1.11.11
Οι δανειστές γνώριζαν για το δημοψήφισμα;
Το ευρώ βούτηξε έως και 5%, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «κοκκίνισαν» μόλις ο ΓΑΠ πέταξε τις βόμβες του, η Wall Street δεν είδε με καλό μάτι το δημοψήφισμα, οι αγορές γενικότερα ήταν ιδιαίτερα νευρικές.
Ήρθαν και τα πρώτα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης για να δείξουν ότι εκτός από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την τρόικα, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, κανείς άλλος δεν ήξερε τι σχεδίαζε ο Γ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστική η μέχρι στιγμής αντίδραση της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle , το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».
Η σιωπή των θεσμικών παραγόντων, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Λαγκάρντ δείχνει ότι όλα ήταν προσυμφωνημένα και σχεδιασμένα, όχι στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Γι’ αυτό και δεν μπορεί να πει κανείς ότι κινδυνεύει η 6η δόση του δανείου. Να θυμίσουμε ότι η Λαγκάρντ είπε ότι θα εκταμιευτεί εφόσον το χρέος ήταν βιώσιμο μετά της συμφωνία των Βρυξελλών. Με τη συμφωνία στον αέρα λογικά λοιπόν θα έπρεπε να παγώσει η δόση από το ΔΝΤ, κάτι που δε θα γίνει διότι υπήρχε συμφωνία κάτω από το τραπέζι για το δημοψήφισμα.
Handelsblatt: Η χρεοκοπία πλησιάζει
Κατά τα λοιπά, τα ΜΜΕ στο εξωτερικό κάνουν λόγο για βόμβα στη συμφωνία των Βρυξελλών.
«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το “ναι” των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».
«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα. Και σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.
«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times.
«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».
Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο που καλείται να κατευνάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς εκτός από τους αγανακτισμένους Έλληνες, πρέπει να πείσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα.
«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”. «Μπροστά στο φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επιλεγέντας να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, καθώς περίπου 6 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την απόφαση για το «κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Η Hamburger Abendblatt αναφέρει ότι Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να εκπλήσσεται από το δημοψήφισμα στην Αθήνα. Πρόκειται για “εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα στοιχεία και δεν χρειάζονται καν σχόλια, φέρεται να σχολίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ.
Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι το δημοψήφισμα θα γίνει σε λίγες εβδομάδες.
Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος
Η Βρετανική Guardian αναφέρει την είδηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και θυμίζει πως πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που θα γίνει μετά το 1974 όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας μετά την λήξη της δικτατορίας.
antinews
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου