19.2.12
Σταματάει επίσημα η πώληση πετρελαίου σε Γαλλία και Αγγλία, από το Ιράν.
«Το Ιράν έχει σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες», δήλωσε επίσημα εκπρόσωπος του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε λέγοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου ότι το Ιράν θα «πουλάει το πετρέλαιο μας σε νέους πελάτες».
Το ενδεχόμενο αυτό απασχολούσε έντονα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που διατηρούσαν εισαγωγές πετρελαίου και υπήρχε συμφωνία για το πάγωμα τους, σε περίπτωση που οι σχέσεις της Δύσης με την ισλαμική κυβέρνηση χειροτέρευαν.
Άλλη μια πράξη αντιποίνων στην αναμέτρηση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης φαίνεται να αποτελεί η συγκεκριμένη κίνηση, με βασικό στόχο να πιέσει την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς πυρηνικούς σκοπούς, αλλά και για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ λέει ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές "σχετικά με την ανάπτυξη ενός πυρηνικού εκρηκτικού μηχανισμού"
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι η απόφαση δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Πέρυσι, η Γαλλία αγόρασε μόνο το 3% του πετρελαίου της - 58.000 βαρέλια ανά ημέρα (b/d) - από το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο να εισήγαγε ακόμη λιγότερο ιρανικό πετρέλαιο. Κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο BBC ότι «δε θα υπάρξει καμία επίπτωση στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το Ιράν είχε σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Κάτω Χώρες, Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, σε αντίποινα για το εμπάργκο, αλλά αργότερα διαψεύστηκε από το υπουργείο πετρελαίου.
Το εμπάργκο πετρελαίου που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα από την ΕΕ, έγινε σταδιακά, ώστε τα κράτη μέλη που ήταν περισσότερο εξαρτημένα από το ιρανικό αργό - ιδίως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία – να έχουν αρκετό χρόνο για να βρουν εναλλακτικές πηγές.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ αγοράζε επί του παρόντος περίπου το 20% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πλειοψηφία των κρατικών εσόδων.
Ωστόσο, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Rostam Qasemi είπε ότι η μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη δεν θα βλάψει την Τεχεράνη.
Πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου όπως διαμορφώνονται από το Πρακτορείο Reuters λένε ότι κορυφαίοι ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη ξεκινήσει τη μείωση των αγορών του ιρανικού αργού.
Πέρυσι το Ιράν παρείχε περισσότερα από 700.000 βαρέλια ανά ημέρα (b/d) στην Ε.Ε και την Τουρκία, αλλά από την αρχή του τρέχοντος έτους, μειώθηκε σε περίπου 650.000 b/d, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.
Ο ενεργειακός γίγαντας της Γαλλίας, η Total, έχει σταματήσει να αγοράζει ιρανικό αργό και h βασιλική ολλανδική Shell, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, έχει κάνει δραστικές περικοπές, επηρεάζοντας και δημιουργώντας αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο καυσίμων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, η Tupras της Τουρκίας, ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης για το ιρανικό πετρέλαιο το 2011, λαμβάνοντας περίπου 200.000 b/d, ακολουθούμενη από την Total (100.000 b/d), τη Shell (100.000 b/d), τη Hellenic (80.000 b/d) και την Cepsa της Ισπανίας (70.000 b/d).
Pentapostagma.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου