5.4.13
Η τρόικα έβαλε στο τραπέζι θέμα για νέα μέτρα!
Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου
Ψυχρολουσία ήταν για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η χθεσινή πρώτη επαφή με την τρόικα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν τη δόση των...
8,8 δισ. ευρώ, η οποία -κατά τα φαινόμενα- θα εγκριθεί αργότερα από τις 12 Απριλίου που υπολογιζόταν αρχικά.
Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν φάνηκαν να πείθονται για τον νέο τρόπο είσπραξης του χαρατσιού ούτε και για την αποκατάσταση των διαταραγμένων δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ αρνητικά αντιμετωπίζουν τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.
Οι τροϊκανοί, όταν αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών, δέχθηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες ομάδας ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Νίκης. Αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν άρον άρον στα αυτοκίνητά τους, ενώ η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο έσπευσε να συγκρατήσει τους οργισμένους πολίτες.
Επί περίπου τρεις ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ άκουγαν την ελληνική πλευρά να εκθέτει τις απόψεις της επί των εκκρεμών ζητημάτων, χωρίς ουσιαστικά να τοποθετηθούν πάνω σε κανένα ή να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αποχώρησαν αφήνοντας την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν επί μακρόν. Αυτό προανήγγειλε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, που δήλωσε ότι η ημερομηνία αποχώρησης της τρόικας από την Αθήνα είναι... ανοιχτή.
Χθες έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων που είχε προκύψει στις 13 Μαρτίου. Στόχος είναι να απεγκλωβιστεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να μας έχει δοθεί από τις αρχές Μαρτίου, αλλά και τα 6 δισ. ευρώ (του α' τριμήνου του 2013) για τα οποία ως προαπαιτούμενο θεωρείται η θετική έκθεση αξιολόγησης.
Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί στα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ προβλέπουν για το τέλος του 2013 μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ.
Για τη διετία έως το τέλος του 2014 προβλέπουν σωρευμένο έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισ. που πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, με βάση και τα όσα έχει υπογράψει η Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank ήταν ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Στου ξένους παρουσιάστηκε και η πρόταση για μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 10%-15%, με την τρόικα να αμφισβητεί την απόδοση του μέτρου εάν εφαρμοστεί έτσι όπως προτείνεται από την τρικομματική κυβέρνηση (δηλαδή να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και από τις εφορίες).
Χθες παρουσιάστηκε και πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο 7.000 επίορκων, αλλά και παρεμβάσεων σχετικών με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.
«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να κλείσει όλα τα μέτωπα έως τις 15 Απριλίου, λαμβάνοντας έτσι την έγκριση για την επόμενη δόση έως το έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, ακόμη η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο ξεκίνημά της...
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου