ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

25.2.09

Ιράκ: τα μυστικά των βάλτων

Κώστας Μαυραγάνης





Μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές του πλανήτη εδώ και είκοσι χρόνια, το Ιράκ, εμφανίζεται στην επικαιρότητα συνήθως για αντάρτικες επιθέσεις και «ασύμμετρες απειλές». Ωστόσο, πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα θέμα από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή το οποίο, παραδόξως, έχει οικολογικές προεκτάσεις: η σταδιακή εξαφάνιση των υδροβιοτόπων του νοτίου Ιράκ.




Γεωλογικός Χάρτης του Ιράκ

Οι βαλτότοποι στα νότια της χώρας επηρέαζαν και επηρεάζουν τη ζωή της περιοχής εδώ και 6.000 χρόνια, καθώς είναι αλληλένδετοι με το θεωρούμενο από αρκετούς ως λίκνο του πολιτισμού: τη Μεσοποταμία, την εύφορη ζώνη ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Η ανθρώπινη παρέμβαση, φυσικά, δεν έλειψε, με τη μορφή του Μπααθικού καθεστώτος και την εντολή του Σαντάμ Χουσεϊν να ξεκινήσουν έργα αποξήρανσης, καθώς οι εν λόγω βάλτοι αποτελούσαν καταφύγιο αντικυβερνητικών.

Η αποσταθεροποίηση/αποδυνάμωση και εν τέλει κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ έδωσε τέλος στις δραστηριότητες εκείνες - αλλά όχι πριν η συνολική έκταση μειωθεί από τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν στο παρελθόν στα 760. Εν πάση περιπτώσει, η καταστροφή το 2003 πολλών από τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί για αυτό το σκοπό οδήγησε στην επαναφορά του 40% των αποξηραμένων εκτάσεων. Αλλά όχι για πολύ, καθώς η ζημιά φαίνεται πως ήταν πολύ βαριά: έξι χρόνια μετά, οι υδροβιότοποι καταλαμβάνουν το 30% της έκτασης που είχαν το 2003.

Μελέτες της UNEP (United Nations Environment Programme, http://www.unep.org/) δείχνουν πως η συρρίκνωση των υδροβιοτόπων, συνδυαζόμενη με μια επερχόμενη περίοδο ξηρασίας και χαμηλών βροχοπτώσεων, η άρδευση και ύδρευση των γύρω περιοχών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, ενώ η τοπική χλωρίδα και πανίδα θα υποφέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος υπαίτιος του προβλήματος, κατά το ιρακινό υπουργείο περιβάλλοντος, δεν είναι το καθεστώς Σαντάμ, αλλά η Τουρκία, που μέσω της ανέγερσης μεγάλου αριθμού φραγμάτων εντός της επικρατείας της, έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στην περιβαλλοντική ισορροπία της ευρύτερης περιοχής.


Με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο , πολλοί υδροβιότοποι καταστράφηκαν από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου.Εδώ βλέπουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέμβασης πριν και μετά από Αμερικάνικα στρατεύματα.

Πηγές:
http://www.unep.org/
http://www.sciencedaily.com
http://news.bbc.co.uk
blue planet

Δεν υπάρχουν σχόλια: