19.4.10
Wolfgang Munchau (FT): Η διάσωση της Ελλάδας απλά καθυστερεί την αναπόφευκτη χρεοκοπία
«Οι αγορές έχουν αναγνωρίσει ότι είτε με διάσωση είτε χωρίς, η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα χρεοκοπημένη. Η διάσωση αποτρέπει τη χρεοκοπία για φέτος, όμως, δεν επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στην πιθανότητα μιας τελικής στάσης πληρωμών», γράφει.
«Απλά κάντε τα μαθηματικά: Η Ελλάδα έχει αναλογία χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 125%. Η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει περίπου 50 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια για να μετακυλήσει το υπάρχον χρέος και να πληρώσει τους τόκους. Αυτό σημαίνει σχεδόν 250 δισ. ευρώ ή περίπου το 100% του ετήσιου ελληνικού ΑΕΠ», εξηγεί ο Μunchau.
Μάλιστα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί από τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, την οποία ο αρθρογράφος υπολογίζει στο 3-5% για φέτος και εκτιμά ότι θα συνεχιστεί έως το 2012 και τα επόμενα χρόνια.
Για να αποφύγει τη μακροπρόθεσμη χρεοκοπία, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Και για αυτό απαιτείται ένα πολυετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος και ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα ανεβάσει τη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας. Μέχρι στιγμής, το σχέδιο προσαρμογής δεν προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνει ο Munchau και προσθέτει: «Ακόμα και εάν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα παρέμενε υψηλός. Αυτό σημαίνει ότι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους είναι αναπόφευκτη».
«Με βάση τους δικούς μου υπολογισμούς, έχουμε ήδη ξεπεράσει το σημείο από το οποίο δεν υπάρχει γυρισμός και δεν θα πρέπει να εστιάζουμε πια στο εάν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία αλλά στο πώς να τη διαχειριστούμε καλύτερα», τονίζει. «Θα είναι μία τακτική διαδικασία, ή έχουμε μπροστά μας μια μπερδεμένη χρεοκοπία του είδους της Αργεντινής;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Ισοτιμια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου