρίς την πρωτοβουλία μας) μεταρρυθμίσεων απόλυτα συνδεδεμένων με την παραπέρα δανειοδότησή μας και στήριξη της αναπτυξιακής μας προσπάθειας από τους δανειστές.
Άρα ο κ. Σαμαράς έδωσε τις εξετάσεις του και η ιστορία θα δείξει αν πέρασε ή αν θα επιστρέψει στα “πολιτικά θρανία”…
Αλλά ας πάμε στο επόμενο βήμα που θα είναι πολυπλοκότερο του πρώτου.
Μέσα στο 2013 η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και στα αμυντικά συστήματα, στους εξοπλισμούς και στην σύνδεσή τους με το κατασκευαστικό και προμηθευτικό σύστημα ειδών αμύνης.
Αν σημειώσουμε λοιπόν ότι η απόφαση για την κάλυψη των αναγκών μας σε προϊόντα αμύνης θα είναι (όπως αναμένεται) αποκλειστικά οι προμήθειες μέσω συμβάσεων, φυσική συνέπεια είναι το οριστικό κλείσιμο του Σκαραμαγκά αλλά και κάθε συγγενούς εγκατάστασης η τύχη των οποίων εξαρτάται από τις κρατικές προμήθειες.
Η δε διέξοδος με την απασχόληση των παραπάνω εγκαταστάσεων στον τομέα των μεταφορών θα κλείσει αναγκαστικά καθώς οι μεταφορές που σήμερα ελέγχονται από το κράτος θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών επενδυτών αφού η προσοχή δανειστών και αξιωματούχων της Ευρώπης που έχει επικεντρωθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρακολουθεί στενά και την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Έτσι ο Σκαραμαγκάς, η Ελευσίνα, η Τραινοσε, και η κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα στην συναρμολόγηση αμαξωμάτων και οχημάτων θα είναι η προσεχής καυτή πατάτα που θα παραδοθεί σε κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν.
Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετείται ήδη το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης αεροδρομίου, αερολιμένων, λιμανιών και ΕΛΤΑ.
Και στον κύκλο αυτό ο επόμενος πάταγος που αναμένεται θα αφορά τις αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ και το πλήρες άνοιγμα των πάσης φύσεως ταχυδρομικών υπηρεσιών. Αυτή θα είναι και η καυτή πατάτα τύπου ΕΡΤ.
Το 2014 θα ανοίξει ακόμη μία φορά ο φάκελος παιδεία και συγκεκριμένα οι “υποφάκελοι” που αφορούν την χρηματοδότηση Οργανισμών και φορέων εκπαίδευσης, έρευνας τεχνολογίας που είναι συνδεδεμένοι με τον κρατικό κορβανά.
Οι εντολές θα λένε “κόβονται οι χρηματοδοτήσεις και διαλύονται προγράμματα και Οργανισμοί”.
Σε πρώτη φάση θα ακουσθούν τα ονόματα των Οργανισμών που θα διαλυθούν ενώ δεν πρόκειται να προκύψει ρύθμιση και μέριμνα διάθεσης του προσωπικού σε άλλους Οργανισμούς.
Πρόθεση των εισηγητών (σε πολιτικό επίπεδο) είναι να ξεκαθαριστεί απόλυτα η πολιτική τοποθέτηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και να μεταβληθεί μια και καλή το τοπίο στα θέματα της παιδείας και της πανεπιστημιακής έρευνας ώστε να θεμελιωθεί από την αρχή η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Αυτήν την στιγμή πολλά σενάρια ακούγονται αλλά, κατά την άποψή μου, έχουν να κάνουν με το ξεκαθάρισμα πολιτικών θέσεων και αντιδράσεων προκειμένου οι αποφάσεις να εφαρμοστούν με συγκεκριμένο (σύντομο) χρονοδιάγραμμα.
Αφού λοιπόν βολιδοσκοπηθούν προθέσεις και θέσεις στο τέλος του 2014 και εντός του 2015 θα βγει από τον φούρνο η καυτή πατάτα του πετρελαίου-ενέργειας-ορυκτού πλούτου που θα αναζητά χέρια για να την κρατήσουν, για μια τριετία, αφού τότε με αρχή τις αποφάσεις για την μεταβίβαση, όλων των τομέων της ΔΕΗ σε ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές θα είναι καθαρό το τοπίο και για την τύχη της παραγωγής καυσίμων στην Ελλάδα και για την επανάληψη των ερευνών αξιοποίησης τυχόν αποθεμάτων υδρογονανθράκων και ορυκτού πλούτου που μπορεί να κάνει και τον κλάδο της μεταλλουργίας αντικείμενων επενδυτικών ευκαιριών.
Μέχρι τότε βεβαίως θα είναι πλήρως ορατό και το τοπίο στο φυσικό αέριο και για τον ρόλο της Ελλάδας στο Βαλκανικό ενεργειακό γίγνεσθαι αφού γύρω στο 2015 θα οριστικοποιηθεί και ο χάρτης αγωγών και συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανασφάλειας.
Το ερώτημα που τίθεται από τις παραπάνω σχεδιαζόμενες εξελίξεις είναι γιατί τα πολύ καυτά γεγονότα πλησιάζουν χρονικά τις εκλογές. Ορισμένοι λένε ότι ριζοσπαστικές αποφάσεις για τον ρόλο του κράτους είναι καλύτερα να παίρνονται από αριστερές και συνεργαζόμενες κυβερνήσεις. Η απάντηση δε αυτή λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2015 και την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής.
Capital
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου