8.6.13
Επικίνδυνοι (tax free) χειρισμοί Ο πανικός στο Μαξίμου μετά τον εκτροχιασμό. Υφεση εκτός ελέγχου και προβλέψεις εκτός πραγματικότητας
Η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακάμψει την Κριστίν Λαγκάρντ και να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο δεν ευοδώθηκε και ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι πρώτα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις με το ΔΝΤ και μετά να υπάρξει συνάντηση σε υψηλό επίπεδο.
Ετσι, αντί για την εντυπωσιακή φιέστα Σαμαρά στις ΗΠΑ, με ταυτόχρονη ομιλία στο Εβραϊκό Συνέδιο, συνάντηση με τον Ομπάμα και παρουσίαση των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων έγινε μόνο το τελευταίο, με ικανοποιητικά αποτελέσματα...
Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ως κορυφαίο στόχο τη βελτίωση του κλίματος στο... εξωτερικό προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις και να βάλει την Ελλάδα ξανά στο "επενδυτικό ραντάρ", στο πλαίσιο του στόχου για εισροή κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Τα τελευταία στοιχεία όμως πλήττουν καίρια τους στόχους της κυβέρνησης καθώς αποκαλύτουν πως η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που πραρουσιάζεται.
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι παρεμβάσεις από Σόιμπλε, Ρεν, ΔΝΤ, Bloomberg και εσχάτως από τον Γιούνκερ ο οποίος χαρακτήρησε "εκτός πραγματικότητας τις προβλέψεις της Κομισιόν".
Η ύφεση είναι βαθύτερη, η ανεργία καλπάζει και οι αρμόδιοι δεν μπορούν να βρουν το φρένο. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθωντας να "μπαζώσει' τις αρνητικές ειδήσεις διέρρευσε ότι επανέρχεται το σενάριο για ειδικές οικονομικές ζώνες, σχέδιο που έχει απορριφθεί από συσσωμη την τρόικα.
Η επαναφορά τέτοιων σεναρίων σε μια φάση ιδιαίτερα ευαίσθητη που γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί το κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική υπηρεσία, ενώ αναιρούν τον στόχο. Παράλληλα η διατύπωση νέων επενδυτικών σκεψεων αποτελεί τροχοπέδη ακόμα και για όσους εχουν ήδη επενδύσει ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης καθώς αισθάνονται ότι επένδυσαν ίσως με δυσμενέστερο καθεστώς. Σε πολιτικό επίπεδο τέτοια σενάρια πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την καθιστούν πολιτικά ανακόλουθη, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι πλέον το σχέδιο περιορίζεται μόνο στο φορολογικό καθεστώς. Βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να ξεπεράσει αντιρρήσεις που θέτει η τρόικα και ειδικά η κοινοτική πλευρά.
Οι ειδικές φορολογικές ζώνες αποτελούν μαζί με νέο πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για επενδύσεις, αλλά και την υπό σύσταση αναπτυξιακή τράπεζα το τρίπτυχο παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ιναι η ιστορία επιτυχίας. Μάλλον ονειρευόμαστε. Κρίμα Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου