7.10.08
Δώσε θάρρος στο χωριάτη.....*
*Λαϊκή παροιμία
Λάβαμε από τον φίλο μας κ. Γιάννη Μπρίσκο το παρακάτω κείμενο που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο:
Υπέρ της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αντικατάστασής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα «νέο συναιτεριστικό κράτος» τάχθηκε μιλώντας στην εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Η δήλωση αυτή αποτελεί άλλον έναν κρίκο σε μια αλυσίδα αναλόγων τοποθετήσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα της νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, η οποία διεξάγεται στη Λευκωσία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία με βάζει σε κατάσταση πολιορκίας εδώ και πολλά χρόνια, καταπατά όλα μου τα δικαιώματα, εφαρμόζει πολλά μέτρα απομόνωσης, αμφισβητεί όλες τις πτυχές της ζωής μου, οργανώνοντας από το 1963 μέχρι το 1974 πολλές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων για να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του νησιού και με καλείτε να χαιρετίσω την Κυπριακή Δημοκρατία; Δεν μπορώ, λυπάμαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων στην εφημερίδα.
Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ότι και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας «αποδέχθηκε ότι το συνεταιριστικό κράτος θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος. Ένα ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» αλλά όπως είπε για πολιτικούς λόγους ξέχασε τη συμφωνία του επί του θέματος αυτού.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος ενόψει των προσκομμάτων τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι γίνεται από τον ΟΗΕ επεξεργασία ιδεών για τη δημιουργία παράλληλου μηχανισμού συνομιλιών μεταξύ των ομάδων εργασίας και των συμβούλων κ. Ιακώβου από την Κύπρο και κ. Ναμί από τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες θα επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του με στόχο να παρεμβαίνει υποβοηθητικά στη διαδικασία, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου αναφέρει ακόμη ότι αν και επισήμως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ατύπως θα ήταν επιθυμητό να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, ώστε να συμμετέχουν και οι τουρκοκύπριοι, είτε το φθινόπωρο του 2009.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου