13.6.09
ΘΡΑΚΗ Πώς το "λευκό" έγινε "πράσινο"
Να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα καταγραφής των δυνάμεών τους, μεταφέροντας ουσιαστικά διά μέσου του αποτελέσματος μήνυμα της Άγκυρας προς την ελληνική πολιτεία, επιχείρησαν τα κέντρα που επηρεάζουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή, με υποβολέα το τουρκικό προξενείο Ροδόπης, είχε δώσει γραμμή στη μειονότητα για λευκό, διαμαρτυρόμενη δήθεν για τη μη συμμετοχή μουσουλμάνων σε εκλόγιμες θέσεις στα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη “μη επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας”.
Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, απέτυχε, καθώς δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη. Το κόμμα “Λευκό” και τα λευκά ψηφοδέλτια, ακόμη και αν θεωρηθεί πως στο σύνολό τους προήλθαν από μουσουλμάνους, που δεν μπορεί βεβαίως να ισχύει, αθροιστικά σε Ροδόπη και Ξάνθη αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερα μικρό τμήμα των μουσουλμάνων ψηφοφόρων, που εκτιμώνται σε περίπου 70.000. Χαρακτηριστικά για την ερμηνεία του αποτελέσματος και την αποτυχία της προσπάθειας της Συμβουλευτικής είναι τα μετεκλογικά ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων. “Δεν της βγήκε της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής η προσπάθεια για το λευκό στη μειονότητα”, γράφει “Ο Χρόνος”, “Οι μουσουλμάνοι που ‘υπάκουσαν’... κατάφεραν να βγάλουν το κόμμα ‘Λευκό’ μόλις τέταρτο”, επισημαίνει το “Ελεύθερο Βήμα”, ενώ “Η Φωνή της Ροδόπης” στην ηλεκτρονική της έκδοσης εκτιμά πως “Έσπασε τα μούτρα της η Συμβουλευτική Επιτροπής της μειονότητας”.
Μπροστά στη διαφωνία μέρους της μειονότητας για το χαρακτήρα που η Συμβουλευτική επιχείρησε να προσδώσει στις ευρωεκλογές αλλά και λόγω των πιέσεων των μειονοτικών στελεχών των κομμάτων (κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν της Ροδόπης και Μεντετζή της Ξάνθης και της υποψήφιας ευρωβουλευτή Σιμπέλ Μουσταφάογλου), άλλαξαν τακτική την ύστατη στιγμή και άλλαξαν γραμμή, την οποία μετέφεραν λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Υπό τις συνθήκες αυτές η μειονότητα στράφηκε προς το ΠΑΣΟΚ, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσο και εάν εντέλει ο στόχος δεν επιτεύχθηκε και τα πολιτικά κέντρα κυριάρχησαν των εξωθεσμικών, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως ο παρασκηνιακός ρόλος του προξενείου, της Συμβουλευτικής και του ψευδομουφτή στην πολιτική κατεύθυνση της μειονότητας παραμένει ισχυρός.
makthes.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου