24.5.12
Ανεπίτρεπτη παρέμβαση
Τα ελληνικά του Λουκά Παπαδήμου είναι, κατά γενική ομολογία, άψογα. Δύσκολα παρερμηνεύεις - από γλωσσική άποψη - αυτό που κάθε φορά δηλώνει. Οι πολιτικές ερμηνείες ωστόσο δεν εξάγονται επί τη βάσει των κανόνων του... συντακτικού, αλλά λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα πολιτικά «συμφραζόμενα».
Χθες λοιπόν ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε μια δήλωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, της οποίας η μετάδοση -ή... ερμηνεία αν θέλετε - είχε αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Wall Street , αν και εκινείτο σε θετικό «έδαφος», να κατακρημνιστεί κατά 100 μονάδες. Το επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:
«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Η έμμεση επιβεβαίωση περί προετοιμασίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνιστά τεράστιο πολιτικό θέμα - όχι επειδή τέτοιου είδους προετοιμασίες δεν γίνονται ή δεν εξετάζονται. Η διεθνής ειδησεογραφία πιστοποιεί ότι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί και διαχειριστές χρήματος αναλύουν και εξετάζουν και το ενδεχόμενο και το σύνολο των επιπτώσεων τυχόν ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς να συμφωνούν μεταξύ τους.
Όμως εγείρεται ζήτημα ανοίκειας πολιτικής παρέμβασης εκ μέρους του Λουκά Παπαδήμου για τους εξής απλούς λόγους:
1. Ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός έως πριν από λίγες μέρες. Ο χρόνος της απουσίας του από τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ελάχιστος και σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται η αποστασιοποίηση από πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις, η οποία θα του επέτρεπε να περιφέρεται σε σοκάκια και λεωφόρους του παγκόσμιου επικοινωνιακού χωριού ως «ανεξάρτητος» ειδήμων ή ως πλασιέ αμφιβολιών για τη διεθνή θέση της χώρας.
Δεδομένου μάλιστα ότι δεν μιλούσε για ένα αδιαμφισβήτητο και «αντικειμενικό» γεγονός, η ασάφεια και η ανησυχία που προκάλεσε η αμφίσημη δήλωσή του, ενισχυόμενη από τη θέση που μόλις προ ημερών κατείχε, ευλόγως προκάλεσε άμεση, αδιαμφισβήτητη και «αντικειμενική» πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη.
2. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει τεθεί το αμφισβητούμενης πολιτικής εγκυρότητας «δίλημμα» (κατ’ άλλους «ψευδοδίλημμα» ή και «εκβιασμός») περί παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ή εξόδου της από αυτό ως συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος της 17ης Ιουνίου.
Το «δίλημμα» αυτό μάλιστα όχι μόνο τίθεται από τη μία μόνο πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά αποτελεί και όπλο διαπραγμάτευσης εκ μέρους των δανειστών, της τρόικάς τους και όσων σήμερα επιχειρούν να ελέγξουν, να ποδηγετήσουν τη χώρα και να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ανεξαρτήτως αυτών, όμως, ο ελληνικός λαός δεν είναι ακόμη βέβαιο τι θα αποφασίσει στις 17 Ιουνίου και τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί λίγες μέρες μετά. Επίσης δεν είναι προκαθορισμένο σε ποιου είδους και περιεχομένου διαπραγμάτευση θα προχωρήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση - δηλαδή... η Ελλάδα - με τους δανειστές της.
Συνεπώς η δήλωση αυτή του Λ. Παπαδήμου όχι μόνο ενισχύει τη μία (πολιτική) πλευρά, αλλά ευθέως υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση όποιας μελλοντικής κυβέρνησης η οποία θα επιθυμούσε να προσέλθει στο τραπέζι από ισχυρότερη θέση. Επομένως, συνιστά ευθεία και απολύτως ανεπίτρεπτη πολιτική παρέμβαση. Αναμφισβήτητα και... «αντικειμενικά».
Το Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου