21.2.12
Τα δάνεια έχουν χρώμα και είναι... κόκκινο
Στο κόκκινο βρίσκονται τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μετά το ψαλίδισμα στο εισόδημα των μισθωτών, σε συνδυασμό με την ύφεση, η οποία «χτυπά» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό. Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό έλλειψης ρευστότητας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.
Όλα τα παραπάνω απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και τα οικονομικά των επιχειρήσεων και έχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: την εκτίναξη των εγγραφών στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, την άνοδο των επισφαλειών σε καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και το δυσθεώρητο ύψος των «φεσιών» από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές.
Μάλιστα, η κατάσταση αυτή έχει και παράπλευρες απώλειες για τις τράπεζες καθώς, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της BlackRock, καλούνται να συνυπολογίσουν ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των αυξημένων επισφαλειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.
Χαρακτηριστικό στοιχείο, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, είναι ότι σήμερα στη μαύρη λίστα του Τειρεσία υπολογίζεται ότι είναι γραμμένα σχεδόν 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, περίπου 1,6 εκατ. ιδιώτες και 400.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ουσιαστικά πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Την ίδια στιγμή σε ύψος ρεκόρ έχουν εκτιναχθεί και τα κόκκινα δάνεια, καθώς οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν ακόμα και το 15% του συνόλου μέχρι το τέλος του χρόνου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισ. ευρώ. Ο κίνδυνος νέων επισφαλειών είναι – σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες – ακόμα ένας λόγος που αποθαρρύνει την εκταμίευση νέων δανείων. Ουσιαστικά, με τόσο περιορισμένη ρευστότητα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, στις περιπτώσεις που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η οφειλή θα εξυπηρετηθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, αυτή τη στιγμή οκτώ στις δέκα αιτήσεις νέων δανείων δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ, καθώς οι νέες χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Μάλιστα, την τελευταία διετία οι αιτήσεις για νέα δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% είτε λόγω των υψηλών επιτοκίων είτε επειδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφεύγουν τα «ανοίγματα».
Το Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου