ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

15.5.13

Ετσι θα κανιβαλίσουν τη ΔΕΗ

Πώς θα τεμαχισθεί και θα (ξε)πουληθεί η ΔΕΗ
Μόνον το 30% του τωρινού παραγωγικού δυναμικού της θα διατηρήσει η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδίου αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Ο "τεμαχισμός" της εταιρίας θα ξεκινήσει με την πώληση των δικτύων (ΑΔΜΗΕ), θα ακολουθήσει η πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων, εμπορικού δικτύου  και πελατολογίου. Εν συνεχεία από τη "μικρή ΔΕΗ" που θα απομείνει, θα δοθεί σε ιδιώτες το 17%. Για τις παραγωγικές μονάδες ενδιαφέρονται εγχώροι και ξένοι όμιλοι (Μυτιληναίος, Edison, EdF, RWE), ενώ για τα δίκτυα (που προσφέρουν σταθερη εξασφαλισμένη απόδοση) έχουν εκφηλώσει ενδιαφέρον Κινέζοι και ευρωπαϊκα pension funds.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις μέσα στην επόμενη διετίαΗ διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα, όχι μόνον λόγω αντιδράσεων και νομικών δυσκολιών, αλλά και λόγω του ότι όλο εγχείρημα πρέπει να υλοποιηθεί σεσυνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ.
Γιαυτό η ιδισωτικοποίηση ξεκινά από το ευκολότερο κομματι, την πώληση του ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται τα δίκτυα. Στην εταιρία θα γίνει ΑΜΚ που θα καλυφθεί από επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει αρχικά μέχρι 49% και θα αναλάβει το μάνατζμεντ. Εν συνεχεία η ΔΕΗ θα πουλήσει το υπόλοιπο ποσοτό συμμετοχής της (51%). Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2014.
Θα πουληθεί "ξεγυμνωμένη"

Η ΔΕΗ θα πουλήσει επίσης υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και νέες που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού, Θα παραχωρήσει επίσης ορυχεία λιγνίτη, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πελατολόγιο. Θα κρατήσει λιγνιτικές μονάδες 1.400 μεγαβάτ μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν, μονάδες φυσικού αερίου 500 μεγαβάτ και υδροηλεκτρικές 500 μεγαβάτ.

Η νέα "κουτσουρεμένη" ΔΕΗ  που θα απομείνει μετά την πώληση παραγωγικών μονάδων, θυγατρικών και εμπορικού δικτύου, θα αποκρατικοποιηθεί. Το Δημόσιο θα πουλήσει   17% των μετοχών της σε στρατηγικό επενδυτή και θα μείνει μειοψηφών μέτοχος. 

Η προεργασία θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η επιλογή των παγίων (μονάδων κ.λπ.) που θα πουληθούν. Η ιδιωτικοποίηση αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Οι τρεις φάσεις

Το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιλαμβάνει τις ακόλουθες κινήσεις συνοπτικά:
• Πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Στην εταιρία θα μπει με ΑΜΚ στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει το μανατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα έχει δύο φάσεις: Φέτος θα γίνει η ΑΜΚ και  ο επενδυτής θα αποκτήσει έως 49%. Το β' τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα αποχωρήσει η ΔΕΗ, πουλώντας το ποσοστό της.

Δημιουργία "μικρής ΔΕΗ", που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο (συνολικά θα καλύπτουν  30% της τωρινής ηλεκτροπαραγωγής). Οι μονάδες θα καθοριστούν σε διαβούλευση με την ΕΕ. Το τίμημα θα καθοριστεί με διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση θα γίνει στο 1ο τρίμηνο του 2015.

Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ: Πώληση του 17%, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με έναρξη το 1ο τρίμηνο του 2015 και ολοκλήρωση στο τέλος του 2015 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι επιμέρους κινήσεις αναδιάρθρωσης -αποκρατικοποίησης περιγράφονται ως εξής στο κυβερνητικό σχέδιο:

1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ επενδυτή. Χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία:

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει στην τελική τους έκβαση να εξασφαλίσουν ότι το Ελληνικό Κράτος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.


Χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως εξής:

Εξ αρχής θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους δεσμευτικές προσφορές που θα καλύπτουν και τις δύο φάσεις Ι και ΙΙ της διαδικασίας ως κατωτέρω. Οι λεπτομέρειες επιδέχονται τροποποιήσεων – προσαρμογών κατόπιν συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως μεταβολή του τελικού στόχου που είναι η ολοκλήρωση του διαχωρισμού (unbundling)  το 2ο τρίμηνο του 2014.

Φάση Ι: Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.
Φάση ΙΙ: Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.

2. Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού.

Σε σχέση με αυτή τη νέα καθετοποιημένη εταιρεία, ειδικά αναφορικά με τα στοιχεία ενεργητικού, στόχος είναι:
α) να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους.  Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης  Εμπορίας της ΔΕΗ.  Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
β) στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για  από-επένδυση (πώληση) λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.  Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.

Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και  μονάδων φυσικού αερίου. Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.

Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.

Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διαφανούς διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

4. Σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που  αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).

Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.



 sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: