30.3.11
Μόνο... θαύμα μας σώζει από χρεοκοπία και τον «εμφύλιο» που θα φέρει η ύφεση...
Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's, είναι αποτέλεσμα της εκτίμησής του ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια της για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2013, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η υποβάθμιση έρχεται ως συνέχεια της πρόβλεψης για χρεοκοπία της Ελλάδας από τα 2/3 των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC. Για αποχώρηση της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, για ύφεση που θα φέρει τη χώρα στα «πρόθυρα του εμφυλίου» και για ένα μέλλον που μόνο από ...«θαύμα» θα αλλάξει, μιλά ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ακόμη και ο δικός μας Σύνδεσμος Βιομηχάνων (ΣΕΒ) βλέπει πίσω από την «για πρώτη φορά πρόβλεψη διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ενός κράτους - μέλους την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας».
Η υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'BB-' από 'BB+' (αλλά και της Πορτογαλίας σε 'ΒΒΒ-' από 'ΒΒΒ'). Προειδοποιεί, ότι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της .
Μιλά για επιβεβαίωση των εκτιμήσεών της στο παρελθόν και αναλύει γιατί υπονομεύονται τα σχέδια της Ελλάδας για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2013, όταν θα λήξει ο υφιστάμενος Μηχανισμός Στήριξης, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει αποτελεσματικά τις δαπάνες προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2011.
Οι οικονομολόγοι στην έρευνα του BBC
-Οι 52 επαγγελματίες οικονομικοί αναλυτές και προγνώστες, τους οποίους συμπεριλαμβάνει στις έρευνές της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάθε τρίμηνο και είναι εξειδικευμένοι στην οικονομία της Ευρωζώνης, συμμετείχαν σε έρευνα του BBC, σύμφωνα με την οποία:
Στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται ως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τα 2/3 εξ αυτών , προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εδράζουν την πεποίθησή τους αυτή, στο γεγονός ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να πληρώσει όλα τα χρέη της, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, αλλά η περιοχή θα παραμένει ενωμένη.
Περίπου το ένα τρίτο των οικονομολόγων πιστεύουν ότι την ίδια τύχη με την Ελλάδα θα έχει και η Ιρλανδία, ενώ μόνο το ένα έκτο θεωρεί ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία.
Περίπου το ένα τρίτο των οικονομολόγων πιστεύουν ότι την ίδια τύχη με την Ελλάδα θα έχει και η Ιρλανδία, ενώ μόνο το ένα έκτο θεωρεί ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία.
Ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν
Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στον Παντελή Βαλασόπουλο, ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν, εξηγεί ότι «η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα: μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, υπάρχουν δύο λύσεις: Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, τα οποία ωστόσο οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Βέβαια, τα χρέη για τους Έλληνες δεν θα σβήνονταν. Τα χρέη έχουν συμφωνηθεί και είναι σε ευρώ. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές . Αυτό που για εμένα είναι το πιο σημαντικό είναι η χώρα να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητά της».
Στην ερώτηση εάν η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του ευρώ, απαντά:
«Δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θα το αποσταθεροποίησαν τα μεγάλα χρέη. Για την Ελλάδα, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός του ευρώ, αντί εντός του και με οικονομικά μέτρα που φέρνουν ύφεση. Η μείωση των μισθών και των τιμών, ως συνέπεια της υποτίμησης, θα επέτρεπε στους Έλληνες να ενδυναμώσουν τον τομέα του τουρισμού και θα ενίσχυε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς αυτά θα γίνονταν πιο ελκυστικά για αλλοδαπούς επενδυτές. Και ίσως το ευρώ δίχως την Ελλάδα να ισχυροποιούνταν περισσότερο από ό,τι με τη συμμετοχή της. Δεν θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά είναι ένας εύκολος δρόμος. Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο διαφορετικών εξίσου δύσκολων λύσεων. Όλα αυτά εγώ θα τα χαρακτήριζα μια γνήσια ελληνική τραγωδία».
Όσο για το μέλλον της Ελλάδας, ο Χανς Βέρνερ Σιν, μιλά για «θαύμα»:
«Η σημερινή λύση που ακολουθείται, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ημερομηνία αυτή, η Ελλάδα να χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Επιμένω όμως πως η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με τις δικές της δυνάμεις, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα»...
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν αποκλείει την αποτυχία της προσπάθειας αλλαγής στην Ελλάδα καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ενός κράτους - μέλους. Προσθέτει ότι αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας και μας δίνει παράλληλα «μια τελευταία ευκαιρία να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες.».eklogika.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου