22.5.11
Στο χαμηλότερο ποσοστό της Ιστορίας η αποδοχή του ευρώ
Αν και τίθεται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση η συγκεκριμένη ερώτηση, και αφορά μόνο το ευρώ, εμφανίζει εντυπωσιακά ποσοστά. Μάλιστα ένα 16% συνειδητοποιημένων μιλά για επιστροφή στην Δραχμή και όχι για κάποιο άλλο μη άστικο μοντέλο. (κομουνισμός πχ). Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αστικό κόμμα ανοιχτά κατά του ευρώ στην Ελλάδα.
Η σημερινή κρίση χρέους στην οποία έχει βυθισθεί η Ελλάδα και το επακόλουθο γενικευμένο κύμα ανασφάλειας έχει αλλάξει την εικόνα πλήρους αποδοχής του Ευρώ. Με βάση την πρόσφατη έρευνα της Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η αποδοχή του Ευρώ προσεγγίζει σήμερα το 58% ενω παλιότερα και συμφωνα με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ ήταν:
[...]πριν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, η Ελλάδα παρουσίαζε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην κοινωνική του υποστήριξη (72%, στοιχεία Ευρωβαρόμετρου).
Το εν λόγω ποσοστό βρισκόταν, όχι μόνο πάνω από το μέσο όρο των 15 χωρών-μελών (59%), αλλά και πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του Ευρώ (66%). Από το 1993, που το Ευρωβαρόμετρο ξεκίνησε να αποτυπώνει εμπειρικά τις στάσεις των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο Ευρώ, έως και το 2004, η υποστήριξη προς το ενιαίο νόμισμα κυμάνθηκε στην Ελλάδα, κατά κανόνα, σε επίπεδα πάνω από 60%.
Το σημερινό 58% ως ποσοστό αποδοχής του ευρώ είναι το χαμηλότερο της ιστορίας στην Ελλάδα και παραμένει σχετικά σταθεροποιημένο το τελευταίο εξάμηνο. Είναι σύμφωνα με την έρευνα σαφώς υψηλότερη στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα . (πχ. συνταξιούχοι, νοικοκυρές).
Ταυτόχρονα, υπέρ της άμεσης επιστροφής στη δραχμή τάσσεται σήμερα το 16%, δηλαδή σχεδόν 1 στους 6 Έλληνες πολίτες.
Είναι σαφές νομίζω ότι ο ευρωσκεπτικισμός -καθώς το μνημόνιο θα κόβει την ελληνική κοινωνία βαθιά και θα ματώνει- θα δει τα ποσοστά του να αυξάνονται ραγδαία. Μόλις οχτώ μονάδες μας χωρίζουν από το να καταστεί “κοινωνική μειοψηφία” και ελάχιστα από το να χαρακτηρίσουν απάνθρωπες οι πολιτικές που επιβάλει.
Τα στοιχεία τα πήραμε από τηνpublicissue.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου