11.11.13
ΑΚΙΝΗΤΑ: ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΟΥ 2007 ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2016
Των Κώστα Μοσχονά – Μάριου Χριστοδούλου
«Παγωμένες» έως το 2016 θα παραμείνουν οι αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την τρόικα για να αποφευχθεί το κραχ στην κτηματαγορά. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Για τον Φιλανδό, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, που προβλεπόταν με βάση το Μνημόνιο ότι θα γίνει το 2012, αναβάλλεται για το 2016. Ετσι οι αξίες και οι φόροι στα ακίνητα θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007.
Ουσιαστικά κάτι τέτοιο σημαίνει πως μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης είναι πλέον υψηλότερες από τις εμπορικές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω ενός νέου μηχανισμού να αναθεωρήσει τις αξίες στα εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια προκειμένου να πετύχει καλύτερες εισπράξεις από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Ομως λόγω των περιορισμένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται σήμερα, το σύστημα έβγαζε μειώσεις τιμών στα ακριβά προάστια της Αθήνας και αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες!
Με τον νέο μηχανισμό προέκυπταν μεγάλες αυξήσεις ώς και 60% στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται σε λαϊκές συνοικίες και περιοχές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κάμψης της εμπορικότητας που γνώρισαν, όπως για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (τέτοιες περιοχές στην Αττική είναι το Πέραμα, η Νίκαια, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τα Λιόσια, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Ιωνία), αλλά και σε αρκετά άλλα διαμερίσματα της Αθήνας και των άλλων αστικών πόλεων που η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ.
Βέβαια το «σοκ» θα ήταν μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν σπίτια και οικόπεδα σε περιοχές που η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ, όπως το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, η Δραπετσώνα, ο Ασπρόπυργος, το Ζεφύρι, η Μαγούλα κ.ά. Επειδή η τιμή ζώνης σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική αλλά και από το κόστος οικοδομής, θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει ακόμη και στον διπλασιασμό αυτών των αξιών. Αντίθετα, σε ακριβές περιοχές όπως, το Ψυχικό η Γλυφάδα, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Δροσιά, η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, ο Αλιμος, το Καβούρι ακόμη και το Λαγονήσι, το σύστημα έδειχνε μειώσεις έως και 40% για τα ακίνητα αυτών των δήμων.
Και αυτό λόγω του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές. «Εκρηξη» τιμών θα σημειωνόταν για οικόπεδα και αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές ζώνες και νησιά λόγω της ένταξης των ακινήτων στο σύστημα των αντικειμενικών και της εξομοίωσής τους με τις πραγματικές.
http://www.efsyn.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου