15.3.10
Πενήντα ελληνικά νησιά προς πώληση
Του Νίκου Φιλιππίδη
Δεκάδες ελληνικά νησιά διατίθενται προς πώληση τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν γίνει η σχετική προτροπή από τους Γερμανούς βουλευτές, που το βλέπουν ως λύση για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.
Φυσικά, πρόκειται για νησιά που ανήκουν σε Έλληνες και ξένους ιδιώτες και αναζητούν επενδυτές ή Κροίσους. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, ευκαιρίες υπάρχουν πολλές, και τις συναντά κανείς στις ιστοσελίδες μεγάλων ξένων και ελληνικών μεσιτικών γραφείων.
Η προσφορά είναι μεγάλη και οι τιμές πώλησης ξεκινούν από ...
600 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι και αυτές τις κατηγορίες ακινήτων έχει πλήξει η κρίση, καθώς παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη αναμονή κατά την εξεύρεση ιδιοκτήτη για τους εν λόγω επίγειους παραδείσους. Δεκάδες ελληνικά νησιά διατίθενται προς πώληση τα τελευταία χρόνια, πολύ πριν γίνει η σχετική προτροπή από τους Γερμανούς βουλευτές, που το βλέπουν ως λύση για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.
Φυσικά, πρόκειται για νησιά που ανήκουν σε Έλληνες και ξένους ιδιώτες και αναζητούν επενδυτές ή Κροίσους. Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, ευκαιρίες υπάρχουν πολλές, και τις συναντά κανείς στις ιστοσελίδες μεγάλων ξένων και ελληνικών μεσιτικών γραφείων.
Η προσφορά είναι μεγάλη και οι τιμές πώλησης ξεκινούν από ...
Kάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για περισσότερα από 50 ελληνικά νησιά που θα μπορούσαν άμεσα να αλλάξουν χέρια, ενώ περίπου 60 νησιά ή βραχονησίδες ανήκουν σε ιδιώτες εδώ και χρόνια. Μεταξύ αυτών το διασημότερο είναι αδιαμφισβήτητα ο Σκορπιός, στον οποίο φέρεται να έχει μπει πωλητήριο από την εγγονή του πρώτου ιδιοκτήτη, Αθηνά Ωνάση, σε μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο του Λονδίνου.
Η τιμή ζήτησης όμως έχει προσγειωθεί στα 120 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ το 2006. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, πέραν των Κροίσων που θέλουν ένα νησί για τις ανάγκες τους, όσες επενδυτικές κινήσεις επιχειρήθηκαν σε νησιά στην χώρα μας είχαν όλες άδοξο τέλος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νήσος Aρκούδι, βόρεια της Kεφαλονιάς, η οποία αγοράστηκε από ομάδα επιχειρηματιών με σκοπό την κατασκευή παραθεριστικού συγκροτήματος, επένδυση η οποία ουδέποτε αδειοδοτήθηκε γι’ αυτό και ναυάγησε. Άδοξο τέλος είχε και η προσπάθεια υλοποίησης τουριστικής επένδυσης από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων στο νησί Πάτροκλος, στις νότιες ακτές της Αττικής.
Τι πωλείται
Σε βρετανική ιστοσελίδα διατίθεται προς πώληση νησί ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, έκτασης 37 χιλ. τ.μ., έναντι τιμήματος 3,52 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για νησί κατάλληλο για ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς διαθέτει πλούσια βλάστηση και παρθένες παραλίες. Σε ιστοσελίδα μεσιτικού γραφείου από την Κρήτη, είναι αναρτημένη η πώληση:
--Νησιού 16.000 τ.μ. κοντά στην Πάρο στο οποίο μπορούν να χτιστούν 3.200 τ.μ. Πωλείται 2,7 εκατ. ευρώ.
--Άλλου νησιού 1.950.000 τ.μ. ανατολικά των Σπετσών και πολύ κοντά στην ακτογραμμή της Πελοποννήσου, που διαθέτει κατοικία που κατασκευάσθηκε το 1884, πωλείται δε προς 20 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα όπως αναφέρεται, «καθαρό» από τις αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες, ενώ διαθέτει συντελεστή δόμησης 0,2, δηλαδή χτίζονται 390.000 τ.μ
--Στην ίδια ιστοσελίδα πωλείται νησί 4 εκατ. τ.μ. στο ποσό ρεκόρ των 180 εκατ. ευρώ σε περιοχή που δεν προσδιορίζεται. Διαθέτει πάνω από 5.000 ελαιόδεντρα και πεύκα, μεγάλες και αμμώδεις παραλίες και καθαρές ακτές πλούσιες σε ψάρια.
Μεγάλο χαρτοφυλάκιο πώλησης ελληνικών νησιών διαθέτει η καναδέζικη εταιρεία Private Islands Inc. η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αγορά ελληνικών νησιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τιμές σχετικά προσιτές, που δεν ξεπερνούν εκείνες για ένα σαλέ στο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο Άσπεν των ΗΠΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου