27.2.12
Άρχισε παιχνίδι ο Παπαδήμος
Το νέο όνομα στην πολιτική ζωή του τόπου που θέτει υποψηφιότητα για την επόμενη μέρα δεν είναι άλλο από αυτό του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο τεχνοκράτης που έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό και που βρέθηκε μέσα σε ένα βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα από την τρικομματική (και ύστερα δικομματική) συγκυβέρνηση φαίνεται ότι... αλλάζει στόχους για το μέλλον.
Από εκεί που οι συνεργάτες του ορκίζονταν πως αυτό που επιθυμεί είναι να περάσει το PSI και στη συνέχεια να φύγει, τώρα μάλλον αναζητούν τρόπο για να δικαιολογήσουν την παραμονή του στην πρωθυπουργική θέση.
Τα δημοσιεύματα «αγιοποίησης» και φιλοτέχνησης του νέου πολιτικού προφίλ του Παπαδήμου δίνουν και παίρνουν θυμίζοντας έντονα την περίοδο αποθέωσης του Κώστα Σημίτη, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις τα ΜΜΕ παραγγέλνουν ερωτήματα για το «κόμμα Παπαδήμου», χωρίς καν αυτό να υπάρχει και χωρίς να εί- ναι βέβαιο ότι κάποτε θα... υπάρξει!
Ταυτόχρονα με την τακτική φιλοτέχνησης του προφίλ Παπαδήμου, παρά τις στεντόρειες φωνές καταγγελίας των προσπαθειών (π.χ. του Σόιμπλε) για χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων από την ευρωζώνη, εξελίσσεται και η... μαζική αρθρογραφία απαξίωσης του κομματικού και πολιτικού σκηνικού, προσαρμοζόμενη στο πλαίσιο που ορίζει αυτή ακριβώς η προσπάθεια χειραγώγησης.
Όμως, όπως θα έλεγε και η αρχαία ρήση, αν στην αρχαιότητα υπήρχαν μέσα ενημέρωσης, «συν ΜΜΕ και χείρα κίνει». Και ο ίδιος ο Παπαδήμος λοιπόν φροντίζει να συμβάλει στη δημιουργία της νέας αυτής εικόνας, καταρχήν αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τα ηνία της κυβέρνησής του, η οποία έτσι κι αλλιώς εμφανίζει μια όχι τόσο ελκυστική εικόνα...
Στο πλαίσιο αυτό, έκπληκτοι την περασμένη Τρίτη το απόγευμα οι υπουργοί της κυβέρνησης είδαν τον τεχνοκράτη, γενικώς μειλίχιο και χαμηλών τόνων Λουκά Παπαδήμο να έχει αλλάξει πρόσωπο. Απέναντί τους οι περισσότεροι είδαν έναν αποφασισμένο άνθρωπο, που ήξερε τι ζητούσε από τους συνομιλητές του, που απαιτούσε με ένταση από τους πιο δύσπιστους και που έδειχνε έτοιμος να πάρει μέτρα για αυτούς που για διάφορους λόγους ήταν επιφυλακτικοί για την εφαρμογή του προγράμματος.
Με λίγα λόγια οι υπουργοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν, αντί για τον διεκπεραιωτικό Παπαδήμο είδαν ότι είχαν να κάνουν με έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο να επιβληθεί στους υφισταμένους του.
Επίδειξη ισχύος
Με την ομιλία του ο Παπαδήμος δεν άφησε κανένα περιθώριο για το στενό χρονοδιάγραμμα που έχουν οι υπουργοί προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του PSI, ενώ ήταν αναλυτικός στο τι πρέπει να κάνει το κάθε υπουργείο. Ακόμη ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τους υπουργούς για τα όσα είχαν συμβεί στο Eurogroup, για τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.
Μπροστά στην επίδειξη ισχύος του Παπαδήμου υποχώρησε ακόμη και ο συνήθης... οδοστρωτήρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αρκέστηκε στο να εξηγήσει στους συναδέλφους του το πώς θα λειτουργήσουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες καθώς και ο ειδικός λογαριασμός.
Ήταν τέτοια η αμηχανία που επικράτησε στο Υπουργικό, ώστε μίλησαν ελάχιστοι υπουργοί. Όταν μάλιστα κάποιοι έθεσαν το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο Παπαδήμος απάντησε ότι τέτοιου είδους θέματα δεν αφορούν την κυβέρνηση, παρά μόνο τα κόμματα.
Η εμφάνιση του τραπεζίτη πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο σχολιάστηκε δεόντως απ’ όλους τους παρευρεθέντες, αφού πρώτη φορά τον είδαν να συμπεριφέρεται ως πολιτικός και όχι ως τεχνοκράτης.
Μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί που δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι παρευρέθηκε στο Eurogroup και ότι ήταν αυτός που ανέλαβε τη διαπραγμάτευση καθώς και την επαφή με τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών κρατών. Έλεγαν ακόμη ότι η απόφασή του ήταν ξαφνική και δεν είχε καν προϊδεάσει τον Βενιζέλο, ο οποίος κανονικά θα χειριζόταν όλο το θέμα.
Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός ότι ο Παπαδήμος έχει αποφασίσει να μην τοποθετήσει πολιτικό πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικών στην περίπτωση που ο Βενιζέλος παραιτηθεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει επιλέξει στενό του συνεργάτη με γνώσεις στα οικονομικά και συναντίληψη στα ευρωπαϊκά προκειμένου να εκπροσωπεί τη χώρα μας στα συμβούλια, ενώ μεγάλο μέρος των θεμάτων θα αναλάβει ο ίδιος.
Διεθνείς σχέσεις
Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ο Παπαδήμος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα τη σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία βρίσκεται σε καθημερινή επαφή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ήταν αυτή που τον παρότρυνε να παραστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου αυτός να παράσχει πιο πειστικές δεσμεύσεις στα θέματα που θα προέκυπταν.
Άλλωστε αρκετοί από τους ευρωζωνάτους δεν έχουν κρύψει την ανακούφισή τους για το ότι μιλούν με έναν τεχνοκράτη όπως ο Παπαδήμος και όχι με έναν πολιτικό.
Την ίδια στιγμή πάντως έκπληξη προκαλούν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες, όπως προείπαμε, μετρούν το κόμμα Παπαδήμου - παρουσιάζοντάς το μάλιστα ως δεύτερο κόμμα - ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ακόμη κομματικός σχηματισμός, παρότι η δημοσκοπική εικόνα του δεν έχει καμιά σχέση με την κυριαρχία των πρώτων ημερών που βγήκε στο πολιτικό μεϊντάνι.
Σχολιάζοντας αυτές τις μετρήσεις βουλευτές έλεγαν ότι είναι ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τα κόμματα. Προέβλεπαν μάλιστα ότι και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος και έτσι μοιραία θα οδηγηθούν και πάλι στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου ή σε κάποιον άλλο τεχνοκράτη - πολιτικό.
Σε κάθε περίπτωση ο Παπαδήμος φαίνεται πως δεν σκοπεύει να περάσει στην ιστορία μόνο ως ο τεχνοκράτης που υπέγραψε τα επώδυνα «μνημόνια» και τα βάρβαρα κοινωνικά μέτρα, αλλά και ως ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Επιπλέον είναι πολλοί αυτοί που θα επιθυμούσαν το «κόμμα Παπαδήμου» όχι μόνο να σχηματιστεί, αλλά και να παίξει πρώτο ρόλο. Δουλεύουν άλλωστε νυχθημερόν και ακούραστα γι’ αυτό...
Το Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου