ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

9.4.09

Xιλιάδες Σκοπιανοί Λαθρομετανάστες






Хроника
Грчки портокали и ѓевреци за македонските сезонци



Хроника
Илјадници македонски државјани секоја пролет илегално ја минуваат државната граница и одат да работат во Грција на „црно“ како евтини сезонски работници. Причината кај сите е иста - пари. Слабата побарувачка на работа сила во Македонија и ниските плати се главниот катализатор на сезонците кои со три-четири месеци работа во Грција собираат доволно парични средства за да му помогнат на семејството и да „преживеат“ до наредната сезона. Работните места за кои тие „конкурираат“ не се лесни ниту пак примамливи или убави. Продаваат ѓевреци, изнајмуваат лежалки и скутери, берат портокали и маслинки, а посреќните ги чека место како шанкер или келнер додека оние со помалку знаење и врски работат многу потешки и поаргатски работи.

Јавна тајна е дека во скоро секој град во државата постои човек кој ги организира илегалните минувања на границата со Грција. Цената за илегалното минување е речиси иста за сите до 50 евра, а границата се минува во група. Местата за премин има две. Едно во околината на Гевгелија и едно крај Дојран. Оттаму нашите „сезонци“ се препуштени самите на себе да стигнат до местото каде што треба да работат, а попат да ги избегнат безбројните контроли на грчките власти. Тие не се нималку наивни бидејќи знаат дека Грција претставува „ветена земја“ за десетици илјади илегалци од целиот свет.

Тие знаат и свесни се дека нивното патешествие може да заврши во затвор ако бидат фатени од нашата и грчката полиција но сите велат оти желбата да се спечали некој денар за да може да се живее нормално е поголема од стравот.

Еден сезонски работник од источниот дел на земјава, чиј идентитет нема да биде објавен, се согласи да разговара со екипата на „Нова Македонија“пред стартот на неговите годинешни патешествија кон јужниот сосед.

- Не сум криминалец, јас одам за да заработам за парче леб. Свесен сум за ризикот кој го преземам, но што да правам, мора нешто да се работи за да се преживее - раскажува тој.

Нашиот соговорник неколку години по ред оди во Грција како сезонски работник и секогаш преку истиот човек и канал. Досега ниту еднаш некој од групата со која тој ја минувал границата не бил фатен.

Тој вели дека првиот дел од патот завршува во Дојран каде на договорено место и час се собира целата група која треба да ја мине границата. Оттаму одат кон пограничните села каде во текот на ноќта ја минуваат границата. Попат задолжително се облекуваат во стари и искинати алишта за да не го побудат интересот на локалното население.

Следната станица се неколкуте грчки погранични села кои имаат железнички станици и се поврзани со внатрешноста.

- Стравот не си оди со влегувањето во Грција и дури е уште пострашно. Прва работа е да стигнам до село кое има железничка станица и да се качам на воз кој ќе ме однесе до Солун и потоа до местото каде што ќе работам. Ризикот е огромен бидејќи често има контроли во возовите.

Грчките „газди“ знаат дека само мака ги натерала илегалците да дојдат кај нив да работат и затоа ја користат секоја можност да скратат некое евро од платата бидејќи знаат оти не можат да бидат пријавени.

- Работам за минимална, може да се каже смешна, сума пари за грчкиот стандард. За нас сепак е доволно. Штедам колку што можам и собирам за да имам со Што да живеам кога ќе се врата назад во Македонија. Понекогаш газдата знае да ми даде и помалку пари оти јас не можам да го пријава ниту пак имам кому да се пожалам - вели нашиот „илегалец“.

По неколку месеци работа и со доаѓањето на есента во Грција завршува сезоната и нашиот соговорник го чека истиот пат полн со ризици но сега во обратна насока.

Од МВР велат дека го знаат овој проблем и дека се трудат да ги спречат илегалните минувања но државната граница не може да биде „херметички затворени“. Оттаму додаваат оти се свесни дека илегалците што се фатени не се криминалци но сепак нив ги чека сериозна кривична пријава која само по себе може да повлече и по неколку години затворска казна.

Д.Ј. - О.Ч.


прочитано: 226 коментари: 2

Коментари


Kakvo obediniva... Sloven 08.04.2009 14:58:14

Kakvo obedinivanje coveku?Najgolem uspeh na Makedonija ke bide ako ja socuvame ovaa denesnava.Rabotete prvo za sebe i familijata potoa za svojata drzava borete se protiv kriminalot i korupcijata,sakajteja velicajtea , ama aman ne se budalete so nekakvi obedinuvanja,oti toa ke ne trsne po glava i toa silno.

Со невлегување ... Македонија 08.04.2009 14:02:37

Со невлегување во ЕУ ова сакате господа,Македонците да бидат аргати во Грција...Е доста е лажен патриотизам Македонија под хитно треба да влезе во ЕУ..а со влегувањето во ЕУ е и обединување на Македонија и циркулирање на Македонците каде и да се...Ни остана само Србија за премин..не сте се запрашале што е така...Македонија секој што е сака е сака цела и без граници,а тоа е ЕУ...Сите поинаку што мислат сите се против обединувањето на Македонците...Македонија мора да успее...Македонија е земја која се сака и почитува,народот не смее да биде понижуван од никого,туку истиот да биде расмноправен со сите народи и народности во ЕУ...Да живее Македонија.Македонија има уште вистински патриоти кои ке е обединат со велзот во ЕУ....

Скопски семејства расчистувале сметки со пиштоли


Гостиварци ставиле во џеб 683.000 евра


Обложувачница останала без 5.000 евра


Крадци од мотосервис украле делови и алат


Деведесетгодишна старица се обидела да се самоубие


Газда Језда уапсен во Холандија


Си ја убил сопругата оти не му сварила кафе




Изданијата пред 08.08.2008 година можете да ги пронајдете ОВДЕ.



Χιλιαδες παρανομοι σκοπιανοι περνανε καθημερινα να συνορα μας. Ειναι λεει καποια "μαφια" που τους φερνει στην Ελλαδα οπου εργαζονται παρανομα. ( Νοβα Μακεντονια σημερα)
Σημειωνω οτι 350.000 σκοπιανοι ειναι ανεργοι, δηλάδη το 1/3 του πληθυσμου.
Καλα δεν τους πηρε κανεις ειδηση εδω στην Ελλαδα;

Στέφανος Σωτηριου


ПРИЛОЗИ

-ЛИК-

-ИЗБОР-

-КОЛИБРИ-
-ИНТЕРАВТО-





Δεν υπάρχουν σχόλια: