9.4.09
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Θέμα: «Το ΥΠΕΘΑ με τα χρήματα των φορολογουμένων προτιμάει τις ξένες από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»
Σύμφωνα με τον ν. 3433/06, που αφορά τις προμήθειες αμυντικού υλικού, η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή θα πρέπει να είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 35% (ποσοστό που ίσχυε και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο) και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 248297 επιτρέπεται η αγορά υλικών από το εξωτερικό, μόνο όταν δεν παράγονται εγχώρια.
Παρά τις προβλέψεις του νόμου, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν προωθήθηκε η συμπαραγωγή με αμυντικές βιοτεχνίες ενώ ακόμη και υλικά που κατασκευάζονταν προηγούμενα στην Ελλάδα αγοράζονται τώρα από οίκους του εξωτερικού και διοχετεύονται κονδύλια που θα ενίσχυαν την εσωτερική αγορά και θα διατηρούσαν θέσεις εργασίας, σε οικονομίες άλλων χωρών.
Οι προτιμήσεις σας στα αγορές ξένων χωρών αφορούν ακόμη και υλικά και εφόδια, μικρής σχετικά αξίας, τα οποία παραδοσιακά κατασκευάζονταν στην Ελλάδα όπως στολές, άρβυλα και κράνη, για τα οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ερώτηση. Το ίδιο ισχύει για απλά κατασκευαστικά υλικά και ανταλλακτικά, που κατασκευάζονταν στην Ελλάδα εδώ και είκοσι χρόνια και που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε μηχανουργεία της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα που καταναλώνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων !!!
Η πολυπλοκότητα των προβλεπομένων από την νομοθεσία διαγωνισμών και οι μεγάλοι χρόνοι λήψης απόφασης για εξέταση των ενστάσεων των προμηθευτών, από το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγοι τους οποίους προβάλετε για να δικαιολογήσετε την προσφυγή σε παραγγελίες στο εξωτερικό μέσω NAMSA, δείχνουν ότι είτε δεν τηρούνται οι διαδικασίες κατά τους διαγωνισμούς, είτε δεν υπάρχουν σωστές προδιαγραφές. Εξάλλου, προκαλεί απορία ότι ελληνικές βιοτεχνίες κατά καιρούς παρήγαγαν ρουχισμό για άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς (γερμανικό, ιταλικό κλπ). Αντίθετα, οι συστηματικές παραγγελίες διαφόρων εφοδίων και υλικών, όπως για παράδειγμα τροφίμων από την Κίνα (Α.Σ. 6332/17-09-08 για ΓΕΣ) και πουλόβερ (Α.Σ. 6283/04-07-08 για Π.Α.) επίσης από την Κίνα και άλλες χώρες, προκαλεί προβληματισμούς αν αναζητούνται οι εγχώριες πηγές και εξετάζεται η ποιότητα ή όλα γίνονται μόνο με βάση το κόστος και χωρίς να εξετάζονται άλλοι παράγοντες (ποιοτικοί και στήριξη της εγχώριας παραγωγής, μέσα στο επιτρεπόμενο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο).
Η επικείμενη απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, για προμήθεια από τη Ρωσία, τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ-3, έναντι ποσού 1,3 δις ευρώ, άσχετα με τη σκοπιμότητα προμήθειας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα μπορούσε να επιτευχθεί με συμπαραγωγή αξίας τουλάχιστον 455 εκατ. ευρώ (όπως απαιτεί ο νόμος). Δυστυχώς, ο τρόπος λήψης απόφασης για την συγκεκριμένη προμήθεια και η απουσία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης αναγκάζει την κυβέρνηση να αποδεχθεί συμπαραγωγή, που σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις φτάνει το 15% αντί του 35%, που προβλέπει ο νόμος.
Το Μητρώο Ελλήνων Κατασκευαστών δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι είχε αναγγελθεί στο προεκλογικό σας πρόγραμμά του 2004, με αποτέλεσμα να καλούνται για ανάθεση κατασκευαστικού έργου εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο και οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί αν είναι απλώς εισαγωγείς ή εγχώριοι κατασκευαστές.
Την ώρα που οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε αδιέξοδο από την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη διατήρηση των αμυντικών βιομηχανιών (κρατικών και ιδιωτικών), που συμβάλουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, στην εθνική οικονομία και διατηρούν περί τις 16.000 θέσεις εργασίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Από το 2004 ποιες συμβάσεις έγιναν για κατασκευή ανταλλακτικών και εξοπλισμού από εγχώριες αμυντικές βιοτεχνίες;
- Γιατί στη διάρκεια της διακυβέρνησής σας έχει γίνει κανόνας η προσφυγή στην αγορά άλλων χωρών ακόμη και για υλικά που κατασκευάζονταν εγχώρια στο παρελθόν;
- Ποιοι είναι οι λόγοι που διακόψατε την προμήθεια αυτών των ειδών από την εγχώρια αγορά;
- Γιατί δεν τροποποιείτε τις διαδικασίες και προδιαγραφές ώστε να αποφεύγετε καθυστερήσεις και να επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα στα προσφερόμενα είδη;
- Γιατί δεν αναζητάτε παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά (όπως τρόφιμα και ρουχισμό) αλλά στηρίζεστε μόνο στον παράγοντα κόστος και αδιαφορείτε για την ποιότητά τους και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής;
- Πότε θα ολοκληρωθεί το Μητρώο Ελλήνων Κατασκευαστών;
- Τί έχετε να πείτε στους 16.000 εργαζόμενους των αμυντικών βιομηχανιών για την απαξίωση στην οποία οδηγήσατε τις βιομηχανίες τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου