3.6.12
Όλοι καλοδεχούμενοι στη γαλάζια στάνη
Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη και τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, στελέχη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και ακροδεξιοί εντάχθηκαν στη Ν.Δ. προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της επέλασης των... κομμουνιστών. Όπως φαίνεται, και μόνο το... όνομα του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε αυτό που για χρόνια προσπαθούσαν άλλοι. Τη συσπείρωση όλων των τάσεων της Δεξιάς, από την Κεντροδεξιά μέχρι τη φασίζουσα και φασιστική Δεξιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις τοποθετήσεις του, μιλά για τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου που στόχο θα έχει να σώσει τη χώρα και, κάνοντας έναν λογικό ακροβατισμό, βάζει το δίλημμα ανάμεσα «σε εκείνους που εκπροσωπούν την εμμονή στο παλαιό και εκείνους που εκπροσωπούν το καινούργιο»! Προφανώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιλαμβάνει και τον εαυτό του και τα γνωστά σε όλους στελέχη της Ν.Δ. όταν μιλά για το καινούργιο...
Μετά την προσχώρηση πάντως της Μπακογιάννη, τα στελέχη της Συγγρού αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς τοποθετήθηκαν στο πολιτικό σκηνικό με άλλο αέρα: με την αυτοπεποίθηση μιας ενέργεια που - επιτέλους... - φέρνει κάποια στοιχειώδη αποτελέσματα. Πάντως είναι πολλοί στη Ν.Δ. αυτοί που δεν υιοθετούν τον ενθουσιασμό του, αφού οι εκφραστές της δεξιάς πτέρυγας ακόμη και σήμερα ακούνε το όνομα της Ντόρας και... τρέχουν.
Ντέρμπι έως το τέλος
Την εβδομάδα που πέρασε πάντως οι «γαλάζιοι» της Συγγρού μελέτησαν με κάθε επιμέλεια τις νέες δημοσκοπήσεις, αφού τα συμπεράσματά τους θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην προεκλογική πορεία της Ν.Δ.
Κατ’ αρχάς οι συνεργάτες του Σαμαρά κατέληξαν ότι αυτή η εκλογική αντιπαράθεση τους συμφέρει να εμφανίζεται ως ντέρμπι ανάμεσα στο κόμμα τους και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή. Η όποια αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ., συνοδευόμενη από τον αέρα της νίκης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά την τελευταία στιγμή για τους ψηφοφόρους, αφού ακόμη και οι πιο τρομοκρατημένοι - από τα σενάρια χρεοκοπίας - αντιδρούν στην ιδέα της πρωτιάς της Ν.Δ.
Ταυτόχρονα, έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν τις αντικρουόμενες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, ενώ θα προσπαθήσουν να δυσκολέψουν τα στελέχη της Αριστεράς στα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη λαθρομετανάστευση.
Το δεύτερο συμπέρασμα σχετίζεται με τα αλλά κόμματα. Οι συνεργάτες του Σαμαρά δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το εάν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταφέρουν μέχρι το τέλος να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σχεδόν βέβαιη, υποστηρίζουν τα στελέχη της Συγγρού.
Παρά τη συνεχή τρομοκράτηση της ελληνικής κοινωνίας από τα μηνύματα
των ξένων παραγόντων για το οικονομικό μέλλον της χώρας, τα στελέχη της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό στους ψηφοφόρους το τι θα συμβεί στην Ελλάδα στην περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι θα πρέπει να αναλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνέπειες στην οικονομία ακόμα και με πρακτικά παραδείγματα, αφού οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
Το ερώτημα
«Ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει» – έλεγε στο «Π» στέλεχος της Ν.Δ. - «ότι την επομένη της νίκης του Τσίπρα θα σταματήσει και η χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους, αφού του έχουν διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν υπάρχει γι’ αυτούς».
Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί – υπ’ αυτές τις συνθήκες - η Ν.Δ. συνεχίζει να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πλειοδοτώντας μάλιστα σε φιλολαϊκά (!) μέτρα. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι σε θέση να το απαντήσουν...
Άλλωστε έχουν αποφασίσει να προβάλουν τα θέματα στα οποία ο Σαμαράς θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τα οποία έχουν να κάνουν με τις περικοπές των συντάξεων, τα ειδικά μισθολόγια, τις μειώσεις φόρων ενώ για τις περικοπές των δαπανών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ λένε ότι θα ζητήσουν να γίνουν σε τέσσερα και όχι σε δύο χρόνια.
Ακόμη σκοπεύουν να κάνουν σημαία την τελευταία θέση για μετάθεση των δύσκολων αποφάσεων του Ιουλίου τον Σεπτέμβριο προκειμένου, αμέσως μετά τις εκλογές, ο Σαμαράς να διαπραγματευθεί με την τρόικα τα νέα μέτρα. Λένε μάλιστα ότι έχουν εκπονήσει ένα νέο σχέδιο για τα μέτρα του 2013-2014 το οποίο θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον η Ν.Δ. έχει κερδίσει. Με άλλα λόγια, μιλούν για ένα νέο, ηπιότερο μνημόνιο.
Πέρα από τα όσα θα υποσχεθεί ότι θα κάνει, ο Σαμαράς άρχισε - και θα συνεχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση - το άνοιγμα προς τα άλλα κόμματα, με συγκεκριμένη πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας. Ποτέ δεν είχε κρύψει άλλωστε ότι ήταν στις προθέσεις του να αξιοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αλλά και τεχνοκράτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα επανήλθε πολλές φορές μιλώντας για τις δυνάμεις που θέλουν να σώσουν τον τόπο, να μείνουν στο ευρώ και στην Ευρώπη. Οι αλλεπάλληλες αναφορές του, δε, ανάγκασαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απαντήσει ότι θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όχι με προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην
Στον γενικό σχεδιασμό της αντεπίθεσης της Ν.Δ. στο... αντάρτικο του ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να κάνει δύο παρεμβάσεις μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Λέγεται δε ότι σε μια από τις συνομιλίες που είχε με τον Σαμαρά και την Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματός της προκειμένου να ενταχθεί στη Ν.Δ., ώστε «να είναι το μήνυμα σαφές και να ανακοπεί ο Τσίπρας».
Ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πάντως αρνητικά την παρότρυνση συνεργατών του Σαμαρά να βρίσκεται δίπλα του στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αυτό που θα κάνει, εάν χρειαστεί, θα είναι να στείλει με μεγαλύτερη σαφήνεια μήνυμα προς τους δεξιούς ψηφοφόρους «ότι η χώρα κινδυνεύει εάν εκλεγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ».
Tο Ποντικι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου