28.6.11
Οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν τέσσερις μισθούς
Στο 27% υπολογίζονται κατά μέσο όρο οι απώλειες λόγω Μεσοπρόθεσμου
Έως και 4 μισθούς ετησίως θα χάσουν κατά μέσο όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αποδοχές που λάμβαναν το 2009 μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του ενιαίου μισθολογίου.Η φοροεπιδρομή που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν με το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να οδηγήσουν συνολικά σε απώλειες αποδοχών της τάξης του 27% κατά μέσο όρο.
Το 2010 με την εφαρμογή του Μνημονίου οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν μεσοσταθμικά δύο μισθούς.
Οι απώλειες καταγράφονται, όπως δημοσιεύει το Έθνος, κυρίως από τις οριζόντιες περικοπές κατά 20% σε αρκετά επιδόματα, καθώς και στη μείωση των επιδομάτων αδείας, δηλαδή του 13ου και του 14ου μισθού, που περιορίστηκαν για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο σε συνολικά 1.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Παράλληλα το 2010 μειώθηκαν κατά 33% και η υπερωριακή εργασία, από 60 ώρες που ήταν το ανώτατο όριο, σε 40 ώρες.
Η φοροκαταιγίδα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μαζί με το σύνολο των φορολογούμενων συμπαρασύρει και τις ήδη μειωμένες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Σε συνδυασμό δε με την έκτακτη εισφορά, που συνολικά υπολογίζεται σε 3% επί των συνολικών αποδοχών, ουσιαστικά μειώνει το ετήσιο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1,5 μισθό επιπλέον.
Τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολογήτου, την έκτακτη εισφορά, τον αυξημένο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με:
Την καθιέρωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.
Τη θεσμοθέτηση ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων σε ποσοστό 1% επί των συνολικών αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.
Παράλληλα, μειώνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών κατά 50% από 40 σε 20 ώρες, μετά την πρώτη μείωση κατά 33% που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 (από 60 σε 40 ώρες).
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει, επίσης, το πάγωμα των μισθών για 5 χρόνια και την απόδοση του ποσού της ωρίμανσης ανά πενταετία ύστερα από αξιολόγηση.
Επίσης, έχει ανακοινωθεί η μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%, καθώς και η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων. Τα μέτρα αυτά θα ενσωματωθούν στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, που αναμένεται να επιφέρει περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που αναλογούν σε μισθό ετησίως κατά μέσο όρο.
Οι περικοπές από τους νέους φόρους
Οι νέοι φόροι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα εισοδήματά τους με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Η εισφορά του 3% συνολικά, που προβλέπεται μόνο για τους κρατικούς υπαλλήλους, αντιστοιχεί σε ποσό που κυμαίνεται από 30 ευρώ μηνιαίως στους χαμηλόμισθους κατά μέσο όρο και μπορεί να φτάσει έως και 60 ή 70 ευρώ στους υψηλόμισθους, γιατί υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών και των αποζημιώσεων. Το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να περικόψει έως και 40% τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων που υπολογίζονται σε 40.000, σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2015.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου